Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( στο 90' ο τσατσος "παγωσε" τη νεα σμυρνη :: 8/1/2006 18:51:02) 

Θετική επέμβαση του Τζενάμο προ του Ναλιτζή.

Το Αιγαίο «έφτιαξε» τον Εύξεινο Πόντο! Πρόλογος

ΣΤΟ 90' Ο ΤΣΑΤΣΟΣ "ΠΑΓΩΣΕ" ΤΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

Με ταχύτητα 120 χλμ. την ώρα, τα νερά του Αιγαίου διατρύπησαν τον Βόσπορο και ξεχύθηκαν σαν καταρράκτης στον Εύξεινο Πόντο. «Δεν ήταν μύθος ο κατακλυσμός του Δαρδάνου, του 5600 π.Χ.», λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Σταύρος Παπαμαρινόπουλος, με βάση νέες μελέτες

Αυτόν το Σεπτέμβριο μια νέα περίοδος αρχίζει στη ζωή σας: η φοίτησή σας στο Γυμνάσιο.

Ο… Χίτσκοκ του Αιγάλεω

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΡΙΚΚΗΣ

Αυτό σημαίνει ότι μεγαλώσατε.

Το 2006 δεν έφερε γούρι στον Πανιώνιο, που μετά την ήττα από το Αιγάλεω (0-1), φλερτάρει επικίνδυνα με τον υποβιβασμό.

Όλα ξεκίνησαν πριν από το 12000 π.Χ. Τεράστιες ποσότητες πάγου που κάλυπταν μεγάλες περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, άρχισαν σιγά σιγά να λειώνουν.

Ταυτόχρονα όμως οι περισσότεροι από σας νιώθετε περιέργεια, αγωνία, ίσως και κάποιο φόβο για το καινούριο σας σχολείο: διαφορετικά μαθήματα, μεγάλα βιβλία, πολλοί δάσκαλοι, περισσότερες απαιτήσεις.

Κρίνοντας συνολικά το παιχνίδι, θα έλεγε κανείς ότι ο Πανιώνιος αδικείται από το αποτέλεσμα, αλλά στο ποδόσφαιρο εκείνο που μετράει δεν είναι οι εντυπώσεις, αλλά η ουσία.

Το νερό των πάγων κυλούσε σταδιακά στον Εύξεινο Πόντο που τότε ήταν λίμνη. Μπροστά σ' όλα αυτά δεν είστε μόνοι.

Το Αιγάλεω έχει λόγους να καυχιέται για την επιτυχία του, δεδομένου ότι είχε απέναντι της μία ομάδα που διψούσε για τους βαθμούς, ενώ όταν πέτυχε το γκολ αγωνιζόταν με 10 παίκτες (τραυματίστηκε στο 80' ο Χρήστου κι ενώ είχαν γίνει οι τρεις αλλαγές).

Από εκεί, διά μέσου του Σαγγάριου ποταμού, το γλυκό νερό κυλούσε στον Ελλήσποντο που επίσης ήταν λίμνη. Κι οι συμμαθητές σας έχουν τα ίδια συναισθήματα.

Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ είχε εμφανώς περισσότερο χρόνο κατοχή μπάλας, αλλά υστερούσε στην τελική προσπάθεια.

Σήμερα αποκαλούμε αυτή την τοποθεσία ως Θάλασσα του Μαρμαρά. Θα το καταλάβετε μόλις γνωριστείτε κι αρχίσετε να κάνετε συντροφιά.

Από την άλλη το Αιγάλεω έπαιξε προσεκτικά στην άμυνα και αναζήτησε το γκολ στην κόντρα.

Το νερό δεν έμενε όμως στάσιμο.

Και οι δάσκαλοί σας όμως έχουν τις δικές τους έννοιες.

Η φιλοξενούμενοι ''χτύπησαν'' σε ανύποπτο χρόνο (90') και άρπαξαν τη νίκη με γκολ του Τσάτσου.

Μέσα από τα Δαρδανέλλια συνέχισε να ακολουθεί πορεία προς τον Νότο και να εκβάλλει στη βορειοανατολική πλευρά του Αιγαίου.

Επιθυμούν να σας γνωρίσουν και να συνεργαστούν μαζί σας δημιουργικά, να σας βοηθήσουν να αναδείξετε τα ταλέντα και τις ικανότητές σας, να γνωρίσετε περισσότερο τον κόσμο και τον εαυτό σας.

''Προσπαθήσαμε, αλλά το γκολ αποτελεί το μεγάλο μας πρόβλημα'', τόνισε ο Γιόζεφ Μπουμπένκο, ενώ ο Γιώργος Χατζάρας, παραδέχθηκε: ''Ήμασταν ικανοί και τυχεροί και πήραμε τη νίκη''.

Όλο αυτό το διάστημα η Μεσόγειος γέμιζε επίσης νερό.

Το μάθημα των Θρησκευτικών δεν είναι καινούριο για σας. Διαιτήτευσε ο Φλαμπούρης (Αθήνας).

Ο Ατλαντικός Ωκεανός περνούσε με ορμή τα στενά του Γιβραλτάρ.

