Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Όλο και περισσότερο διευρύνεται καθημερινά το μέτωπο των διεθνών παραγόντων που ασκεί πιέσεις στην αμερικανική κυβέρνηση και στον πρόεδρο Μπους, ζητώντας από τις ΗΠΑ να κλείσει το στρατόπεδο φυλακισμένων Γκουαντάναμο.

Πατημασιές… 350.000 ετών!

Εμπόδια και δυσκολίες στην πληροφόρηση

Μετά τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και τον νομπελίστα Ειρήνης, Νοτιοαφρικανό αρχιεπίσκοπο, Ντέσμοντ Τούτου, ήρθαν να προστεθούν και βρετανικές φωνές.

Αρχαία πατούσα. Τα ίχνη από απολιθωμένες πατημασιές που βρέθηκαν στην Ιταλία είναι τα αρχαιότερα που έχουν βρεθεί από τους κοντινούς προγόνους μας Έγιναν από ανθρώπους που κατηφόριζαν την πλαγιά ενός ενεργού ηφαιστείου πριν από 350.000 χρόνια. Οι Ιταλοί επιστήμονες που εντόπισαν τα απολιθωμένα ίχνη από τις πατημασιές λένε ότι οι άνθρωποι που τις έκαναν βάδιζαν στα δύο πόδια και χρησιμοποιούσαν τα χέρια τους μόνο για να στηρίζονται στη δύσκολη κάθοδό τους από το βουνό. «Είναι οι αρχαιότερες πατημασιές που βρέθηκαν ποτέ από το είδος Homo, στο οποίο ανήκουμε εμείς οι άνθρωποι», δήλωσαν οι ερευνητές στο BBC. Επιστήμονες λένε ότι τα αποτυπώματα πιθανότατα έγιναν από «ανθρώπους της Χαϊδελβέργης», προγόνους των Νεάντερταλ, οι οποίοι κυριαρχούσαν εκείνα τα χρόνια στην Ευρώπη. Ο Πάολο Μιέτο και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο της Πάδουας μελέτησαν τα απολιθώματα, τα οποία είναι γνωστά στον τοπικό πληθυσμό ως «ίχνη του Διαβόλου», και τα βρήκαν ιδιαίτερα λεπτομερή. Εντοπίστηκαν στα δυτικά του Ροκαμονφίνα, ενός ηφαιστειακού συμπλέγματος στη Νότια Ιταλία που χρονολογείται πριν από 350.000 χρόνια. «Βρήκαμε τρεις σειρές από πατημασιές», δήλωσε ο δρ Μιέτο. «Η μία από αυτές δείχνει ότι ο άνθρωπος δεν έτρεχε, αλλά βάδιζε κανονικά». Τα αποτυπώματα από τις πατημασιές, μήκους 20 εκατοστών, υποδηλώνουν ότι οι αρχέγονοι αυτοί ταξιδιώτες που τις έκαναν ήταν μικρού ύψους, που μάλλον δεν ξεπερνούσε το ενάμισι μέτρο. Ίσως να υπήρχε μεγάλη διαφορά αναστήματος μεταξύ ανδρών και γυναικών, επισημαίνει ο καθηγητής Κλάιβ Γκαμπλ, διευθυντής του Κέντρου Παλαιολιθικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, αφού από οστά «ανθρώπων της Χαϊδελβέργης» που έχουν βρεθεί παλαιότερα είχαμε οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι το ανάστημά τους ήταν 1,80 μέτρα και το βάρος τους 100 κιλά. ΤΑ ΝΕΑ14-03-2003 Σελ.: N50 A17588N502 http://ta-nea.dolnet.gr/neaweb/neafile.print_unique?e=A&f=17588&... Τα παραπάνω ποιοτικά χαρακτηριστικά των πληροφοριών δεν είναι πάντοτε εύκολο να διασφαλίζονται. Περίπου πεντακόσιοι χαρακτηριζόμενοι ως "εχθροί μαχητές" συνελήφθησαν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και εξακολουθούν να κρατούνται εκτός κάθε πλαισίου νομιμότητας. Στην περίπτωση αυτή δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην πληροφόρηση. Κατά τον Κόφι Ανάν, "η Αμερική πρέπει να κλείσει το στρατόπεδο το συντομότερο δυνατόν", το ευρωκοινοβούλιο ζήτησε την προσαγωγή των κρατουμένων "ενώπιον ενός δικαστηρίου αρμόδιου, ανεξάρτητου και αμερόληπτου", ενώ χθες ο αιδεσιμότατος Τούτου το χαρακτήρισε "λεκέ στη φυσιογνωμία των ΗΠΑ ως υπερδύναμης και δημοκρατίας". Για παράδειγμα, ο χρόνος που μεσολαβεί από τη σύνταξη ή την ενημέρωση ενός αρχείου ή ενός βιβλίου ή από τη συγκέντρωση διάφορων στοιχείων μέχρι τη στιγμή που οι πληροφορίες φτάνουν τελικά στον ενδιαφερόμενο μπορεί να έχει αχρηστεύσει τις πληροφορίες, αφού ενδιάμεσα η πραγματικότητα μπορεί να έχει αλλάξει.

