Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διάφορα :: Παρουσίαση έκθεσης εικαστικών

( πρώτη ύλη το χαρτί και οι πρώτες ανθρώπινες δημιουργίες :: 9/1/2006 19:51:59) 

Γερμανικό Ινστιτούτο (Β. Όλγας 66) Εγκαίνια της έκθεσης "Πρώτα ίχνη" στις 8.30 μ.μ. Διάρκεια έως 16 Φεβρουαρίου ΙΑΠΩΝΙΑ

Παύλος Νιρβάνας

Πρώτη ύλη το χαρτί και οι πρώτες ανθρώπινες δημιουργίες

Ελπίδες για το έλκος στομάχου

Ο Παύλος Νιρβάνας (1866-1937) με καταγωγή από τη Ρωσία, μεγαλωμένος στον Πειραιά (το πραγματικό του όνομα είναι Πέτρος Αποστολίδης), έγραψε διηγήματα και δύο μυθιστορήματα (Το αγριολούλουδο και Το έγκλημα του Ψυχικού).

Σύγχρονες αναπαραστάσεις της τέχνης των σπηλαίων οι εικαστικές δημιουργίες της Χάννε Βουκαλή

Ιάπωνες επιστήμονες ανακάλυψαν τη βάση για τη δημιουργία εμβολίου κατά του έλκους στομάχου. Διακρίθηκε κυρίως ως χρονογράφος στις καθημερινές εφημερίδες.

Θα μπορούσαν έργα σύγχρονης τέχνης να πηγάζουν από εικόνες που συναντάμε σε σπήλαια;

Οι ερευνητές κατάφεραν να απομονώσουν ένα συστατικό του Helicobacter pylori, του βακτηρίου που προκαλεί μολύνσεις στον μισό πληθυσμό.

Οι εικαστικές δημιουργίες της Χάννε Βουκαλή μας "πληροφορούν" πως ναι, μπορεί να γίνει αυτό.

Σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλεί απευθείας έλκος και σε άλλες όγκους του στομάχου ή γαστρίτιδα.

Η νέα δουλειά της, που θα φιλοξενείται από σήμερα το βράδυ στο Γερμανικό Ινστιτούτο και φέρει τον τίτλο "Πρώτα ίχνη", αποτελεί ένα ταξίδι ανακάλυψης, μία διαδρομή από το χθες στο σήμερα.

Το συστατικό που απομονώθηκε είναι η πρωτεΐνη VacA, με βάση την οποία μπορεί να δημιουργηθεί το εμβόλιο.

Η πηγή έμπνευσής της προήλθε από σημεία και παραστάσεις της προϊστορικής εποχής, που ανακαλύφθηκαν σε σπηλιές και βράχους σε ολόκληρη την υφήλιο.

Ανακαλύφθηκε επίσης το συστατικό των κυττάρων του στομάχου που χρησιμοποιούν τη VacA ως πύλη.

Πρώτη ύλη των έργων της είναι το χαρτί.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο χθεσινό τεύχος της επιθεώρησης "Nature Genetics", αποτελεί συνεργασία ανάμεσα στο Εθνικό Ινστιτούτο Βασικής Βιολογίας στο Οκακάζι και στα πανεπιστήμια του Κόμπε, του Σίνσου, του Ναγκασάκι και του Τόκιο.

Χειροποίητο χαρτί, συνήθως χρησιμοποιημένο χαρτί μηχανογράφησης, το οποίο ανακυκλώνεται και σε συνδυασμό με άλλα φυτικά υλικά προκύπτει ένας καινούργιος τύπος. Πάνω στο καινούργιο αυτό χαρτί η καλλιτέχνης ζωγραφίζει και γράφει κείμενα, χρησιμοποιώντας σύμβολα, εικονογράμματα και εικόνες, τεκμήρια από τις πρώτες καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις της ανθρωπότητας.

Εμπνευσμένη από αυτές τις μαρτυρίες των προγόνων μας και από τις ζωγραφιές στις σπηλιές και τους βράχους του πλανήτη μας, αναζητεί κατά κάποιο τρόπο τα ίχνη τους και οδηγείται σε ένα ταξίδι ανακάλυψης μιας μοναδικής τέχνης, που, ενώ απέχει χιλιάδες χρόνια από την εποχή μας, ωστόσο διαθέτει πολλά κοινά στοιχεία με αυτήν.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ Ε.Σ.