Parallel Search

Search

Go
Show

Διάφορα :: Οικονομική είδηση

( η κινηση στο χρηματιστηριο αξιων αθηνων ) 

Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

2-4 ΑΝΤΙΣΤΡΕΠΤΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν ρίχνει τη Σοφοκλέους

Οι πιγκουίνοι τρελάθηκαν

Όταν σε ένα θερμοδυναμικό σύστημα πραγματοποιείται μια μεταβολή αλλάζουν τόσο το σύστημα όσο και το περιβάλλον του συστήματος.

"Μετασεισμοί" και έντονες ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών ακολούθησαν τις ειδήσεις γύρω από τη σύλληψη του ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν-

Η… καντίνα. "Έχω χάσει τελείως τον έλεγχο των πιγκουίνων", λέει η υπεύθυνη του ζωολογικού κήπου του Σαν Φρανσίσκο, Τζέιν Τολίνι

Αντιστρεπτή ονομάζεται εκείνη η μεταβολή κατά την οποία υπάρχει η δυνατότητα επαναφοράς του συστήματος και του περιβάλλοντος στην αρχική τους κατάσταση. Στις 3.396,85 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης, μειωμένος κατά 2,02% Κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι 46 πιγκουίνοι του Μαγκελάνου (spheniscus magellanicus), οι οποίοι φιλοξενούνται στον ζωολογικό κήπο του Σαν Φρανσίσκο, το ρίχνουν στην… ενδοσκόπηση: απομονώνονται στα… ιδιαίτερα διαμερίσματά τους και βγαίνουν μόνο περιστασιακά για μια σύντομη βουτιά στην πισίνα.

Εικ 2.2 Για το αβγό της φωτογραφίας δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση.

ΑΘΗΝΑ.

Φέτος, όμως, εδώ και έναν μήνα, τα συμπαθέστατα αυτά πτηνά δεν έχουν σταματήσει να κάνουν κύκλους μέσα στην πισίνα.

Οι μεταβολές στη φύση δεν είναι αντιστρεπτές.

- Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση του ηγέτη των Κούρδων, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, οι εγχώριοι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις, πιέζοντας το γενικό δείκτη σε χαμηλότερα επίπεδα.

Δεν αποθαρρύνθηκαν ούτε καν όταν οι υπεύθυνοι του κήπου άδειασαν την πισίνα για να την καθαρίσουν: πήδηξαν μέσα και άρχισαν να κάνουν κύκλους στον πάτο.

Η αντίστροφη πορεία ενός φαινομένου είναι αυτό που θα βλέπαμε εάν κινηματογραφούσαμε το φαινόμενο και παίζαμε την ταινία ανάποδα -προς τα πίσω.

Συγκεκριμένα, έκλεισε στις 3.396,85 μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά 2,02%.

Ο μαραθώνιος.

Εάν κινηματογραφούσαμε ένα κερί που καίγεται θα ήταν αποδεκτή η αντίστροφη πορεία, δηλαδή ένα κερί που το μήκος του αυξάνεται;

Τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των κατασκευαστικών εταιρειών, και των τραπεζών, που έκλεισαν με πτώσεις της τάξης του 3,05% και του 4,53% αντίστοιχα, ενώ τη μεγαλύτερη "αντίσταση" στην καθοδική πορεία παρουσίασαν οι μετοχές των βιομηχανιών.

Τι κρύβεται πίσω από την περίεργη αυτή συμπεριφορά;

Η αντίστροφη πορεία στην ανάπτυξη ενός φυτού θα ήταν το φυτό να μικραίνει μέχρι να ξαναγίνει σπόρος. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με νευρικότητα και ο γενικός δείκτης στην πρώτη ώρα των συναλλαγών κινήθηκε γύρω από τα προχθεσινά επίπεδα, για να εισέλθει όμως στη συνέχεια σε πτωτική τροχιά, καταγράφοντας κατώτερη τιμή 3.364 μονάδες, καθώς οι ρευστοποιήσεις επεκτάθηκαν σε όλους τους κλάδους.

