Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( παραλειπομενα παγκαλου ) 

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΠΑΓΚΑΛΟΥ Η ελληνική προεδρία σε "κόντρα" με το κοινωνικό πρόσωπο της Ε.Ε. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΤΟ ΦΩΣ

* "Δεν έχουμε καμία μέχρι στιγμής πληροφορία για το τι διαμοίβεται στο Ρουμπαγέ και σε αυτές τις περιπτώσεις η μη πληροφόρηση είναι κακή πληροφόρηση", δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

ΕΙΡΗΝΗ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Η φύση του φωτός

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία του για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων τονίζοντας ότι ήδη βρισκόμαστε στην πέμπτη ημέρα των διαπραγματεύσεων (Τετάρτη 10) και ο χρόνος πιέζει.

Σε μία μάλλον δυσάρεστη θέση θα βρεθεί η ελληνική προεδρία κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, όπου θα πρέπει να πείσει τους εταίρους να προωθήσουν μέτρα τα οποία… η ίδια, στην Ελλάδα, δεν εφαρμόζει: Στην έκθεση που δίδει σήμερα στη δημοσιότητα η Κομισιόν, εν όψει του Μαρτίου, επισημαίνει πως οι στόχοι που έθεσε η Λισαβώνα - για να καταστεί η Ένωση η πλέον ανταγωνιστική οικονομία στον κόσμο μέχρι το 2010 - παρουσιάζουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή τους.

Η ταχύτητα του φωτός

Ενώ ως "προβληματική" χαρακτήρισε την αλβανική αντιπροσωπεία, της οποίας δεν γνωρίζουμε ακριβώς τη σύνθεση, προφανώς αναφερόμενος στους δύο Αμερικανούς "συμβούλους" που συμμετέχουν σε αυτή, και ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της.

Κι ότι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί ο στόχος - και για να μην μετατραπεί η Ένωση σε "δύο ταχυτήτων" οργανισμό - είναι να υπερδιπλασιασθούν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των τριών "καθυστερημένων" χωρών: της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

Μήκος κύματος και συχνότητα φωτός

* Πρεσβευτική κατοικία στην Ποντγκόριτσα πρόκειται να αποκτήσει οσονούπω η Ελλάδα, η οποία μάλιστα βρίσκεται δίπλα στο σπίτι του προέδρου του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουγκάνοβιτς.

Το πρόβλημα για την Αθήνα ξεκινά από τα μέτρα που υποτίθεται ότι πρέπει να προωθηθούν για να "φτάσουν" οι… καθυστερημένοι τους ανεπτυγμένους - Φινλανδούς, Σουηδούς και Δανούς.

Ανάλυση λευκού φωτός και χρώματα

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για το οίκημα, το οποίο να σημειωθεί ότι θα στοιχίσει περίπου 160 εκατ. δραχμές σημειώνοντας "ότι είναι τόσο μεγάλο που θα μπορούσε να φιλοξενήσει ολόκληρη πρεσβεία".

Μεταξύ αυτών, η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας σε κατευθύνσεις μεγαλύτερης ευελιξίας.

Πόλωση του φωτός

Στις επαφές που είχε ο Θεόδωρος Πάγκαλος με τον Μαυροβούνιο ηγέτη μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε και στην πίστωση των 10 εκατ. δολαρίων από τη χώρα μας η οποία όπως σημειώθηκε ήδη έχει ενεργοποιηθεί. Αυτό πρακτικά σημαίνει μεγαλύτερη ελευθερία στις απολύσεις, μεγαλύτερη ελευθερία στα ωράρια εργασίας αλλά και στα ωράρια των καταστημάτων, αύξηση αμοιβών που δεν θα υπερβαίνει την αύξηση της παραγωγικότητας, μείωση εργοδοτικών εισφορών, κατάργηση του θεσμού του βασικού μισθού και άλλα συναφή.

Ένας πολωτής τύπου polaroid, που έχει προσαρτηθεί στο φακό μιας φωτογραφικής μηχανής, επιλέγει τα κύματα με μία συγκεκριμένη διεύθυνση πόλωσης και εμποδίζει όλα τα άλλα κύματα. Έτσι ο φωτογράφος κατάφερε να αποτυπώσει το στιγμιότυπο της διπλανής εικόνας και φωτογράφισε ακόμα και τον Ήλιο.

* Την παραχώρηση βάσεων από πλευράς της Ελλάδας σε πιθανή επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο άφησε ανοικτή ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δηλώνοντας ότι "οι βάσεις σε αυτές τις περιπτώσεις λειτουργούν αυτομάτως. Η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει κάθε τέτοια ιδέα, θεωρώντας πως το υπάρχον πλαίσιο για την αγορά εργασίας είναι υπερεπαρκές.

