Parallel Search

Search

Go
Show

Άρθρα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( ζωντάνεψε ξανά η υπόθεση του αδελφοκτόνου χουτζίδη ) 

Ζωντάνεψε ξανά η υπόθεση του αδελφοκτόνου Χουτζίδη

ΗΡΘΕ

12.5. Ηχητική σχεδίαση της διεπαφής χρήστη

Μία οικογενειακή τραγωδία ξαναζωντάνεψε χθες στο μικτό ορκωτό εφετείο Θεσσαλονίκης, με πρωταγωνιστή τον 51χρονο Νίκο Χουτζίδη που πριν από δύο χρόνια σκότωσε με τσεκούρι τον μεγαλύτερο αδερφό του.

PC… ταμπλέτα

Η χρήση του ήχου στα σύγχρονα προγραμματιστικά περιβάλλοντα είναι ευρέως διαδεδομένη.

Ο δράστης τον Ιούλιο του 1996 επιτέθηκε με τσεκούρι εναντίον του αδερφού του Χρήστου Χουτζίδη, ναυτικό, την ώρα που αυτός κοιμόταν στο διαμέρισμα της μητέρας τους.

ΕΥΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ

Το να χρησιμοποιήσει κάποιος δεδομένα ήχου σε μια εφαρμογή, τεχνολογικά δεν είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο.

Αποτέλεσμα ήταν να του προκαλέσει πολλαπλά κατάγματα στο κρανίο και μετά σαράντα ημέρες νοσηλείας στο νοσοκομείο "Ιπποκράτειο", όπου είχε μεταφερθεί, να χάσει την μάχη με το θάνατο. Ο νέος υπολογιστής-ταμπλέτα, ιδέα του Μπιλ Γκέιτς, έφτασε και στην ελληνική αγορά.

Ο ήχος δίνει μία άλλη διάσταση στην εφαρμογή, αφού μπορεί να αποβεί χρήσιμος τόσο λειτουργικά, όσο και από άποψη περιεχομένου.

Το μένος του κατηγορουμένου ήταν τόσο που, το "μοιραίο" βράδυ του φονικού, αφού κατάφερε αλλεπάλληλα χτυπήματα στον αδερφό του, επιτέθηκε και εναντίον της μητέρας του και του γιου του, τραυματίζοντας και τους δύο στο κεφάλι και στα χέρια.

Πρόκειται για το νέο φορητό μοντέλο PC, που λειτουργεί αυτόνομα, σαν ηλεκτρονικό τετράδιο-οθόνη ή συνδέεται με πληκτρολόγιο. Ο ήχος αποτελεί μια από τις πολυμεσικές μορφές δεδομένων.

"Με ζήλευε γιατί ήθελα να κάνω τη ζωή μου, μας έδιωχνε από το σπίτι της μητέρας μου εμένα και το γιο μου, ενώ εκείνο το βράδυ λογομαχήσαμε άσχημα" υποστήριξε χθες κατά την απολογία του ο "αδελφοκτόνος".

Το Tablet PC TC1000 της Compaq είναι ευέλικτο και προσαρμόζεται στον τρόπο εργασίας του χρήστη. Χρήση ήχου σε μια εφαρμογή, μπορεί να γίνει με τρεις διαφορετικούς τρόπους:

Στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο ο Νίκος Χουτζίδης είχε καταδικαστεί σε 24ετή κάθειρξη, ενώ χθες η ποινή του μειώθηκε κατά τρία χρόνια, αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, επικίνδυνη σωματική βλάβη και παράνομη οπλοχρησία.

Με ασύρματη τεχνολογία και μικρό βάρος, συνδυάζει την ισχύ της "ψηφιακής μελάνης" με τις παραδοσιακές λειτουργίες ενός PC.

- Αφήγηση: Η αφήγηση θα πρέπει να περιγράφει περισσότερα από όσα μπορεί να δει και να καταλάβει ο χρήστης από τα οπτικά δεδομένα της εφαρμογής.

Το Tablet PC αποτυπώνει την ψηφιακή μελάνη από μία ηλεκτρονική γραφίδα στην οθόνη, το αντίστοιχο του χαρτιού με το μολύβι.

Η καλά σχεδιασμένη αφήγηση συμπληρώνει την πληροφορία που παρέχει το οπτικό μέρος της εφαρμογής.

Ο χρήστης μπορεί επίσης να ενσωματώσει ένα φορητό πληκτρολόγιο και να το μετατρέψει σε laptop ή ακόμα και σε desktop, τοποθετώντας το στην ειδική βάση (dock).

