Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Σχόλιο

( 2006 ευχές για μια υγιή θεσσαλονίκη :: 1/1/2006 18:48:09) 

2006 ευχές για μια υγιή Θεσσαλονίκη

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Ασκήσεις – Δραστηριότητες

Πάει ο παλιός ο χρόνος…

Νέες ελπίδες για νερό στον Κόκκινο Πλανήτη

1. Ποιες ήταν οι επιπτώσεις της καταστροφής των μικρών και μεσαίων επιχείρησε- ­ ων και της εξαφάνισης των μικρών ιδιοκτησιών για τη ρωμαϊκή κοινωνία; Δεν έχουν περάσει πολλές ώρες από τη στιγμή που αποχαιρετήσαμε το 2005, υποδεχόμενοι το 2006, αυτό που ήδη μπουσουλάει δειλά, δειλά, αφήνοντάς μας απλόχερα ελπίδες και νότες αισιοδοξίας γι αυτά που περιμένουμε να ζήσουμε.

Ελπιδοφόρο νερό. Περισσότερο νερό από όσο είχαν νομίσει αρχικά οι επιστήμονες υπάρχει στον Άρη

2. Με βάση το παράθεμα 4 και τις εικόνες των σελ.

Κοινότυπα μοιάζουν όλα αυτά, αλλά είναι επιβεβλημένα τούτες τις ώρες, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Μια νέα ερμηνεία φωτογραφιών από τον Άρη, σύμφωνα με την οποία φαίνεται να έχει περισσότερο νερό από όσο οι επιστήμονες είχαν νομίσει αρχικά, ανανεώνει τις ελπίδες για την ύπαρξη ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη.

183,191,193,194 να περιγράψετε τον τρόπο ζωής των Ρωμαίων που επικράτησε μετά τις κατακτήσεις.

Η ελπίδα του καινούργιου μάς δίνει δύναμη. Στη νέα θεωρία, οι πολλές και βαθιές διαβρώσεις της επιφάνειας του πλανήτη αποδίδονται στην τήξη μεγάλων ποσοστήτων χιονιού, όπως ανακοινώθηκε από την Αμερικανική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος.

3. Να σχολιάσετε: α) το γεγονός ότι ο Κάτων, ενώ είχε ελληνική παιδεία, έφτασε στο σημείο να αποστρέφεται καθετί το ελληνικό και β) τα μέτρα που έλαβε για την αντιμετώπιση της πολυτέλειας (παράθεμα 5).

Η προσμονή του άγνωστου μάς δίνει κουράγιο, για να διαβούμε γεμάτοι ενέργεια και αποφασιστικότητα τον άγνωστο και δύσβατο δρόμο της περιπέτειας που μας ετοιμάζει η νέα χρονιά.

Η φωτογραφία>/H6> Ο συσχετισμός των "φαραγγιών" του πλανήτη με την τήξη χιονιού έγινε με βάση μια φωτογραφία που έστειλε το διαστημόπλοιο "Οδύσσεια" από τον Άρη. Πριν από μία εβδομάδα, επιστήμονες είχαν αναφερθεί σε νέες έρευνες που έδειχναν ότι και οι δύο πολικές περιοχές του Άρη ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου καλυμμένες με πάγο, κάτι που σημαίνει ότι οι υδάτινες παρακαταθήκες του πλανήτη είναι μεγαλύτερες από ό,τι είχαν φανταστεί οι επιστήμονες αρχικά. Σύμφωνα με τον δόκτορα Φίλιπ Κρίστενσεν του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνας, πολλές από τις επιφανειακές διαβρώσεις του πλανήτη σχηματίστηκαν πιθανότατα από νερό που προήλθε από την τήξη χιονιού που βρισκόταν κάτω από ένα προστατευτικό στρώμα πάγου. Έτσι το νερό μπόρεσε να κυλήσει στο αρειανό έδαφος χωρίς να ξαναπαγώσει ή να εξατμιστεί. Με τη σειρά τους, οι βιολόγοι ενθαρρύνονται από αυτές τις ερμηνείες. ΤΑ ΝΕΑ21-02-2003 Σελ.: N51 Κωδικός άρθρου: A17571N512 http://ta-nea.dolnet.gr/neaweb/neafile.print_unique?e=A&f=17571&...

4. Να επισημάνετε την κατάσταση στην οποία βρισκόταν η πλειοψηφία του ρωμαϊκού λαού μέσα από τους λόγους του Τιβέριου Γράκχου (παράθεμα 6) και να την συγκρίνετε με εκείνη των πλουσίων που παρουσιάζει το παράθεμα 2.

Μέσα στο 2005 το αθλητικό τμήμα της «Θ» προσπάθησε να δώσει τον καλύτερό του εαυτό, προκειμένου ο φίλαθλος κόσμος της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας να γίνει δέκτης της πραγματικής εικόνας των γεγονότων.

