Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Το πολικό ψύχος που επικρατούσε σε ολόκληρη την Ευρώπη απασχολεί το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Θεσσαλονίκη" την 5η Ιανουαρίου 1976:

"ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ"

Κριτήριο αυτοαξιολόγησης του μαθητή

"Παγωνιά και στην Ελλάδα - 40 οι νεκροί στην Ευρώπη" είναι ο τίτλος της εφημερίδας.

Παραπέμπονται για κακούργημα οι υπεύθυνοι της τραγωδίας

Α. Τελειώνοντας τη μελέτη και συζήτηση του κεφαλαίου και εφόσον κατανόησες τις καινούργιες έννοιες, θα πρέπει να μπορείς να απαντήσεις σύντομα στις παρακάτω ερωτήσεις.

"Χιόνια και υπό το μηδέν σε όλη τη Δυτική Μακεδονία", διαβάζουμε στο ρεπορτάζ.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Σε όποιες συναντάς δυσκολία, συμβουλέψου και πάλι το αντίστοιχο μάθημα. "Πατέρας και γιος πνίγηκαν στη Βόλβη", είναι ο τίτλος του δεύτερου θέματος.

Παραπομπή σε δίκη για κακουργηματικές κατηγορίες (λόγω "ενδεχόμενου δόλου") και όχι για πλημμελήματα, αποφάσισε το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου για τους υπευθύνους της πολύνεκρης ναυτικής τραγωδίας με το "Εξπρές Σαμίνα", αναιρώντας χθες το επίμαχο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αιγαίου.

1. Πώς ασκείται με δυο λόγια η διοίκηση του κράτους; Μαθαίνουμε:

Το Ανώτατο Δικαστήριο, αποδεχόμενο την πρόταση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάαγγ. Κρουσταλλάκη, έκρινε ότι το εφετειακό βούλευμα για το ναυάγιο με τους 80 νεκρούς, είναι "αναιτιολόγητο" και "εμπεριέχει αντιφάσεις".

2. Η κρατική διοίκηση στη χώρα μας πάνω σε ποιο σύστημα είναι οργανωμένη; "Ερασιτέχνες ψαράδες που αψήφησαν την κακοκαιρία…

Και ουσιαστικά ζητεί (με νέα κρίση του Συμβουλίου Εφετών Αιγαίου, υπό διαφορετική σύνθεση), την παραπομπή σε δίκη με κακουργηματικές κατηγορίες συνολικά επτά κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι υπεύθυνοι της πλoιoκτήτριας εταιρείας Minoan Flying Dolphins, Κων. Κληρονόμος και Νικ. Βικάτος.

3. Ποια είναι τα κεντρικά όργανα και πώς είναι οργανωμένα; Ο γιος θυσιάστηκε να σώση τον πατέρα".

Ο Άρείος Πάγος αποδέχεται ότι το "Εξπρές Σαμίνα" ήταν "οριακά αξιόπλοο" και παρουσίαζε "σοβαρές ελλείψεις σε σωστικά μέσα", ήταν "πάντοτε ανοικτές οι υδατοστεγείς πόρτες του", ενώ το πλήρωμά του "ήταν ανέτοιμο, με ελλιπή οργάνωση και εκπαίδευση".

4. Γιατί το κράτος καθιερώνει το θεσμό της αυτοδιοίκησης;

Άλλο θέμα της πρώτης σελίδας είναι η υπόθεση της δολοφονίας του σταθμάρχη Γουέλς στην Αθήνα, που συνεχίζει να συγκλονίζει την Ελλάδα.

Με βάση αυτή την κρίση, το Ανώτατο Δικαστήριο εκτιμά ότι οι κατηγορούμενοι ήταν σε θέση να προβλέψουν τα τραγικά απολέσματα του ναυαγίου και δεν μερίμνησαν εγκαίρως να τα προλάβουν, με αποτέλεσμα να ευσταθεί ο "ενδεχόμενος δόλος" που, κατά τον Ποινικό Κώδικα, οδηγεί σε κακουργηματικό και όχι πλημμεληματικό χαρακτήρα των κατηγοριών.

5. Θεωρείται η αυτοδιοίκηση δημοκρατικός θεσμός και γιατί;

"Η CIA ασύδοτη στο θέμα Ουέλτς", αναφέρει ο τίτλος.

