Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( μακεδονικος :: 12/3/2006 20:54:47) 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ

ΠΑΡΑΓΩΓΑ

β. Οικονομία και κοινωνία των πόλεων

Αναπτερώθηκαν οι ελπίδες

Αυξημένος ο όγκος των συναλλαγών

Αντίθετα, μεγάλη ανάπτυξη, με επίκεντρο τις πόλεις γνώρισε η αστική οικονομία που ήταν, όπως και η αγροτική, εκχρηματισμένη σε μεγάλο βαθμό.

Η νίκη του Μακεδονικού μέσα στην Πάτρα επί του Απόλλωνα του έδωσε το "οξυγόνο" που χρειαζόταν, για να κρατηθεί ζωντανός στην προσπάθεια που κάνει για παραμονή στην Α1.

Αύξηση σημειώθηκε στον όγκο συναλλαγών στα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης στους δείκτες μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης και διαμορφώθηκε στα 11.512 συμβόλαια, αξίας 43,74 εκατ. ευρώ. Από τις αρχές του 9ου αι. παλιές πόλεις όπως η Πάτρα και η Σπάρτη, ανοικοδομήθηκαν, ενώ ιδρύθηκαν και νέες.

Οι "πράσινοι" πήραν αυτό που ήθελαν στην Πάτρα και πλέον για να υποβιβαστούν θα πρέπει να κάνουν δυο λιγότερες νίκες σε σχέση με τον Ηρακλή ή να κάνουν τις ίδιες νίκες με τους "κυανόλευκους" και να χάσουν στο μεταξύ τους αγώνα με περισσότερους από 24 πόντους διαφορά.

Στα ΣΜΕ που παρακολουθούν τις διακυμάνσεις του δείκτη των είκοσι blue chips, έγιναν συνολικά 11.333 συμβόλαια, που αντιστοιχεί σε αξία συναλλαγών 43,39 εκατ. ευρώ. Οι πόλεις άρχισαν να ξαναβρίσκουν την οικονομική τους λειτουργία.

"Αυτό που θέλαμε ήταν να κερδίσουμε και πήραμε αυτό που θέλαμε.

Ο υποκείμενος δείκτης, FTSE 20, υποχώρησε σημαντικά κατά 2,78% σε σχέση με την συνεδρίαση της 3ης Μαρτίου και διαμορφώθηκε στις 765,85 μονάδες. Κάστρα, όπως το Άρτζε (Γεωργία) και το Άνιον (Αρμενία), έγιναν αστυκώμαι ή αγροτοπόλεις, αστικά κέντρα με ημιαγροτικό χαρακτήρα.

Σημασία έχει η νίκη, ούτε το πώς παίξαμε, ούτε τίποτα…

Τα συμβόλαια Μαρτίου, Ιουνίου και Σεπτεμβρίου έκλεισαν στις 765,26, 742,77 και 741,79 μονάδες, αντίστοιχα, με απώλειες 1,88%. Μεγαλύτερη εμπορική κίνηση είχαν οι πόλεις Έφεσος Ευχάϊτα, Τραπεζούς κ. ά., όπου διεξάγονταν ετήσιες εμποροπανηγύρεις.

Επιτέλους χαρήκαμε και εμείς λίγο", τόνισε χθες ο Σωτήρης Καραποστόλου και συνέχισε:

Τα ΣΜΕ Απριλίου διαμορφώθηκαν στις 760,09 μονάδες (-1,53%) και τα ΣΜΕ Μαΐου έκλεισαν στις 753 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,34%. Οι έμποροι και οι βιοτέχνες ήταν οργανωμένοι σε συντεχνίες ή επαγγελματικά σωματεία (συστήματα).

"Δεν πρέπει να σταματήσουμε εδώ, αλλά να παλέψουμε μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος για να πάρουμε όσες περισσότερες νίκες μπορούμε.

Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση των Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης που παρακολουθούν τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 179 ΣΜΕ, αξίας 355 χιλ. ευρώ. Το ύψος της παραγωγής και οι τιμές των προϊόντων ήταν προκαθορισμένες.

Δείξαμε ότι έχουμε δυνατότητες, αλλά χρειάζεται προσοχή".

Ο δείκτης FTSE 40 κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 2,04% και έκλεισε στις 160,14 μονάδες. Η λειτουργία των συστημάτων στην Κων/λη καθοριζόταν από το Επαρχικόν Βιβλίον, συλλογή διατάξεων των αρχών του 10ου αι.

Ο Γιώργος Καλαφατάκης έδωσε ρεπό στους παίκτες του μέχρι την Τετάρτη, καθώς δεν υπάρχει αγωνιστική δράση το επόμενο σαββατοκύριακο λόγω του κυπέλλου Ελλάδας.

