Parallel Search
Απόψεις :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση
( παράνομη λοταρία μέσω διαδικτύου :: 30/1/2006 20:54:03)
ΑΠΑΤΗ
Στην 6η θέση ο… Εγκέλαδος
3. Τα πολεμικά γεγονότα. Η διεθνής απήχηση
Παράνομη λοταρία μέσω Διαδικτύου
Τεράστια η σεισμικότητα στην Ελλάδα σε σχέση με το μέγεθος της χώρας
Κατά τους πρώτους μήνες της επανάστασης διεξάγονταν επικές μάχες σε όλη την Κρήτη.
Απάτη με παράνομη λοταρία μέσω Ίντερνετ αποκαλύφθηκε έπειτα από έρευνα της δίωξης του ηλεκτρονικού εγκλήματος της ασφάλειας Αττικής.
Τα γεγονότα του πρώτου έτους κορυφώθηκαν με την πολιορκία και το ολοκαύτωμα της ιστορικής Μονής Αρκαδίου (8 Νοεμβρίου 1866).
Από τους αστυνομικούς σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο Ελλήνων, 67 και 50 ετών, οι οποίοι, όπως έγινε γνωστό, ήταν μέλη διεθνούς κυκλώματος που παρουσιαζόταν ως οργανισμός τυχερών παιχνιδιών ΛΟΤΤΟ.
Την έκτη θέση παγκοσμίως καταλαμβάνει η Ελλάδα στην κατάταξη της σεισμικής επικινδυνότητας: το 2% του συνόλου της σεισμικής ενέργειας που εκλύεται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, «παράγεται» στη χώρα μας.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε ισχυρή συγκίνηση στην παγκόσμια κοινή γνώμη, «Η ηρωική Μονή, η δίκην φρουρίου αγωνισαμένη, αποθνήσκει ως ηφαίστειον!
Το κύκλωμα μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας προσέγγιζε διάφορα άτομα και τα έπειθε ότι έπειτα από κλήρωση των ηλεκτρονικών διευθύνσεών τους, που έγινε σε διεθνή λοταρία, είχαν κερδίσει υπέρογκα χρηματικά ποσά, από 1 εκατ. έως 20 εκατ. δολάρια.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τα Ψαρά δεν είναι επικότερα, το Μεσολόγγι δεν ίσταται υψηλότερον», έγραφε ο μεγάλος Γάλλος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ, από τους θερμότερους υποστηρικτές του κρητικού αγώνα.
Τα χρήματα αυτά, έλεγαν τα μέλη του κυκλώματος, για να εκταμιευτούν, έπρεπε πρώτα να φορολογηθούν, γι' αυτό ζητούσαν την καταβολή μεγάλων ποσών από τους δήθεν τυχερούς σε εταιρεία που εκπροσωπούσε τη λοταρία.
Η σεισμική ενέργεια που «παράγεται» στην ελληνική επικράτεια χαρακτηρίζεται από τους σεισμολόγους τεράστια, με δεδομένο το μέγεθος της χώρας.
Επιστολές, ανταποκρίσεις και άρθρα στο διεθνή τύπο δημιούργησαν ευνοϊκό κλίμα υπέρ της αγωνιζόμενης Κρήτης στους λαούς της Ευρώπης και της Αμερικής.
Αφού καταβάλλονταν τα χρήματα από τα θύματα, οι υπεύθυνοι της λοταρίας με διάφορα προσχήματα έκοβαν τις επαφές με όσους είχαν "τσιμπήσει" το δόλωμα.
Παράλληλα η Ελλάδα είναι περισσότερο «σεισμογενής» από αχανείς χώρες, όπως η Κίνα, ο Καναδάς και η Αυστραλία, που έχουν πολλαπλάσια έκταση.
Πολλοί ξένοι φιλοκρητικοί και φιλέλληνες ήλθαν στην Κρήτη για να πολεμήσουν ή για να εργαστούν ως πολεμικοί ανταποκριτές ευρωπαϊκών και αμερικανικών εφημερίδων.
