Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( αναμέτρηση κολοσσών :: 12/3/2006 22:20:17) 

Το οριστικό πόρισμα της ΑΔΑΕ σχετικά με τις υποκλοπές δεν αναμένεται πριν από το Μάιο, καθώς από την ανεξάρτητη αρχή έγινε γνωστό πως "υπάρχουν ακόμη πολλά για να ερευνηθούν".

Γνωρίζεις ότι…

Σε σκοτεινό φόντο για την ταυτότητα του υποκλοπέα εξελίσσεται η κόντρα Vodafone - Ericsson

Αναστενάρια: ένα θαύμα που ερμηνεύει η χημεία

Αναμέτρηση κολοσσών

Τα αναστενάρια είναι ένα έθιμο λατρείας που γίνεται στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και στην Αγία Ελένη Σερρών, από τις 20 έως τις 23 Μαΐου και συνδέεται με τη γιορτή του Άγιου Κωνσταντίνου και Ελένης.

Ανάμεσα στα αναπάντητα ερωτήματα είναι είναι και το αν χρησιμοποιήθηκε πρόγραμμα παρακολουθήσεων και σε κέντρο της Vodafone στη Θεσσαλονίκη

Κάθε χρόνο τα μέσα μαζικής επικοινωνίας στρέφουν την προσοχή τους στο πρωτόγνωρο αυτό τελετουργικό έθιμο, που το αποκορύφωμα του είναι ο εκστατικός χορός των αναστενάρηδων στα αναμμένα κάρβουνα.

Σε σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ δύο κολοσσών του χώρου των επικοινωνιών εξελίσσεται η έρευνα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Πώς όμως μπορεί να εξηγηθεί αυτό;

Μέχρι σήμερα δεν έχει προκύψει κανένα νέο στοιχείο που να αφορά την ταυτότητα του υποκλοπέα, ωστόσο μετά την κατάθεση του κ. Κορωνιά βγήκε στη δημοσιότητα η παρασκηνιακή -μέχρι την περασμένη εβδομάδα- κόντρα μεταξύ των εταιρειών Vodafone και Ericsson.

Είναι κοινή διαπίστωση ότι δεν πρόκειται για τέχνασμα ή απάτη.

Στις ευθείες βολές που εξαπέλυσε ο κ. Κορωνιάς εναντίον της Ericsson αναμένεται να απαντήσει αυτήν την εβδομάδα ο εκπρόσωπος του σουηδικού κολοσσού στην Ελλάδα, κ. Ζίκου.

Οι αναστενάρηδες πραγματικά ποδοπατούν για ώρα τα αναμμένα κάρβουνα, χωρίς τα πέλματα τους να παρουσιάζουν το παραμικρό έγκαυμα.

Ο κ. Ζίκου θα περάσει την Τετάρτη το κατώφλι της βουλής, για να δώσει κατάθεση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπως έκανε την περασμένη εβδομάδα και ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone.

Ούτε υπάρχει η εκδοχή της ομαδικής υποβολής των θεατών, αφού η τελετουργία έχει πολλές φορές κινηματογραφηθεί και φωτογραφηθεί.

Θα γίνει δικαστική η διαμάχη;

Πρόκειται λοιπόν για θαύμα;

Στην κατάθεσή του ο κ. Κορωνιάς, αν και οι αναφορές του στην Ericsson ήταν συνεχείς, όταν ρωτήθηκε ευθέως από τους βουλευτές πού αποδίδει ο ίδιος τις όποιες ευθύνες, προσπάθησε να εμφανιστεί επιφυλακτικός, χωρίς ωστόσο να κρύψει ότι ενδεχομένως η Vodafone θα στραφεί εναντίον της σουηδικής εταιρείας αν κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο.

Η θερμοχημεία μπορεί να δώσει ορισμένες εξηγήσεις στο θέμα:

"Δεν είμαι κατηγορηματικός ότι δεν στρέφομαι κατά της Ericsson", είπε ο κ. Κορωνιάς και συνέχισε:

1. Τα ανθρώπινα κύτταρα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και επειδή το νερό έχει μεγάλη ειδική θερμοχωρητικότητα © η θερμοχωρητικότητα των κυττάρων (C = mc) έχει μεγάλη τιμή.

"Δεν αποκλείεται να στραφώ κατά της Ericsson και κατά παντός άλλου υπευθύνου…

Αυτό με άλλα λόγια σημαίνει, ότι μεγάλο ποσό θερμότητας πρέπει να μεταφερθεί στο πέλμα του ποδιού για να αυξηθεί η θερμοκρασία τόσο, ώστε να προκαλέσει καταστροφή στα κύτταρα.

Θα προσδιοριστεί στο μέλλον αν η Ericsson είναι αντίδικος".

