Parallel Search

Search

Go
Show

Απόψεις :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( "μικρούτσικο" πατρα...τράκ! :: 4/1/2006 20:57:19) 

Στην επιστολή παραίτησής του προς τον δήμαρχο Πατρέων, ο κ. Μικρούτσικος (φωτογραφία) στρεφόταν κατά του κ. Τατούλη και του συντονιστή της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Χρήστου Ροϊλού. ΑΠΕ/Π. ΣΑΪΤΑΣ

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΡΟΣ

Εργασίες-δραστηριότητες

"Μικρούτσικο" Πατρα…τράκ!

Όπου υπάρχουν ουρές, υπάρχει "γρηγορόσημο"

1. Να καταγράψετε τα Υπουργεία και τις Υπηρεσίες στις οποίες μπορούμε ως πολίτες να απευθυνθούμε για τα παρακάτω ζητήματα: Πανελλαδικές εξετάσεις, υδροδότηση, ηλεκτροδότηση, διορισμός στο Δημόσιο, καταγγελία σχετικά με αυταρχική συμπεριφορά κρατικών Υπηρεσιών σε βάρος του πολίτη, καταστροφή πεζοδρομίου, έλλειψη κάδων για ανακυκλώσιμα σκουπίδια.

Δριμεία αντιπαράθεση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με αφορμή την παραίτηση του Θ. Μικρούτσικου από τον "Πάτρα 2006"

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΡΙΚΚΗΣ

2. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχορηγεί Προγράμματα αδελφοποιήσεων των πόλεων, μέσω των τοπικών Δήμων, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο δίκτυα πόλεων και πολιτών.

Σε σκληρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εξελίχθηκε η παραίτηση του κ. Θάνου Μικρούτσικου από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της "Πάτρας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2006".

Ο Συνήγορος του Πολίτη κ. Νικηφόρος Διαμαντούρος από την 1η Απριλίου αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα, ως Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής

Στόχος είναι «να γνωρίσουμε και να καταλάβουμε ο ένας τον άλλον καλύτερα».

Τόσο ο υφυπουργός Πολιτισμού, κ. Πέτρος Τατούλης, όσο και ο κ. Μικρούτσικος συνέχισαν και χθες την διά δηλώσεων και ανακοινώσεων αντιπαράθεσή τους, ενώ το ΠΑΣΟΚ επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί τα τελευταία χρόνια η Δημόσια Διοίκηση ενθαρρύνει τη δημιουργία εστιών διαφθοράς, λέει στα "ΝΕΑ" ο Συνήγορος του Πολίτη κ. Νικηφόρος Διαμαντούρος, που την 1η Απριλίου αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα, ως Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής.

Να ενημερωθείτε για τα πιθανά προγράμματα αδελφοποιήσεων που αναπτύσσει ο Δήμος/Κοινότητα της περιοχής σας ή να προτείνετε τη διενέργειά τους.

Στην επιστολή παραίτησής του προς τον δήμαρχο Πατρέων, ο κ. Μικρούτσικος στρεφόταν κατά του κ. Τατούλη και του συντονιστή της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, κ. Χρήστου Ροϊλού, υποστηρίζοντας πως ο οργανισμός αντιμετωπίζει τεράστια οργανωτικά και οικονομικά προβλήματα εξαιτίας της αδυναμίας του υπουργείου Πολιτισμού να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, "όχι μόνο γιατί τα χρήματα που δίνει είναι λιγότερα από το μίνιμουμ που απαιτείται, αλλά και γιατί η ροή των χρημάτων δεν είναι συνεχής και στην ώρα της". Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών και αργότερα πρόεδρος και διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), ο κ. Ν. Διαμαντούρος διορίστηκε Συνήγορος του Πολίτη το 1998.

3. Οι Δήμοι πραγματοποιούν αναπτυξιακά (π.χ. Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης) και πολιτιστικά προγράμματα (π.χ. πολιτιστικές εβδομάδες, Φεστιβάλ Χορού, Μουσικής, Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα κ.ά.).