Δίνει προσοχή σε σημαντικά σημεία που διαφορετικά τυχόν θα αγνοηθούν.

Η μετάβαση από τη μία μορφή μηχανήματος στην άλλη γίνεται πολύ εύκολα και γρήγορα χωρίς να χρειάζεται επανεκκίνηση.

Η αφήγηση πρέπει να συνεργάζεται χρονικά σωστά με τα οπτικά δεδομένα που συνοδεύει.

Έτσι, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε όσους εργαζόμενους μετακινούνται συχνά εκτός και εντός γραφείου και χρειάζονται έναν υπολογιστή μαζί τους, που να έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες από ένα palmtop.

Θα πρέπει να γίνει σωστή επιλογή των λέξεων που περιγράφουν πιστότερα τις έννοιες που σκοπός είναι να παρουσιαστούν.

Το Tablet PC λειτουργεί με τα Windows ΧΡ, έχει πάχος δύο εκατοστά, βάρος 1,36 κιλά, οθόνη 10,4 ιντσών και πολλά ακόμα χαρακτηριστικά.

Η επιλογή αυτή θα πρέπει να γίνει με προσοχή, ώστε οι λέξεις που θα χρησιμοποιηθούν στην αφήγηση να έχουν πραγματική σχέση με την οπτική παρουσίαση της εφαρμογής.

Η τιμή του κυμαίνεται από 2.614 ευρώ (+ΦΠΑ) μέχρι 2.728 ευρώ (+ΦΠΑ).

Ο τόνος της φωνής του αφηγητή παίζει σημαντικό ρόλο.

Περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση http://www.compaq.com/tabletpc.

Η αίσθηση και η διάθεση που μπορεί να μεταδώσει ο τόνος της φωνής, είναι το ίδιο σημαντική όσο και το περιεχόμενο της αφήγησης. Ο τόνος της αφήγησης δεν θα πρέπει να συγκρούεται με το μήνυμα. Ένα σοβαρό θέμα μπορεί να εκμηδενιστεί από μια αφήγηση που είναι αδιάφορη ή ιδιότροπη. Θα πρέπει να τονιστεί ότι το ίδιο κείμενο εκφωνούμενο από δύο διαφορετικούς αφηγητές, μπορεί να επιφέρει διαφορετικά αποτελέσματα στο ίδιο κοινό.

- Μουσική επένδυση: Η μουσική είναι ένα από τα λίγα πράγματα που δεν απαιτεί μετάφραση, που παρουσιάζει μια παγκοσμιότητα. Η μουσική υπόκρουση σε μία εφαρμογή μπορεί να προκαλέσει μεταβολή της συναισθηματικής κατάστασης του χρήστη. Μπορεί να τον θέσει σε εγρήγορση, να του μεταδώσει γαλήνη, να τον συναρπάσει.

Η χρήση της μουσικής υπόκρουσης δεν θα πρέπει να αποτελεί αυτοσκοπό σε μια εφαρμογή, αλλά μέρος της λειτουργικότητάς της και του περιεχομένου που θέλει να παρουσιάσει στο χρήστη. Η ένταση της μουσικής υπόκρουσης θα πρέπει να είναι τέτοια που να μη δημιουργεί ενόχληση, ούτε να δυσχεραίνει την αφήγηση που τυχόν συνυπάρχει.

- Ηχητικά σήματα: Οι ηχητικές αντιδράσεις του λογισμικού σε κάποιες ενέργειες του χρήστη παίζουν σημαντικό ρόλο τραβώντας την προσοχή του. Η χρήση ηχητικών σημάτων μπορεί να γίνει με αμφίδρομο κίνητρο. Δηλαδή, είτε όταν ο χρήστης προκαλέσει μια ενέργεια στην οποία κρίνεται ότι το σύστημα πρέπει να "απαντήσει", είτε όταν το σύστημα εκτελέσει μια διαδικασία για την οποία θα πρέπει να ενημερωθεί ο χρήστης. Ηχητικά σήματα χρησιμοποιούνται συνήθως σε περιπτώσεις όπου ο χρήστης προχωρεί σε λανθασμένους χειρισμούς, μη αναστρέψιμες ενέργειες κλπ. ή όταν ολοκληρώνεται (στο προσκήνιο ή και στο παρασκήνιο) η εκτέλεση κάποιας εργασίας για την οποία ο χρήστης θα πρέπει να λάβει γνώση.