Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( ο μητσοπουλος κρατησε ορθιο τον πανσερραϊκο :: 12/3/2006 20:44:57) 

Βαντελανόιτ εναντίον Συμεωνίδη σε μία από τις πολλές δυνατές μονομαχίες στο παιχνίδι του Βόλου.

ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

α. Οικονομία και κοινωνία της υπαίθρου

Ο ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΡΑΤΗΣΕ ΟΡΘΙΟ ΤΟΝ ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟ

Μεγάλη πτώση χθες

Οι γαιοκτήμονες-αριστοκράτες του ύστερου Ρωμαϊκού Κράτους φαίνεται ότι χάθηκαν κατά τις εχθρικές εισβολές του 7ου αι.

Χρυσή αλλαγή

Σημαντική πτώση κατά 2,6% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης ο οποίος διαμορφώθηκε στις 1.570,03 μονάδες ενώ η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 100,6 εκατ. ευρώ. Στο μεταίχμιο από τον 8ο προς τον 9ο αι. άρχισε να σχηματίζεται μια νέα αριστοκρατία της γης (ή επαρχιακή), κοντά στην οποία υπάρχει και η αριστοκρατία των αξιωμάτων (ή αστική).

Τέσσερα λεπτά πριν από το τέλος χαμογέλασε ο Πανσερραϊκός. Η ισοπαλία που απέσπασε στο Βόλο από τον Ολυμπιακό (1-1) τον κρατά ζωντανό στη διεκδίκηση της σωτηρίας.

Η μετοχή του ΟΤΕ αποτέλεσε για δεύτερη διαδοχικά συνεδρίαση τον αρνητικό πρωταγωνιστή, με απώλειες 5,43% καθώς η ασάφεια και το υψηλό εκτιμώμενο κόστος δραστηριοποίησης στην κινητή τηλεφωνία στη Ρουμανία οδήγησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις.

Επέκταση οικογενειακών επωνύμων και συγκρότηση βυζαντινής αριστοκρατίας (8ος -11ος αι.) Χρόνος εμφάνισης επωνύμων Αριθμός επωνύμων Ποσοστό % 8ος αι. 6 4% 9ος αι. 16-17 10% 900-976 25 16% 976-1025 45-50 30% 1025-1100 60 40% σύνολο 147-153 100%

Επιμέλεια: ΠΑΝ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ

Συμπρωταγωνιστές του ΟΤΕ στην αρνητική πορεία ήταν οι τραπεζικοί τίτλοι με την πτώση σε κλαδικό επίπεδο να διαμορφώνεται σε 2,87%.

Ο πίνακας δείχνει τη βαθμιαία επέκταση οικογενειακών επωνύμων, η οποία συνδέεται στενά με τη διαμόρφωση της νέας βυζαντινής αριστοκρατίας (8ος-11ος αι.).

Οι γηπεδούχοι κρατούσαν σφιχτά τη νίκη μέχρι το 86', αλλά λογάριαζαν χωρίς τον Μητσόπουλο.

Συνολικά οι εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασαν απώλειες 2,78% έναντι 2,04% της μεσαίας και 3,45% της μικρής κεφαλαιοποίησης.

Οι δύο ομάδες της αριστοκρατίας συνήθιζαν να συνδέονται με επιγαμίες και συγχωνεύτηκαν σε ενιαία τάξη στα τέλη του 10ου αι.

Ο βραχύσωμος επιθετικός του Πανσερραϊκού αποδείχθηκε λίρα εκατό, καθώς μπήκε ως αλλαγή στο 77' και κατάφερε σε εκείνο το χρονικό σημείο να δώσει το φιλί της ζωής στην ομάδα του πετυχαίνοντας το γκολ της ισοφάρισης.

Είναι οι δυνατοί.

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας.

Σ' αυτούς περιλαμβάνονταν οι πολιτικοί, οι στρατιωτικοί και οι θρησκευτικοί άρχοντες και οι διαχειριστές της κρατικής της αυτοκρατορικής, της εκκλησιαστικής και μοναστικής περιουσίας.

Ήταν μετριότατο στο α' μέρος με τον Ολυμπιακό να θέλει, αλλά να μη μπορεί να διασπάσει την πολυπρόσωπη άμυνα των φιλοξενουμένων.

Οι αγροτικές μάζες οι πένητες, αποτελούνταν από ελεύθερους γαιοκτήμονες, ακτήμονες γεωργούς που μίσθωναν γη για καλλιέργεια και παροίκους που ήταν δεμένοι με τη γη ή είχαν προσωπική εξάρτηση από τους κυρίους της.

Ο κακός αγωνιστικός χώρος αποδείχθηκε ανασταλτικός παράγοντας, ωστόσο οι Βολιώτες βρήκαν τρόπο να ανοίξουν το σκορ στο 60' με σουτ του Μπουντούρη.