Το φως κατά το σούρουπο διανύει μεγάλη απόσταση μέσα στη γήινη ατμόσφαιρα και ένα σημαντικό μέρος του κυανού χρώματος σκεδάζεται. Το φως που προσπίπτει σε ένα νέφος, όταν ανακλάται από το νέφος και γίνεται τελικά ορατό από τον παρατηρητή, έχει κίτρινη έως ερυθρή απόχρωση.

Δεν νομίζω όμως ότι έχουν ιδιαίτερη σημασία σε μια τέτοια επέμβαση, την οποία εκτιμώ ότι μπορούμε να αποφύγουμε". Ακόμη, δεν συμμερίζεται ούτε την παρότρυνση της Κομισιόν για νέες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα - όπου επίσης έχει μόλις γίνει αλλαγή του συστήματος.

Η ευαισθησία του ανθρώπινου ματιού όσον αφορά την αντίληψη των χρωμάτων κυμαίνεται από τα 400nm περίπου (ιώδες φως) έως τα 700nm περίπου (ερυθρό φως).

* Ως προβληματική χαρακτήρισε τη λειτουργία της συνομοσπονδίας Βοσνίας - Ερζεγοβίνης ο Θεόδωρος Πάγκαλος, εστιάζοντας την προσοχή στη δυστοκία σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με κυριότερο την ομαλή επιστροφή των προσφύγων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο, είναι καταπέλτης - και κατηγορεί τις χώρες-μέλη (και, κυρίως, μέλη σαν την Ελλάδα) ότι ευθύνονται για το ότι η Ένωση "παραμένει πολύ μακριά από τους στόχους της για διατήρηση τουλάχιστον του 50% των μεγαλύτερων εργαζομένων στην αγορά εργασίας μέχρι το τέλος της δεκαετίας ή να αυξήσει τον μέσο όρο της συνταξιοδοτικής ηλικίας κατά πέντε χρόνια - και τα δύο παράγοντες-κλειδιά στην επίτευξη της πλήρους απασχόλησης μέχρι το 2010".

Αυτή η ευαισθησία καθορίζεται κυρίως από τους υποδοχείς που υπάρχουν στα αισθητήρια όργανα της όρασης του ανθρώπου.

"Άλλη μια συνομοσπονδία στην ιστορία, που θα αποτύχει", σημείωσε, αν δεν βρεθεί σύντομα λύση στο πρόβλημα της επιστροφής των προσφύγων και της συμβίωσης των τριών εθνοτήτων. Ο Πρωθυπουργός, όταν συνεζητείτο το πρόγραμμα της προεδρίας, δεν είχε κρύψει την επιθυμία του να υπάρξει μια "σοσιαλιστική" σφραγίδα, καθώς η ελληνική προεδρία είναι η μόνη που σε μεγάλο διάστημα δεν θα εμφορείται από συντηρητικές απόψεις (είχε προηγηθεί η Δανία και η Ισπανία και ακολουθούν η Ιταλία και η Ιρλανδία).

Το ερώτημα είναι αν και τα άλλα ζωικά είδη υπόκεινται σε παρόμοιους περιορισμούς της όρασής τους.

Ως εκ τούτου, επιθυμεί η έμφαση να δοθεί στο "κοινωνικό" πρόσωπο της Ένωσης, αντί του οικονομικού.

Πιστεύεται πάντως ότι τα ημερόβια πουλιά διαθέτουν μηχανισμούς που τους επιτρέπουν να βλέπουν το υπεριώδες φως.

Όμως, για τις Βρυξέλλες, είναι εξαιρετικά δύσκολος ο διαχωρισμός.

Συγκεκριμένα, το "πουλί του Ήλιου" της παραπάνω εικόνας έχει ευαισθησία από τα 330nm (υπεριώδες φως) έως τα 680nm (ερυθρό φως).

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, τόσο ο ίδιος όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί - κυρίως ο Νίκος Χριστοδουλάκης κι ο Δημήτρης Ρέππας - να… επιχειρήσουν ισορροπία σε τεντωμένο σκοινί: και συμβιβασμό μεταξύ των εταίρων να πετύχουν και την απομόνωση της Ελλάδας να αποφύγουν.

Στα "όπλα" που διαθέτει η ελληνική προεδρία, για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων, περιλαμβάνεται μονάχα η αρμόδια για την απασχόληση Επίτροπος, Άννα Διαμαντοπούλου - η οποία το επόμενο διάστημα θα επιχειρήσει τη "γεφύρωση" των θέσεων της Κομισιόν και αυτών της ελληνικής κυβέρνησης.