5. Πώς κρίνετε τις στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις του Μάριου και τα πολιτικά μέτρα του Σύλλα σε σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις στο ρωμαϊκό κράτος;

Δεν συνηθίσαμε από τα «χαρακώματα» αυτά να λειτουργούμε με την νοοτροπία και την λογική της εικονικής πραγματικότητας.

6. Αφού μελετήσετε το παράθεμα 7 που αναφέρεται στην κατάσταση των κατοίκων της Ιταλίας να: α) προσδιορίσετε τους λόγους που ο συγγραφέας προβάλλει ως αίτια του Συμμαχικού πολέμου και β) εξηγήσετε γιατί τον πόλεμο αυτό ονομάζει κοινωνικό.

Παρά τα όποια λάθη μας, τις αδυναμίες μας, την ενδεχομένως εσωστρέφεια μας, το σίγουρο είναι ότι προσπαθήσαμε και μάλιστα σκληρά.

7. α) Ποιες εμφύλιες συγκρούσεις των Ρωμαίων έγιναν στον ελλαδικό χώρο;

Άλλωστε, όσοι δουλεύουν κάνουν και λάθη.

β) Ποιες ήταν οι επιπτώσεις τους στη ρωμαϊκή πολιτεία (Res publica);

Ουδείς… άσφαλτος. Ερμηνευτικός πίνακας όρων Αρχαίο αξίωμα… θηριομαχίες: εκδηλώσεις διασκέδασης των Ρωμαίων κατά τις οποίες γίνονταν αγώνες ανθρώπων με άγρια ζώα μέχρι θανάτου.

Ξημερώνοντας στη νέα χρονιά, γνωρίζουμε ότι οι φωτεινοί φάροι ελπίδας, ειδικά στα δικά μας… χωράφια, τον αθλητισμό, είναι μετρημένοι, ενώ προηγούνται παγίδες κι εμπόδια.

θρίαμβος: ρωμαϊκή τελετή κατά την οποία παρήλαυνε ο νικητής στρατηγός με το στρατό του, ακολουθούμενος από αιχμαλώτους και λάφυρα που είχε συγκεντρώσει μετά από μια σημαντική νίκη.

Πόσο μάλλον εδώ, στην γεμάτη προβλήματα και παχιά λόγια, αλλά όχι έργα, Βόρεια Ελλάδα.

πλέθρο: μονάδα μέτρησης επιφανειών ίση με 2,3 στρέμματα αλλά και μονάδα μήκους ίση με 100 πόδια.

Οφείλουμε, όμως, να παλέψουμε, είμαστε υποχρεωμένοι να μείνουμε με «γρήγορο νου» προκειμένου να βρούμε τις διεξόδους της ανάπτυξης και της αναγέννησης.

προλετάριος: στην αρχαία Ρώμη χαρακτηριζόταν έτσι ο πολίτης που δεν ανήκε σε καμιά αναγνωρισμένη τάξη και υπηρετούσε την πολιτεία μόνο μέσω των απογόνων του, τους οποίους έδινε στην πατρίδα ως στρατιώτες.

Είναι ένα χρέος προς όλους τους πιστούς αναγνώστες και κυρίως προς τους αγνούς φιλάθλους που μας έχουν στηρίξει ολόκληρες δεκαετίες.

Ανάγλυφος πίνακας από το Βωμό της Ειρήνης (Am Pacis). Παράσταση πομπής Ρωμαίων αξιωματούχων. Έργο της εποχής του Αυγούστου.

Στη Θεσσαλονίκη, σε μια πόλη, όπου ο αθλητισμός ήταν και είναι σημαία, ο ΠΑΟΚ, ο Άρης, ο Ηρακλής, ο Απόλλων και οι άλλες ομάδες, «εξήγησαν» με παραδείγματα γιατί είναι ιδέες, η νέα χρονιά δημιουργεί ευθύνες και απαιτήσεις.

Ανάγλυφος πίνακας που διακοσμούσε το Βωμό της Ειρήνης (Ara Pacis) στη Ρώμη. Στο μέσον της παράστασης η προσωποποίηση της ιταλικής γης και στις άκρες δύο Αύρες. Το έργο είναι της εποχής του Αυγούστου.

Η συρρίκνωση πρέπει να σταματήσει. Ο εμφύλιος να παύσει να μαίνεται. Η μιζέρια, είναι ανάγκη, να μας εγκαταλείψει. Πώς; Με τον ενστικτώδη προσανατολισμό προς τη δημιουργία, την καλή συνεργασία, την ευγενή άμιλλα και κυρίως με «ανοιχτά μυαλά». Όσο κι αν αυτά ακούγονται πομπώδη και ίσως ουτοπικά, υπό το ειδικό βάρος των ημερών, αποτελούν μονόδρομο…

Η νέα χρονιά, ας είναι η αφετηρία, ένα νέο ξεκίνημα. Ας είναι πεδίο νέων επιτυχιών και διακρίσεων σε αθλητικό επίπεδο. Και το κυριότερο: ας μας δώσει τη δυνατότητα να αισθανθούμε, ότι ζούμε, επιτέλους, σε μια υγιή αθλητικά Θεσσαλονίκη…