Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( ενδιαφέρον για το λαύριο από τον πρωθυπουργό ) 

ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗΣ ΚΑΛΠΗΣ Το πιο όμορφο σημείο του ταξιδιού στην Άγκυρα είναι… η επιστροφή στην Κωνσταντινούπολη!

Ερωτήσεις-Δραστηριότητες

Ενδιαφέρον για το Λαύριο από τον πρωθυπουργό

Ο Κήπος με τα Αγάλματα

1. Ποιο είναι το περιεχόμενο της διδακτικής ποίησης;

ΑΘΗΝΑ.-

Η πόλη που γεννήθηκε στη φαντασία του Ατατούρκ

2. Να συγκριθεί το απόσπασμα του ομηρικού έπους με εκείνα της λυρικής ποίησης που παρατίθενται με βάση το περιεχόμενό τους.

Στο πλαίσιο του προεκλογικού αγώνα στον οποίο έχει τεθεί επικεφαλής, ο κ. Σημίτης, συνοδευόμενος από κλιμάκιο υπουργών, έκανε χτες περιοδεία στο Λαύριο, όπου αφού εγκαινίασε το ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της ΔΕΗ και επιθεώρησε τα έργα που γίνονται στο λιμάνι του Λαυρίου, στη συνέχεια επισκέφθηκε το εκλογικό κέντρο του υποψήφιου νομάρχη Ανατολικής Αττικής.

ΦΡΑΓΚΩ ΚΑΡΑΟΓΛΑΝ

Αναπαράσταση ναού δωρικού ρυθμού. Ο ναός της Αρτέμιδος-Γοργούς στην Κέρκυρα (580 π.Χ.).

Εγκαινιάζοντας το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ, το οποίο θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια με φυσικό αέριο, ο κ. Σημίτης είπε ότι η ενεργειακή πολιτική είναι στρατηγικό κλειδί για την ανάπτυξη της χώρας και επεσήμανε ότι η μονάδα αυτή μαζί με την μονάδα του Κερατσινίου εξισορροπούν το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής και ενισχύουν την τροφοδοσία της χώρας και ιδιαίτερα της Αττικής.

«Τι σ' αρέσει πιο πολύ από την Άγκυρα;» είχαν ρωτήσει κάποτε τον Τούρκο ποιητή. Κι όλη η Τουρκία ξέρει ή έχει οπωσδήποτε κάποια στιγμή ακούσει την απάντηση: το ταξίδι της επιστροφής στην Πόλη!

Αναπαράσταση μέρους του ιωνικού αρχαϊκού ναού του Απόλλωνα στα Δίδυμα της Μιλήτου (6ος αιώνας π.Χ.).

Ακόμη ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι έγιναν παρεμβάσεις συνολικού κόστους 200 δισ. δρχ. στο Λαύριο και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της ανεργίας από το 24% το ΄93, στο 11% σήμερα.

Τούρκοι αξιωματικοί του στρατού μπροστά στο επιβλητικό μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ

"Αν συγκρίνουμε τις εικόνες του Λαυρίου πριν από λίγα χρόνια με τις εικόνες του σήμερα", συνέχισε ο πρωθυπουργός, "φαίνεται καθαρά η νέα πραγματικότητα της προόδου που πετύχαμε.

Η Άγκυρα είναι μια πόλη που γεννήθηκε στη φαντασία του Ατατούρκ.

Το σύμβολο της ανεργίας, της φτώχειας και της υποβάθμισης δεν υπάρχει πια".

Ύστερα, ρυμοτομήθηκε και ανοικοδομήθηκε σύμφωνα με το σχέδιο του Χέρμαν Γιάνσεν, το οποίο επελέγη με διεθνή διαγωνισμό το 1928 και ολοκληρώθηκε το 1938.

Καταλήγοντας ο κ. Σημίτης είπε ότι θα συνεχισθεί αυτή η πολιτική ώστε να αναβαθμισθεί ακόμη περισσότερο η οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής.

