Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( επεισόδια και συμπλοκές :: 15/2/2006 22:43:08) 

Επεισόδια και συμπλοκές Ι. ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΣ ΚΑΙ ΓΡΑΠΤΟΣ ΛΟΓΟΣ

Ένταση και μικροσυμπλοκές ανάμεσα σε οπαδούς του Ηρακλή και δυνάμεις της αστυνομίας προκλήθηκαν στο ημίχρονο του αγώνα χθες στο Ιβανώφειο.

1. Επισημαίνω τα στοιχεία της ομιλίας

Η παρουσία 20 οπαδών της Ολύμπιας στο πέταλο που βρίσκεται επί της οδού Αγ. Δημητρίου και κυρίως ο τρόπος που πανηγύρισαν κάποιοι το κάρφωμα του Ραντόγεβιτς στην εκπνοή του πρώτου μέρους ήταν η σπίθα που άναψε τη φωτιά.

Ο προφορικός λόγος είναι εφήμερος· η ευθύγραμμη ροή του γρήγορα σβήνει με τις στιγμές του χρόνου, καθώς τα ακουστικά αισθήματα που προκαλεί έρχονται και παρέρχονται με γοργό ρυθμό, μένοντας τόσο μόνο όσο το ακουστικό μας αισθητήριο ή η συνείδησή μας και η μνήμη μας είναι δυνατόν να τα συγκρατήσουν.

Οι οπαδοί της κυανόλευκης ομάδας κινήθηκαν απειλητικά εναντίον τους και χρειάστηκε η επέμβαση των ΜΑΤ, αλλά και των διοικούντων του Ηρακλή για να αποκαταστήσουν την τάξη.

Γι' αυτό και ακούμε συχνά να λένε ότι ο προφορικός λόγος γίνεται αθάνατος με το γραπτό λόγο.

Ο πρόεδρος του Γ.Σ. Ηρακλής, Νίκος Παναγόπουλος έσπευσε στον χώρο των επεισοδίων για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Ωστόσο, στην εποχή μας, υπάρχουν κάποια τεχνικά μέσα, όπως η μαγνητοφώνηση και η μαγνητοσκόπηση /κινηματογράφηση, που μας δίνουν τη δυνατότητα να "δεσμεύουμε" τον προφορικό λόγο και έτσι να παρατείνουμε την εφήμερη "ζωή" του, αφού μπορούμε να τον ακούμε όσες φορές θέλουμε.

Κάποιοι αστυνομικοί ήρθαν στα χέρια με φίλους του Ηρακλή, χωρίς πάντως να γίνει κάποια σύλληψη.

Ο καλύτερος τρόπος για να παρατηρήσουμε τον προφορικό λόγο και να μελετήσουμε με άνεση τι ακριβώς ειπώθηκε και με ποιο τρόπο είναι να τον απομαγνητοφωνήσουμε.

*Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΚΑΕ Ολύμπιας Λάρισας ζήτησε πριν από την έναρξη του παιχνιδιού από την αστυνομία να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας και χάρη στην επέμβαση του ΕΣΑΚΕ, στο γήπεδο μεταφέρθηκαν δυο επιπλέον διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίες ανέλαβαν την προστασία των Λαρισαίων.

Αυτό σημαίνει ότι αποτυπώνουμε τον προφορικό λόγο γραπτά λέξη προς λέξη, ενώ συγχρόνως προσπαθούμε με κάποια σύμβολα* να αποδώσουμε και ορισμένα άλλα γνωρίσματά του, όπως είναι οι παύσεις, η ανοδική και καθοδική κίνηση της φωνής κτλ. *Με τον Βαγγέλη Αλεξανδρή τα έβαλαν αρκετές φορές οι οπαδοί του Ηρακλή κι αυτός ήταν ένας λόγος που ο "τίγρης" ήταν πυρ και μανία μετά το τέλος του παιχνιδιού.

Με το χέρι ήταν γραμμένο το επώνυμό του στη φανέλα του Μάικ Κινγκ και μάλιστα στραβά προκαλώντας τα σχόλια ορισμένων.

*Ανέτοιμος κρίθηκε ο Κώστας Χρήστου από τον Γιούρι Ζντοβτς, που τον απέκλεισε από την αποστολή σε αντίθεση με τον Σάσα Στεφάνοβιτς που ζήτησε να αγωνιστεί.