Χθες, ο κ. Τατούλης έδωσε νέα απάντηση στον κ. Μικρούτσικο, χαρακτηρίζοντας ανεύθυνη τη στάση του να παραιτηθεί αυτή τη χρονική στιγμή, πράξη που απέδωσε στην επιθυμία του να έχει εν λευκώ τη διαχείριση και των οικονομικών του θεσμού, κάτι που, όπως τόνισε ο υφυπουργός, δεν ήταν δυνατό να γίνει.

Στα πέντε χρόνια της θητείας του, ο Συνήγορος κέρδισε την εμπιστοσύνη τού κόσμου, αφού περισσότεροι από 40.000 πολίτες από κάθε γωνιά της χώρας, είδαν τις υποθέσεις τους να… ξεκολλούν από τον βάλτο της γραφειοκρατίας και να διευθετούνται.

Να ενημερωθείτε για τα αντίστοιχα προγράμματα στα οποία δραστηριοποιείται ο τοπικός σας Δήμος και να προτείνετε δραστηριότητες στις οποίες θα θέλατε ο Δήμος σας να συμμετέχει.

Ακολούθησε η ανταπάντηση του κ. Μικρούτσικου, στην οποία κατηγορεί τον υφυπουργό Πολιτισμού πως "ψεύδεται χωρίς να ντρέπεται… Την προσφορά του κ. Ν. Διαμαντούρου από τη θέση τού Συνηγόρου του Πολίτη τίμησε χθες το βράδυ σε ειδική τελετή που διοργάνωσε, το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

4. Οι Δήμοι και οι Κοινότητες είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν στις Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων κατά νομό και στην Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ).

Με εκπλήσσει που δεν έχει σεβασμό για όσα σημαντικά έγιναν σε αυτό τον τόπο τα τελευταία 20 χρόνια.

Τώρα, λίγο καιρό προτού ο Συνήγορος ετοιμάσει τις αποσκευές του για ν' αναλάβει τη νέα του αποστολή, μιλάει στα "ΝΕΑ" για τις εντυπώσεις που τού άφησε ο τρόπος λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών μας όλα αυτά τα χρόνια.

Μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της ΚΕΔΚΕ (www.kedke.gr) και να πληροφορηθείτε για τις δραστηριότητες που αναπτύσσει..

Με εκπλήσσει που η επιπολαιότητά του να αποκαλύψει βιαστικά το σχέδιο που εξυφαινόταν εναντίον της 'Πάτρας' και που δεν μπορούσαμε να ανεχθούμε ούτε εγώ ούτε ο νομάρχης Αχαΐας", γράφει.

Το πρώτο μάλιστα που παραδέχεται είναι ότι η Δημόσια Διοίκηση "πάσχει" και δεν υπάρχει καιρός "για εφησυχασμό". "Δεν αρνηθήκαμε στον κ. Μικρούτσικο ούτε ένα ευρώ, διαφωνήσαμε με απευθείας αναθέσεις", δήλωσε στον "Φλας" ο συντονιστής της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, κ. Χρήστος Ροϊλός, προσθέτοντας πως κάποιοι έχουν επενδύσει πολιτικά στην αποτυχία του θεσμού.

"Έχουμε μια Δημόσια Διοίκηση που πάσχει σε παρά πολλά επίπεδα και η οποία έχει ανάγκη μείζονος βελτίωσης, προκειμένου να ανταποκριθεί και στις απαιτήσεις των πολιτών αλλά και σε μια κοινωνία που έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και έχει αυξημένες απαιτήσεις προϊόντος του χρόνου", λέει ο κ. Ν. Διαμαντούρος.

