Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( τα συγχαρητήρια του προέδρου - ορατός ο κίνδυνος τιμωρίας - ο σικαμπάλα στην πυλαία - ολα είναι μπίζνες :: 15/2/2006 22:25:11) 

Τα συγχαρητήρια του προέδρου

Γλώσσα και πολιτισμός

Μπορεί να ήταν απών από το γήπεδο αλλά έζησε με αγωνία το παιχνίδι, έστω βλέποντας το από την τηλεόραση. […] Οι γλώσσες, κυρίες και κύριοι, βρίσκονται στα μπόγια των λαών, ψηλώνουν με το ψήλωμα και συρρικνώνονται με τη συρρίκνωση των σκέψεων και των πολιτισμών των ανθρώπων. Ο Τάκης Πανελούδης εμφανώς συγκινημένος τηλεφώνησε στους ανθρώπους της ομάδας αλλά και στον Σούλη Μαρκόπουλο προσωπικά μετά την λήξη του δραματικού ματς μεταφέροντας τα συγχαρητήρια του. Δεν είναι δυνατόν οι πολιτισμοί και οι σκέψεις να προάγονται και οι γλώσσες να φθίνουν.

Ορατός ο κίνδυνος τιμωρίας

Αυτό και το αντίστροφό τους αποκλείονται.

Μπορεί τα πρωινά νέα χθες να ήταν καλά για τον ΠΑΟΚ ο οποίος γλίτωσε με χρηματικό πρόστιμο 3.000 ευρώ τις 2 διακοπές από το παιχνίδι με τον Πανελλήνιο αλλά το απόγευμα τα χαμόγελα κόπηκαν.

Στην τεχνολογία οι λαοί, στην τεχνολογία και οι γλώσσες.

Το φύλλο αγώνα από το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για τον Δικέφαλο καθώς σημειώθηκαν δυο γραπτές παρατηρήσεις για υβριστικά συνθήματα και αντικείμενα στο αγωνιστικό χώρο.

Στην ποίηση οι λαοί, στην ποίηση και οι γλώσσες.

Με τις τρεις που έχει ήδη ο ΠΑΟΚ φτάνει αυτόματα τις πέντε και πολύ δύσκολα θα γλιτώσει πλέον την απουσία των φιλάθλων του στο επόμενο εντός έδρας παιχνίδι με τον Πανιώνιό.

Η γλώσσα είναι κοινωνικό προϊόν.

Θ.Χ.

Φοβούμαι, λοιπόν, ότι η ανάμειξη των κοινωνιών θα οδηγήσει σε ανάμειξη των γλωσσών με κυρίαρχες τις γλώσσες εκείνες που θα εκφράζουν τις κυρίαρχες κοινωνίες.

Ο Σικαμπάλα στην Πυλαία

Η πάλη θα είναι αμείλικτη και το αποτέλεσμα συντριπτικό για τις αδύνατες κοινωνίες και τις αδύνατες γλώσσες.

Η Αφρική δεν έχει να επιδείξει και πολλές χώρες που διακρίνονται στο μπάσκετ.

Κι αυτό θα γίνει αργά και σταθερά και ίσως να οδηγήσει, χωρίς να το συνειδητοποιήσουμε, στη γλωσσική και πολιτιστική αλλοτρίωση του Έλληνα.

Η Αίγυπτος είναι, ίσως, μια απο αυτές που τουλάχιστον… επιπλέει στο παγκόσμιο μπασκετικό στερέωμα και ο Σικαμπάλα βρήκε μια καλή ευκαιρία για να δει δια… ζώσης ένα δυνατό παιχνίδι από το ελληνικό πρωτάθλημα.

Φοβούμαι πως ήδη ο Έλληνας αισθάνεται έτσι.

Ο Αιγύπτιος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ βρέθηκε στο πλευρό της ομάδας μπάσκετ, έμεινε εντυπωσιασμένος από τη θερμή ατμόσφαιρα και πανηγύρισε τη μεγάλη νίκη επί του Παναθηναϊκού…

Αισθάνεται κατώτερη τη γλώσσα του και τον πολιτισμό του, ενώ αισθάνεται ανώτερος, όταν μιλάει τα αγγλικά για παράδειγμα.

Θ.Χ.

Αυτή είναι η καρδιά του προβλήματος: ο ξεριζωμός από τα δικά μας.

Ολα είναι μπίζνες

Η νόθευση ύστερα ακολουθεί.

Δεν είναι είδηση, ότι το ΝΒΑ είναι πρώτα μπίζνες και μετά μπάσκετ, αλλά το ότι αυτό επιβεβαιώνει ενός Ευρωπαίος και δη ο καλύτερος παίκτης πέρσι, σημαίνει πολλά.

