Parallel Search

Search

Go
Show

Αθλητικά :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( ράπισμα στη βουλή ) 

ΤΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΚΑΤΑ 20 ΩΡΕΣ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΣΤΑ ΜΜΕ Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά τη χθεσινή κρίσιμη συνεδρίαση και αφού ενημερώθηκαν από τους δύο επιθεωρητές

4. ΑΘΗΝΑ: ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑ

Ράπισμα στη Βουλή

Έβαλαν τις ΗΠΑ στη γωνία

Συνοικισμός

Έντονες αντιδράσεις από όλα τα κόμματα- Οργισμένος ο Απόστολος Κακλαμάνης, εξέφρασε τη λύπη του- Ευ. Βενιζέλος: θα υπάρξουν συνέπειες- Γ. Βαρβιτσιώτης: Φαινόμενο γενικής αποσύνθεσης

Μπλιξ: Πρέπει να συνεχιστούν οι επιθεωρήσεις

Το έδαφος της Αττικής ήταν φτωχό.

ΑΘΗΝΑ.

ΑΜΑΛΙΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ

Οικισμοί αναπτύχθηκαν εκεί όπου υπήρχαν δυνατότητες να ζήσουν άνθρωποι.

- Ομόφωνα -πλην ενός- εγκρίθηκε από τη Βουλή η σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής, η οποία ανέλαβε μέχρι τις 30 Απριλίου να παραδώσει πόρισμα για την υπόθεση Οτσαλάν.

«Δώστε στην ειρήνη ακόμα μια ευκαιρία με τη συνέχεια των επιθεωρήσεων», ήταν το μήνυμα που προέκυπτε χθες, τόσο από τις εκθέσεις των Χανς Μπλιξ και Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι όσο και από τις αντιδράσεις για την έκθεση των Γαλλίας, Γερμανίας, Ρωσίας και Κίνας. Απομονωμένες βρέθηκαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

Στις λιγοστές πεδιάδες οι κάτοικοι ασχολήθηκαν με τη γεωργία, ενώ στις κάπως ορεινές με την κτηνοτροφία.

Το κοινοβούλιο ωστόσο δέχθηκε ένα ακόμα χτύπημα και βρέθηκε ενώπιον ενός απίστευτου συμβάντος, όταν διαπίστωσε στην αρχή της συνεδρίασης ότι το πόρισμα των τριών εισαγγελέων δεν είχε φθάσει στα χέρια του προέδρου, ενώ ήταν γνωστό στα ΜΜΕ προ 20 ωρών!

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ και ο πρεσβευτής του Ιράκ στον ΟΗΕ Μοχάμεντ Αλντουρί (αριστερά) παρακολουθούν τον Χανς Μπλιξ, ενώ ενημερώνει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας

Τα εκτεταμένα παράλια ευνόησαν την ανάπτυξη της ναυτιλίας και του εμπορίου.

Το πρωτοφανές και απαράδεκτο κατά γενική ομολογία γεγονός στιγμάτισε το σύνολο των βουλευτών, με πρώτο τον πρόεδρο του σώματος, Απ. Κακλαμάνη.

Σε μία μάλλον απροσδόκητη εξέλιξη χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι δύο επικεφαλής επιθεωρητές στις τοποθετήσεις τους όχι μόνον δεν έδωσαν στις ΗΠΑ και τη Βρετανία πρόσχημα για επίθεση εναντίον του Ιράκ, αλλά με τις μάλλον θετικές για το Ιράκ εκθέσεις τους προσέφεραν ακόμα περισσότερη τροφή στους διαφωνούντες Ευρωπαίους να ταχθούν ανεπιφύλακτα υπέρ της συνέχισης των επιθεωρήσεων - κάτι που έγινε.

Αργότερα, η Αττική αποτέλεσε ενιαίο κράτος με έδρα την Αθήνα.

Η ΝΔ μίλησε για αποσύνθεση των πάντων και γενική διάλυση.

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ Χανς Μπλιξ τόνισε ότι οι επιθεωρητές δεν βρήκαν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

Το έργο αυτό αποδόθηκε στον Θησέα.

Η κυβέρνηση υποσχέθηκε να διερευνήσει το θέμα και να αποδώσει ευθύνες.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως «ένα άλλο ζήτημα, πολύ σημαντικό, είναι ότι το Ιράκ δεν μας έδωσε στοιχεία για πολλά απαγορευμένα όπλα και υλικό» και κάλεσε τη Βαγδάτη να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.

