Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διάφορα :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( ο χάρτης των νέων εκλογικών διαμερισμάτων του δήμου θεσσαλονίκης :: 21/2/2006 18:03:59) 

Δημοτικές εκλογές: Δημιουργήθηκαν τριάντα μεικτά εκλογικά διαμερίσματα, τα οποία αντικατέστησαν τις παλιές ενορίες, που ήταν χωρισμένες σε ανδρών και γυναικών

Άσκηση

Ο χάρτης των νέων εκλογικών διαμερισμάτων του δήμου Θεσσαλονίκης

Να πείτε στη συνέχεια αν η συλλογιστική διαδικασία σάς πείθει ή όχι και γιατί.

Της ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΖΟΥΚΑ

Ξαναγράψτε το θεώρημα, χρησιμοποιώντας μόνο λέξεις - περισσότερες λέξεις.

Αλλαγές στις εκλογικές συνήθειες μερίδας των Θεσσαλονικέων αναμένεται να επιφέρει η νέα χαρτογράφηση των εκλογικών διαμερισμάτων, στην οποία προχώρησε ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Αντικαταστήστε λ.χ. τα σύμβολα με λέξεις.

Με το νέο εκλογικό νόμο στον κεντρικό δήμο της πόλης δημιουργήθηκαν τριάντα μεικτά εκλογικά διαμερίσματα, τα οποία αντικατέστησαν τις παλιές ενορίες, που ως γνωστόν ήταν χωρισμένες σε ανδρών και γυναικών.

Παράδειγμα: Σε κάθε τρίγωνο απέναντι από ίσες πλευρές βρίσκονται ίσες γωνίες· στο τρίγωνο π.χ. ΑΒΓ απέναντι από τις πλευρές ΑΒ και ΑΓ, που είναι μεταξύ τους ίσες, βρίσκονται οι γωνίες Β και Γ που και αυτές είναι μεταξύ τους ίσες.

Υπό τον περιορισμό ότι σε κάθε εκλογικό διαμέρισμα θα πρέπει να εγγράφονται από 5.000 έως 15.000 ψηφοφόροι, οι μεγάλες ενορίες, όπως είναι για παράδειγμα αυτές της Ανάληψης, του Αγίου Θεράποντα, της Οσίας Ξένης και του Αγίου Ελευθερίου, χωρίστηκαν σε δύο ή και σε τρία εκλογικά διαμερίσματα.

Η θέση/απόφανση αυτή αποδεικνύεται με τον ακόλουθο συλλογισμό…

Αντίθετα, οι μικρές ενορίες, όπως αυτές του Αγίου Μηνά και της Παναγίας Χαλκέων, συνενώθηκαν σε ένα εκλογικό διαμέρισμα.

(συνεχίστε)

Μία από τις σοβαρότερες μεταβολές που επέρχεται από τον επανακαθορισμό των ορίων των εκλογικών διαμερισμάτων είναι η απένταξη των συνοικισμών Δόξας και Ευαγγελίστριας από το εκλογικό διαμέρισμα Παναγούδας - Υπαπαντής (πρώτο δημοτικό διαμέρισμα). Οι κάτοικοι του συνοικισμού της Ευαγγελίστριας στο εξής θα ψηφίζουν στο εκλογικό διαμέρισμα Κοιμήσεως Θεοτόκου - Παναγίας Δεξιάς (επίσης πρώτο δημοτικό διαμέρισμα). Αντίστοιχα, όσοι διαμένουν στην περιοχή της Δόξας θα ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στο εκλογικό διαμέρισμα Αγίου Θεράποντος 2 - Λαμπράκη (τέταρτο δημοτικό διαμέρισμα).

"Η χαρτογράφηση των εκλογικών διαμερισμάτων αποτελεί μία καινοτομία του δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς ανάλογο έργο δεν έχει επιτελεστεί σε κανέναν άλλο δήμο της χώρας", ανέφερε σχετικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Σάκης Παπαδόπουλος.