Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Οικονομική είδηση

( "φρέναραν" στο δεκάμηνο του 2005 οι προσλήψεις :: 3/1/2006 18:36:43) 

"Φρέναραν" στο δεκάμηνο του 2005 οι προσλήψεις Ένα αρχαίο Ιερό της Αφροδίτης «αναδύεται» στον Σκαραμαγκά

Η σημερινή Ιερουσαλήμ

Μείωση κατά 3,7% κατέγραψαν στην Κεντρική Μακεδονία οι προσλήψεις το δεκάμηνο του 2005 (Ιανουάριος - Οκτώβριος) έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2004 αγγίζοντας τις 163.396.

Π.Κ.

Ίσως δεν υπάρχει άλλη πόλη στον κόσμο που αγαπήθηκε και διεκδικήθηκε με τόσο πάθος όσο η Ιερουσαλήμ. Στο σύνολο του 2004 οι προσλήψεις έφτασαν τις 195.320.

Γνωστό, ως εικόνα, στους διερχόμενους από τον Σκαραμαγκά προς Ελευσίνα το αρχαίο Ιερό της Αφροδίτης, δεξιά της Εθνικής οδού, καθαρίζεται και θα είναι επισκέψιμο εντός του 2003.

Κι αυτό επειδή θεωρείται τόπος ιερός και από τις τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες.

Οι καταγγελίες σύμβασης κατά το δεκάμηνο του 2004 παρουσίασαν οριακή μείωση κατά 0,9% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2004, αγγίζοντας τις 109.755, οι οικειοθελείς αποχωρήσεις συρρικνώθηκαν κατά 4,3%, ενώ δημιουργήθηκαν 3.067 νέες θέσεις εργασίας.

Απαραίτητη στάση των προσκυνητών και της Πομπής των Μυστών στο μέσον της διαδρομής της Ιεράς Οδού, η οποία ενώνει την Αθήνα με την Ελευσίνα, η θέση του Ιερού της Αφροδίτης είναι γνωστή στους διερχόμενους από το πλήθος λαξεμάτων στον φυσικό βράχο, όπου οι αρχαίοι τοποθετούσαν διάφορες προσφορές.

Ψηλά τείχη μήκους 4 χλμ. με 8 πύλες εισόδου κλείνουν από παντού την παλιά πυκνοχτισμένη πόλη.

Ο μεγαλύτερος αριθμός προσλήψεων (21.316) καταγράφηκε τον Οκτώβριο του 2005, ενώ οι περισσότερες καταγγελίες σύμβασης (16.096) σημειώθηκαν τον ίδιο μήνα. Τα χαμηλά μέρη του Ιερού, όμως, και η ανάδειξή τους εμποδίζονταν μέχρι πρόσφατα από μια σειρά αυθαίρετων οικίσκων.

Στα δυτικά της από τις αρχές του 20ού αι. άρχισε να κτίζεται η σύγχρονη Ιερουσαλήμ.

Οι περισσότερες οικειοθελείς αποχωρήσεις καταγράφηκαν ένα μήνα νωρίτερα.

Οι οικίσκοι αφαιρέθηκαν, τα χαμηλά αρχιτεκτονικά λείψανα του Ιερού φάνηκαν και όταν ήρθε η ώρα του καθαρισμού τους από τα χόρτα, αποκαλύφθηκαν μεγάλα τμήματα της αρχαίας Ιεράς Οδού που οδηγούσε παράλληλα προς τη λίμνη του Σκαραμαγκά και προς την Ελευσίνα.

Σήμερα, στην παλιά πόλη οι στενοί δρόμοι και τα καταστήματα σφύζουν* από ζωή.

Οριακή αύξηση (0,7%) σημείωσε ο αριθμός των προσλήψεων στη Δυτική Μακεδονία, καθώς έφτασαν τις 19.485. Με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ο μικρός αρχαιολογικός χώρος θα αναδειχθεί με περίφραξη, δύο εισόδους, ανέγερση μικρού φυλάκιου όπου θα διανέμονται ενημερωτικά φυλλάδια, πάρκινγκ, ώστε να καταστεί ένας θελκτικός τόπος στάσης των χιλιάδων διερχομένων.