Σε ανάμνηση μάλιστα του γεγονότος αυτού οι Αθηναίοι γιόρταζαν τα Παναθήναια, την πιο λαμπρή γιορτή της Αθήνας.

Οι βουλευτές εμβρόντητοι έμαθαν από τον πρόεδρο του σώματος ότι μόλις στις 11.30 έφθασε το εισαγγελικό έγγραφο στο κοινοβούλιο, ενώ ο Τύπος και τα ΜΜΕ είχαν στα χέρια τους το πόρισμα από προχθές το απόγευμα!

Σε αντίθεση με την προηγούμενη, σκληρή για το Ιράκ, έκθεσή του ο Χανς Μπλιξ έδωσε μια μάλλον θετική εικόνα σχετικά με τις ιρακινές προσπάθειες αφοπλισμού, ενώ έθεσε εν αμφιβόλω τις φωτογραφίες από δορυφόρο που παρουσιάστηκαν την 5η Φεβρουαρίου από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, ως «απόδειξη ύποπτης δραστηριότητας» σε στρατιωτική τοποθεσία στο Ιράκ.

Οι Αθηναίοι ήταν Ίωνες, περήφανοι γι' αυτή την καταγωγή τους και δεμένοι με τον τόπο τους· αγωνίστηκαν και δημιούργησαν ένα μεγάλο κράτος, του οποίου η δύναμη και η αίγλη έμειναν απαράμιλλες στους αιώνες.

Η εξεταστική επιτροπή

«Μπορεί κάλλιστα οι φωτογραφίες να απεικονίζουν στρατιωτικές κινήσεις ρουτίνας και όχι μετακινήσεις απαγορευμένου οπλισμού εν όψει των επιθεωρήσεων από τον ΟΗΕ», δήλωσε ο επικεφαλής των επιθεωρητών.

ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΣ Οι Αθηναίοι από τα πολύ παλιά χρόνια περισσότερο από όποιους άλλους Έλληνες ζούσαν αγροτική ζωή. Τον καιρό του Κέκροπος και των πρώτων βασιλέων της Αττικής μέχρι την εποχή του Θησέως, οι Αθηναίοι ζούσαν διασπασμένοι σε μικρά κέντρα που είχαν, το καθένα, χωριστό πρυτανείο και χωριστούς άρχοντες. Μόνο άμα παρουσιαζόταν εξωτερικός κίνδυνος, έκαναν κοινή συνέλευση υπό τον βασιλέα, και ο κάθε οικισμός είχε χωριστή πολιτική ζωή και αυτοδιοίκηση… Όταν έγινε βασιλιάς ο Θησέας… τους ανάγκασε να έχουν μια κοινή πολιτεία, την Αθήνα… Από την εποχή εκείνη οι Αθηναίοι εορτάζουν τα «Ξυνοίκια»* προς τιμήν της θεάς Αθηνάς. Θουκυδίδης, Ιστορία, 2.15. (μετ. Αγγ. Βλάχου) *τα Παναθήναια

Με την επιφύλαξη να αποφασίσει αν θα ζητήσει και τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, στην περίπτωση που η έρευνα της εξεταστικής φέρει στο φως ευθύνες πολιτικών προσώπων, η ΝΔ ψήφισε την πρόταση των 116 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, που θα διερευνήσει κάθε πτυχή της υπόθεσης Οτσαλάν.

Πρόσθεσε επίσης ότι δύο εκδοχές των ιρακινών πυραύλων Αλ Σάμουντ 2 ξεπερνούν το μέγιστο βεληνεκές των 150 χιλιομέτρων που έχει ορίσει ο ΟΗΕ και πως οι συμπληρωτικοί έλεγχοι των στοιχείων που έδωσαν οι ιρακινές αρχές, που αφορούν ένα άλλο σύστημα πυραύλων το οποίο ονομάζεται Αλ-Φάταχ, είναι αναγκαίοι ώστε «να γίνουν απόλυτα γνωστές οι δυνατότητες των πυραύλων αυτών».

Η μαραθώνια συζήτηση, χωρίς την παρουσία του πρωθυπουργού, του "κυρίως υπευθύνου", όπως τονίστηκε από την πλευρά της αντιπολίτευσης, επικεντρώθηκε στην "άσκηση εξωτερικής πολιτικής" από τους τρεις εισαγγελείς που έκαναν την έρευνα και "έδειξε" τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης.