Με τον τρόπο αυτό οι δράστες από το Μάιο έως τον Αύγουστο του 2005 είχαν εξαπατήσει εκατοντάδες πολίτες στο εξωτερικό, από τους οποίους απέσπασαν συνολικά 1,5 εκατ. δολάρια.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία έρευνας του καθηγητή Σεισμολογίας του Τομέα Γεωφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Θόδωρου Τσάπανου, ένας σεισμός με μέγεθος 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώνεται στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο κάθε 18 ημέρες, ενώ κάθε έξι χρόνια κατά μέσον όρο γίνεται στην Ελλάδα ένας μεγάλος επιφανειακός σεισμός, με μέγεθος 7 Ρίχτερ.
Ο Κρητικός αγώνας προκάλεσε αληθινή έκρηξη φιλελευθερισμού.
Κέρδη 3,6 εκατ. ευρώ
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το πιθανότερο μέγιστο ετήσιο μέγεθος των επιφανειακών σεισμών στην Ελλάδα είναι περίπου 6,3 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ.
Ιδρύθηκαν Εταιρείες και
Στα σπίτια των δύο κατηγορουμένων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εμβάσματα, που αποδείκνυαν χρηματικές καταθέσεις από θύματά τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς εικονικών εταιρειών ΛΟΤΤΟ που είχαν συστήσει οι κατηγορούμενοι, τραπεζικά βιβλιάρια, μία κάρτα ανάληψης χρημάτων, καθώς και εκτυπώσεις λογαριασμών κίνησης της εικονικής εταιρείας ΛΟΤΤΟ, από τις οποίες προκύπτει ότι από το Μάρτιο μέχρι τον Αύγουστο του 2005 οι κατηγορούμενοι είχαν αποκομίσει 3,6 εκατ. δολάρια. Βεβαίως, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αυτοί οι σεισμοί συνήθως δεν γίνονται αισθητοί και βεβαίως δεν προκαλούν ζημιές, αφού είναι υποθαλάσσιοι και σε μεγάλο βάθος.
Σύλλογοι για την υποστήριξη του κρητικού αγώνα και κυρίως για την προστασία του δοκιμαζόμενου άμαχου πληθυσμού και την περίθαλψη των προσφύγων, που κατά χιλιάδες κατέφευγαν στον Πειραιά και στα νησιά του Αιγαίου, κυρίως στη Σύρο.
Στο πλαίσιο της έρευνας προέκυψαν ονόματα και διευθύνσεις και άλλων μελών του κυκλώματος στην Ισπανία, όπου ενημερώθηκαν οι διωκτικές αρχές μέσω Ιντερπόλ. Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκαν και αναλύθηκαν τα δεδομένα για περισσότερες από 10.000 σεισμικές δονήσεις που έγιναν σε όλη τη Γη από το 1894 και είχαν μέγεθος μεγαλύτερο ή ίσο με 5,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και στη συνέχεια εκτιμήθηκε η ποσοτική σεισμικότητα διαφόρων χωρών, όπως η Ιαπωνία, η Αλάσκα και η Χιλή.
Εθελοντές από τη Σερβία, την Ιταλία, την Ουγγαρία και από άλλες περιοχές, ζήτησαν να έλθουν στην Κρήτη, καθώς και πολλοί γνωστοί δημοσιογράφοι της εποχής.
Οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ η δικογραφία για τους δύο κατηγορούμενους υποβλήθηκε στον εισαγγελέα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αν υπήρχε τρόπος να δεσμευθεί η σεισμική ενέργεια, τότε ένας σεισμός 8 Ρίχτερ θα μπορούσε να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες σε ενέργεια δέκα εκατομμυρίων ανθρώπων.
Τολμηροί Έλληνες ναυτικοί πραγματοποιούσαν αποστολές όπλων, τροφίμων και εφοδίων και μετέφεραν εθελοντές από την άλλη Ελλάδα στα παράλια της Κρήτης με τα πλοία «Αρκάδιον» και «Πανελλήνιον».