Όλα ξεκίνησαν όταν έφτασαν στο Σαν Φρανσίσκο έξι νέοι πιγκουίνοι του Μαγκελάνου, οι οποίοι είχαν ζήσει επί χρόνια σε ένα θεματικό πάρκο του Οχάιο και είχαν περάσει την τελευταία χρονιά στον Θαλάσσιο Κόσμο του Σαν Ντιέγκο.

Είμαστε τόσο εξοικειωμένοι με τη μη αντιστρεπτότητα των μεταβολών στη φύση ώστε η αντίστροφη πορεία ενός φαινομένου φαίνεται να παραβιάζει την κοινή λογική. Προς το τέλος της συνεδρίασης, πάντως, οι πιέσεις χαλάρωσαν, με αποτέλεσμα ο δείκτης να ανακτήσει έδαφος και να κλείσει τελικά με περιορισμένες απώλειες.

Δύο ώρες μετά την άφιξή τους τα έξι νέα πουλιά μπήκαν μέσα στην πισίνα και άρχισαν το κολύμπι.

Όμως, η έννοια της αντιστρεπτής μεταβολής είναι χρήσιμη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων, το κλίμα παραμένει -παρά τις απώλειες- θετικό, η διόρθωση θα είναι μικρής διάρκειας και η αγορά θα ξαναβρεί το δρόμο της προς τα υψηλότερα επίπεδα, καθώς τα στοιχεία στην εγχώρια αγορά παραμένουν θετικά.

Και είχαν φαίνεται κάνει τόσο μεγάλη εντύπωση στα υπόλοιπα, που έσπευσαν να τα μιμηθούν ­ ο μαραθώνιος συνεχίζεται ακόμα.

Έστω λοιπόν, ένα αέριο που βρίσκεται μέσα σε κύλινδρο.

Χθες ένα μέρος των επενδυτών προτίμησε να συλλέξει τα κέρδη του, φοβούμενο επιδείνωση των ελληνοκουρδικών σχέσεων, ενώ άλλοι (ειδικά προς το τέλος της συνεδρίασης) είδαν τα γεγονότα αυτά και την υποχώρηση της κεφαλαιαγοράς ως αγοραστική ευκαιρία.

Στην πραγματικότητα, λένε οι ειδικοί, όταν οι πιγκουίνοι αυτοί ζουν ελεύθεροι, κολυμπούν δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα αναζητώντας τροφή.

Ο κύλινδρος κλείνεται στο πάνω μέρος του με εφαρμοστό έμβολο.

Από την άποψη ότι, όποια και εάν είναι η εξέλιξη στην υπόθεση Οτσαλάν, δε θα επηρεάσει άμεσα την οικονομική κατάσταση της χώρας και την πορεία της προς τη σύγκλιση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες, η χθεσινή διόρθωση, αλλά και η συνέχισή της στις επόμενες μία με δύο ημέρες θα μπορούσε να θεωρηθεί ως αγοραστική ευκαιρία.

Οι πιγκουίνοι που ζουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας, από την άλλη πλευρά, κάνουν λίγο-πολύ καθιστική ζωή.

Το αέριο μέσα στο δοχείο βρίσκεται σε ισορροπία.

Η χθεσινή συνεδρίαση

Για κάποιον άγνωστο λόγο, όμως, οι πιγκουίνοι στο Σαν Φρανσίσκο παρασύρθηκαν από τους νεοαφιχθέντες σε μία… προσομοίωση αποδήμησης.

Η θερμοκρασία του είναι ΤΑ, ο όγκος που καταλαμβάνει VA και η πίεση που ασκεί pA.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής:

Δεν βγαίνουν από την πισίνα, ούτε καν για να φάνε και δεν υπακούν πλέον την υπεύθυνη του κήπου, Τζέιν Τολίνι, η οποία έχει δώσει σε όλους τους ονόματα και δηλώνει πως μπορεί να τους ξεχωρίσει.