Το διδασκόσασταν και στο Δημοτικό Σχολείο, όπου γνωρίσατε πολλές σχετικές ιστορίες και διηγήσεις.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Βάνιακ, Σμίλιανιτς, Γιαννόπουλος (58' Καπάνταης), Γκάσπαρ, Μαγκντί, Μάκος, Λάγκερ, Ζωγραφάκης, Μπρέσκα, Φερνάντεζ, Ναλιτζής (68' Εξουζίδης).

Τα ευρωπαϊκά ποτάμια μετέφεραν επίσης μεγάλες ποσότητες νερού εξαιτίας των πάγων που έλειωναν.

Στο Γυμνάσιο θα διδαχτείτε πιο οργανωμένα την Παλαιά Διαθήκη, την Καινή Διαθήκη και την Εκκλησιαστική Ιστορία.

ΑΙΓΑΛΕΩ: Τζενάμο, Παπουτσής, Ψωμάς, Ζαπρόπουλος, Χρήστου, Όμο, Σκοπελίτης, Μάριτς (46' Τσάτσος), Χλωρός, Αγρίτης (62' Νικολόπουλος), Σέζαρεκ (51' Ποπόφ).

Ώσπου μερικές χιλιάδες χρόνια αργότερα, γύρω στο 5600 π.Χ., η στάθμη των νερών του Αιγαίου ανέβηκε παρά πολύ και άρχισε να εισβάλλει μέσα στα Δαρδανέλλια, αναζητώντας διέξοδο προς τον Εύξεινο Πόντο.

Στη φετινή τάξη θα αρχίσετε με την επεξεργασία της Παλαιάς Διαθήκης. Ο κ. Σταύρος Παπαμαρινόπουλος μας μιλάει για τα αποτελέσματα των ερευνών που έκαναν πρόσφατα στα Δαρδανέλλια και τον Εύξεινο Πόντο οι Αμερικανοί γεωφυσικοί, William Ryan και Walter Pitman. Είναι ένα βιβλίο που οι άνθρωποι όλου του κόσμου αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητά του. Από τα δείγματα που συνέλεξαν στις δύο περιοχές, προέκυψε ότι τεράστιες ποσότητες νερού από το Αιγαίο, έφθασαν, διά μέσου των Δαρδανελλίων και της Λίμνης του Ελλησπόντου, στον Βόσπορο. Μπροστά σας θα ξεδιπλωθεί ένας ολόκληρος κόσμος! Το φυσικό φράγμα που χώριζε δηλαδή τη σημερινή Θάλασσα του Μαρμαρά από τον Εύξεινο Πόντο. Τόσο μακρινός και συναρπαστικός!

Η πίεση του νερού γινόταν ολοένα και μεγαλύτερη.

Θα μάθετε πολλά γι' αυτόν.

Και μέσα σε διάστημα 2-3 χρόνων, τα νερά έσπασαν το φράγμα και άρχισαν να πέφτουν σαν καταρράκτης στον Εύξεινο Πόντο που η στάθμη του βρισκόταν περίπου 100 μέτρα χαμηλότερα από το σημείο που είναι σήμερα η στάθμη της Μαύρης Θάλασσας.

Επιπλέον θα έχετε την ευκαιρία να εκφράσετε τις σκέψεις σας, να ρωτήσετε, να ερευνήσετε, να ανακαλύψετε οι ίδιοι πολλά πράγματα γύρω από τη χριστιανική πίστη.

«Με ταχύτητα περίπου 120 χιλιομέτρων, τα νερά περιέλουσαν όλους τους νεολιθικούς οικισμούς που βρίσκονταν στην περιοχή», λέει ο κ. Στ. Παπαμαρινόπουλος. Όλα αυτά θα γίνουν σιγά σιγά, καθώς η σχολική χρονιά θα κυλάει. «Οι οικισμοί αυτοί που τότε βρίσκονταν στην επιφάνεια του Εύξεινου Πόντου, βρέθηκαν με τη βοήθεια βαθυσκάφους πράγματι σε αυτό το βάθος, στην τότε παράκτια ζώνη βόρεια της αρχαίας πόλης της Σινώπης. Θα είναι σαν ένα ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις, γνώσεις, περιπέτειες. Οι έρευνες έδειξαν ότι δεν υπάρχουν λείψανα των νεολιθικών ανθρώπων στην περιοχή η οποία διερευνήθηκε επιμελώς». Θα ταξιδέψετε όλοι μαζί και χωρίς καμία διάκριση, απ’ όπου κι αν κατάγεστε, όποια κι αν είναι η θρησκεία σας.

Η αμερικανική επιστημονική ομάδα έκανε γεωτρήσεις τόσο στον Εύξεινο Πόντο όσο και κατα μήκος των Δαρδανελλίων.

Θα μάθετε να συνεργάζεστε και να συμπληρώνετε ο ένας τον άλλο!