Και εδώ είναι που θα στήριζα την πρότασή μου: Για να αποφύγουμε τη γλωσσική μας παραμόρφωση, είναι ανάγκη να αποφύγουμε την πολιτιστική μας παραμόρφωση.

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους (φωτογραφία) παίζει φέτος για πρώτη φορά στο ΝΒΑ με τους Πέισερς.

Αν θέλουμε να έχουμε δική μας γλώσσα, είναι ανάγκη να έχουμε δικό μας πολιτισμό, ικανόν να ενσωματώνει και να αφομοιώνει τα ξένα γλωσσικά στοιχεία.

Τι έχει αποκομίσει μέχρι τώρα;

Δεν είναι, λοιπόν, το πρόβλημά μας πρόβλημα κάποιων λέξεων.

"Είμαι έκπληκτος, γιατί είναι πρώτα μπίζνες και μετά άθλημα.

Το γλωσσικό πρόβλημα που θέσαμε είναι πρόβλημα των πολιτιστικών επιλογών μας.

Δεν είναι απλώς ένα σπορ, όπως το παίζουμε στην Ευρώπη ή το κολέγιο.

Αυτό οφείλουν να κατανοήσουν τόσο ο Έλληνας όσο και ο Ευρωπαίος, ότι είναι κληρονόμοι του ελληνικού πνεύματος, του ελληνικού πολιτισμού και του ελληνικού λόγου.

Είναι άσχημο αυτό.

Είναι αλήθεια πως ύστερα από οδύνες αιώνων "ξυπνήσαμε με ένα κεφάλι βαρύ", όπως λέει ο ποιητής.

Το άθλημα χάνει πολύ από την αίγλη του έτσι.

Και δεν είναι εύκολο να βρούμε τον ήλιο μας.

Χάνεται η αγάπη για το άθλημα…", είπε ο Λιθουανός σταρ, που κέρδισε τα πάντα στην Ευρώπη.

Τον ζητήσαμε εκεί όπου δεν ήταν.

Γ. ΣΥΡ.

Δεν μπορέσαμε να ανακαλύψουμε τις αρετές μας και να ιχνογραφήσουμε τις μορφές της δικής μας ζωής.

Φάιναλ έιτ κυπέλλου υπάρχει στην Ιταλία και την Ισπανία από σήμερα.

Όλα αυτά είναι αλήθεια.

Θα σκεφτεί να πάει κανένας παράγοντας προς τα εκεί και να δει πώς οργανώνονται τέτοια αθλητικά γεγονότα ή μήπως και σε αυτό είμαστε μπροστά και… δεν το ξέρουμε;

Όμως αλήθεια επίσης είναι πως δεν έχουμε πια τον χρόνο ("οι καιροί ου μενετοί") και την πολυτέλεια για άλλες τέτοιου είδους αλήθειες.

Το καλάθι του Χάρβεϊ στο Παλέ, που μέτρησε ενώ ήταν εκπρόθεσμο, επίσπευσε την απόφαση του Κώστα Ρήγα και της ULEB -κατ' επέκταση- για τη χρήση του ριπλέι σε κρίσιμες φάσεις.

Ας προσέξουμε, λοιπόν.

Η αρχή της εφαρμογής του "instant replay" θα γίνει στο φετινό φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας, στην Πράγα.

Και προπάντων ας προσέξουμε το λόγο του ποιητή: "Με τα ξόβεργα πιάνεις τα πουλιά, δεν πιάνεις όμως το κελαηδητό τους".

Σε ποια ομάδα προχθές το βράδυ προτάθηκε ξένος παίκτης για την επόμενη χρονιά, μετά από συνάντηση παράγοντα - μάνατζερ;

Κι οι γλώσσες είναι τα κελαηδητά των λαών. Να αφήσουμε τα πουλιά να κελαηδούν το καθένα το δικό του κελαηδητό. Έτσι αναδύονται οι συμφωνίες και οι συναυλίες των πολιτισμών. Αλλιώς θα 'ρθει καιρός που στην Ευρώπη της απαστράπτουσας τεχνολογίας θα ακούγεται ένα μόνο πουλί, ο γκιόνης, που μονότονα θα ζητάει τον χαμένο αδερφό του.

Χ.Λ.Τσολάκης, ομιλία η οποία εκφωνήθηκε στο 17° Βορειοελλαδικό Ιατρικό Συνέδριο της Ιατρικής Εταιρίας Θεσσαλονίκης, Απρίλιος 2003 (διασκευή)