Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( βολεϊ: ο ηρακλης εχασε απο τον παναθηναϊκο (2-3) :: 12/2/2006 23:52:23) 

Δύσκολες στιγμές πέρασε στο Κατσάνειο ο Θοδωρής Μπάεφ, ωστόσο, η επιστροφή του ως αντίπαλος συνοδεύτηκε από νίκη για τον Παναθηναϊκό.

σύντομα

2. Το εμπόριο και ο πολιτισμός του Ισλάμ

Του ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΑΡΑΟΓΛΑΝΙΔΗ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ α. Η ανάπτυξη του εμπορίου

ΒΟΛΕΪ: Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΕΧΑΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ (2-3)

"Ήμασταν ψύχραιμοι στα τελευταία λεπτά. Από τα μέσα του 8ου αι. οι Άραβες και οι Εβραίοι δραστηριοποιήθηκαν στο διεθνές εμπόριο με επίκεντρο τις μεγάλες πόλεις και έγιναν, όπως ειπώθηκε, οι μεταπράτες του διεθνούς εμπορίου.

Το πάθος δεν έφτανε

Δεν πανικοβληθήκαμε. Σ' αυτό συνέβαλαν η εξαίρετη γεωγραφική θέση του Χαλιφάτου μεταξύ Ανατολής και Δύσης αλλά και η εκμετάλλευση των ορυχείων χρυσού και αργύρου της Δυτ. Αφρικής και της Σαχάρας.

Η καυτή εξέδρα, που στο ξεκίνημα παρασύρθηκε σε ακραίες συμπεριφορές, δεν ήταν αρκετή για να δώσει στον Ηρακλή τη νίκη στο ντέρμπι…

Παίξαμε καλή άμυνα στην τελευταία επίθεση του Ολυμπιακού και πήραμε τη νίκη" δήλωσε ο Παντελής Παπαϊωακείμ για τη μεγάλη εκτός έδρας επιτυχία του Μακεδονικού. Από τα μέσα του 9ου αι. οι Άραβες ίδρυσαν εμπορικές αποικίες στις ακτές των Ινδιών, της ΝΑ Ασίας και της Κίνας.

Οι "κυανόλευκοι" έχασαν από τον Παναθηναϊκό στο Κατσάνειο με 2-3 σετ (25-21, 22-25, 25-18, 28-30, 11-15) και έμειναν στη δεύτερη θέση.

Ο Δημήτρης Παπανικολάου, ο πρωταγωνιστής του θριάμβου των νεοφώτιστων, αρνήθηκε και χθες οποιοδήποτε σχόλιο στον Τύπο.

Από τη μακρινή Ανατολή μετέφεραν μπαχαρικά και άλλα είδη πολυτελείας, κυρίως μέσω Ιράκ, στις αραβικές και βυζαντινές αγορές, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.

Η εκρηκτική και διόλου κόσμια υποδοχή, που επιφυλάχθηκε στον Θοδωρή Μπάεφ, δεν πτόησε ούτε τον ίδιο, ούτε την ομάδα του, που εδραιώθηκε στην κορυφή. "Δεν θέλω να πω αν άλλαξε η νοοτροπία με την αλλαγή της τεχνικής ηγεσίας.

Η ζήτηση που είχαν τα προϊόντα αυτά στις ακτές της Μεσογείου καθόριζε τις διεθνείς τους τιμές.

Στο επεισοδιακό πρώτο σετ, που είχε συχνές διακοπές, οι παίκτες του Χαβιέρ Βέμπερ προηγήθηκαν με 8-14, αλλά η αντεπίθεση των γηπεδούχων (12-14, 15-16) έφερε το τελικό 25-21. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η ομάδα μου παίζει πολύ καλή άμυνα με εξαίρεση κάποια παιχνίδια που δεν τα καταφέραμε.

Η δυναστεία των Φατιμιδών που κυριάρχησε στην Αίγυπτο κατά το 10ο αι. ενθάρρυνε τις εμπορικές σχέσεις με τις Ινδίες δια μέσου της Ερυθράς Θάλασσας.

Στη συνέχεια, όμως, ο Γκόμεζ και οι συμπαίκτες του έφτασαν εύκολα στην ισοφάριση, έχοντας πάντοτε ως όπλο το σερβίς. Τώρα βλέπουμε όλο και πιο κοντά τον στόχο που βάλαμε από την αρχή της σεζόν.

Εμπορική επιστολή, σταλμένη από την Αλεξάνδρεια στο Παλαιό Κάιρο (τέλη 11ου αι.)

Στο τρίτο σετ οι "κυανόλευκοι" δεν είχαν αντίπαλο, αφού προηγήθηκαν 16-9 για να φτάσουν εύκολα στο 25-18, αλλά τα πάντα κρίθηκαν στο τέταρτο. Για να τον πετύχουμε πρέπει να μείνουμε συγκεντρωμένοι έως το τέλος της σεζόν" συμπλήρωσε ο Παπαϊωακείμ. Παρακαλώ, λάβε υπόψη ότι δεν υπάρχουν πιπέρι, κανέλλα και ζιγγίβερι (ή τζίντζερ, είδος αρωματικής ρίζας) διαθέσιμα στο παζάρι της Αλεξάνδρειας. Έπειτα από μάχη πόντο - πόντο και παρότι πήρε κεφάλι στην τελική ευθεία του σετ, ο Ηρακλής έχασε την ευκαιρία για "καθαρή" νίκη, αφού οι "πράσινοι" εκμεταλλεύτηκαν το πέμπτο σετ μπολ.

