Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( χειρα βοηθειας απο τη σπορτινγκ στους "δρακουσ" :: 29/1/2006 23:53:38) 

ΧΕΙΡΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ ΣΤΟΥΣ "ΔΡΑΚΟΥΣ" Ασπιρίνη κατά καρκίνου

Γ. Ερμηνεία κειμένου Παραγωγή λόγου

Αύξησε τη διαφορά η Πόρτο

Μειώνει τον κίνδυνο και για το παχύ έντερο σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη

1. Ποιες φράσεις του κειμένου περιέχουν διαπολιτισμικές (ή οικουμενικές) ιδέες και αντιμάχονται τη ρατσιστική λογική;

Το τέταρτό της "διπλό" επί της μισητής συμπολίτισσας Μπενφίκα μετά το 2000 πέτυχε η Σπόρτινγκ στην Πορτογαλία!

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΚΛΑΚΗ

Να τις εντοπίσεις και να τις σχολιάσεις (300 λέξεις).

Με… επική αντεπίθεση στην επανάληψη, τα "λιοντάρια" ανέτρεψαν το εις βάρος τους σκορ κι έφτασαν στο επιβλητικό 1-3, για να αφήσουν τους πρωταθλητές "αετούς" τέσσερις πόντους μακριά από την κορυφή, αφού η Πόρτο απέτυχε να νικήσει τη Ρίο Άβε (0-0).

Η μείωση του κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου έρχεται να προστεθεί στα "θαύματα" της ασπιρίνης, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες στην επιθεώρηση "The New England Journal of Medicine" και στον διεθνή Τύπο.

2. Να σκιαγραφήσεις, με κειμενικά στοιχεία, την προσωπικότητα του Αχμέτ και της Μουμπαντέ σε δύο παραγράφους.

Η 20ή αγωνιστική: Ρίο Άβε - Πόρτο 0-0, Μπελενένσες - Πεναφιέλ 5-0 (21', 52', 65' Αχαμάντα, 35' Ρολάντο, 45' Ρομέου), Νασιονάλ - Ζιλ Βισέντε 2-0 (34' Πίντο, 38' Άβαλος), Μαρίτιμο - Ουνιάο Λεϊρία 3-0 (59', 67' Κάρλος, 77' πέν. Κάνου), Μπενφίκα - Σπόρτινγκ 1-3 (28' πέν. Σιμάο - 65' πέν. Σα Πίντο, 75', 82' Λιέντσον), Πάσος Φερέιρα - Μποαβίστα 0-1 (20' Ζόρζε), Ναβάλ - Αμαντόρα 2-0 (29' Λίτο, 67' Φαγιάρδο). Είναι η πρώτη μελέτη που καταλήγει σε τέτοιο συμπέρασμα και εμπνέει αισιοδοξία, καθώς ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού αποτελεί τον 2ο πιο θανατηφόρο καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού.

3. Υποτίθεται ότι βρίσκεσαι στην Κω, στο Ασκληπιείο, με έναν εξάδελφο ή φίλο σου από το εξωτερικό και πρέπει να τον ξεναγήσεις.

Σήμερα: Σετούμπαλ - Ακαντέμικα. Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που η ασπιρίνη αποδεικνύεται παράγοντας μείωσης του κινδύνου για διάφορες παθήσεις.

Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του κειμένου, να κάνεις μια σύντομη προφορική ξενάγηση.

Η βαθμολογία: Πόρτο 44, Μπενφίκα 40, Νασιονάλ 39, Σπόρτινγκ 37, Μπράγκα (19 ματς) 36. Πριν από μία εβδομάδα, μια άλλη μελέτη Ιταλών επιστημόνων έδειξε πως η ασπιρίνη μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο του λάρυγγα, του οισοφάγου και του στόματος. Εδώ και αρκετά χρόνια, εξάλλου, έχει αποδειχθεί ότι η ασπιρίνη έχει αντιθρομβωτική δράση και προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Χορηγείται, πλέον, καθημερινά σε εκατομμύρια ανθρώπους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για αυτές τις παθήσεις.

Και καθώς τα επιστημονικά δεδομένα αυξάνονται, η διεθνής επιστημονική κοινότητα τείνει, πλέον, προς την άποψη πως το μικρό άσπρο δισκίο, που λαμβάνουμε για τον πονοκέφαλο, δεν είναι απλώς ένα παυσίπονο, αλλά το θαυματουργό χάπι του 21ου αιώνα!

Πρόσφατες επιστημονικές εργασίες έδειξαν πως η λήψη ασπιρίνης μπορεί να μειώσει στο μισό τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα. Το ίδιο ακριβώς χάπι - με δραστική ουσία το ακετυλοσαλικυλικό οξύ - προστατεύει και από τη νόσο Alzheimer, τον καταρράκτη στα μάτια, ενώ ανακουφίζει και τους ασθενείς με αρθρίτιδα.

Στα "θαύματα" της ασπιρίνης έχουν προστεθεί και γυναικολογικά ζητήματα, όπως ο διπλασιασμός της πιθανότητας κύησης ύστερα από εξωσωματική γονιμοποίηση και η αποφυγή πρόωρου τοκετού ή προεκλαμψίας.

Η τελευταία έρευνα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου πραγματοποιήθηκε από Αμερικανούς επιστήμονες, οι οποίοι διεξήγαγαν δύο κλινικές μελέτες σε ασθενείς υψηλού κινδύνου - ασθενείς με πολύποδες στο παχύ έντερο και το ορθό, οι οποίοι συχνά εξελίσσονται σε καρκίνο. Και οι δύο μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως μια ασπιρίνη την ημέρα μείωσε τη δημιουργία τέτοιων αδενωμάτων στο ένα τρίτο των ασθενών. Στους ασθενείς που παρουσίασαν πολύποδα παρατηρήθηκε σημαντική καθυστέρηση της ανάπτυξής του.