Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Ανάλυση

( τα χρόνια φεύγουν, αλλά η λιτότητα μένει :: 4/1/2006 20:48:08) 

Τα χρόνια φεύγουν, αλλά η λιτότητα μένει Στο… στόχαστρο και ο "γυάλινος τοίχος"

11.2.2 Β' Βαθμός: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

Συνεχίστηκαν οι κόντρες για τις συνθήκες διεξαγωγής της δίκης

Η έκταση και η ονομασία κάθε νομαρχιακής αυτοδιοίκησης συμπίπτει συνήθως με αυτήν του νομού και η έδρα της είναι η πρωτεύουσά του.

Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΙΔΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο και ο Νομάρχης εκλέγονται άμεσα από το λαό κάθε τέσσερα χρόνια, ταυτόχρονα με τα όργανα της Α’ Βάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τελικώς, ούτε το "οικονομικό θαύμα" διαρκείας των κυβερνήσεων του κ. Σημίτη του καθηγητή ούτε οι μεγαλόστομες διακηρύξεις και υποσχέσεις του Κώστα Καραμανλή του νεότερου κατάφεραν να κρύψουν την πικρή αλήθεια.

Το "παράθυρο" που άνοιξε ο πρόεδρος του δικαστηρίου κ. Μιχ. Μαργαρίτης, για την παρουσία τηλεοπτικής κάμερας υπό όρους, δημιουργεί νέα δεδομένα όσον αφορά την κάλυψη της δίκης της 17Ν, ενώ η διαμάχη που έχει ξεσπάσει για το ζήτημα συνεχίστηκε χθες με φόντο το αλεξίσφαιρο πλαίσιο που θα καλύπτει τους 19 κατηγορούμενους.

Οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις δεν ασκούν εποπτεία στους Δήμους και τις Κοινότητες και δεν υπάρχει μεταξύ τους ιεραρχική σχέση. Όχι ότι δεν το γνωρίζαμε, αλλά με όσα ακούγαμε τα τελευταία χρόνια είχαμε αρχίσει να αμφισβητούμε όχι μόνο την τσέπη μας αλλά και τα ίδια τα μάτια μας.

Ο "γυάλινος τοίχος" βρέθηκε χθες στο στόχαστρο των συνηγόρων υπεράσπισης κ. Ιωάννας Κούρτοβικ και κ. Γ. Αγιοστρατίτη, οι οποίοι έκαναν λόγο για "αθλιότητα που παραβιάζει το τεκμήριο αθωότητας των κατηγορουμένων", ενώ και από την πλευρά της ΕΣΗΕΑ υπήρξαν έντονες επικρίσεις για τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας στην αίθουσα, καθώς υποστηρίζεται ότι εμποδίζουν την άμεση επαφή των δημοσιογράφων με τους κατηγορουμένους.

Όμως στην πράξη, υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ τους, επειδή τις πιστώσεις για τα τοπικά έργα διαχειρίζεται η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Δεν μπορεί, λέγαμε από μέσα μας (μερικοί και απόξω μας), κάτι παραπάνω γνωρίζουν αυτοί που μας κυβερνούν.

Απέναντι στις επικρίσεις, χθες, έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Τύπου κ. Χρ. Πρωτόπαπα, ο οποίος, με αφορμή και τη σκληρή επίθεση από τηλεοπτικό σταθμό, έκανε λόγο για "γραφικότητες γνωστών παραμυθάδων", που "πιθανόν να στενοχωριούνται γιατί δεν θα μπορούν να κανιβαλίσουν στη διάρκεια της δίκης".

Οι Νομάρχες μαζί με τους Δήμους συντάσσουν προγράμματα δραστηριοτήτων, η απόφαση όμως για την εφαρμογή τους και η χρηματοδότησή τους γίνεται από την Περιφέρεια.

Ήρθε, όμως, η πρόσφατη έρευνα της Γιούροστατ και αποκατέστησε την πραγματικότητα.