Ο Χανς Μπλιξ τόνισε το γεγονός ότι το Ιράκ είχε αποδεχθεί προσφορά από τη Νότια Αφρική για την αποστολή ομάδας ειδικών για περαιτέρω συνομιλίες για τους τρόπους αφοπλισμού του.

Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, εισηγητής της ΝΔ, κατέστησε σαφές ότι το κόμμα του, αν και βρίσκει ελλιπή την πρόταση του ΠΑΣΟΚ και προορισμένη να παίξει το ρόλο της απόδειξης πολιτικής ευσυνειδησίας, θα την ψηφίσει.

Εξάλλου, ο επικεφαλής των επιθεωρητών δήλωσε ότι «οι επιθεωρήσεις βοηθούν αποτελεσματικά να καλύψουμε το κενό στις γνώσεις μας (για τα ιρακινά όπλα)».

"Επιφυλασσόμεθα από τώρα, όχι στη σημερινή συζήτηση, αλλά στο μέλλον, από την πορεία της εξεταστικής επιτροπής και από το πόρισμά της, να ζητήσουμε και ανακριτική επιτροπή εάν προκύψουν τότε οι συνθήκες αυτές", είπε ο κ. Παυλόπουλος, δίνοντας ξεκάθαρα το στίγμα της αντιπολίτευσης στη χθεσινή συζήτηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι.

Ο εισηγητής της ΝΔ ζήτησε να χυθεί φως σε κάθε πτυχή της υπόθεσης Οτσαλάν, και κυρίως σε ζητήματα όπως είναι ο τρόπος λήψης της απόφασης για να δοθεί πολιτικό άσυλο στον Κούρδο ηγέτη, ο τρόπος με τον οποίο ελήφθησαν τα μέτρα αποτροπής της εισόδου και οι συνθήκες υπό τις οποίες έφτασε στη χώρα τελικά.

«Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ δεν ανακάλυψαν απαγορευμένη πυρηνική δραστηριότητα στο Ιράκ», δήλωσε.

Μεγάλης σημασίας είναι και εκείνα τα σημεία της πολύκροτης υπόθεσης που σχετίζονται με τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, πολιτικά και μη.

Ο ίδιος, μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επισήμανε πως το διάταγμα του Σαντάμ Χουσεΐν που απαγορεύει τα όπλα μαζικής καταστροφής, το οποίο εκδόθηκε χθες, λίγη ώρα πριν από την έναρξη της συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, για να δείξει το Ιράκ τη βούλησή του να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προβλέπονται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Εμπλεκόμενα σε κάθε στάδιο.

Δήλωση… ήξεις αφήξεις

Από την άφιξη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην ελληνική πρεσβεία στην Κένυα μέχρι τη στιγμή που βρέθηκε στα χέρια των στρατοκρατών της Άγκυρας.

Χθες το βράδυ οι επικεφαλής της αμερικανικής κυβέρνησης βρίσκονταν σε αμηχανία, αφού ήταν φανερό ότι, για να γίνει τώρα πόλεμος εναντίον του Ιράκ, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας, και μάλιστα παρά την εκπεφρασμένη αντίθεση των περισσότερων Ευρωπαίων, της Ρωσίας και της Κίνας.

Αξιοσημείωτες ήταν οι τοποθετήσεις των βουλευτών Γ. Καψή, Α. Πεπονή και Β. Κεδίκογλου.

Ενδεικτική είναι η χθεσινοβραδινή αμφιλεγόμενη δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Άρι Φλέισερ, πως ο Μπους «παραμένει αισιόδοξος ότι το Ιράκ θα υπακούσει στη διεθνή έκκληση για αφοπλισμό και δεν θα υπάρξει η ανάγκη να γίνει υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ένας πόλεμος εναντίον του Ιράκ, για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο».

Ο κ. Κεδίκογλου επέρριψε βαρύτατες ευθύνες στον πρωθυπουργό, φθάνοντας στο σημείο να προβλέψει ότι δε θα είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την επαύριο του συνεδρίου. Και αμέσως μετά πρόσθεσε: «κανείς όμως στον κόσμο σήμερα δεν ένιωσε ανακούφιση, πιστεύοντας πως ο Σαντάμ Χουσεΐν απέδειξε στον κόσμο ότι αφοπλίστηκε. Ο κ. Καψής ζήτησε υπερκομματική εξεταστική και ενιαίο πόρισμα, ενώ ο Α. Πεπονής επέκρινε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για εξεταστική επιτροπή, λέγοντας ότι η κυβέρνηση όφειλε να δώσει μόνη της όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα. Μάλλον το αντίθετο».

