Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΠΑΡΩΝ θα είναι ο Βασίλης Δημητριάδης στις σημερινές κούρσες του γιγαντιαίου σλάλομ ανδρών, αφού ξεπέρασε τις ενοχλήσεις που αντιμετώπισε τις τελευταίες μέρες στο γόνατο.

Καθιερώνεται Κοινοτικό Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας

• Η γέννηση ενός Νέου Κόσμου

Ο πρωταθλητής του αλπικού σκι θα γίνει ο δεύτερος Έλληνας που ρίχνεται στους Αγώνες του Τορίνου, έπειτα από τον Σταύρο Χριστοφορίδη.

Πολιτική συμφωνία για να καθιερωθεί το Κοινοτικό Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας εξασφαλίστηκε κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας που έγινε στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης κ. Α. Τσοχατζόπουλου. Οι Πορτογάλοι και οι Ισπανοί κατέκτησαν με τη βία τις περιοχές που ανακάλυψαν. ΙΣΤΟΡΙΑ έγραψε η Γιάνιτσα Κόστελιτς, που έγινε η πρώτη αθλήτρια με τέσσερις Ολυμπιακούς τίτλους στο αλπικό σκι.

Όπως τονίζει σε δηλώσεις του ο κ. Τσοχατζόπουλος το θέμα υιοθετήθηκε για πρώτη φορά το 2000 στο Συμβούλιο Κορυφής στη Λισαβώνα.

Ειδικότερα οι τελευταίοι, επιδεικνύοντας απάνθρωπη σκληρότητα, εξαφάνισαν τους λεγόμενους προκολομβιανούς πολιτισμούς της κεντρικής και νότιας Αμερικής. Η 24χρονη χιονοδρόμος από την Κροατία, η οποία είχε στεφθεί τρεις φορές Ολυμπιονίκης στο Σολτ Λέικ Σίτι, διατήρησε τον τίτλο της στο αλπικό σύνθετο, λίγες μέρες μετά την αποχώρησή της από το αγώνισμα της κατάβασης λόγω ταχυπαλμίας. Αφού μετέτρεψαν με τον τρόπο αυτό τις νέες χώρες σε αποικίες, τις μοίρασαν μεταξύ τους με τη Συνθήκη της Τορντεζίλας (1494).

ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ λόγω κακοκαιρίας ο τελικός του υπεργιγαντιαίου σλάλομ γυναικών, αφού η συνεχής χιονόπτωση και η περιορισμένη ορατότητα στην περιοχή του Σαν Σικάριο έκαναν αδύνατη τη διεξαγωγή του.

Έτσι δημιουργήθηκαν δύο αντίστοιχες αποικιακές αυτοκρατορίες, η πορτογαλική και η ισπανική.

Το κορυφαίο αγώνισμα του αλπικού σκι γυναικών που ήταν προγραμματισμένο να γίνει χθες το μεσημέρι, αναμένεται να γίνει σήμερα ή αύριο, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Από τα τέλη όμως του 16ου αιώνα η Ολλανδία, η Αγγλία και η Γαλλία άρχισαν να διεκδικούν μερίδιο από τις αποικίες με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ανταγωνισμοί και συγκρούσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Ο ειρηνικός χαρακτήρας των Ινδιάνων και η απάνθρωπη συμπεριφορά των κατακτητών Ενώ οι Ινδιάνοι είχαν φιλικά αισθήματα, οι Ευρωπαίοι εισέβαλαν στις περιοχές της Αμερικής σαν πεινασμένοι λύκοι. Οι λόγοι για τους οποίους σκοτώθηκαν τόσο πολλοί ιθαγενείς είναι οι εξής: Πρώτο, γιατί οι Ευρωπαίοι που έφτασαν εδώ, είχαν την πεποίθηση ότι, επειδή οι ντόπιοι δεν πίστευαν στη χριστιανική θρησκεία, νομιμοποιούνταν να τους σκοτώνουν ή να τους αιχμαλωτίζουν… Δεύτερο, οι ιθαγενείς αυτοί ήταν οι πιο ήσυχοι και οι πιο ειρηνικοί άνθρωποι του κόσμου, εντελώς άοπλοι. Τρίτο, πρέπει να σημειωθεί ότι η πλειονότητα αυτών που έχουν έρθει εδώ από την Ισπανία είναι ληστές, αποβράσματα της κοινωνίας, συρφετός κακοποιών. Από τη Σύντομη Αναφορά για την καταστροφή των Δυτικών Ινδιών, 1552, του Επισκόπου Βαρθολομαίου Λας Κάζας (Las Casas), στο: Η. Crieger, Die Neuzeit, Materiialien firden Geschichts unterwicht, Φραγκφούρτη, 1978, 28.

Πηγή: P. Chaunu, L' Amerique et les Ameriques, Armand Colin, 1964, σ. 103-107. Πώς εξελίσσεται ο ιθαγενής πληθυσμός της Κεντρικής Αμερικής; Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την εξέλιξή του;