Parallel Search

Search

Go
Show

Ρεπορτάζ :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( "οχι" σε ψήφισμα για τον ξενώνα του ψυχιατρείου :: 9/3/2006 19:47:33) 

"Οχι" σε ψήφισμα για τον ξενώνα του ψυχιατρείου

Άσκηση και στρες

Το νομαρχιακό συμβούλιο αρνήθηκε να πάρει θέση στην αντιπαράθεση

Σε μεγάλο αριθμό ασθενειών έχει επιβεβαιωθεί η στενή σχέση και η αλληλεπίδραση μεταξύ παθήσεων σώματος και πνεύματος.

"Φρένο" στην έκδοση ψηφίσματος, το οποίο θα εξέφραζε τον προβληματισμό για την αντιπαράθεση μεταξύ των κατοίκων του δήμου Ευόσμου και του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου για τον ξενώνα πρώην ψυχικά ασθενών, έβαλε η διοίκηση της νομαρχίας Θεσσαλονίκης στη διάρκεια της συζήτησης που άνοιξε στη χθεσινή συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου.

Αυτές οι ασθένειες ονομάζονται ψυχοσωματικές.

Την πρόταση ψηφίσματος, όπως και αυτή που αφορούσε στην κατάθεση αγωγών εναντίον όσων αρνούνται στέγη στους δεκαπέντε ασθενείς που έχουν αποθεραπευτεί, κατέθεσαν οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Μιχάλης Τρεμόπουλος και Συλβάνα Καρασσαβίδου.

Ένας από τους καλύτερους και φυσικότερους τρόπους για την αντιμετώπιση του στρες είναι η άσκηση.

Παρότι η διοίκηση της νομαρχίας, μέσω του αντινομάρχη Δημόσιας Υγείας Μιχάλη Τζόλα, δήλωσε ότι θα εξετάσει το ζήτημα υπεύθυνα και θα τεθεί την προσεχή εβδομάδα στην αρμόδια νομαρχιακή επιτροπή παρουσία του δημάρχου Ευόσμου και εκπροσώπων του ΨΝΘ, η πλειοψηφία του σώματος απέρριψε την πρόταση για την έκδοση σχετικού ψηφίσματος.

Όταν οι νέοι ασκούνται σωστά και διασκεδάζουν με αυτό που κάνουν, τότε αυξάνεται η ενεργητικότητά τους, βελτιώνεται ο ύπνος και η διάθεσή τους και μειώνεται το στρες.

Ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, παρότι δεν πήρε καμία θέση για το ζήτημα που προέκυψε στον Εύοσμο, επιτέθηκε στους συμβούλους της αντιπολίτευσης που άφησαν αιχμές για αδράνεια της διοίκησης.

Οι απαιτήσεις της καθημερινής ζωής, τα μαθήματα, οι εξετάσεις, τα προσωπικά προβλήματα ανάπτυξης και εφηβείας δημιουργούν μια διαρκή πίεση και ένταση στους μαθητές και τις μαθήτριες.

"Δεν επιτρέπω κατήχηση από κανέναν για τέτοια θέματα.

Το στρες εμφανίζεται, όταν οι απαιτήσεις του περιβάλλοντος όπως τις αντιλαμβάνεται το άτομο υπερβαίνουν τις δυνατότητες αντιμετώπισής τους από αυτό.

Είναι ντροπή να αμφισβητείτε την ευαισθησία που έχει δείξει η διοίκηση της νομαρχίας σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες", υπογράμμισε και συνέχισε υψώνοντας τους τόνους:

Έτσι, το στρες δημιουργείται από τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα.

"Ποιοι το κάνετε αυτό;

Είναι η ερμηνεία που δίνουμε για μια κατάσταση και το πιθανό αποτέλεσμα αυτής και όχι μια αντικειμενική πραγματικότητα.

Εσείς που αδιαφορήσατε επί σειρά ετών για τέτοια ζητήματα και εκμεταλλευτήκατε περιστάσεις;"

Το παράλογο είναι ότι το άτομο ανησυχεί και έχει στρες για ένα γεγονός που δεν έχει συμβεί ακόμα.

ΦΑΝΗ ΣΟΒΙΤΣΛΗ

Οι μαθητές που δεν καταφέρνουν να χαλαρώνουν, όταν χρειάζεται και βρίσκονται σε μια διαρκή ένταση, κουράζονται πιο πολύ και σωματικά και πνευματικά. Έτσι η απόδοσή τους μειώνεται και στα σπορ και σε καθημερινές δραστηριότητες, αλλά και στα μαθήματά τους. Πολλά μπορεί να κάνει κανείς για να μειώσει το στρες. Εδώ προτείνονται δύο αποτελεσματικοί τρόποι. - Πρώτος τρόπος. Είναι αλήθεια ότι η συστηματική άσκηση, η φυσική αγωγή και το παιγνίδι μειώνουν το στρες. Γι'αυτό γυμναστείτε. - Δεύτερος τρόπος. Οι τεχνικές χαλάρωσης και αναπνοής βοηθούν στην καλύτερη σωματική και πνευματική απόδοση. Βοηθούν τα παιδιά να ηρεμούν, να μαθαίνουν καλύτερα, να εστιάζουν καλύτερα την προσοχή τους και να αντιμετωπίζουν το στρες. Οι τεχνικές χαλάρωσης βοηθούν τους μαθητές τόσο μέσα όσο και έξω από το σχολείο. Γι'αυτό μάθετε και κάνετε καθημερινή σας συνήθεια τις παρακάτω ασκήσεις.