Parallel Search

Search

Go
Show

Άμυνα, εξωτερικές σχέσεις των ΗΠΑ και εσωτερική ασφάλεια είναι οι τρεις τομείς που δεν πλήττονται από τον οικονομικό προϋπολογισμό του 2007 στις ΗΠΑ, συνολικού ύψους 2,77 τρισ. δολαρίων, όπως τον παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους τη Δευτέρα.

Τρόποι διάθεσης λογισμικού

Με περικοπές κονδυλίων σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής δράσης, εκτός των εξωτερικών σχέσεων των ΗΠΑ, της εσωτερικής ασφάλειας και της άμυνας, παρουσιάστηκε τη Δευτέρα από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2007, βάσει του οποίου προβλέπεται έλλειμμα της τάξης των 354 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εκτός από την αγορά λογισμικού από καταστήματα ή εταιρείες, μπορεί κάποιος να προμηθευτεί νόμιμα διάφορα προϊόντα και από άλλες πηγές, όπως είναι το Διαδίκτυο, όπου διατίθενται πολλά προγράμματα δωρεάν ή με μικρό κόστος, το οποίο μπορεί να καταβληθεί με ταχυδρομική επιταγή ή με πιστωτική κάρτα.

Οι τομείς που πλήττονται κυρίως είναι η υγεία, η γεωργία, η παιδεία και η δικαιοσύνη.

Ανάλογα με τους όρους δωρεάν διάθεσης λογισμικού, διακρίνουμε τρεις κύριες κατηγορίες:

Ο προϋπολογισμός του 2007 είναι ενδεικτικός των προτεραιοτήτων και των προσανατολισμών που θέτει η αμερικανική κυβέρνηση. Κοινόχρηστα

Αναλυτικότερα για το 2007 προβλέπονται για δαπάνες 2.770 δισ. δολάρια, αύξηση 2,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, και αύξηση των εσόδων της τάξης του 5,8%, δηλαδή 2,416 δισ. δολάρια.

Τα κοινόχρηστα (public domain) προγράμματα διατίθενται δωρεάν και δεν απαγορεύεται η αναπαραγωγή και διάθεσή τους.

Παρ' όλα αυτά ο αμερικανικός προϋπολογισμός παραμένει ελλειμματικός κατά 2,6% του ομοσπονδιακού ΑΕΠ έναντι 3,2% που ήταν την προηγούμενη οικονομική χρήση.

Ο χρήστης τα χρησιμοποιεί κατά βούληση.

Σύμφωνα με οικονομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου στόχος παραμένει η πάταξη του ελλείμματος στο 1,4%.

Πολλές φορές πρόκειται για ξεπερασμένες εκδόσεις λογισμικού ή για αυτοσχέδια προγράμματα-εργαλεία.

Όπως σχολιάζεται όμως, αυτό θα επηρεάσει σημαντικά τους ρυθμούς ανάπτυξης, που θα κυμανθούν περίπου στο 3,2%.

Χρειάζεται προσοχή, γιατί τέτοιου είδους προγράμματα δεν έχουν εγγύηση ούτε καλής λειτουργίας ούτε ελέγχου και απαλλαγής από ιούς.

Για την τρέχουσα χρήση προβλέπεται ανάπτυξη 3,4% από 3,6% που ήταν πέρυσι, ενώ για τις χρήσεις 2007 και 2008 προβλέπεται ανάπτυξη περί το 3,3%.

Στη θέση License υπάρχει το είδος και δικαιωμάτων χρήσης

Δαπάνες

Ελεύθερης χρήσης

Τη μεγαλύτερη αύξηση από πλευράς δαπανών σημειώνουν οι αμυντικές, οι οποίες ανέρχονται σε 439,3 δισ. δολάρια, αύξηση 6,9% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρήση.

Στα ελεύθερης χρήσης προγράμματα (freeware) υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με την αντιγραφή, τη διάδοση ή την τροποποίησή τους.

Σημαντική είναι και η αύξηση των δαπανών για τις εξωτερικές σχέσεις της Ουάσιγκτον, που ανέρχονται σε 33,9 δισ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 12,2%.

Πρόκειται συνήθως για ερευνητικές προσπάθειες στις οποίες καλείται να συμβάλει και ο χρήστης με τις παρατηρήσεις του.

Αύξηση σημειώνουν και οι δαπάνες που αφορούν την εσωτερική ασφάλεια, 33,1 δισ. δολάρια, 3,3% σε σχέση με πέρυσι.

Για δοκιμή: δοκίμασε πριν αγοράσεις….

Στον αντίποδα βρίσκονται οι δαπάνες για την παιδεία, όπου οι δαπάνες καθηλώνονται στα 54 δισ. δολ., με μείωση 3,8% σε σχέση με πέρυσι, όπως και για τον τομέα της γεωργίας, όπου υπάρχει μείωση 6,5% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρήση και περιορίζονται σε λιγότερο από 20 δισ. δολ.

Πολλές εταιρείες συνηθίζουν να επιτρέπουν την ελεύθερη χρήση του προϊόντος τους για περιορισμένη χρονική διάρκεια (shareware), προκειμένου να δοκιμαστεί από διάφορους χρήστες για να γίνει ευρύτερα γνωστό.

Μείωση και στις δαπάνες για την υγεία, που συμπιέζονται στα 67,5 δισ. δολ., αλλά και για τη λειτουργία της ομοσπονδιακής δικαιοσύνης, όπου σημειώνεται μείωση 7,2% σε σχέση με πέρυσι, τουλάχιστον στην πρόταση που κατέθεσε ο Λευκός Οίκος, καθώς θα ακολουθήσει και σχετική πρόταση από το κογκρέσο.

Μετά το τέλος της χρονικής περιόδου ο χρήστης υποχρεούται να πληρώσει, αν θέλει να εξακολουθήσει να το χρησιμοποιεί.

Ενόψει μάλιστα των εκλογών για τη γερουσία, που είναι προγραμματισμένες για το Νοέμβριο του 2007, οι Δημοκρατικοί εξαπολύουν ήδη σκληρές αντιπολιτευτικές βολές κατά του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι αυτοί που πλήττονται κυρίως είναι οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι Αμερικανοί πολίτες.

Σεβασμός στα πνευματικά δικαιώματα

Η παράνομη προμήθεια λογισμικού δεν αποτελεί μόνο ηθικό και νομικό παράπτωμα -κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας- αλλά είναι επιζήμια για το σύνολο της κοινωνίας, για τους εξής λόγους: - Ένα μεγάλο μέρος από τα έσοδα μιας εταιρείας λογισμικού επενδύεται στη συνέχιση της έρευνας για την εξέλιξη του λογισμικού, πράγμα που ωφελεί όλο τον κόσμο. - Όσο μεγαλύτερη είναι η αγορά, τόσο περισσότερο μπορεί να μειωθεί η τιμή πώλησης του προϊόντος, προς όφελος του νόμιμου αγοραστή. - Μικρότερος αριθμός νόμιμων πωλήσεων συνεπάγεται λιγότερο φόρο, με αρνητική επίδραση στις κοινωνικές παροχές, μείωση στην απασχόληση και αποτελεί αντικίνητρο για μικρούς οίκους παραγωγής λογισμικού. - Ενθαρρύνει τη διάθεση για απόκτηση εύκολου καθαρού κέρδους από κερδοσκόπους, εις βάρος του κοινωνικού συνόλου.