Ο κ. Πρωτόπαπας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση "επιθυμεί την πλήρη ενημέρωση του ελληνικού λαού και τη διαφάνεια της δίκης", ενώ σημείωσε για μία ακόμη φορά ότι με βάση τον νόμο για την τηλεοπτική και ραδιοφωνική κάλυψη της δίκης θα αποφασίσει το δικαστήριο.

Ο νόμος προβλέπει τη μεταφορά αρμοδιοτήτων της κρατικής διοίκησης στις Νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, καθώς και τη διάθεση σε αυτές των αναγκαίων πόρων για την πραγμάτωση του έργου τους. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία, δύο στους δέκα Έλληνες βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.

Η πρόθεση, πάντως, του προέδρου του δικαστηρίου κ. Μιχ. Μαργαρίτη να μην αντιταχθεί στην υπό όρους τηλεοπτική και ραδιοφωνική κάλυψη της διαδικασίας, εάν συμφωνούν όλοι οι παράγοντες της δίκης, άρχισε ήδη να… αποκωδικοποιείται από τους συνηγόρους υπεράσπισης.

Οι Νομαρχίες έχουν εξουσία σε τοπικά θέματα που δεν είναι αποκλειστικά αρμοδιότητα των Δήμων και Κοινοτήτων (π.χ. κατασκευή ενός δρόμου που συνδέει δύο ή τρεις δήμους). Το 19% αδυνατεί να θερμάνει το σπίτι του, διότι κλείνει το διακόπτη της κεντρικής θέρμανσης για να καίει λιγότερο πετρέλαιο ή ρεύμα.

"Πιστεύω ότι τελικά θα επιτραπεί έστω η μερική ραδιοτηλεοπτική κάλυψη, γιατί παραβιάζεται η δημοσιότητα και η ελευθερία του Τύπου", ανέφερε χαρακτηριστικά ο συνήγορος των αδελφών Ξηρών κ. Γ. Αγιοστρατίτης, προσθέτοντας ότι στη δίκη "δεν θα υπάρξει πολιτικό σόου, αλλά θα υποστηριχθούν πολιτικές απόψεις και θα ακουστούν καταγγελίες…".

φωτ. 11.6 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών πηγή ΕΕ. Θεσμικό όργανο της ΕΕ είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών. Σε αυτήν συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των τοπικών και Περιφερειακών Αρχών των κρατών μελών (Δήμαρχοι-Περιφερειάρχες). Η Επιτροπή γνωμοδοτεί για νόμους της ΕΕ, που έχουν συνέπειες σε τοπικό επίπεδο (περιβάλλον, εκπαίδευση, υγεία, μεταφορές, απασχόληση). - Να ενημερωθείτε για τη συμμετοχή της τοπικής σας κοινότητας και για πιθανές προτάσεις που έκαναν.

Το 37% δυσκολεύεται να πληρώσει τρεχούμενους λογαριασμούς (ενοίκιο, ρεύμα, νερό).

Χαμηλοί τόνοι από ΔΣΑ

φωτ. 11.7 Οι Δήμοι της χώρας αναπτύσσουν πολιτιστικές δραστηριότητες.

Το 52% δεν μπορεί να πάει διακοπές.

Από την πλευρά του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, πάντως, χθες έπεσαν οι τόνοι εν όψει τη δίκης ύστερα και από επίσκεψη του προέδρου κ. Δημ. Παξινού στη δικαστική αίθουσα και στην ειδική αίθουσα που έχει δημιουργηθεί για τους δικηγόρους.

Το 22% αδυνατεί να κάνει μερεμέτια στο σπίτι.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ δήλωσε ότι τα προβλήματα ελαχιστοποιούνται, ενώ έλαβε τη διαβεβαίωση από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Ι. Γαβρίλη ότι οι δικηγόροι καθημερινά θα παίρνουν απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της δίκης, θα μπορούν χωρίς περιορισμό να επικοινωνούν με τους κατηγορουμένους εντός του αλεξίσφαιρου διαχωριστικού πλαισίου και θα χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα στη αίθουσα δικηγόρων.