Το ΚΚΕ υποστήριξε ότι η εξεταστική επιτροπή, η οποία πρέπει να διερευνήσει τις πολιτικές ευθύνες που αναδεικνύονται από την υπόθεση Οτσαλάν, είναι στην πραγματικότητα ένα μέσο που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να στρέψει την προσοχή του λαού και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ο ΣΥΝ δήλωσε ότι ψηφίζει την πρόταση, με τη διεκδίκηση τουλάχιστον να φωτιστούν κάποιες πλευρές από αυτή τη ζοφερή ιστορία, αυτή τη δραματική υπόθεση, η οποία έχει εκθέσει τη χώρα και έχει αναδείξει και τεράστια ζητήματα.

«Θα είμαι και εγώ εκεί»

Διάλογος με ένταση και αντεγκλήσεις

Θοδωρής Κωνσταντίνου, Δημόσιος Υπάλληλος

Γ. Βαρβιτσιώτης: Είμαι 60 ετών. Ανέμενα από σας με την έναρξη της συνεδριάσεως να ανακοινώσετε την κατάθεση του πορίσματος της εισαγγελικής προκαταρκτικής εξέτασης. Κοντεύουν 40 χρόνια από τότε που κατέβηκα για πρώτη φορά σε διαδήλωση. Και είναι παράλειψή σας ότι δεν το πράξατε, όταν το πόρισμα δημοσιεύεται σήμερα σε όλες τις εφημερίδες. Ο πόλεμος είναι μάλλον αναπόφευκτος.

Απ. Κακλαμάνης:

Δεν γίνεται, όμως, από τη μία να μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα και από την άλλη να ρίχνουμε βόμβες.

Η αδυναμία μου είναι αντικειμενική.

Θα πάω, μαζί με τη γυναίκα και τα παιδιά μου

Η εισαγγελική αρχή φρόντισε ή δε φρόντισε -δεν το γνωρίζω- να ενημερωθούν τα ΜΜΕ και όχι η Βουλή των Ελλήνων. Μέχρι αυτή την ώρα η εισαγγελική αρχή δεν έχει αποστείλει ή βρίσκεται καθ' οδόν -θα ήταν η επιεικέστερη εκδοχή- το πόρισμα της προκαταρκτικής εξετάσεως και λυπάμαι πάρα πολύ γι' αυτό! Πριν από λίγο ρώτησα τον προϊστάμενο της γραμματείας και δεν έχει έρθει το πόρισμα.

Γ. Βαρβιτσιώτης: Λυπάμαι και εγώ γι' αυτή την εξέλιξη και συμμερίζομαι απολύτως την οργή σας. Πρέπει όμως να επισημάνω ότι αυτό είναι ένα δείγμα διαλύσεως των πάντων. Επίσης θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση ζητούσε επιμόνως την έκθεση Κωστούλα και ηρνείτο ο υπουργός να τη δώσει, την άλλη μέρα την είδαμε δημοσιευμένη. Βρισκόμαστε προ ενός φαινομένου αποσυνθέσεως των πάντων.

Δ. Τσοβόλας: Δυναμιτίζονται οι δημοκρατικοί θεσμοί, καταλύεται η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τις εξελίξεις καθορίζουν εξωθεσμικά κέντρα.

Απ. Κακλαμάνης: Καλόν είναι η δικαιοσύνη να ασχολείται με τη δικαιοσύνη και οι πολιτικοί με την πολιτική. Ούτε εμείς να κάνουμε τους εισαγγελείς, ούτε εκείνοι τους πολιτικούς.

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της Βουλής επικοινωνεί με το εσωτερικό τηλέφωνο, που βρίσκεται στην έδρα, και πληροφορείται ότι μόλις εκείνη τη στιγμή (11.30 π.μ.) έφθασε το πόρισμα στη Βουλή. Το ανακοινώνει στο σώμα και το γεγονός προκαλεί ένταση και διαμαρτυρίες στην αίθουσα.

Ευ. Βενιζέλος: Είναι σοβαρό και κρίσιμο το θέμα. Αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης, όπως προβλέπει ο νόμος. Η διαρροή έγινε κατά τρόπο συνειδητό και θα επιληφθούν τα αρμόδια όργανα.