Parallel Search

Search

Go
Show

Αθλητικά :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( σε δίλημμα για την επιλογή των μαχητικών ) 

Μακρά συνάντηση εν όψει της σημερινής συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ είχαν χθες με τον πρωθυπουργό ο υπουργός Άμυνας κ. Τσοχατζόπουλος και ο υφυπουργός Δ. Αποστολάκης.

16 εκατομμύρια άνδρες έχουν «παππού» τον Τζένγκις Χαν

Η τέχνη

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΕΝ ΟΨΕΙ ΚΥΣΕΑ

Τζένγκις Χαν. Απεικόνιση του Μογγόλου κατακτητή σε γκραβούρα

Οι Μινωίτες ανέπτυξαν πολλές μορφές τέχνης σε θαυμαστό επίπεδο.

Σε δίλημμα για την επιλογή των μαχητικών

Μια ζωντανή κληρονομιά της Αυτοκρατορίας των Μογγόλων ανακαλύφθηκε από γενετιστές στη διάρκεια έρευνας σε πληθυσμούς ανθρώπων από τον Καύκασο έως την Κίνα.

Η μινωική τέχνη έχει ποικιλία και πρωτοτυπία.

Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν είτε στην αναβολή της απόφασης είτε Οι επιστήμονες βρήκαν ότι έως και το 8% των ανδρών που κατοικούν εντός των ορίων της πρώην Αυτοκρατορίας των Μογγόλων φέρουν χρωμοσώματα Υ με τα χαρακτηριστικά του βασιλικού οίκου των Μογγόλων.

Όλα τα μινωικά έργα -αγγεία από πηλό ή πέτρα, ειδώλια, κοσμήματα, τοιχογραφίες-έχουν κίνηση, ζωντάνια και χάρη και δείχνουν μια προτίμηση των Μινωιτών για την απεικόνιση της φύσης.

Από "χίλια κύματα" περνά η επιλογή του μαχητικού αεροσκάφους της Π. Α. στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, καθώς όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν είτε στην αναβολή της απόφασης, είτε στο "οικονομικό πακέτο" της παραγγελίας.

Αυτό σημαίνει πως η καταγωγή 16 εκατομμυρίων ανδρών, του μισού τοις εκατό του παγκόσμιου ανδρικού πληθυσμού, ανάγεται πιθανόν στον Τζένγκις Χαν.

Τα θέματα και η τεχνοτροπία τους επηρέασαν τους γειτονικούς λαούς, ιδιαίτερα τους Κυκλαδίτες και τους Μυκηναίους.

Αν τελικά επιλεγεί το "οικονομικό πακέτο", τότε αυτό σημαίνει την αγορά λίγων κομματιών από F-16 Block 60 και συμμετοχή στο Eurofighter, γεγονός που θα αφήσει "με άδεια χέρια" τους Αμερικανούς της Μπόιγκ και τους Γάλλους της Ντασό!

Το εύρημα μοιάζει να είναι η πρώτη απόδειξη, σε γενετικό επίπεδο, της φυλετικής επιλογής στους ανθρώπους - μια μορφή φυσικής επιλογής βασισμένης στο φύλο, στο πλαίσιο της οποίας ένας άνδρας ή μια γυναίκα έχουν ασυνήθιστο αριθμό απογόνων.

Οι τοιχογραφίες, που οι περισσότερες προέρχονται από το ανάκτορο της Κνωσού, παριστάνουν συνήθως θρησκευτικές ή τελετουργικές πομπές, ειδυλλιακά τοπία με πλούσια βλάστηση και ζώα, καθώς και θέματα από τον κόσμο της θάλασσας.

Το "σενάριο" αυτό φαίνεται να ικανοποιεί και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Γιάννο Παπαντωνίου που δεν φαίνεται διατεθειμένος να δεχτεί την "εκτόξευση" του προγράμματος από τα 400 δισ. στο ένα τρισ. που ζητούν στην Πολεμική Αεροπορία προκειμένου να εξασφαλίσουν την "πλήρη θωράκιση από αέρος της χώρας".

Έρευνα γενετιστών

Κεραμική.

Το "μυστήριο" προσπάθησαν να λύσουν χθες το μεσημέρι οι πολιτικοί συντάκτες που ρώτησαν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Ρέππα "αν δέχεται πιέσεις η κυβέρνηση για να αγοράσει συγκεκριμένα όπλα ή να μην αγοράσει κάποια άλλα".

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Κρις Τάιλερ-Σμιθ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και γενετιστές συναδέλφους του στην Κίνα, το Πακιστάν, το Ουζμπεκιστάν και τη Μογγολία.

Ο γρήγορος κεραμικός τροχός που έχει καθιερωθεί διευκολύνει την ταχύτερη κατασκευή των πήλινων αγγείων που είναι κομψά και έχουν ποικίλα σχήματα.

"Συζητείται ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα, διάφορες κατασκευάστριες εταιρείες, με εκπροσώπους τους, προσπαθούν να αναδείξουν τα προϊόντα τους ως τα καλύτερα έναντι των άλλων που συμμετέχουν σε μια διαγωνιστική διαδικασία", απάντησε με νόημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επί 10 χρόνια συγκέντρωναν αίμα από 16 πληθυσμούς που ζουν μέσα και γύρω από τα όρια της πρώην Αυτοκρατορίας των Μογγόλων.

