Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Οικονομική είδηση

( β. ελλάδα: ανασκουμπώνονται οι γαλακτοβιομηχανίες :: 6/2/2006 18:15:50) 

Τον οξύτατο ανταγωνισμό στον κλάδο του γάλακτος ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν οι βορειοελλαδικές γαλακτοβιομηχανίες, παρουσιάζοντας νέα προϊόντα και συνεργασίες.

Γαλάζια σύννεφα στο Διάστημα

Α. Ανάγνωση κατανόηση του κειμένου

"ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ Βραχιάς Ελαφρύ" της Μεβγάλ - Νέα παγωτά από την Κρι-Κρι

Μαγεμένοι οι αστροναύτες του Σταθμού

1. Να παρουσιάσεις σε λίγες γραμμές τη βασική ιδέα της διάλεξης για το ποδόσφαιρο που είχε παρακολουθήσει ο συγγραφέας.

Β. Ελλάδα: Ανασκουμπώνονται οι γαλακτοβιομηχανίες

Τις τελευταίες εβδομάδες, ένα παράξενο θέαμα έχει γοητεύσει τους αστροναύτες που το παρατηρούν από τα παράθυρα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού: μπλε σύννεφα αιωρούνται στην άκρη του Διαστήματος και λάμπουν στο σκοτάδι.

2. Ποια είναι, σύμφωνα με το συγγραφέα, η γοητεία του ποδοσφαίρου;

Της ΜΑΡΙΑΣ ΜΑΘΙΟΠΟΥΛΟΥ

Η προέλευσή τους αποτελεί μυστήριο για τους επιστήμονες και οι απόψεις για την εμφάνισή τους διίστανται.

Με νέα προϊόντα, συνεργασίες και έμφαση στην παράδοση, που τελευταία δείχνει να προσελκύει όλο και περισσότερο τον καταναλωτή, ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τον ιδιαίτερα οξυμένο ανταγωνισμό στον κλάδο του γάλακτος οι βορειοελλαδικές γαλακτοβιομηχανίες.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι τα σύννεφα αυτά σχηματίζονται από διαστημική σκόνη και άλλοι τα θεωρούν σημάδι του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Από χθες βρίσκεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ το νέο προϊόν της Μεβγάλ, το γάλα "Αγρόκτημα Βραχιάς Ελαφρύ", με 1,7% λιπαρά, σε πλαστική διάφανη συσκευασία, το οποίο είναι και ο πρώτος κωδικός που λανσάρεται το 2006 από την εταιρεία.

Οι αστροναύτες έχουν την καλύτερη θέα, αλλά τα μπλε σύννεφα φαίνονται κατά καιρούς και από τη Γη.

Σύμφωνα με την πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο της Μεβγάλ Μαίρη Χατζάκου, η προτίμηση των καταναλωτών στα προϊόντα της συγκεκριμένης γκάμας -υπάρχει ήδη γάλα με 3,7% και αγελαδινό γιαούρτι- έπεισε την εταιρεία να αρχίσει τη χρονιά με το προϊόν αυτό.

Παλιά μάλιστα, τα παρατηρούσαν μόνο στις βόρειες τοποθεσίες, αλλά όσο περνούν τα χρόνια, κατεβαίνουν νοτιότερα.

Άλλωστε η στροφή του καταναλωτή σε παραδοσιακά προϊόντα τοπικής εμβέλειας είναι πλέον εμφανής και έχει δημιουργήσει μία αγορά για την οποία ερίζουν όλοι οι μεγάλοι του κλάδου.

Πριν από έναν αιώνα, περιορίζονταν σε γεωγραφικό πλάτος άνω των 50 μοιρών - η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ της 34ης και 42ης Παραλλήλου - δηλαδή σε περιοχές όπως η Ρωσία, η Σκανδιναβία, η Σκωτία.

Η Μεβγάλ λανσάρισε το πρώτο προϊόν της γκάμας "Αγρόκτημα Βραχιάς" το καλοκαίρι του 2003 σε συνεργασία με τη Μακεδονική Φάρμα.

Τώρα όμως, φτάνουν τουλάχιστον 10 μοίρες νοτιότερα, μέχρι το Κολοράντο και τη Νότια Ευρώπη.

Όσο για το επόμενο διάστημα, τα νέα προϊόντα Μεβγάλ θα επικεντρωθούν στους κλάδους της γιαούρτης και των τυροκομικών.

Στην άκρη.