Στο ΧΠΑ οι τιμές διαμορφώθηκαν στις 157,22 μονάδες για τα συμβόλαια Μαρτίου και στις 156,08 μονάδες για τα συμβόλαια λήξεως Απριλίου, με πτώση 1,12% και 1,37%, αντίστοιχα. Οι περισσότερες βιοτεχνίες αφορούσαν τον τομέα των τροφίμων. Στα ΣΜΕ επί μετοχών συνολικά διακινήθηκαν 729 συμβόλαια, με τον ΟΤΕ να πραγματοποιεί 491 συμβόλαια και την ΠΑΝΑΦΟΝ να ακολουθεί με 86 συμβόλαια. Από το 10ο αι. εμφανίστηκαν επιχειρήσεις σχετικές με την επεξεργασία και εμπορία ειδών πολυτελείας (μετάξι, μπαχαρικά, πολύτιμοι λίθοι). Το βυζαντινό εξωτερικό εμπόριο αναβίωσε από τα μέσα του 10ου αι. Η ακτίνα της δράσης του μεγάλωνε συνεχώς. Αναπτύχτηκαν εμπορικές σχέσεις με τους Βουλγάρους, τους Ρώσους, τις ιταλικές πόλεις ιδίως τη Βενετία, και το Χαλιφάτο. Οι βυζαντινοί έμποροι ταξίδευαν μέχρι το Κάιρο και άλλους τόπους του Χαλιφάτου, για να προμηθευτούν τα περιζήτητα και πολύ επικερδή μπαχαρικά. Αλλά και οι μουσουλμάνοι έμποροι μετέφεραν μπαχαρικά, αρώματα και βαφικές ύλες στο Βυζάντιο. Ο εκτελωνισμός τους γινόταν στην Τραπεζούντα, εμπορική πύλη της Μ. Ασίας προς Ανατολάς. Η συνεχής ανάπτυξη της αστικής οικονομίας οδήγησε στη δημιουργία της μεσαίας τάξης (τάξης των επιχειρηματιών), αποτελούμενης από εμποροβιοτέχνες, ναυκλήρους και τραπεζίτες. Οργανωμένη σε συντεχνίες ή αδελφότητες υποκινούσε συχνά λαϊκά κινήματα κατά των ευγενών και έφτασε στο απόγειο της κοινωνικής και πολιτικής της επιρροής στα μέσα του 11ου αι. Οι πολυάριθμες λαϊκές μάζες των πόλεων (δήμος) αποτελούνταν από φτωχούς που εργάζονταν περιστασιακά ή ήταν άνεργοι.

Δείπνο πλουσίων. Μικρογραφία χειρογράφου του 14ου αι.(Παρίσι. Εθνική Βιβλιοθήκη).

Εμπορική σημασία της Τραπεζούντας α. Οι μυρεψοί οφείλουν να παραλαμβάνουν από τους εισαγωγείς την πραμάτεια που τους αναλογεί, στην τιμή που έχει κάθε είδος, την ημέρα που εισάγεται στην Κωνσταντινούπολη από εμπόρους της Χαλδίας ή της Τραπεζούντας ή κάποιας άλλης περιοχής […]. Και ας εμπορεύονται πιπέρι, ναρδόσταχυ, κανέλα, ξυλαλόη, άμβαρ, μόσχο, λιβάνι, σμύρνα, βαρζί (κόκκινη βαφή), λουλάκι, λάκα, λαζούρι, χρυσόξυλο, ζυγαία, και ό,τι άλλο σχετικό με τη μυρεψική και τη βαφική. Επαρχικόν Βιβλίον, 10. 2, έκδ. J. Koder, Βιέννη 1991, 110-111. β. Στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας είναι η Τραπεζούντα. Εκεί, στη διάρκεια του έτους, γίνονται πολλές εμπορικές εκθέσεις, και έρχονται πολλοί λαοί για εμπόριο: Μουσουλμάνοι, Βυζαντινοί, Αρμένιοι και άλλοι, ακόμη και άνθρωποι από την Κιργιζία. AI-Mas'?di, Χρυσά λιβάδια, γερμ. μετ. G. Rotter, Μόναχο 1982, 85 εξ. γ. Η Τραπεζούντα είναι συνοριακή πόλη των Ρωμαίων. Εκεί μεταβαίνουν όλοι μας οι έμποροι. Όλα τα υφάσματα της ελληνικής βιοτεχνίας, όλα τα μεταξωτά που εισάγονται στην επικράτεια του Ισλάμ, μεταφέρονται δια μέσου της Τραπεζούντος. Al-Istakri, γαλ. μετ. Defr?mery, Journal Asiatique 14 (1849) 462.

Ερωτήσεις 1. Ποιες κατηγορίες αγαθών περιλάμβανε και πού οφειλόταν η ευφορία των κτημάτων του Φιλάρετου; 2. Με βάση τα δεδομένα του πίνακα, να εκφράσεις τη γνώμη σου για τις αλλαγές που σημειώθηκαν στους ρυθμούς διαμόρφωσης της μεσοβυζαντινής αριστοκρατίας. 3. Αξιοποιώντας τα δεδομένα του σχετικού παραθέματος και τις λεπτομέρειες της εικόνας του δείπνου, να εντοπίσεις τα στοιχεία που δείχνουν την πολυτέλεια της ζωής της βυζαντινής αριστοκρατίας (φαγητά, σερβίτσια, σκεύη, έπιπλα). 4. Αφού ψάξεις στα λεξικά και τις εγκυκλοπαίδειες, κατάταξε σε τρεις στήλες με επικεφαλίδες τα ουσιαστικά ΑΡΩΜΑΤΑ, ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ, ΒΑΦΙΚΑ, τα εξωτικά προϊόντα που είχαν το δικαίωμα να εισάγουν στο Βυζάντιο οι έμποροι της Τραπεζούντας ή της ευρύτερης περιοχής (Χαλδίας).