Τα ωραιότερα αγγεία αυτής της εποχής στη μινωική Κρήτη είναι τα πολύχρωμα καμαραϊκά, που οφείλουν την ονομασία τους στο σπήλαιο των Καμάρων, όπου πρωτοβρέθηκαν.

Στα τέλη του 13ου αιώνα, οι γιοι του Τζένγκις Χαν ήλεγχαν εδάφη που εκτείνονταν από την κινεζική ακτή του Ειρηνικού έως την Κασπία, μια περιοχή η οποία σήμερα περιλαμβάνει τις Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας και το βορειοανατολικό άκρο του Ιράν.

Κατασκευάζονταν στα εργαστήρια των μεγάλων ανακτόρων της Κνωσού και της Φαιστού.

Βρήκαν ότι μια ομάδα χρωμοσωμάτων Υ στους πληθυσμούς αυτούς φέρει μία γενετική υπογραφή που φανερώνει μια στενή σχέση μεταξύ τους, καθώς και με ένα και μόνο θεμελιώδες χρωμόσωμα στο πρόσφατο παρελθόν.

Τα καμαραϊκά αγγεία εξάγονταν σε όλη την ανατολική Μεσόγειο και την Αίγυπτο.

Αυτά τα χρωμοσώματα με υπογραφή εμφανίζονταν πολύ πιο συχνά απ' ό,τι θα αναμενόταν αν η παρουσία τους ήταν τυχαία.

Διακοσμούνταν συνήθως με πολύπλοκα καμπυλόγραμμα σχέδια γεμάτα φαντασία και σπανιότερα με θέματα από το ζωικό και φυτικό κόσμο.

Αλλά κανένας από τους λαούς που ζουν έξω από την πρώην Αυτοκρατορία των Μογγόλων δεν έφερε τα χρωμοσώματα αυτά, εκτός από τους Χαζάρους του Πακιστάν και του Αφγανιστάν, πρώην Μογγόλους στρατιώτες, οι οποίοι ανάγουν την καταγωγή τους στον Τζένγκις Χαν.

Καμαραϊκό κύπελλο με ολόγλυφα άνθη. Χαρακτηριστικό των καμαραϊκών αγγείων είναι η πολυχρωμία: κόκκινο, κίτρινο, λευκό. Μερικά είχαν πολύ λεπτά τοιχώματα που θυμίζουν κέλυφος αυγού (ωοκέλυγα) (Μουσείο Ηρακλείου).

Ο Τάιλερ-Σμιθ δήλωσε ότι τα χρωμοσώματα με την υπογραφή ανήκαν πιθανόν σε μέλη του βασιλικού οίκου των Μογγόλων.

Χρυσόδετος σφραγιδόλιθος με παράσταση λιονταριού και δαμαστών (Μουσείο Ηρακλείου).

Μπορεί να έγιναν τόσο συνηθισμένα εν μέρει μέσω των βιασμών που γίνονταν στη διάρκεια της μογγολικής κατάκτησης, αλλά και επειδή οι Μογγόλοι έπαιρναν πολλές γυναίκες στα εδάφη που κατακτούσαν και στα οποία κυριάρχησαν επί δύο αιώνες.

Ρυτό σε μορφή κεφαλής ταύρου. Τέτοιου τύπου αγγεία χρησιμοποιούνταν σε θρησκευτικές τελετές. (Μουσείο Ηρακλείου)

Άρθρο για τα ευρήματα των γενετιστών δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της επιθεώρησης «The American Journal of Human Genetics» (www.ajhg.org/journal/).

Πήλινο ειδώλιο γυμνόστηθης γυναίκας. Είναι χαρακτηριστική η ενδυμασία και η κόμμωση. Η γυναίκα βρίσκεται σε στάση προσευχής. (Μουσείο Ηρακλείου)

Άλλα έργα τέχνης. Τα περισσότερα μινωικά ειδώλια είναι πήλινα και παριστάνουν γυναίκες, δεν λείπουν όμως και ειδώλια ανδρών και ζώων. Αξιοσημείωτα είναι τα ρυτά, μεγάλα αγγεία, ορισμένα με μορφή κεφαλής ζώου, συνήθως του ιερού μινωικού ταύρου, τα οποία χρησιμοποιούνταν στις τελετουργίες. Υπάρχουν επίσης περίτεχνα κοσμήματα από χρυσό και ασήμι και σφραγίδες από ελεφαντοστό και από σκληρούς ημιπολύτιμους λίθους με εγχάρακτα γραμμικά σχέδια.

Ερωτήσεις-Δραστηριότητες 1. Τι ήταν τα καμαραϊκά αγγεία; 2. Ποια, κατά τη γνώμη σου, είναι η σχέση ανάμεσα στο μύθο για το λαβύρινθο και το μινωικό ανάκτορο; Με ποιες σημασίες χρησιμοποιούμε σήμερα τη λέξη λαβύρινθος; (Συμβουλευθείτε και το λεξικό). 3. Ποια κέντρα του αιγαιακού χώρου επηρεάστηκαν από το μινωικό πολιτισμό; Πώς διαπιστώνεται και σε ποιους λόγους οφείλεται αυτή η επιρροή; 4. Η μινωική τέχνη ήταν έντονα επηρεασμένη από τη φύση. Μπορείτε να δώσετε ένα παράδειγμα από τις εικόνες του βιβλίου;