Άλλωστε η εταιρεία σχεδιάζει για το 2006 επενδύσεις ύψους 6,5 εκατ. ευρώ, που θα εστιαστούν μεταξύ άλλων στην κυκλοφορία νέων προϊόντων.

Εμφανίζονται με ένα λαμπρό μπλε φως στον ουρανό κυρίως μετά το ηλιοβασίλεμα.

Σήμερα το μερίδιο αγοράς της στο λευκό φρέσκο γάλα ανέρχεται σε 11,3%, ενώ στα γιαούρτια η βορειοελλαδική γαλακτοβιομηχανία κατέχει το 12,6% της πίτας.

Βρίσκονται σε ύψος 80 χιλιομέτρων από τη Γη, στα όρια του Διαστήματος.

Στο σύνολο των τυροκομικών προϊόντων το μερίδιό της έχει διαμορφωθεί στο 15%, ενώ ειδικά στο τυρί φέτα έχει φτάσει στο 20,8%.

Γι' αυτό, από το Διάστημα φαίνονται καλύτερα.

H Κρι-Κρι

Ο αστροναύτης Ντον Πετί στον Διαστημικό Σταθμό, τα παρακολουθεί κάθε φορά που η τροχιά τούς φέρνει στο Νότιο Ημισφαίριο, πάνω από την Αυστραλία και την άκρη της Νότιας Αμερικής.

Την ίδια στιγμή η σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία Κρι-Κρι προχωρά στο λανσάρισμα πέντε νέων κωδικών παγωτού.

"Τις τελευταίες εβδομάδες, η θέα είναι καταπληκτική".

Σύμφωνα με την εταιρεία μετά την επιτυχημένη πορεία του Master ΙΟΝ Αμυγδάλου η Κρι-Κρι αποφάσισε να επεκτείνει τη συνεργασία της με τη σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ, λανσάροντας τη παγωτο-σοκοφρέτα ΙΟΝ, το ξυλάκι βανίλια με επικάλυψη σοκολάτας γάλακτος ΙΟΝ και το multipack Μaster Mini, με τέσσερα mini ξυλάκια με σοκολάτα γάλακτος ΙΟΝ και τέσσερα mini ξυλάκια με σοκολάτα ΙΟΝ αμυγδάλου.

Το φαινόμενο των μπλε νεφών εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1885, δύο χρόνια μετά την τρομακτική έκρηξη του ηφαιστείου της Κρακατόα, στην Ινδονησία.

Παράλληλα η σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία συνεχίζει τη συνεργασία της με τη Mars, με τη διάθεση των παγωτών Mars, Twix και Snickers μέσα από τα ψυγεία Κρι-Κρι, ενώ εμπλουτίζεται και η γκάμα της οικογένειας Master με την προσθήκη του Master Extra-sandwich και του Μaster Cone Stracciatella.

Η πυκνή στάχτη από την έκρηξη έφτασε σε ύψος 80 χλμ στην ατμόσφαιρα, επηρεάζοντας σημαντικά το κλίμα ολόκληρου του πλανήτη.

Αξιοποιώντας το δίκτυο διανομής της, το οποίο αποτελείται από 9.500 σημεία πώλησης, η Κρι-Κρι θα διαθέτει τα παγωτά της σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Αυτά όμως, παρέμειναν μυστηριωδώς ακόμα και όταν η στάχτη εξαφανίστηκε από την ατμόσφαιρα.

Οι εξηγήσεις. Το φαινόμενο δημιουργείται στην παγωμένη και άνυδρη μεσόσφαιρα. Όμως, τα μπλε νέφη αποτελούνται από κρυστάλλους πάγου και οφείλουν το χρώμα τους στη διάχυση του ηλιακού φωτός. Οι επιστήμονες εικάζουν πως το νερό μεταφέρεται από την υγρή κατώτερη ατμόσφαιρα και κολλά στη διαστημική σκόνη που προέρχεται από κομήτες και αστεροειδείς, δημιουργώντας τα σύννεφα.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η εξάπλωσή τους οφείλεται στην παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας. Τη στιγμή που τα θερμοκηπικά αέρια ζεσταίνουν την επιφάνεια της Γης, μειώνουν τη θερμοκρασία στην ανώτατη ατμόσφαιρα. Και επισημαίνουν ότι δεν είναι τυχαίο που τα μπλε σύννεφα πρωτοεμφανίστηκαν την εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης, όταν αυξήθηκε η παραγωγή των θερμοκηπικών αερίων.