Καμπαναριά και μιναρέδες* γειτονεύουν στενά, υψώνοντας προς τον ουρανό τις προσευχές τριών θρησκειών και πολλών διαφορετικών ομολογιών*.

Στο σύνολο του 2004 οι προσλήψεις ανήλθαν σε 22.130, μειωμένες κατά 4,6% έναντι του 2003.

Για τους χριστιανούς το σημαντικότερο προσκύνημα στην πόλη είναι ο Ναός της Αναστάσεως (μέσα σ' αυτόν υπάρχουν ο Γολγοθάς και ο Πανάγιος Τάφος).

Περιορισμένος κατά 4,8% ήταν ο αριθμός των συμβάσεων που καταγγέλθηκαν κατά το δεκάμηνο του 2005, ενώ σημαντική συρρίκνωση (10%) παρουσίασε ο αριθμός των οικειοθελών αποχωρήσεων με τις νέες θέσεις να είναι μειωμένες κατά 1.740.

Για τους μουσουλμάνους το σημαντικότερο προσκύνημα είναι το τέμενος του Ομάρ, πάνω στο λόφο του Βράχου, όπου για δεκατρείς αιώνες προσκυνούν το βράχο της θυσίας του Αβραάμ.

Μειωμένες κατά 9,1% ήταν οι αναγγελίες πρόσληψης το δεκάμηνο του 2005 στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, φτάνοντας τις 42.730.

Στη ρίζα του λόφου του Βράχου βρίσκεται ο πιο ιερός τόπος για τους ισραηλίτες όλου του κόσμου: το Τείχος των Δακρύων, ένα απομεινάρι του Ναού τους, ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς το 70 μ.Χ. και έκτοτε δεν ξαναχτίστηκε.

Μεγαλύτερη μείωση (15,3%) κατέγραψαν οι οικειοθελείς αποχωρήσεις κατά το εξεταζόμενο διάστημα, ανερχόμενες σε 11.166.

Αιώνες τώρα στην Ιερουσαλήμ κάθε βδομάδα επικρατεί ο ίδιος ρυθμός.

Οι καταγγελίες συμβάσεις περιορίστηκαν κατά 11,3%, ενώ οι νέες θέσεις εργασίας έφτασαν τις 2.503.

Κάθε Παρασκευή γιορτάζουν οι μουσουλμάνοι.

Την είσοδό τους στο μητρώο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) έκαναν 1.241 επιχειρήσεις στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου.

Το Σάββατο οι ισραηλίτες και την Κυριακή οι χριστιανοί.

Σχεδόν αντίστοιχος ήταν ο αριθμός των επιχειρήσεων που διαγράφηκαν την ίδια περίοδο, φτάνοντας τις 1.232.

Όμως τα τελευταία χρόνια η ατμόσφαιρα είναι συνεχώς ηλεκτρισμένη στην πόλη.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΒΕΘ στο σύνολο του 2004, είχαν εγγραφεί 1.523 νέες επιχειρήσεις, αριθμός αυξημένος κατά 2,7% έναντι του 2003.

Διαμαρτυρίες, φανατισμοί, ακρότητες είναι τα χαρακτηριστικά της καθημερινής ζωής.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις κατά το 2005 εγγράφηκαν τον Ιούλιο (143) με το Νοέμβριο να ακολουθεί κατά πόδας με 141 νέες επιχειρήσεις.

Ελικόπτερα πετούν συνεχώς πάνω απ' την πόλη.

Κατά το ενδεκάμηνο του 2005 1.232 επιχειρήσεις διαγράφηκαν από το μητρώο του ΕΒΕΘ, με τον Ιανουάριο να συγκεντρώνει τις περισσότερες διαγραφές του έτους (237) και τον Φεβρουάριο να ακολουθεί με 167.

Και μαζί ο ήχος από τις καμπάνες και το κάλεσμα του μουεζίνη* για προσευχή. Ο καθένας μας εύχεται να έρθει μια εποχή που οι άνθρωποι θα ακούσουν το μήνυμα της αγάπης και η ειρήνη θα επικρατήσει στην Ιερουσαλήμ.

Η παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ (= πόλη της ειρήνης) είναι σήμερα χωρισμένη σε τέσσερα τμήματα: χριστιανικό, αρμενικό, ιουδαϊκό και μουσουλμανικό.