"Κινδυνεύει μια ιστορική ευκαιρία"

Αυτή λοιπόν την παθολογία τού ζητούμε να εξηγήσει, και ο κ. Ν. Διαμαντούρος εντοπίζει τους βασικούς λόγους που οδήγησαν τις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας να παρέχουν χαμηλό επίπεδο υπηρεσιών.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, η υπεύθυνη του τομέα Παιδείας και Πολιτισμού του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, κ. Μαρία Δαμανάκη, και ο συντονιστής του τομέα Μορφωτικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του κινήματος, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, κάνουν λόγο για μια ιστορικών διαστάσεων πολιτιστική ευκαιρία της Πάτρας για το 2006, που κινδυνεύει να χαθεί οριστικά με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. "Πρώτα είναι το γεγονός ότι ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας, οι κυβερνήσεις των τελευταίων πολλών δεκαετιών έχουν δυστυχώς ακολουθήσει μια λογική στελέχωσης της Δημόσιας Διοίκησης, η οποία ακούει σε έντονα πελατειακές λογικές και δεν υπακούει σε αξιοκρατικές" λέει ο Συνήγορος του Πολίτη και προσθέτει: Όπως καταγγέλλουν, η κυβέρνηση "έδειξε πρωτοφανή προχειρότητα και ανικανότητα στο χειρισμό της υπόθεσης, όπως καταμαρτυρούν και στελέχη της ΝΔ" και καταθέτουν την ανησυχία τους πως "ο θεσμός έχει ήδη αμαυρωθεί με σοβαρές συνέπειες και για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό". "Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι ότι έχει στελεχωθεί η Δημόσια Διοίκηση με ανθρώπους που δεν έχουν τις αναγκαίες ικανότητες για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου διοικητικού μηχανισμού".

Σε συνεδρίασή του το βράδυ της Τρίτης, το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού "Πάτρα 2006" εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός της παραίτησης Μικρούτσικου και διακήρυξε την εμμονή του στους στόχους του, που είναι η επιτυχία της διοργάνωσης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Πάτρα 2006".

Υπερπαραγωγή νόμων

Το διοικητικό συμβούλιο ανέθεσε χρέη καλλιτεχνικού διευθυντή στον διευθυντή κατάρτισης του καλλιτεχνικού προγράμματος και συνεργάτη του κ. Μικρούτσικου, κ. Αλέξη Αλάτση.

Στη συνέχεια διαπιστώνει το πρόβλημα με την "υπερπαραγωγή νόμων", οι οποίοι "δεν είναι προσεκτικά προετοιμασμένοι, δημιουργώντας πολύ μεγάλες επικαλύψεις, πολύ μεγάλες ασάφειες και εξίσου μεγάλες αδιαφάνειες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι δυσνόητη η νομοθεσία, ακόμη και από τους ίδιους τούς δημόσιους λειτουργούς που καλούνται να την εφαρμόσουν".

Και τέλος η διαφθορά. "Η παρουσία στη Δημόσια Διοίκηση ενός εξαιρετικά μεγάλου αριθμού υπαλλήλων που δεν έχουν τα απαραίτητα προσόντα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι υπάρχει άνιση κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού στο εσωτερικό τής Δημόσιας Διοίκησης" συνιστά κατά τον κ. Ν. Διαμαντούρο μία ακόμη αρνητική πτυχή του ελληνικού Δημοσίου. "Βλέπουμε μερικά υπουργεία να έχουν έντονη έλλειψη στελεχών και άλλα να έχουν υπερπληθώρα ατόμων, τα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις καταστάσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται περιοχές πολύ μεγάλων καθυστερήσεων στη διεκπεραίωση των αιτημάτων των πολιτών.

Όπου υπάρχουν χρονικές καθυστερήσεις, δηλαδή με απλά λόγια όπου υπάρχουν μεγάλες ουρές, παρέχονται κίνητρα στον πολίτη να αναζητήσει τρόπο θεμιτό ή αθέμιτο, να υπεισέλθει σε αθέμιτες συναλλαγές με τον δημόσιο λειτουργό προκειμένου να προωθήσει πιο γρήγορα την υπόθεσή του. Το απλό και γνωστό "γρηγορόσημο", το οποίο παραπέμπει σε αθέμιτες συναλλαγές. Και όπου κατά συνέπεια υπάρχουν μεγάλες ουρές, υπάρχουν και οι προϋποθέσεις, οι δυνητικές εστίες, για την ανάδειξη διαφθοράς".