Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( στατιστικα της α΄ εθνικης :: 8/1/2006 22:01:44) 

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ Α΄ ΕΘΝΙΚΗΣ Ανοδικές τάσεις στα χρηματιστήρια

4. Ο κόσμος της Παλαιάς Διαθήκης

Η παράδοση της Καλαμαριάς

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

Η Μέση Ανατολή

* Μόνο δύο νίκες μετράει ο Απόλλων Καλαμαριάς στην έδρα του με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ από τη στιγμή που καθιερώθηκε η Α' εθνική κατηγορία. Στάση αναμονής τηρούν τα χρηματιστήρια λίγο πριν από τη διαφαινόμενη σύγκρουση στο Ιράκ. Τα γεγονότα της Παλαιάς Διαθήκης εκτυλίσσονται στην περιοχή που ονομάζεται Μέση Ανατολή. Η πρώτη ήταν την περίοδο 1959-60 με σκορ 1-0 και το γκολ είχε πετύχει μόλις στο 7' ο Πολυχρόνης Σακελλαρίδης, ενώ η δεύτερη επιτυχία ήρθε στο φινάλε του περσινού πρωταθλήματος με 2-1. Την ίδια στιγμή, το αργό πετρέλαιο σημείωσε χθες οριακή άνοδο ύστερα από τη θεαματική προχθεσινή πτώση και έφτασε να διαμορφώνεται στα 27,5 δολάρια το βαρέλι. Οι χώρες που βρίσκονται σήμερα εκεί είναι το Ιράκ, το Ιράν, η Συρία, ο Λίβανος, το Ισραήλ, η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος. Δράστης ο Κλέιτον (φωτογραφία) σκοράροντας στο 64' και 66', ενώ ο Δικέφαλος είχε προηγηθεί στο 15' με τον Μίετσελ.

Χθες, το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών ακολούθησε ανοδική πορεία - αντίστοιχη με την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών - και έκλεισε με κέρδη 0,33% στις 1.543,29 μονάδες.

Όπως διαπιστώνουμε στο χάρτη 1, τα ποτάμια χάριζαν ευφορία στην περιοχή. Οι «κοκκινόμαυροι» θέλουν να τριτώσει το… καλό εν αντιθέσει με τους παίκτες του ΠΑΟΚ που επιθυμούν να επανέλθουν στο δρόμο των επιτυχιών.

Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα και διαμορφώθηκε στα 59,1 εκατ. ευρώ.

Μπορούμε μάλιστα να παρατηρήσουμε ένα καταπράσινο τόξο που εκτείνεται από την εκβολή των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη (στον Περσικό Κόλπο) και φτάνει έως την κοιλάδα του Νείλου (στην Αίγυπτο). Συνολικά 17 παιχνίδια η Καλαμαριά έχει δύο νίκες, ο ΠΑΟΚ εφτά και οχτώ ματς έληξαν χωρίς νικητή με τα τέρματα να είναι 10-22.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνέχισαν να κινούνται ανοδικά, μετά τη βουτιά που σημείωσαν από τις αρχές του μήνα.

Σ' αυτή την εύφορη περιοχή δημιουργήθηκαν οι πρώτοι οικισμοί, επινοήθηκε η γραφή και ο τροχός και άνθισαν μερικοί από τους σπουδαιότερους πολιτισμούς του κόσμου.

* Προβλήματα αντιμετωπίζει ο Ηρακλής στο «Ελ Πάσο». Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE έκλεισε με κέρδη 0,48%, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης DAX έκλεισε με κέρδη 1,53%.

Σήμερα, οι αρχαιολογικοί τους χώροι έχουν ενταχθεί στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco και οι θησαυροί τους κοσμούν μουσεία σ' όλο τον κόσμο.

Οι «κυανόλευκοι» σε επτά αναμετρήσεις που έχουν δώσει με αντίπαλο την Καλλιθέα έχουν γνωρίσει πέντε ήττες και μόλις δύο φορές έφυγαν με το βαθμό της ισοπαλίας.

Στα 27,5 δολάρια το πετρέλαιο

Χάρτης 1: Η Μέση Ανατολή στην αρχαιότητα

Φρέναρε η ΑΕΚ στην Ξάνθη

Μικρή άνοδο, εξάλλου, σημείωσαν χθες οι τιμές του πετρελαίου. Το τρένο της ΑΕΚ σταμάτησε στην Ξάνθη. Στην αγορά του Λονδίνου οι τιμές του μαύρου χρυσού ενισχύθηκαν κατά 20 σεντς (0,7%), μετά την κάθετη βουτιά 10% που είχαν σημειώσει την Τρίτη και έφτασαν να διαμορφώνονται στα 27,45 δολάρια το βαρέλι. Η Ένωση είναι χωρίς απώλειες για τρεις συνεχόμενους μήνες. Στην αγορά της Νέας Υόρκης οι τιμές του πετρελαίου διαμορφώνονταν περίπου στα 31 δολάρια το βαρέλι. Μετά το εντός έδρας παιχνίδι με τον Ολυμπιακό (1-3) στις αρχές του Οκτώβρη (μοναδική ήττα) έχει κάνει εννέα συνεχόμενες νίκες. Είναι ενδεικτικό ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου τις προηγούμενες τρεις ημέρες είχαν υποχωρήσει κατά 7 δολάρια ή σε ποσοστό 18%. Χθες, όμως, στην Ξάνθη δεν τα κατάφερε και έδωσε το δικαίωμα στον Παναθηναϊκό να ελπίζει για τη δεύτερη θέση της βαθμολογίας. Υποχώρηση, εξάλλου, σημείωσε το τελευταίο διάστημα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου.

* Ύστερα από εννέα χρόνια ο Κώστας Κωνσταντινίδης ξαναφόρεσε τη φανέλα του ΟΦΗ.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα χθες σημείωσε μικρή άνοδο έναντι του αμερικανικού και η σχετική ισοτιμία έφτασε να διαμορφώνεται σε 1,0550.

Για τελευταία φορά είχε αγωνισθεί στις 26 Ιανουαρίου 1997 στο παιχνίδι ΠΑΟΚ - ΟΦΗ 2-1.

Φόβοι για τη συνέχεια

Συνέχισε την καριέρα του στον Παναθηναϊκό και ακολούθησε το… αγροτικό του στο γερμανικό πρωτάθλημα με τις Χέρτα και Κολονία.

Πάντως, αναλυτές δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στα χρηματιστήρια μια κρίση στη Μέση Ανατολή. * Ογδόντα νίκες στην Α' εθνική συμπλήρωσε ο Γιώργος Παράσχος, ενώ ο Τάκης Λεμονής έφτασε στον ίδιο αριθμό, αλλά σε πάγκους των επαγγελματικών κατηγοριών. Μάλιστα, οι αρχές στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία έχουν πραγματοποιήσει προετοιμασίες, ώστε οι δύο χώρες να συνεργαστούν για να στηρίξουν τις αγορές σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη. Το ίδιο θα είχε συμβεί και με τον Φερνάντο Σάντος, αλλά η ΑΕΚ αναδείχθηκε ισόπαλη στην Ξάνθη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης Νικέι, στο Τόκιο, βρίσκεται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων είκοσι χρόνων.