Έλαβε δείγματα από τα γεωλογικά στρώματα που βρίσκονται κάτω από τον πυθμένα με σκοπό να τα χρονολογήσουν αλλά και να εξετάσουν τόσο τα συγκεντρωμένα ιζήματα όσο και άλλα στοιχεία που μπορούν να δώσουν πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατούσε πριν από χιλιάδες χρόνια.

Άλλωστε πάντοτε οι πολλοί είναι σοφότεροι από τον έναν και μπορούν να βλέπουν περισσότερες πλευρές της αλήθειας.

Τέτοια στοιχεία είναι για παράδειγμα τα διάτομα, ο οργανικός άνθρακας, ο άνθρακας 13, το οξυγόνο 18, το ποσοστό του νερού μέσα στο ίζημα, οι μικροπαλαιοντολογικοί οργανισμοί.

Το τρένο για το φετινό σας ταξίδι έφτασε και σας περιμένει.

Τα δείγματα που συγκεντρώθηκαν για να εξεταστούν - και τα οποία περιλαμβάνουν μέσα τους όλα αυτά τα στοιχεία - λέγονται πυρήνες γεωτρήσεων.

Σας ευχόμαστε να περάσετε καλά.

Μπορούμε να φανταστούμε έναν κύλινδρο με διάμετρο 10 εκατοστά και μήκος 5 μέτρα, ο οποίος τρυπά κάθετα τον πυθμένα και κλείνει μέσα του όλα αυτά τα πετρώματα που έχουν σχηματιστεί κατά καιρούς, στο αντίστοιχο βάθος. Οι συγγραφείς Εξετάζοντας λοιπόν το ένα κάτω από το άλλο τα στρώματα των πετρωμάτων, έτσι όπως τα έλαβε ο δειγματοσυλλέκτης, οι επιστήμονες παρατήρησαν μια αξιοσημείωτη μεταβολή.

«Ήταν ένα γεωλογικό στρώμα, ίδιο σε όλα τα δείγματα που ελήφθησαν, το οποίο χρονολογήθηκε με διάφορες τεχνικές στο 5600 π.Χ. Το στρώμα αυτό όμως έκρυβε κάποιους μικροοργανισμούς που αναπτύσσονταν σε γλυκό νερό. Αυτό σήμαινε ότι το συγκεκριμένο γεωλογικό στρώμα αποτελούσε εκείνη την εποχή τον πυθμένα στα στενά των Δαρδανελλίων και στον Εύξεινο Πόντο. Και οι οργανισμοί που είχαν αναπτυχθεί τότε στον πυθμένα ήταν γλυκού νερού επειδή και στις δύο περιοχές έρρεε το γλυκό νερό των πάγων που σιγά σιγά έλειωναν».

Εξετάζοντας στη συνέχεια τα επόμενα γεωλογικά στρώματα που είχαν νεώτερη ηλικία, αποδείχτηκε ότι περιέκλειαν μικροοργανισμούς που αναπτύσσονταν μέσα σε αλμυρό νερό. Τι είχε συμβεί επομένως; «Το Αιγαίο είχε εισέλθει στη Θάλασσα του Μαρμαρά και πίεζε το προϋπάρχον από χιλιετίες φυσικό φράγμα του Βοσπόρου. Το θαλάσσιο νερό προξενούσε αθροιστικές οριζόντιες πιέσεις καθώς το ύψος του αυξανόταν συνεχώς με την πάροδο του χρόνου».

Ο μύθος και η πραγματικότητα

Τον «μύθο» του κατακλυσμού του Δαρδάνου, διέσωσε ο Διόδωρος Σικελιώτης, όταν επισκέφθηκε τη Σαμοθράκη, τον 1ο αι. π.Χ. Οι πρόγονοι των Σαμοθρακιωτών, που ζούσαν σε παράκτιες περιοχές του Εύξεινου Πόντου, έβλεπαν το κατακλυσμιαίο φαινόμενο να εκτυλίσσεται σταδιακά και άρχισαν να απομακρύνονται. Οι κάτοικοι της Σαμοθράκης, την εποχή που τους επισκέφθηκε ο Διόδωρος ο Σικελιώτης, είχαν διατηρήσει ως μύθο τα όσα είδαν και διέδιδαν αργότερα οι πρόγονοί τους. Στο σχετικό κείμενο του Διοδώρου, υπάρχουν μάλιστα και πολλές λεπτομέρειες οι οποίες προκάλεσαν μεγάλη έκπληξη στους Αμερικανούς επιστήμονες όταν τις διάβασαν.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες, πριν αρχίσουν την έρευνά τους, είχαν ως οδηγό τα όσα αναφέρονται στη Βίβλο για τον κατακλυσμό του Νώε αγνοώντας το κείμενο του Διοδώρου. Ο αρχαίος συγγραφέας όμως, άγνωστο για ποιο λόγο, παρουσίαζε το κατακλυσμιαίο φαινόμενο να γίνεται με αντίστροφη διεύθυνση από εκείνη που απέδειξαν οι σύγχρονες επιστημονικές μέθοδοι. Δηλαδή απο τον Εύξεινο Πόντο προς το Αιγαίο και όχι από το Αιγαίο προς τον Εύξεινο Πόντο που είναι η πραγματικότητα.