Το 12% δυσκολεύεται να αγοράσει ή να συντηρήσει αυτοκίνητο και το 13% δεν αγοράζει συχνά κρέας και ψάρια.

Σήμερα τη δικαστική αίθουσα θα επισκεφθούν ο πρόεδρος του δικαστηρίου κ. Μαργαρίτης με τον προϊστάμενο του Εφετείου Αθήνας κ. Χαρ. Παπαδάκη.

Τα γνώριζαν αυτά τα στοιχεία οι κυβερνώντες.

Με αφορμή τους περιορισμούς στην κάλυψη της δίκης, εξάλλου, η διοίκηση της ΕΣΗΕΑ έχει καλέσει σε ειδική σύσκεψη σήμερα τους διαπιστευμένους συντάκτες, ενώ χθες τη "δημοσιότητα της δίκης με ουσιαστική παρουσία των δημοσιογράφων" ζήτησαν με δηλώσεις τους ο προεδρεύων της Ένωσης κ. Πάν. Σόμπολος, η γενική γραμματέας κ. Νανά Νταουντάκη και ο ταμίας κ. Δημ. Τσαλαπάτης, αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο αποχής του κλάδου από τη δίκη εάν παρεμποδιστεί το δημοσιογραφικό έργο.

Και οι νυν και οι πρώην.

ΗΛΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (συνήγορος πολιτικής αγωγής, εκπροσωπεί τις οικογένειες των Αμερικανών θυμάτων καθώς και τη χήρα του Βρετανού διπλωμάτη Στίβεν Σόντερς)

Αλλά δεν έκαναν ούτε κάνουν τίποτε, για να διορθώσουν την κατάσταση.

"Περιορισμός η ομοφωνία"

Απλώς, διά των εκπροσώπων τους ερίζουν ποιος μας έκανε περισσότερο φτωχούς.

"Ο νέος νόμος προβλέπει ως κανόνα να μη μεταδίδεται τηλεοπτικά ή ραδιοφωνικά η διαδικασία.

Βλέπετε, υπάρχει διαφορά μεταξύ της πράσινης και της γαλάζιας φτώχειας, όπως και στην ανεργία.

Ανάλογη πρόβλεψη υπήρχε σε νόμο του 1993, ο οποίος όμως καταργήθηκε τον ίδιο χρόνο, με νεώτερο νόμο, ο οποίος επέτρεψε κατά κανόνα την τηλεοπτική και ραδιοφωνική κάλυψη της δίκης.

Ποιοτική διαφορά, βεβαίως.

Τα επιχειρήματα υπέρ και κατά της τηλεοπτικής κάλυψης της δίκης είναι σοβαρά και γνωστά.

Ακολούθησαν την πεπατημένη.

Πιστεύω ότι αν ο αποκλεισμός της τηλεόρασης από την ποινική διαδικασία δεν είχε συμπέσει με την επικείμενη δίκη της 17 Νοέμβρη θα ήταν ευκολότερα αποδεκτός από όλους τους ενδιαφερομένους.

Φόρους στους μη έχοντες και μη κατέχοντες και προνόμια στους βιομηχάνους, για να μην πάρουν, λέει, τα εργοστάσιά τους και τα πάνε σε άλλες φθηνές χώρες στα Βαλκάνια.

Το δικαστήριο θα κληθεί να αποφασίσει τελικώς για το λεπτό αυτό ζήτημα.

Παρακολουθούν, εδώ και χρόνια, άπραγοι και μακάριοι.

Η εξουσία του όμως να επιτρέψει την τηλεοπτική κάλυψη αυτής της δίκης περιορίζεται από την πρόβλεψη στον νόμο ότι πρέπει να συμφωνούν όλοι ανεξαιρέτως οι διάδικοι και ο εισαγγελέας με αυτήν".

