Parallel Search

Search

Go
Show

Επιστολές :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( δεν βιάζεται το πασοκ :: 20/2/2006 21:37:24) 

Ο Γ. Λυσαρίδης με γραπτή δήλωσή του εξεδήλωσε χθες την υποψηφιότητά του για τον κεντρικό δήμο.

ΔΙΚΤΥΟ

Κεφάλαιο Ε: Η ζωή μετά την επιστροφή από τη Βαβυλώνια Αιχμαλωσία έως τις παραμονές του ερχομού του Μεσσία

Η Χ.Τρικούπη αφήνει τελευταία τη Θεσσαλονίκη- Θέλει να διεκδικήσει το δήμο ο Γ. Λυσσαρίδης

Αριστεία και διαφήμιση

Τα χρόνια από την επιστροφή έως την κατάκτηση της Παλαιστίνης από τους Ρωμαίους

Δεν βιάζεται το ΠΑΣΟΚ

Π.Κ.

Πρόκειται για μια περίοδο πέντε αιώνων, που αρχίζει το 538 π.Χ. με την επιστροφή των Ιουδαίων από τη βαβυλώνια αιχμαλωσία και τελειώνει το 63 π.Χ., όταν η Παλαιστίνη κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους.

Το ενδιαφέρον του για το δήμο Θεσσαλονίκης εξεδήλωσε και επισήμως χθες με γραπτή δήλωσή του ο Γιώργος Λυσαρίδης.

Μετά την κατάργηση των χορηγικών βραβείων που είχαν καθιερωθεί και γιορτάζονταν με επιτυχία επί σειρά ετών, ένας νέος θεσμός - τα αριστεία κοινωνικής προσφοράς - έρχεται να καλύψει το κενό με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Διαφημιζόμενων Ελλάδας. Τις πληροφορίες για τα γεγονότα αυτής της εποχής τις παίρνουμε από τα βιβλία Έσδρας Α? και Β?, Νεεμίας και Μακκαβαίων Α?, Β? και Γ?.

Σε μακροσκελή ανακοίνωσή του ο τέως γενικός γραμματέας του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης εξηγεί τους λόγους για τους οποίους απεδέχθη την τιμή που του έκαναν 200 Θεσσαλονικείς "να τεθώ επικεφαλής, ως υποψήφιος δήμαρχος, ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων της πόλης", όπως σημειώνει.

Στόχος η ανάδειξη της κοινωνικής προσφοράς των επιχειρήσεων στους τομείς Άνθρωπος, Περιβάλλον, Πολιτισμός.

Ο κ. Λυσαρίδης επικρίνει τη δημοτική αρχή, γιατί "με τις συντηρητικές και άτολμες πολιτικές των χαμηλών πτήσεων και των μικρών οριζόντων που ακολούθησε" οδήγησε τη Θεσσαλονίκη σε τέλμα, καθώς "δεν υπήρξε μοντέλο ανάπτυξης, δημιουργική φαντασία και κοινωνική συνοχή". Η κριτική επιτροπή θα αποτελείται από 35 άτομα και προβλέπεται να απονέμει αριστείο συνεχούς προσφοράς, αριστείο δημιουργικότητας αλλά και επαίνους σε αυτούς που συνδέουν τη διαφημιστική προβολή των επιχειρήσεών τους με την ενεργό στήριξη στην εκπαίδευση - υγεία, το περιβάλλον, τις τέχνες, τον πολιτισμό και την εκδήλωση κοινωνικής ευαισθησίας. Μέσω της δήλωσής του απευθύνει προσκλητήριο προς "όλους ανεξαίρετα τους πολίτες της Θεσσαλονίκης" και τους καλεί σε συστράτευση, "ώστε να κλείσει ο κύκλος της εσωστρέφειας και η πόλη μας να γυρίσει σελίδα, να υπερβεί τα αποτυχημένα στερεότυπα της απλής διαχείρισης, να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή της και να σχεδιάσει με τους φορείς της το μέλλον της". Διότι τη δόξαν ουδείς εμίσησεν… Καταλήγοντας ο κ. Λυσαρίδης εκφράζει τη βεβαιότητα ότι "μπορούμε να πετύχουμε, αν εργαστούμε όλοι μαζί, με ενότητα και ομοψυχία, ενεργοποιώντας όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης, πολλές από τις οποίες είναι σήμερα ανενεργές και αδρανείς".

Η χθεσινή κίνηση κρίθηκε αναγκαία από τον κ. Λυσαρίδη, καθώς όλα όσα είχαν γραφεί έως χθες στηρίζονταν σε δημοσιογραφικές πληροφορίες. Για τις επόμενες ημέρες ο ενδιαφερόμενος για το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ προετοιμάζει και άλλες κινήσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και η δημοσιοποίηση των ονομάτων των 200 Θεσσαλονικέων που έχουν ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητάς του. Μεταξύ αυτών σύμφωνα με πληροφορίες της "Μ" συγκαταλέγονται στελέχη Επιμελητηρίων (Θ. Νικολαΐδης, Θ. Κουλούσιος), του Δικηγορικού Συλλόγου (Γ. Ιγνατιάδης, Γ. Μακρής), του πανεπιστημιακού χώρου (Τ. Βαλάκου), ο πρώην βουλευτής Αλ. Δαμιανίδης, ο πρώην ποδοσφαιριστής του Άρη Γιάννης Βένος κ.ά.

Ας περιμένουμε…

Για το ενδιαφέρον του κ. Λυσαρίδη, όπως και αυτό των Γιάννη Μπουτάρη και Μπάμπη Μπαρμπουνάκη, είναι ενήμερη η Χαριλάου Τρικούπη, η οποία όμως δεν φαίνεται να βιάζεται. "Θα είναι λάθος, την ώρα που η δημοσιοποίηση της υποψηφιότητας του Γ. Καρατζαφέρη προκαλεί τριγμούς στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας, να παρέμβουμε εμείς, γνωστοποιώντας τον υποψήφιό μας", επισημαίνει στη "Μ" βουλευτής της Θεσσαλονίκης. Ανάλογες σκέψεις φαίνεται να πρυτανεύουν και στο επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου, στον οποίο ανήκει ο τελικός λόγος. "Η υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης ίσως είναι η τελευταία που θα ανακοινωθεί", τονίζει στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη, προσθέτοντας πως "σημαντικό ρόλο στην τελική αξιολόγηση θα παίξουν και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων". Με την τακτική αυτή πάντως φαίνεται να διαφωνούν κάποιοι από τους ήδη ενδιαφερόμενους για το χρίσμα, καθώς θεωρούν ότι πρέπει να έχουν αρκετό χρόνο μπροστά τους, ώστε επιτύχουν το βέλτιστο αποτέλεσμα. Ορισμένοι μάλιστα δηλώνουν ευθαρσώς ότι, "εάν το ΠΑΣΟΚ δεν αποφασίσει έως το τέλος Μαρτίου, τότε η μόνη λύση είναι η 'επιστράτευση' κάποιου από τους βουλευτές".

ΝΙΚΟΣ ΗΛΙΑΔΗΣ