Είναι σημαδεμένη από τη θεωρία περί τουρκικής ιστορίας του ιδρυτή της Τουρκίας και την «αυστηρότητα» της εποχής του Γερμανού πολιτικού μηχανικού.

Επιχειρώντας να αναδείξει το κοινωνικό έργο του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε στη συνέχεια το διαμέρισμα της οικογένειας Τσούνη στις εργατικές και συνομίλησε με τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας και τον πατέρα τους, οι οποίοι δήλωσαν ικανοποιημένοι από την εκεί διαμονή τους.

Το 1925 είχε καμιά τριανταριά χιλιάδες κατοίκους, ανάμεσα στους οποίους έβριθαν οι ασφαλίτες της «Μαχ» (που στ' αραβικά σημαίνει ψάρι), κουβαλημένοι εκεί από το νέο και ανασφαλές καθεστώς, ένα αναγκαστικό κεντρικό πέρασμα, την Πλατεία Ουλούς, ένα μεγάλο ζαχαροπλαστείο πάνω σ' αυτήν, κι ένα άλλο, ενδεχομένως, «πνεύμα».

Απαγγελία κειμένων

Συνέβαινε τότε για ένα διάστημα το εξής: οι κάτοικοι που ξεχώριζαν ποιοι ήταν συντοπίτες τους και ποιοι όχι, έφτιαχναν χαρτονένια ψαράκια που τα φύλαγαν στην τσέπη τους και, μόλις κάποιος ασφαλίτης καθόταν δίπλα τους στο μοναδικό ζαχαροπλαστείο, έβγαζαν τα ψαράκια και τα έβαζαν πάνω στο τραπέζι για να δείξουν πως τον αναγνώρισαν.

"Ο πανικός του, εν όψει των εκλογών, δεν δικαιολογεί στον πρωθυπουργό της χώρας την αβασάνιστη απαγγελία των κειμένων που του ετοιμάζουν".

Τις λίγες φορές που πηγαίνω στην Άγκυρα, όλο λεω πως «αυτήν τη φορά θα κάνω τουρισμό».

Με αυτά το λόγια σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ την εμφάνιση και την ομιλία του πρωθυπουργού στο Λαύριο.

Κάθε φορά, όμως, ο τουρισμός μένει μισός, με καθυποβάλλει - λέω - το πνεύμα του Γιάνσεν και είτε παρακολουθώ δίκες σε στρατοδικεία (παλαιότερα) είτε επισκέπτομαι κρατικά κτίρια (πριν από δύο εβδομάδες).

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος είπε ακόμη ότι "η ανεύθυνη πολιτική του ΠΑΣΟΚ κατέληξε στην οργάνωση συσσιτίων στο Λαύριο και σήμερα έχει εκτοξεύσει την ανεργία στο 13,5% σε ολόκληρη τη χώρα".

Τα κτίρια.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ: ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Το τεράστιο κτίριο του Κρατικού Ινστιτούτου Στατιστικής (DIE), βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο της πόλης.

Ορκίστηκε μεν, δεν δεσμεύτηκε δε… Ούτε λέξη για το νέο κόμμα, αλλά ούτε και για εξάντληση της τετραετίας. Ο ιλουστρασιόν δήμαρχος συνεχίζει να παίζει με τα νεύρα της Ρηγίλλης.

Η Στατιστική Υπηρεσία ήταν ένας από τους οργανισμούς που είχε ορίσει να δημιουργηθούν ο Ατατούρκ και διατηρεί έως σήμερα την «ανεξαρτησία» που άλλοι οργανισμοί του είδους (Ιστορίας, Γλώσσας, κ.λπ.) έχουν χάσει. Το Ινστιτούτο έχει βγάλει, πρόσφατα, μια εντυπωσιακή φωτογραφία της Άγκυρας βασισμένη στα δεδομένα της απογραφής του 2000.

