Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( πυρηνικός πονοκέφαλος στα σύνορα :: 8/2/2006 18:11:01) 

Οι Βούλγαροι προτίθενται να επιμείνουν στην πυρηνική ενέργεια και στη μετά Κοζλοντούι (φωτογραφία) εποχή, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που διαθέτουν. Στην ένθετη φωτογραφία νομάρχης Δράμας Κώστας Ευμοιρίδης. EPA/MLADEN ANTONOV

Επιστήμη, Τεχνολογία και Περιβάλλον

Ανήσυχος ο νομάρχης Δράμας Κώστας Ευμοιρίδης για τις προθέσεις της Βουλγαρίας

Ζούμε σε έναν κόσμο τεχνολογικών εφαρμογών που δε θα υπήρχε χωρίς τη γνώση που παράγουν οι θετικές επιστήμες.

Πυρηνικός πονοκέφαλος στα σύνορα

Έτσι για παράδειγμα, οι τροφές που τρώμε, τα ρούχα που φοράμε, ο λαμπτήρας φωτισμού, το αυτοκίνητο, η τηλεόραση, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, κ.α. δε θα υπήρχαν αν οι επιστήμονες δεν είχαν κάνει τις αντίστοιχες ανακαλύψεις και η τεχνολογία δεν τις είχε αξιοποιήσει.

Του ΝΙΚΟΥ ΣΠΙΤΣΕΡΗ

Ποια είναι όμως η διαφορά μεταξύ της επιστήμης και της τεχνολογίας;

Εξαιρετικά ανήσυχος με την επιμονή της βουλγαρικής κυβέρνησης στην αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρισμού δηλώνει με επιστολή του προς τους υπουργούς Εξωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ Πέτρο Μολυβιάτη και Γιώργο Σουφλιά, ο νομάρχης Δράμας Κώστας Ευμοιρίδης.

Οι Φυσικές Επιστήμες περιγράφουν και ερμηνεύουν τα φυσικά φαινόμενα που εκτυλίσσονται γύρω μας, σ' όλο το σύμπαν.

Μάλιστα, ο νομάρχης επισκέπτεται τη Σόφια 22-24 Φεβρουαρίου, προκειμένου να συναντηθεί με τους Βούλγαρους αξιωματούχους και να διερευνήσει τις προθέσεις τους, ώστε να μεθοδεύσει τις επόμενες κινήσεις του.

Η τεχνολογία χρησιμοποιεί τη γνώση που παράγουν οι Φυσικές Επιστήμες για να δημιουργήσει πρακτικά, χρήσιμα στην καθημερινή ζωή προϊόντα, όπως αυτά που προαναφέραμε, αλλά και να βελτιώσει τις υλικές συνθήκες ζωής (δρόμοι, αεροδρόμια, γέφυρες, θέρμανση κτιρίων, φάρμακα κ.α.).

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Βούλγαροι ναι μεν θα κλείσουν ως το 2007 τα απαρχαιωμένα πυρηνικά εργοστάσια του Κοζλοντούι, βάσει των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει της ένταξής τους, αλλά παρ' όλα αυτά επιμένουν να προωθούν τη λειτουργία πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγγύς των ελληνοβουλγαρικών συνόρων.

Επίσης, πολλές φορές με τον όρο τεχνολογία εννοούμε την ίδια τη διαδικασία με την οποία δημιουργούμε καινούργια πράγματα.

Άλλωστε, το ζήτημα της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς απασχολεί ολοένα και περισσότερους, αφού ενδεχομένως αποτελεί τη μοναδική άμεση απάντηση στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, που προκαλείται από την αλόγιστη καύση υδρογονανθράκων.

Οι Φ.Ε. και η τεχνολογία όμως στην προσπάθειά τους να βελτιώσουν τις υλικές συνθήκες ζωής των ανθρώπων και να παράγουν νέα καταναλωτικά προϊόντα δημιουργούν προβλήματα που για πρώτη φορά εμφανίζονται στον πλανήτη μας.

Οι Βούλγαροι προτίθενται να επιμείνουν στην πυρηνική ενέργεια και στη μετά Κοζλοντούι εποχή, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που διαθέτουν, κατά το παράδειγμα χωρών του στενού ευρωπαϊκού πυρήνα, όπως η Γαλλία.

Τα παραδείγματα που ακολουθούν είναι χαρακτηριστικά.

Υπάρχει ασφάλεια;

Η χρήση της πυρηνικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και για στρατιωτικούς σκοπούς, δημιουργεί πυρηνικά απόβλητα.

