Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( αισιοδοξος ο σακης τσιωλης :: 15/1/2006 22:39:12) 

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΣΑΚΗΣ ΤΣΙΩΛΗΣ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ

Είδη χρονοδρομολόγησης

Ορεξη για Ευρώπη

Σου αφαιρώ τον λόγο…

Τα δυο αυτά επίπεδα χρονοδρομολόγησης γίνονται ανεξάρτητα· υπάρχουν λοιπόν στο ΛΣ δυο χρονοδρομολογητές (schedulers), ένας για κάθε επίπεδο.

Η νίκη επί του Λεβαδειακού έφερε χαμόγελα στο στρατόπεδο του Ιωνικού και ο Σάκης Τσιώλης επιβεβαίωσε ότι "άνοιξε η όρεξη" των παικτών του για διακρίσεις:

ΣΙΛΑ ΑΛΕΞΙΟΥ

- Ο μακροχρόνιος χρονοδρομολογητής ή χρονοδρομολογητής εργασιών (long term scheduler ή job scheduler), καθορίζει ποιες διεργασίες (προγράμματα έτοιμα να εκτελεστούν) εισέρχονται στο σύστημα για εκτέλεση. "Επρεπε να κερδίσουμε αυτό το παιχνίδι για να εξασφαλίσουμε την παραμονή μας. Για ποια ακριβώς αλήθεια ουρλιάζει ο κ. Κουφοντίνας; Από όλες τις διεργασίες που έχουν υποβληθεί από τους χρήστες για εκτέλεση, και βρίσκονται σε κάποια μονάδα μαζικής αποθήκευσης, ο μακροχρόνιος χρονοδρομολογητής επιλέγει ορισμένες και τις φορτώνει στη μνήμη για επεξεργασία. Από εδώ και πέρα θα βάλουμε σε εφαρμογή το δεύτερο στόχο που είναι να τερματίσουμε στην πρώτη οκτάδα και να έχουμε επαφή με την πέμπτη και την έκτη θέση".

Δεν μας διευκρίνισε όταν έσπευσε να ειρωνευθεί τον εισαγγελέα. - Ο βραχυχρόνιος χρονοδρομολογητής ή χρονοδρομολογητής ΚΜΕ (short term scheduler ή CPU scheduler), επιλέγει για να εκτελέσει μια από τις διεργασίες οι οποίες είναι φορτωμένες στη μνήμη και είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν την ΚΜΕ. Με την ατυχία του Λεβαδειακού τα είχε ο Τάκης Λεμονής: Για εκείνη που επέβαλε δολοφονώντας και ληστεύοντας; Οι διεργασίες αναμένουν στη λίστα έτοιμων διεργασιών (τη λίστα του ΛΣ με τις διεργασίες που μπορούν να εκτελεστούν από την ΚΜΕ), από όπου κάνει την επιλογή του ο βραχυχρόνιος χρονοδρομολογητής. "Κατορθώσαμε, γιατί περί κατορθώματος πρόκειται, να φάμε γκολ πριν το ημίχρονο, ενώ στη συνέχεια χάσαμε και πέναλτι. Ή γι' αυτήν που θέλει τώρα να επιβάλλει στο δικαστήριο ακολουθώντας την ίδια… δημοκρατική τακτική με χρήση άλλων όπλων;

Η κύρια διαφοροποίηση μεταξύ των δυο αυτών χρονοδρομολογητών είναι η συχνότητα με την οποία εκτελούνται.

Το δεύτερο γκολ που φάγαμε δείχνει πόσο άπειρη ομάδα είμαστε.

Δεν συμφωνείς μαζί μου; Ο μακροχρόνιος χρονοδρομολογητής εκτελείται σε αραιά χρονικά διαστήματα, ενώ αντίθετα ο βραχυχρόνιος εκτελείται πολύ συχνά (π.χ. κάθε 10 msec).

Δεν έχω ιδιαίτερο παράπονο από τους παίκτες μου.

Αφού δεν μπορώ να σου αφαιρέσω τη ζωή, σου αφαιρώ τον λόγο. Για να μην επιβαρύνει λοιπόν το σύστημα, ο βραχυχρόνιος χρονοδρομολογητής πρέπει να είναι πολύ γρήγορος στην επιλογή της διεργασίας που θα εκτελεστεί.