Ακόμη όμως και ο Τόνι Μπλερ χαρακτήρισε τη βάση του Γκουντάναμο ως "ανωμαλία" και μάλιστα σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Άλλο πρόβλημα στη διαδικασία πληροφόρησης είναι η πληθώρα των πληροφοριών, που μέσω των ΜΜΕ, των νέων τεχνολογιών και επικοινωνιών κατακλύζουν καθημερινά το σύγχρονο άτομο.

"Έλεγα πάντοτε ότι αποτελεί μια ανωμαλία, με την οποία πρέπει να ασχοληθούμε αργά ή γρήγορα.

Στο μέλλον το πρόβλημα δεν θα είναι η πρόσβαση στις πληροφορίες, αλλά η επιλογή ανάμεσα σε πληθώρα ανάλογων πληροφοριών, καθώς και ο τρόπος αξιοποίησης τους.

Δεν έχω τίποτε περισσότερο να πω", είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Στις ανεπτυγμένες κοινωνίες οι πληροφορίες και η γνώση μεταφράζονται σε πολιτική, οικονομική και κοινωνική ισχύ για αυτούς που τις διαχειρίζονται και τις διακινούν.

Εξάλλου, ο Βρετανός υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας, Πίτερ Χέιν, τάχθηκε υπέρ του κλεισίματος της στρατοπέδου κράτησης.

Επομένως η ανάπτυξη της δεξιότητας για κριτική ανάγνωση των πληροφοριών, καθώς και η ανάπτυξη της δεξιότητας της ενεργού αναζήτησης τους, είναι αναγκαίες για το σύγχρονο πολίτη.

"Θα προτιμούσα να μην υπάρχει, να κλείσει", δήλωσε ο Πίτερ Χέιν στο BBC.

Μόνον έτσι ο σύγχρονος άνθρωπος, αντί να είναι παθητικός και απλός «καταναλωτής» της πληροφορίας, μπορεί να λαμβάνει ενεργό μέρος στη διαδικασία της πληροφόρησης, προασπίζοντας το ατομικό του αλλά και το κοινωνικό συμφέρον.

Είναι το πρώτο μέλος της βρετανικής κυβέρνησης που εκφράζεται ανοικτά υπέρ του κλεισίματος του στρατοπέδου.

Προκειμένου λοιπόν να αποφύγεις τέτοια πιθανά «ατυχήματα πληροφόρησης» στο μέλλον, προσπαθούμε μέσα από κάποιες δραστηριότητες του βιβλίου να σε βοηθήσουμε να ασκηθείς στην αυτοπληροφόρηση και πάνω από όλα στην αξιολόγηση των πληροφοριών.

Ο Πίτερ Χέιν πρόσθεσε πως πιστεύει ότι εκφράζει την άποψη του συνόλου του υπουργικού συμβουλίου.

Έτσι, θα είσαι σε θέση να συγκεντρώνεις μόνος σου τις πληροφορίες που κάθε φορά σου χρειάζονται, να τις αξιολογείς (να τις ελέγχεις, να τις διασταυρώνεις κτλ.) και γενικά να τις προσεγγίζεις «με κριτικό πνεύμα».

Η βρετανική κυβέρνηση παραδέχεται ότι χρήσιμες πληροφορίες έχουν εξαχθεί από τους κρατουμένους του Γκουαντάναμο, αλλά ποτέ δεν αισθάνθηκε άνετα με τη λειτουργία του. Στην ερώτηση εάν ο Τόνι Μπλερ συμφωνεί με την άποψη αυτή ο Πίτερ Χέιν απάντησε: "πιστεύω πως ναι".

ΖΗΤΑ Ο ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ

Επιπλέον 72,4 δισ. δολάρια

Επιπλέον 72,4 δισεκατομμύρια δολάρια ζητάει ο πρόεδρος Μπους από το Κογκρέσο στο νέο προϋπολογισμό για να χρηματοδοτήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Από αυτά, τα 38 δισεκατομμύρια θα δοθούν για τις επιχειρήσεις των αμερικανικών στρατευμάτων, για την ανανέωση και αντικατάσταση του στρατιωτικού υλικού 11,8 δισεκατομμύρια, για την αντιμετώπιση των βομβιστικών επιθέσεων 1,9 δισεκατομμύρια και 3,4 δισεκατομμύρια για την αναδιοργάνωση των πεζοναυτών και των μονάδων καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Από τον προϋπολογισμό θα δοθούν επίσης 3,7 δισεκατομμύρια για τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων και 2,2 δισεκατομμυρίων για τους Αφγανούς. Ο Λευκός Οίκος ζήτησε επίσης από το Κογκρέσο να διαθέσει 75 εκατομμύρια δολάρια "για την προώθηση της δημοκρατίας στο Ιράν", με στόχο να αυξηθεί η πίεση προς την Τεχεράνη.