Όμως, λόγω των χορευτικών κινήσεων δεν έχουμε μεγάλο χρόνο επαφής μεταξύ του κάρβουνου και του ποδιού, ώστε να μεταφερθεί μεγάλο ποσό ενέργειας.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ωστόσο ήταν πολύ πιο επιθετικός.

2. Η επιφάνεια των πυρακτωμένων κάρβουνων είναι σχετική μικρή και έτσι παρόλο που η θερμοκρασία είναι πολύ μεγάλη το θερμικό περιεχόμενό τους είναι σχετικά μικρό.

Για παράδειγμα, όταν ρωτήθηκε αν ευθύνεται ο ίδιος για το γεγονός ότι στο σύστημα της Vodafone εγκαταστάθηκε το πρόγραμμα παρακολουθήσεων της Ericsson, ο κ. Κορωνιάς απάντησε με το εξής ερώτημα:

Είναι όπως μια σπίθα, που αν πέσει πάνω μας δεν προκαλεί έγκαυμα, λόγω της μικρής της μάζας, άσχετα αν έχει μεγάλη θερμοκρασία.

"Αν εσείς αγοράσετε ένα αυτοκίνητο και στο ρεζερβουάρ βρείτε ναρκωτικά, πρέπει να σας ζητήσουν ευθύνες;".

3. Ο ιδρώτας (λόγω του χορού) και γενικώς η υγρασία που υπάρχει στο πέλμα του ποδιού (η υγρασία είναι μεγάλη στο περιβάλλοντα χώρο - γι’ αυτό πιθανόν η πυροβασία γίνεται βράδυ) απορροφά μέρος της θερμικής ενέργειας για την εξάτμιση τους.

Η απάντηση αυτή φωτογραφίζει ξεκάθαρα της Ericsson ως υπεύθυνη για τις παράνομες παρακολουθήσεις.

Να σημειωθεί, ότι η θερμότητα εξάτμισης του νερού είναι μεγάλη.

Η θέση της σουηδικής εταιρείας

Το φαινόμενο λοιπόν της πυροβασίας, που να σημειωθεί ότι δεν γίνεται κατ’αποκλειστικότητα στα αναστενάρια, αλλά και στην Ινδία, Κεϋλάνη Β. Αυστραλία κλπ, μπορεί να ερμηνευθεί με βάση τη θερμοχημεία.

Μία γεύση για το τι πρόκειται να καταθέσει στην επιτροπή της Βουλής ο εκπρόσωπος της Ericsson έδωσε η σουηδική εταιρεία με ανακοίνωσή της αμέσως μετά την κατάθεση του κ. Κορωνιά.

Θεωρητικά λοιπόν, με κατάλληλη προετοιμασία και υπό κατάλληλες συνθήκες, θα μπορούσε ο καθένας μας να γίνει αναστενάρης.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, η Ericsson αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στη δημιουργία, την εισαγωγή και τη χρησιμοποίηση του παράνομου λογισμικού που εντοπίστηκε στο δίκτυο της Vodafone.

Βέβαια μην είμαστε απόλυτοι, γιατί καμιά φορά και η επιστήμη κάνει λάθη.

Στελέχη της εταιρείας άφησαν μάλιστα να διαρρεύσει στον Τύπο ότι η τακτική της Vodafone ήταν να εγκαθιστά μόνη της τα προγράμματα που αγόραζε από την Ericsson.

Παρά την ανοιχτή κόντρα μεταξύ των δύο εταιρειών, η αντιπαράθεση φαίνεται να περιορίζεται στην αποποίηση των ευθυνών σχετικά με τις υποκλοπές, ενώ καμία από τις δύο εταιρείες δεν φαίνεται να είναι σε θέση να προσδιορίσει τον ίδιο τον υποκλοπέα.

Συνέχεια ερευνών

Εκτός από την κατάθεση του διευθύνοντα συμβούλου της Ericsson Hellas, την ερχόμενη Τετάρτη, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται η κατάθεση του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού, κ. Αγγέλου, καθώς επίσης και το οριστικό πόρισμα της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών. Ο κ. Αγγέλου, που είναι ο πρώτος που ενημερώθηκε για την υπόθεση των υποκλοπών από τον κ. Κορωνιά, πρόκειται να καταθέσει στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής στις αρχές Απριλίου. Όσο για το οριστικό πόρισμα της ΑΔΑΕ, αυτό δεν αναμένεται να εκδοθεί πριν από το Μάιο, καθώς από την ανεξάρτητη αρχή έγινε γνωστό πως "υπάρχουν ακόμη πολλά για να ερευνηθούν". Ένα από αυτά είναι να εξεταστεί το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήθηκε πρόγραμμα τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και σε κέντρο της Vodafone στη Θεσσαλονίκη.