Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( για το γηπεδο :: 17/2/2006 21:44:31) 

ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ

Ένζυμα ή βιοκαταλύτες

Συνάντηση κορυφής

Τα ένζυμα είναι ουσίες πολύπλοκης δομής που δρουν καταλυτικά σε βιοχημικές αντιδράσεις ( στους ζώντες οργανισμούς).

Συνάντηση είχε το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Ηλίας Δαμήλος, με τον ομόλογο του Ερασιτέχνη, Θόδωρο Κιουπτσίδη και τον γενικό γραμματέα Νίκο Κωνσταντινίδη.

Π.χ. η πτυαλίνη είναι ένζυμο που υπάρχει στο σάλιο και επιταχύνει τη μετατροπή του αμύλου σε σάκχαρο.

Οι δύο τελευταίοι τον ενημέρωσαν για τις συνομιλίες που είχαν με τους εκπροσώπους της εταιρείας "Γαντζούλας ΑΤΕ" και του έδειξαν τα σχέδια που έχουν καταλήξει για τη κατασκευή σύγχρονου γηπέδου χωρητικότητας 15.000 θέσεων.

Πολλά ένζυμα βρίσκουν σήμερα εφαρμογή στη βιομηχανική παραγωγή διαφόρων προϊόντων, όπως π.χ. αντιβιοτικών.

ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ η συνάντηση του προέδρου του Ερασιτέχνη Θόδωρου Κιουπτσίδη με τον δήμαρχο Καλαμαριάς Χριστόδουλο Οικονομίδη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ενζυματικής δράσης με μεγάλο πρακτικό ενδιαφέρον αποτελεί η αλκοολική ζύμωση: C6H12O6 [pic] ζυμάση [pic] 2C2H5OH + 2CO2

Ο τελευταίος θα συγκαλέσει δημοτικό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα, για να συζητηθεί το θέμα της κατασκευής του νέου γηπέδου και να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχουν τα ένζυμα σε σχέση με τους άλλους καταλύτες είναι:

ΑNTIΠΡΟΣΩΠΕΙΑ της διοίκηση με επικεφαλής τον πρόεδρο Ηλία Δαμήλο, θα δώσει το παρών στην κοπή της βασιλόπιτας του συλλόγου βετεράνων ποδοσφαιριστών της ομάδας, που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα 20 στο "Θεατράκι της οδού Χηλής".

- Πολύπλοκη δομή.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ του Απόλλωνα Καλαμαριάς αποδέχθηκε την πρόσκληση συμμετοχής της ομάδας νέων στο 4ο Διεθνές τουρνουά ποδοσφαίρου νέων "Εγνατία", που θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 20 Αυγούστου 2006.

Τα περισσότερα είναι πρωτεϊνικής φύσης, με σχετικές μοριακές μάζες, Μr, που κυμαίνονται συνήθως από 105 έως 106.

ΣΗΜΕΡΑ στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια των γραφείων του "Club Rosoneri".

- πολύ εξειδικευμένη δράση. Ορισμένα ένζυμα έχουν απόλυτη εξειδίκευση (σχέση κλειδί-κλειδαριά). - η δράση τους επηρεάζεται από τη θερμοκρασία και την τιμή του pH. Τα πρωτεϊνικής φύσης ένζυμα αδρανοποιούνται σε θερμοκρασίες πάνω από 50 oC. - Τα ένζυμα είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από τους μη βιοχημικούς καταλύτες

Η διαδικασία επιλογής των βέλτιστων καταλυτών για μια συγκεκριμένη αντίδραση δεν έχει σημειώσει αξιόλογη πρόοδο, μετά από τόσα χρόνια. Οι ερευνητές εξακολουθούν να δοκιμάζουν διάφορους συνδυασμούς μετάλλων και οξειδίων τους με εμπειρικό τρόπο. Αμέτρητα πειράματα με διαφορετικές συνθήκες κάθε φορά, πρέπει να εκτελεστούν με σχολαστική ακρίβεια. Η ανεύρεση του άριστου καταλύτη είναι μια διαδικασία χωρίς τέλος, αφού πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης για την αύξηση της παραγωγής. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στη βιομηχανία, όπου το προϊόν παράγεται κατά χιλιάδες τόνους ετησίως. Είναι ευνόητο ότι η ακριβής σύσταση καθώς και ο τρόπος παρασκευής κάθε βιομηχανικού καταλύτη αποτελούν εφτασφράγιστα μυστικά, γνωστά σε ελάχιστα πρόσωπα. Αντίθετα στις εργαστηριακές συνθέσεις, όπου δεν διακυβεύονται οικονομικά συμφέροντα, οι ερευνητές αποκαλύπτουν ευχαρίστως την παραμικρή λεπτομέρεια. (Α.Γ.Βάρβογλη: “η κρυφή γοητεία της χημείας”)