Το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας απασχολεί σοβαρά τη διεθνή κοινότητα και ιδιαιτέρως τους κατοίκους του νομού Δράμας, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν πραγματοποιήσει μαζικά συλλαλητήρια με αίτημα το κλείσιμο των πυρηνικών αντιδραστήρων της γειτονικής χώρας.

Αυτά εκπέμπουν ακτινοβολία επικίνδυνη για τον άνθρωπο, γιατί δημιουργεί καρκινογενέσεις.

Εξάλλου, ακόμα και αν κανείς υποθετικά αποδεχθεί ότι η στροφή στην πυρηνική ενέργεια είναι μια λύση στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, η Βουλγαρία διέρχεται τέτοια κρίση, που είναι απλά αδύνατο να μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή λειτουργία νέων πυρηνικών αντιδραστήρων.

Η αποθήκευση των πυρηνικών αποβλήτων είναι πολύ δύσκολη υπόθεση και πάντα υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η γειτονική χώρα δεν διαθέτει τη δυνατότητα να δημιουργήσει στοιχειώδη υποδομή όπως δίκτυα βιολογικών καθαρισμών, με συνέπεια να βρομίζει κάθε τρεις και λίγο τα νερά του ποταμού Νέστου και να δημιουργεί σοβαρότατο πρόβλημα στο νομό της Δράμας.

Επίσης, επειδή "απόλυτη" ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει, πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός πυρηνικού ατυχήματος με όλα τα δυσάρεστα επακόλουθα, όπως αυτό που συνέβη στο πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσερνομπίλ στη Σοβιετική Ένωση.

Όχι στον εφιάλτη του Τσερνομπίλ

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου, που οφείλεται κυρίως στην καύση άνθρακα και υδρογονανθράκων, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και είναι πιθανό να οδηγήσει στην τήξη των παγετώνων και την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, με προφανείς καταστροφικές συνέπειες.

Στην επιστολή του νομάρχη Δράμας Κώστα Ευμοιρίδη επισημαίνεται ότι ο ελληνικός λαός αλλά και ο βουλγαρικός δεν θέλουν να ξαναζήσουν τον εφιάλτη του Τσερνομπίλ, καθώς και τις συνέπειες της λειτουργίας του Κοζλοντούι και καλούνται οι δύο υπουργοί να ασκήσουν τις πιέσεις που απαιτούνται ώστε η βουλγαρική κυβέρνηση να αντιμετωπίζει τα θέμα τα προστασίας και μόλυνσης του περιβάλλοντος και της ατμόσφαιρας, όταν αυτά ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων αλλά και καταστρέφουν τη χλωρίδα και την πανίδα μεγάλων περιοχών.

Η ελάττωση του πάχους της οζονόσφαιρας (του τμήματος της ατμόσφαιρας που περιέχει όζον, Ο3), η "τρύπα του όζοντος" όπως λέμε, επιτρέπει στις υπεριώδης ακτινοβολίες να φτάσουν στην επιφάνεια της Γης και να δημιουργήσουν δερματικές καρκινογενέσεις.

Όσον αφορά την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Βουλγαρίας, για τους κατοίκους της Δράμας δεν υπάρχει άλλη λύση πέραν της αξιοποίησης ήπιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως το νερό, ο ήλιος και ο αέρας, μέσω των προγραμμάτων και των χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα προβλήματα που αναφέρθηκαν απασχολούν και κινητοποιούν τους πολίτες όλου του κόσμου, μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων, όπως η Greenpeace, κ.α. Επίσης κινητοποιούνται οι κυβερνήσεις που συνειδητοποιούν τον κίνδυνο και προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνίες παγκόσμιες, όπως πρόσφατα στην παγκόσμια συνδιάσκεψη στο Κιότο της Ιαπωνίας το 1998, ώστε να μην καταστραφεί η ζωή στον πλανήτη, αλλά και να αναπτυχθούν νέες τεχνολογίες μη ρυπαίνουσες.

Όλοι πλέον συνειδητοποίησαν ότι ο πλανήτης Γη είναι ένας "ζωντανός οργανισμός" που μας φιλοξενεί προσωρινά και πρέπει να τον παραδώσουμε "υγιή" στις επόμενες γενιές. Γι' αυτό η ανάπτυξη που επιδιώκουμε δεν πρέπει να έχει καταστρεπτικές συνέπειες για το περιβάλλον, πρέπει να είναι όπως έχει καθιερωθεί να λέμε βιώσιμη ή αειφόρος ανάπτυξη, δηλαδή ανάπτυξη που σέβεται το περιβάλλον και επιτρέπει την ύπαρξη και την ανάπτυξη των επόμενων γενεών.