Θα μεταβάλουμε την κατάσταση του αερίου ώστε ο όγκος του να μειωθεί σε VB και η πίεση και η θερμοκρασία να πάρουν τελικά τις τιμές pB και TB.

Τράπεζες πτώση 3,05%, Λίζιγκ πτώση 2,95%, Ασφάλειες πτώση 1,02%, Επενδύσεις πτώση 2,92%, Κατασκευές πτώση 4,53%, Βιομηχανίες πτώση 0,40%, Διάφορες πτώση 3,75%, Συμμετοχών πτώση 2,55%.

"Έχω χάσει τελείως τον έλεγχο των πουλιών", λέει η Τολίνι.

Από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να πραγματοποιηθεί η μεταβολή επιλέγουμε δυο ακραίες περιπτώσεις:

Με άνοδο 0,76% έκλεισε ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς.

"Έχω γίνει κάτι σαν καντίνα τώρα, με βλέπουν, βλέπουν τα ψάρια, περνούν τρέχοντας από δίπλα μού αρπάζουν τα ψάρια και συνεχίζουν".

Στην πρώτη πιέζουμε απότομα το έμβολο ώστε ο όγκος του αερίου να μειωθεί στην επιθυμητή τιμή και περιμένουμε μέχρι να αποκατασταθεί ισορροπία στο αέριο.

Από τις 292 μετοχές που διαπραγματεύθηκαν χθες, 70 έκλεισαν με άνοδο, 213 με πτώση, ενώ η τιμή εννέα μετοχών παρέμεινε σταθερή.

Η Τολίνι, πάντως, ελπίζει πως τα πράγματα θα επιστρέψουν στο φυσιολογικό τον Φεβρουάριο, οπότε και αρχίζει η περίοδος της αναπαραγωγής.

Στη διάρκεια της μεταβολής αυτής το αέριο βρίσκεται σε αναταραχή, η πίεση και η θερμοκρασία του δεν είναι ίδιες σε όλη την έκτασή του και επομένως δε μπορούμε να παραστήσουμε τη μεταβολή σε διάγραμμα.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 171,05 δισ. δρχ., φθάνοντας σε νέα επίπεδα ρεκόρ.

Ελπίζει, δηλαδή, πως οι πιγκουίνοι θα αφήσουν το ένα σπορ για να αφιερωθούν στο… άλλο.

Σε διάγραμμα μπορεί να παρασταθεί μόνο η αρχική και η τελική κατάσταση του αερίου, που είναι καταστάσεις ισορροπίας.

Συνολικά διακινήθηκαν 39.819.132 μετοχές, ενώ αυξημένη εμπορευσιμότητα παρουσίασαν οι μετοχές των εταιριών:

Σχ. 2.3 Πιέζουμε απότομα το έμβολο ώστε το αέριο να μεταβεί στην κατάσταση Β. Η μεταβολή δεν είναι αντιστρεπτή. Στο διάγραμμα μπορεί να παρασταθεί μόνο η αρχική και η τελική κατάσταση του αερίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ με 3.343.250 τεμάχια, ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ (Κ) με 1.785.230, ΕΚΤΕΡ με 1.616.520 και ΟΤΕ με 1.100.000 τεμάχια.

Στη δεύτερη περίπτωση ρίχνουμε πρώτα λίγους κόκκους άμμου πάνω στο έμβολο.

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο 8% σημείωσαν οι τιμές 24 μετοχών, μεταξύ αυτών: ΕΛΛΑΔΟΣ, ΠΟΥΛΙΑΔΗΣ, ΚΥΛΙΝΔΡΟΜΥΛΟΙ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ (Κ) και (ΠΡ), ΚΟΡΦΙΛ (ΠΡ), ΑΤΤΙΚΑΤ, ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ, ΜΕΣΟΧΩΡΙΤΗΣ, ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ, ΣΑΤΟ (ΠΡ), ΣΠΟΡΤΣΜΑΝ, ΕΤΜΑ (Κ), ΣΙΓΑΛΑΣ.