Τα εργοστάσια κλείνουν το ένα μετά το άλλο, χιλιάδες εργαζόμενοι πετιούνται στο δρόμο μεγαλώνοντας την στρατιά των ανέργων και αυτοί συνεχίζουν στον ίδιο χαβά και στο ίδιο τροπάριο:

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ (ποινικολόγος)

"Υλοποιούμε την πολιτική της ήπιας προσαρμογής, στόχος μας είναι η μείωση του ελλείμματος".

"Ένα ξεχωριστό δικαστικό γεγονός"

Μάλιστα.

"Η ποινική δίκη που πρόκειται να ξεκινήσει την 3η Μαρτίου είναι αναμφισβήτητα ένα ξεχωριστό δικαστικό γεγονός αναπόσπαστα συνδεδεμένο με τη νεώτερη ιστορία της Ελλάδος.

Την ίδια ώρα ο ελληνικός κλάδος ένδυσης-κλωστοϋφαντουργίας την περίοδο 2001-2004 έχασε περισσότερες από 45.000 θέσεις εργασίας, συνέπεια του κλεισίματος επιχειρήσεων ή της συρρίκνωσης της παραγωγής τους, που προέκυψαν από την κρίση στη συγκεκριμένη αγορά.

Η χρονική συγκυρία ανάληψης της νομοθετικής πρωτοβουλίας για την (ουσιαστική) απαγόρευση της ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης και αναμετάδοσης κάθε ποινικής δίκης προδήλως δεν είναι τυχαία.

Στη Νάουσα, σύμφωνα με τα στοιχεία του εργατικού κέντρου της πόλης, η ανεργία αγγίζει πλέον το 51%, πλήττοντας κυρίως τις νεαρές ηλικίες.

Η ρύθμιση αυτή εκδηλώνεται δυστυχώς ως σύνδρομο φοβίας ή καχυποψίας έναντι του αντίκτυπου των γεγονότων που ενδεχομένως θα επισυμβούν στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Όλα αυτά ίσχυαν μέχρι το 2005, που μόλις πριν πέντε ημέρες αποχαιρετήσαμε.

Η καχυποψία αυτή πέραν των νομικών της προβληματισμών γεννά ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Τώρα που ανέτειλε το νέο έτος θα πρέπει, λένε, να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Χρειάζεται ή όχι ειδικά σε αυτή τη δίκη όλοι να διαπιστώσουν με τον πιο αδρό και άμεσο τρόπο πόσο σοβαρές είναι οι αποδείξεις που στηρίζουν τις κατηγορίες και πόσο αντίστοιχα σοβαρός είναι ο αντίλογος των κατηγορουμένων;

Μπορούμε;

Όταν μέσα στην αίθουσα θα είναι παρούσα η Ιστορία, γιατί να απουσιάζουν τα ΜΜΕ;".

Όχι. Κατηγορηματικά όχι. Διότι η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή προσανατολίζεται, λέει, να ζητήσει από το Εκοφίν την παράταση του απαράδεκτου καθεστώτος επιτήρησης που έχει επιβάλει η ευρωπαϊκή επιτροπή στην ελληνική οικονομία. Τι σημαίνει αυτό; Απλώς, η σκληρή και μονόπλευρη λιτότητα θα συνεχιστεί όχι μόνο το 2006 αλλά και το 2007. Δηλαδή, νέα αντιλαϊκά μέτρα, σφιχτή εισοδηματική πολιτική, αυξήσεις κάτω από τον πληθωρισμό και εξ αυτού απώλειες εισοδημάτων για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Αυτά, κατά την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, χαρακτηρίζουν την πολιτική της ήπιας οικονομικής προσαρμογής! Για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, όμως, σημαίνει προβληματισμό και έντονη ανησυχία για το μέλλον.