Από την εκτίμηση των δεδομένων προκύπτει ότι η Ελλάδα κατέχει σταθερά την έκτη θέση από άποψη σεισμικότητας, για το εύρος των μεγεθών που κυμαίνεται μεταξύ 5,5 και 6,8 Ρίχτερ.
Μεγαλύτερη σεισμικότητα από την Ελλάδα έχουν, με σειρά προτεραιότητας, η Ιαπωνία, τα νησιά Νέες Εβρίδες (στον Νοτιοανατολικό Ειρηνικό), το Περού, τα Νησιά του Σολομώντος (στον Νότιο Ειρηνικό), ενώ πέμπτη κατά σειρά χώρα είναι η Χιλή.
Παρά τις στρατιωτικές επιτυχίες των Τούρκων, η επανάσταση διατηρήθηκε ζωντανή σε όλη την Κρήτη.
Όμως οι παραπάνω πέντε χώρες, που είναι περισσότερο επικίνδυνες σεισμικά από την Ελλάδα, βρίσκονται στην «περιειρηνική ζώνη» - στον Ειρηνικό Ωκεανό - από την οποία εκλύεται το 80% της μέσης, κατ' έτος, σεισμικής ενέργειας της Γης.
Η Υψηλή Πύλη, έχοντας να αντιμετωπίσει την κατακραυγή της διεθνούς κοινής γνώμης και την πρόσκαιρη μεταστροφή της γαλλικής διπλωματίας υπέρ των Κρητών, προέβη σε μια κίνηση εντυπωσιασμού.
Ταυτόχρονα, αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι η Ελλάδα «παράγει» περισσότερους σεισμούς από αρκετές χώρες της «περιειρηνικής ζώνης», πολύ μεγαλύτερες σε έκταση, όπως η Αλάσκα και η Καλιφόρνια στις ΗΠΑ, αλλά και της λεγόμενης «ευρασιατικής - μελανησιακής ζώνης», όπως για παράδειγμα η αχανής Κίνα.
Τον Ιανουάριο του 1867 απέστειλε στην Κρήτη αντιπρόσωπο του σουλτάνου, με δύο κύριες προτάσεις: α) την κατάπαυση των εχθροπραξιών και β) την αποστολή στην Κωνσταντινούπολη δύο αντιπροσώπων, ενός χριστιανού και ενός μουσουλμάνου, οι οποίοι θα συνεργάζονταν με την Υψηλή Πύλη για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Όπως εξηγεί ο κ. Τσάπανος: «Η Ελλάδα έχει το θλιβερό προνόμιο να βρίσκεται στο όριο σύγκλισης των λιθοσφαιρικών πλακών της Ευρασίας και της Αφρικής και για τον λόγο αυτό θα παραμείνει μία από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές στον πλανήτη».
Παράλληλα, ανακάλεσε τον Μουσταφά πασά και διόρισε στη θέση του ως σερασκέρη της Κρήτης τον Ομέρ, που είχε τη φήμη ενός από τους καλύτερους στρατηγούς της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Αν λάβουμε, δε, υπόψη ότι το 2% της παγκόσμιας σεισμικότητας εκλύεται από την Ελλάδα, τότε οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η χώρα μας έχει τη μεγαλύτερη σεισμικότητα σε ολόκληρη την ευρασιατική ηπειρωτική ζώνη.
Ο Ομέρ έφτασε στην Κρήτη το Μάρτιο του 1867 και άρχισε αμέσως εκκαθαριστικές επιχειρήσεις. Εντούτοις, οι επιτυχίες του δεν έφεραν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Απέδειξαν απλώς ότι οι επαναστάτες δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν τον τακτικό τουρκικό στρατό. Όμως, η μονιμοποίηση της τουρκικής κατοχής στις διάφορες περιοχές δεν ήταν εφικτή. Μόλις αποχωρούσε ο τουρκικός στρατός, οι επαναστάτες επέστρεφαν από τα απρόσιτα κρησφύγετα τους. Ένας αληθινός φαύλος κύκλος είχε δημιουργηθεί και η επανάσταση είχε εξελιχθεί σε τραγωδία, με κύριο θύμα τον άμαχο πληθυσμό.