Ένας μικρασιάτης μεγαλογαιοκτήμονας [Ο Φιλάρετος, γιος του Γεωργίου από την Παφλαγονία] συγκαταλεγόταν στους ευγενείς του Πόντου και της Γαλατίας. Ήταν ζάπλουτος και κατείχε πολλά κοπάδια: εξακόσια βόδια, εκατό ζευγάρια βοδιών για όργωμα, οχτακόσια άλογα που έβοσκαν στα λιβάδια του, ογδόντα άλογα και μουλάρια που χρησίμευαν για μεταφορές, δώδεκα χιλιάδες πρόβατα. Ήταν επίσης ιδιοκτήτης σαράντα οκτώ εκτεταμένων αγροκτημάτων (προάστεια) που είχαν καθορισμένα όρια, ήταν ωραία και πολύ μεγάλης αξίας, καθώς από τα υψώματα που βρίσκονταν απέναντι από αυτά ανέβλυζε κάθε φορά μια πηγή που μπορούσε να αρδεύσει βαθιά τα χωράφια που χρειάζονταν πότισμα διέθετε, επίσης, πολλούς υπηρέτες και πάρα πολλά πλούτη. Βίος αγίου Φιλαρέτου του Ελεήμονος (τέλη 8ου αι.), έκδ. Μ.-Η. Fourmy -Μ. Leroy, Byzantion 9 (1934) 113-115.

Θα μπορούσαν μάλιστα στο 85' να αυξήσουν το προβάδισμά τους αν ο Βελετάνης δεν αστοχούσε προ κενής εστίας.

Από τις αρχές του 9ου αι. η αγροτική κοινότητα και οι ανεξάρτητοι αγρότες άρχιζαν να κινδυνεύουν τόσο από τη συνήθεια των μεγαλοκτηματιών να αποκτούν τα κτήματα των μικρομεσαίων γαιοκτημόνων με νόμιμους (αγορά ή κληροδοσία) ή και παράνομους τρόπους όσο και από τη φορολογική πίεση που ασκούσε το κράτος.

Νωρίτερα ο Πανσερραϊκός είχε ευκαιρίες, αλλά σε δύο περιπτώσεις ο Γκόγκας στο 65' και στο 81' σκόνταψε στον Καρκαμάνη.

Τα μεγάλα κτήματα δεν ήταν ενιαία, αλλά αποτελούνταν από πολυάριθμες διάσπαρτες εκτάσεις, τα χωρία ή προάστεια που καλλιεργούσαν ελεύθεροι ενοικιαστές ή πάροικοι.

''Ημασταν άτυχοι'', δήλωσε μετά τη λήξη ο Βασίλης Αντωνιάδης που αποδοκιμάστηκε από τους οπαδούς των γηπεδούχων, ενώ ο Ντούσαν Μιτόσεβιτς εμφανώς ικανοποιημένος δήλωσε:

Με τα έσοδα από τα κτήματα τους και με τους μισθούς που έπαιρναν από το κράτος ως αξιωματούχοι, οι ευγενείς ζούσαν ζωή γεμάτη χλιδή.

''Παλέψαμε και στο τέλος πήραμε αυτό που αξίζαμε''.

Από την άλλη μεριά ήταν απρόθυμοι να δαπανήσουν χρήματα, για να βελτιώσουν τις εγκαταστάσεις των υποστατικών τους και τα μέσα και τις τεχνικές της παραγωγής.

Διαιτήτευσε ο Κασναφέρης (Αθήνας)

Όλα αυτά συνέβαλαν ώστε η αγροτική παραγωγή στο Βυζάντιο να παραμείνει στάσιμη και ευάλωτη στις κρίσεις που άρχισαν να εκδηλώνονται στα μέσα του 11ου αι.

ΑΣΚ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Καρκαμάνης, Χατζηζήσης, Φυντανίδης, Πακάλτσης, Σάβιτς (85' Βελετάνης), Δεμιρτζόγλου (60' Νοβακόφσκι), Μπουντούρης (77' Νουκόφσκι), Συμεωνίδης, Πέτρου, Φλώρος, Μπουέλε.

Ο μεγαλογαιοκτήμονας Φιλάρετος παραθέτει γεύμα στους βασιλικούς (τέλη 8ου αι.) Αφού ετοιμάστηκε το τραπέζι, μπήκαν οι βασιλικοί (δηλαδή οι αυτοκρατορικοί απεσταλμένοι) και αντίκρισαν ένα ωραιότατο μεγάλο τρίκλινο (πολυτελής αίθουσα για επίσημα δείπνα). Στο κέντρο έστεκε ένα αρχαίο τραπέζι, από ελεφαντόδοντο με χρυσή επένδυση, στρογγυλόσχημο και υπερβολικά μεγάλο, που χωρούσε τριάντα έξι άνδρες. Πάνω σ' αυτό είδαν σερβιρισμένα φαγητά που ταίριαζαν σε αυτοκράτορες. Εκεί είδαν και το σεβάσμιο άνδρα με το όμορφο παράστημα (το Φιλάρετο) και ευχαριστήθηκαν πάρα πολύ. Βίος αγίου Φιλαρέτου του Ελεήμονος, έκδ. Μ.-Η. Fourmy -Μ. Leroy, Byzantion 9 (1934) 137-138.

ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ: Βαλσαμάκης, Χουνουζίδης, Μάριαν, Κύρου, Μείχίδε, Παπαζούδης, Λουμπόγεβιτς (66' Κοντέων), Γκόγκας, Παγώνης (66' Μίνγκας), Μιλοβάνοβιτς (77' Μητσόπουλος), Βαντελανόιτ.