ΡΕΜΠΡΑΤΣΑ

Αν έχεις από αυτά, κράτησέ τα, γιατί οι ρωμαίοι έμποροι μόνο αυτά αναζητούν με πάθος. Έχοντας πετύχει ήδη τον πρώτο στόχο τους, οι φιλοξενούμενοι μπήκαν πιο δυνατά στο τάι μπρέικ και πανηγύρισαν τη μεγάλη νίκη, που τους δίνει το περιθώριο να διατηρήσουν το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ ακόμα κι αν χάσουν δύο βαθμούς στις πέντε αγωνιστικές που απομένουν.

Δύσκολες ώρες περνάει ο Ζέλικο Ρέμπρατσα.

Όλοι οι ρωμαίοι έμποροι είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν για το Παλαιό Κάιρο.

ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ της 17ης αγωνιστικής, ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να πάρει βαθμό από τους "ερυθρόλευκους" και πλέον περιορίζεται στη μάχη για διατήρηση της τέταρτης θέσης.

Ο πρώην σέντερ του Παναθηναϊκού, που πέρυσι άρχισε με πολλές φιλοδοξίες καριέρα στο ΝΒΑ και στους Ντιτρόιτ Πίστονς, ενδέχεται ακόμα και να σταματήσει το μπάσκετ!

Περιμένουν μόνο την άφιξη δύο πρόσθετων πλοίων από την Κωνσταντινούπολη.

Τα αποτελέσματα: Εθνικός Αλεξ. - Λαμία 3-0 (25-22, 25-20, 25-22), Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 3-1 (36-34, 25-23, 21-25, 25-22), Πανερυθραϊκός - Πανελλήνιος 2-3 (21-25, 23-25, 31-29, 26-24, 8-15), ΕΑ Πατρών - Παγκράτι 2-3 (25-20, 16-25, 28-26, 19-25, 16-18), ΑΕ Νίκαια - Ορεστιάδα 0-3 (17-25, 16-25, 16-25).

Κάποια αναπνευστικά προβλήματα που αντιμετώπιζε τον υποχρέωσαν να υποβληθεί σε εξετάσεις, οι οποίες έδειξαν ότι πάσχει από καρδιακή αρρυθμία.

S. D. Goitein, Letters of Medieval Jewish Traders, Πρίνστον 1973, 44.

Η βαθμολογία: Παναθηναϊκός 46 (48-10), Ηρακλής 44 (49-16), Ολυμπιακός 37 (40-19), ΠΑΟΚ 32 (39-28), ΕΑ Πατρών 28 (36-31), Λαμία 27 (32-31), Παγκράτι 25 (34-34), Εθνικός Αλεξ. 18 (27-40), Ορεστιάδα 17 (25-42), Πανελλήνιος 16 (26-39), Πανερυθραϊκός 10 (17-46), ΑΕ Νίκαια 6 (12-49).

Υπάρχει ενδεχόμενο να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και σε αυτή την περίπτωση ίσως χρειαστεί να σταματήσει το μπάσκετ.

Οι έμποροι του Ισλάμ υιοθέτησαν πολλές καινοτομίες: συγκρότησαν εμπορικές εταιρείες, επινόησαν την εμπορική επιταγή (τσεκ) και ανέπτυξαν το πιστωτικό σύστημα (αργυραμοιβοί και τράπεζες).

"Η απόφαση αυτή αποτελεί ένα ρίσκο.

Οι καινοτομίες αυτές διευκόλυναν σημαντικά τις συναλλαγές.

Το πρόβλημα είναι πως δεν ξέρεις σε τι κατάσταση θα είσαι με αυτές τις επεμβάσεις έπειτα από πέντε ή δέκα χρόνια" είπε ο Σέρβος σέντερ. Όροι-κλειδιά της ενότητας

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

Μεταπράτες του διεθνούς εμπορίου, μπαχαρικά, εμπορικές εταιρείες, επιταγές, ανεικονική τέχνη, τεμένη, εισαγωγή νέων καλλιεργειών, μεταφορά τεχνολογίας.

Ο Γιώργος Καλαφατάκης στον Πανιώνιο βρήκε τον κοινοτικό ψηλό. Ο Αυστραλός (με αγγλικό διαβατήριο) Γουέιντ Χέλιγουελ (24, 2μ.12) έφτασε χτες στην Αθήνα και θα υπογράψει συμβόλαιο έως το τέλος της εφετινής περιόδου. Ο Αυστραλός είπε πως μίλησε με Σέιν Χιλ και Τζον Ρίλι, οι οποίοι τον προέτρεψαν να δεχτεί την πρόταση του Πανιωνίου. Στο μεταξύ, θέμα Κουράσεφ δεν υφίσταται πλέον για τον Πανιώνιο, αφού ο Καλαφατάκης αποφάσισε να δώσει χρόνο συμμετοχής στους νεαρούς Γκότση και Δεληγιάννη.

ΝΗΑΡ ΗΣΤ

Στη Νήαρ Ηστ, ο Αμερικανός (με ισραηλινό διαβατήριο) Ντάνι Νόρις (29 ετών, 1μ.92) αναμένεται να υπογράψει σήμερα συμβόλαιο έως το τέλος της περιόδου, ενώ ο Ηλίας Ζούρος προσπαθεί να βρει έναν ακόμα κοινοτικό για τις θέσεις 4 - 5.