Έτσι ζητείται, με την έκδοση νέου βουλεύματος, η παραπομπή σε δίκη για κακουργηματικές κατηγορίες των αξιωματικών: Βασ. Γιαννακή, πλοιάρχου του μοιραίου καραβιού, Αναστ. Ψυχογιού, υποπλοιάρχου, Γ. Τριανταφύλλου, υπάρχου, Γερ. Σκιαδαρέση, α' μηχανικού, καθώς και του ασυρματιστή Δημ. Τσούμα, ο οποίος είχε απαλλαγεί με το αρχικό βούλευμα από κάθε κατηγορία.

6. Ποιους βαθμούς αυτοδιοίκησης κατοχυρώνει το Σύνταγμα μας;

Το ρεπορτάζ από την Αθήνα είναι περιεκτικό:

Ο ασυρματιστής φέρεται ότι "εγκατέλειψε από τους πρώτους με σωσίβια λέμβο το πλοίο", ενώ "δεν έδινε με τον ασύρματο συνεχώς σήμα κινδύνου και το στίγμα του πλοίου, αλλά περιορίσθηκε να αναγγείλει μόνο τη θέση του πλοίου, χωρίς τις γεωγραφικές συντεταγμένες…".

7. Τι είναι ο Α' Βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ποιες υποθέσεις χειρίζεται;

"Ενώ συνεχίζεται τυπικά η απαγόρευση αναγραφής ειδήσεων κλπ. περί την πορεία των ανακρίσεων για τη δολοφονία του σταθμάρχη της ΣΙΑ στην Ελλάδα, Ρίτσαρντ Ουέλτς, ο αθηναϊκός Τύπος επιμένει στις επιφυλάξεις του ως προς την σκοπιμότητά της (της απαγορεύσεως) και, συνεχίζοντας να κινήται στο περιθώριο της σχετικής ειδησεογραφίας, επισημαίνει την αναπτυσσόμενη ασυδοσία διάφορων ξένων 'κύκλων' και υπηρεσιών, που, όπως δείχνουν τα πράγματα, ευνοούνται από την όλη μυστικότητα και σύγχυση που καλύπτει την υπόθεση".

Σε ό,τι αφορά τους υπεύθυνους της πλοιοκτήτριας εταιρίας MDF, Κων. Κληρονόμο και Νικ. Βικάτο, με την αναιρετική απόφαση επισημαίνεται ότι πρέπει να υπάρξει κατηγορία εις βάρος τους για την έκθεση των επιβατών σε κίνδυνο (που λόγω των θανάτων αποκτά κακουργηματικό χαρακτήρα), ενώ το Συμβούλιο Εφετών Αιγαίου καλείται να κρίνει και την υπόθεση της έκδοσης ψευδών βεβαιώσεων σχετικά με τα πιστοποιητικά ασφάλειας και αξιοπλοΐας τού μοιραίου καραβιού.

8. Ποιος είναι ο Β ' Βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης; 9. Πώς εκλέγονται τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Β. Να βάλεις σε κύκλο το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Οι Δήμοι αποτελούν μορφή οργάνωσης που ανήκει: α) στον α' βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης β) στον β' βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης γ) στις περιφέρειες

Γ. Να χαρακτηρίσεις τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες, βάζοντας σε κύκλο το αντίστοιχο γράμμα (Σ για τις σωστές Λ για τις λανθασμένες). 1. Η κρατική διοίκησης στη χώρα μας είναι οργανωμένη με βάση το συγκεντρωτικό σύστημα: Σ - Λ 2. Τα Υπουργεία είναι περιφερειακά κρατικά όργανα: Σ - Λ 3. Η χώρα μας διαιρείται σε 9 περιφέρειες: Σ - Λ 4. Το Σύνταγμά μας προβλέπει μόνο την τοπική Αυτοδιοίκηση: Σ - Λ 5. Οι μεγάλοι δήμοι χωρίζονται σε διαμερίσματα: Σ - Λ 6. Τα συνοικιακά συμβούλια έχουν σκοπό τη συμμετοχή του λαού στις τοπικές υποθέσεις: Σ - Λ