Η τουρκική πρωτεύουσα, λοιπόν, έχει πληθυσμό 4.007.860 ανθρώπους και ένα εκατομμύριο δεκαοκτώ χιλιάδες κατοικίες, εκ των οποίων περίπου οι εκατό χιλιάδες δεν έχουν ούτε τουαλέτα ούτε νερό. Το 72% των εργαζομένων είναι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, το 11% αυτοαπασχολούμενοι μικροεπαγγελματίες, το 3% εργοδότες και 11% άνεργοι. Το 99% των ανδρών και το 89% των γυναικών γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση. Το 43% των ανδρών έχει βγάλει το Δημοτικό, ενώ στις γυναίκες το ποσοστό αυτό είναι 39,3%. Μόνο το 53% του πληθυσμού έχει γεννηθεί στην Άγκυρα.

Κορίτσι πουλάει χαρτομάντιλα σε δρόμο της Άγκυρας. Εκατό χιλιάδες σπίτια στην πόλη δεν έχουν ούτε τουαλέτα ούτε νερό

Το μεγαλύτερο ποσοστό των «μεταναστών» - 20% - το αποτελούν οι ερχόμενοι από τις κοντινές πόλεις Τσόρουμ, Γιοζγάτη και Τσάνκιρι. Και οι τρεις είναι παραδοσιακά προπύργια του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης. Έκανα τη σκέψη πως γι' αυτό - συν το μεγάλο ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων - δεν βλέπει κανείς σχεδόν καθόλου καλυμμένες γυναίκες στην Άγκυρα, που είναι τόσο πολλές στην Πόλη.

Ο ήλιος και οι τάρανδοι των Χιτιτών είναι το έμβλημα της πόλης, όπου δεσπόζουν τα αγάλματα του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Αυτό είναι και το «ιστορικό χάσμα» που τη χαρακτηρίζει: Χιτίτες-Δημοκρατία, ενδιαμέσως τίποτα, προπαντός τίποτα οθωμανικό. Μόνο στο νέο τμήμα στο υπόγειο του θαυμάσιου Μουσείου Πολιτισμών της Ανατολής, βλέπει κανείς ότι από την Άγκυρα πέρασε και η Ρώμη και το Βυζάντιο.

Έχει και πολλά πάρκα η Άγκυρα. Ένα από τα πιο μικρά, το Πάρκο με τους Κύκνους, απέναντι από το περιφραγμένο - πια - οικόπεδο όπου κάποτε θα ανεγερθεί η ελληνική πρεσβεία, σώθηκε πρόσφατα από τους κατοίκους που ξημεροβραδιάστηκαν εκεί επί ένα μήνα και δεν άφησαν να «περάσει ο δρόμος». Το φθινόπωρο οι δρόμοι γεμίζουν από φύλλα πλατανιών, την άνοιξη είναι γεμάτη πασχαλιές. Έχει και δήμαρχο ισλαμιστή - για φαντάσου την οργή των ατατουρκιστών! -, που τώρα τελευταία έχει σταματήσει να ξηλώνει τα «γυμνά» αγάλματα από τα πάρκα.

Το πνεύμα του '30. Ο ταξιτζής που με πήγε από την Εθνοσυνέλευση στη Λεωφόρο Κόνραντ Άντεναουερ - πόσο πολλά ξένα ονόματα δρόμων -, ένας ομιλητικός νέος, με πανεπιστημιακή μόρφωση, που έκανε τον ταξιτζή γιατί είχε χάσει τη δουλειά του σε μεγάλη εταιρεία, «δεν είχε δει ποτέ στη ζωή του κάποιον Έλληνα» και ήθελε «ο τετράχρονος γιος του να μη μεγαλώσει κατηχούμενος με έχθρες ανάμεσα στους λαούς». Συμφωνήσαμε ότι οι ιθύνοντες της τουρκικής πρωτεύουσας μοιάζει να μη θέλουν να αποχωριστούν το πνεύμα της δεκαετίας του '30… Κι εμένα, η επιστροφή στην Πόλη μ' αρέσει.