Αυτό θα μειώσει ελάχιστα τον όγκο του αερίου.

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση κατά 8% σημείωσαν οι τιμές 40 μετοχών και μεταξύ αυτών: ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ (Κ), ΠΑΥΛΙΔΗΣ, ΑΕΓΕΚ (ΠΡ), ΓΕΚ, ΓΝΩΜΟΝ, ΕΡΓΑΣ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ, ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ, ΟΙΝΕΡΓΑ, ΚΑΛΛΙΝΗΣ (Κ), ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ (Κ), ΡΑΔΙΟ ΑΘΗΝΑΙ (ΠΡ), ΙΝΤΕΑΛ (ΠΡ), ΓΕΝΕΡ, ΔΙΕΚΑΤ.

Περιμένουμε λίγο ώστε να ισορροπήσει το αέριο.

Τέλος, ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 2.126,45 μονάδες, με πτώση 2,61%.

Η νέα κατάσταση ισορροπίας βρίσκεται πολύ κοντά στη αρχική. Αν απεικονίζαμε γραφικά τη νέα κατάσταση ισορροπίας θα προέκυπτε ένα σημείο πολύ κοντά στο σημείο που απεικονίζει την αρχική κατάσταση ισορροπίας. Στη συνέχεια ρίχνουμε πάλι λίγους κόκκους άμμου πάνω στο έμβολο, μειώνοντας ακόμα λίγο τον όγκο, περιμένουμε πάλι να αποκατασταθεί κατάσταση ισορροπίας, κ.ο.κ. Επαναλαμβάνοντας συνεχώς αυτή τη διαδικασία φέρνουμε το σύστημα στην τελική κατάσταση.

Κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβολής το σύστημα περνάει από διαδοχικές καταστάσεις που μπορούμε να τις θεωρήσουμε καταστάσεις ισορροπίας.

Κάθε μια από αυτές μπορεί να παρασταθεί γραφικά με ένα σημείο. Εφόσον η μια κατάσταση ισορροπίας διαδέχεται την άλλη, τα σημεία στο διάγραμμα θα βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια γραμμή που ξεκινάει από την αρχική κατάσταση και οδηγεί στην τελική. Με αντίστροφους χειρισμούς, αφαιρώντας δηλαδή άμμο από το έμβολο, το σύστημα θα οδηγηθεί πάλι στην αρχική του κατάσταση.

Σχ. 2.4 Προσθέτουμε στο έμβολο αργά κόκκους άμμου μέχρι το αέριο να φτάσει στην τελική κατάσταση Β. Το αέριο μεταβαίνει από την κατάσταση Α στη Β μέσω διαδοχικών καταστάσεων που μπορούν να θεωρηθούν καταστάσεις ισορροπίας. Η μεταβολή αυτή είναι αντιστρεπτή και παριστάνεται με μια γραμμή που οδηγεί από την αρχική στην τελική κατάσταση.

Η μεταβολή που περιγράψαμε αποτελεί μια εξιδανίκευση, δεν είναι δυνατόν ένα σύστημα να βρίσκεται διαρκώς σε ισορροπία και ταυτόχρονα σιγά - σιγά να μεταβάλλεται.

Μια τέτοια εξιδανικευμένη μεταβολή κατά την οποία ένα σύστημα μεταβαίνει από μια αρχική κατάσταση σε μια τελική μέσω διαδοχικών καταστάσεων ισορροπίας θα την ονομάζουμε αντιστρεπτή. Μια τέτοια μεταβολή είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί και αντίστροφα.

Μια αντιστρεπτή μεταβολή παριστάνεται γραφικά με μια συνεχή γραμμή. Οι μη αντιστρεπτές μεταβολές δε μπορούν να παρασταθούν γραφικά.