Είχαν σωστή αγωνιστική συμπεριφορά", υπογράμμισε ο προπονητής των Βοιωτών, ενώ ο Παύλος Δήμου συμπλήρωσε πως "αξίζαμε κάτι παραπάνω, αλλά για άλλη μια φορά δεν είχαμε καθόλου τύχη εκτός έδρας.

Παρεξήγησε, όπως φαίνεται, την ευγένεια του προέδρου.

Εκτός από τους δυο αυτούς χρονοδρομολογητές, πολλές φορές υπάρχει και ένα ενδιάμεσο επίπεδο χρονοδρομολόγησης, το οποίο αναλαμβάνει ο μεσοχρόνιος χρονοδρομολογητής (mid term scheduler).

Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας ώστε η ομάδα να σωθεί και θα τα καταφέρουμε".

Πίστεψε πως θα του έκανε και αυτό το χατίρι. Αυτός ελέγχει σε τακτά χρονικά διαστήματα τη λίστα έτοιμων διεργασιών, και επιλέγει μερικές φορές από αυτή κάποιες διεργασίες οι οποίες διακόπτονται προσωρινά. Να απαγορεύσει να λέγεται στην αίθουσα ό,τι δεν τέρπει την ακοή του ή ακόμα καλύτερα να του παραχωρήσει τη θέση του στην έδρα, αφού προηγουμένως παραιτηθεί, όπως άλλωστε του έχει υποδείξει. Σε άλλες περιπτώσεις ενεργοποιεί ξανά κάποιες διεργασίες που είχε διακόψει παλαιότερα και τις επιστρέφει στη λίστα έτοιμων διεργασιών για εκτέλεση.

Τα κακομαθημένα παιδιά, αν δεν παίρνουν με το καλό, τα αντιμετωπίζουν με το άγριο…

Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκεται να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο το υπολογιστικό φορτίο κατά τη λειτουργία του υπολογιστή και ο χρόνος απόκρισης να μην ξεφεύγει από κάποια όρια αποδεκτής λειτουργίας.

Στα σχήματα παριστάνονται τα διάφορα στάδια της χρονοδρομολόγησης από τα οποία περνά μια διεργασία. Η είσοδός της στην ουρά των έτοιμων διεργασιών γίνεται από το μακροχρόνιο χρονοδρομολογητή, και η μετακίνησή της από και προς την ΚΜΕ από το βραχυχρόνιο. Ο μεσοχρόνιος χρονοδρομολογητής μετακινεί διεργασίες προς και από μια άλλη ουρά διεργασιών, οι οποίες βρίσκονται προσωρινά εκτός του ανταγωνισμού για χρήση της ΚΜΕ.

Όταν μια διεργασία αφήνει την ΚΜΕ μπορεί να επιστρέψει στη λίστα έτοιμων διεργασιών, αλλά υπάρχει και η περίπτωση να βρεθεί σε μια ουρά αναμονής, π.χ. για είσοδο/έξοδο δεδομένων από κάποια συσκευή. Η είσοδος/έξοδος -αλλιώς Ε/Ε - δεδομένων (data input/output, I/O) περιλαμβάνει λειτουργίες όπως ανάγνωση από το σκληρό δίσκο, αποστολή δεδομένων στον εκτυπωτή μέσω της παράλληλης θύρας, αποστολή δεδομένων από την κάρτα δικτύου. Γενικά η διεκπεραίωση Ε/Ε είναι πολύ πιο αργή από την εκτέλεση εντολών της ΚΜΕ· κατά τη διάρκεια μιας μόνο ανάγνωσης από το σκληρό δίσκο μπορούν να εκτελεστούν χιλιάδες εντολές από την ΚΜΕ. Όσο λοιπόν μια διεργασία αναμένει την ολοκλήρωση μιας λειτουργίας Ε/Ε μπορεί να παραχωρήσει την ΚΜΕ σε άλλες, και αυτή περιμένει σε μια ουρά την ολοκλήρωση της λειτουργίας Ε/Ε. Η παράλληλη εκτέλεση Ε/Ε από μια διεργασία και εκτέλεση στην ΚΜΕ από μια άλλη βελτιώνει την απόδοση του συστήματος.