Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Βιογραφίες :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( έξαλλη είναι η κυβέρνηση ) 

Έξαλλη είναι η κυβέρνηση Πες μου πώς φιλάς…

Ασκήσεις

Έτσι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον κατήγγειλε και την Πέμπτη και την Παρασκευή, αποδίδοντας την αντίδρασή του ευθέως σε ιδιοτελείς πολιτικούς λόγους.

Το φιλί. Οι δεξιόχειρες γέρνουν προς τα δεξιά

1. Να βρείτε τα αντώνυμα των παρακάτω επιρρημάτων:

Στην κυβέρνηση έχουν την πληροφορία ότι ο κοινοτάρχης έχει απογοητευθεί από τη Νέα Δημοκρατία, επειδή δεν του δίνει το χρίσμα του υποψηφίου για τις επερχόμενες εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ο τρόπος που οι άνθρωποι φιλούν εμφανίζεται ακόμη από το εμβρυακό στάδιο και προφανώς διαρκεί σε όλη τη ζωή, υποστηρίζει ο γερμανός ψυχολόγος Ονούρ Γκουντουρκούν. άμεσα, αμέσως, τελείως, φέτος, κοντά, διακριτικά, αδρομερώς, ακροθιγώς, ακριβώς Η Ν.Δ. το έδωσε σε άλλο. Παρ' όλο που μπορεί να μην το συνειδητοποιούν, οι άνθρωποι στρέφουν το κεφάλι τους στο πλάι όταν πρόκειται να φιλήσουν κάποιον στα χείλη και, σύμφωνα με την έρευνα του Γερμανού ψυχολόγου, είναι διπλάσιο το ποσοστό των ανθρώπων που γέρνει το κεφάλι προς τη δεξιά πλευρά.

2. Για κάθε λέξη που υπογραμμίζεται σας δίνονται τρεις, από τις οποίες μία είναι αντώνυμή της.

Έτσι ο κοινοτάρχης προκάλεσε το πρόβλημα για να ανοίξει ξανά το δρόμο στις πολιτικές του φιλοδοξίες.

Η συνήθεια να γέρνει κάποιος το κεφάλι του προς τα δεξιά ή αριστερά όταν φιλάει είναι το πρόσφατο παράδειγμα που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες για να εξηγήσουν το φαινόμενο της ασυμμετρίας στη συμπεριφορά. Να βρείτε αυτά τα αντώνυμα.

Πιο επικίνδυνο δρόμο δε θα μπορούσε να βρει…

Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι αυτό το φαινόμενο εξηγεί για ποιο λόγο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν περισσότερο το δεξί ή αριστερό πόδι, χέρι, αυτί, μάτι ή πλευρά που φιλούν. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια των αντωνύμων που βρήκατε, να γράψετε ένα σύντομο κείμενο που να αναφέρεται στις αρνητικές επιδράσεις της τηλεόρασης. Υπάρχει όμως και η ιδεολογική εξήγηση για την ακραία συμπεριφορά του κοινοτάρχη.

Για να εξακριβώσει την θεωρία αυτή ο Γκουντουρκούν παρατήρησε αθέατος 124 ζευγάρια να φιλιούνται στα διεθνή αεροδρόμια των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Τουρκίας και ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι τείνουν να γέρνουν το κεφάλι τους προς τα δεξιά σε αναλογία 2 προς 1. 1. χειραφέτηση α. χειραγώγηση β. αναβάθμιση γ. υποβάθμιση

Tην έδωσε ο υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου μιλώντας στους ανταποκριτές ξένου τύπου στο "Χίλτον".

2. εμβρίθεια α. υπανάπτυξη β. αναποτελεσματικότητα γ. ρηχότητα

Αποκάλυψε ότι επί δικτατορίας το είχε πάρει το χρίσμα και είχε διορισθεί κοινοτάρχης.

3. διαλεύκανση α. διάλυση β. συσκότιση γ. διαπόμπευση

Έτσι λοιπόν εξηγείται η άνεσή του να αποφασίζει και να διατάσσει, να στιγματίζει και να τιμωρεί ανθρώπους, πέρα από κάθε έννοια δικαιοσύνης, γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια τη συντεταγμένη δημοκρατική πολιτεία, περιφρονώντας τη δημοκρατική παράδοση και τον πολιτισμό αυτού του τόπου.

4. συγχρωτισμός α. κοινωνικότητα β. συσκότιση γ. απομόνωση

Μια ίωση ταλαιπώρησε τις τελευταίες ημέρες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, αλλά δε θέλησε να το βάλει κάτω.

5. φιλοπονία α. ατιμία β. οκνηρία γ. αυταπάρνηση

Έτσι, πριν την 25η Μαρτίου προτίμησε να μείνει στην κατοικία του στο Ψυχικό και να παρακολουθήσει στην τηλεόραση ποδόσφαιρο.

6. ενεργητικότητα α. αλληλενέργεια β. αστάθεια γ. παθητικότητα

Απ' ό,τι έμαθα είδε τον αγώνα Γερμανίας - Βραζιλίας, στην Στουτγκάρδη, που έληξε με νίκη των "καριόκας" με 2-1.

7. τεκμηριωμένος α. αμφίβολος β. αναπόδεικτος γ. ανακριβής

Όμως, ο κ. Στεφανόπουλος, πάντοτε αεικίνητος, ήταν παρών στην παρέλαση για την εθνική εορτή φορώντας μάλιστα ένα καπέλο για να προφυλαχθεί από το κρύο.

8. εγρήγορση α. βραδύτητα β. στασιμότητα γ. αποχαύνωση

Παλιότερα συνηθίσαμε να αποκαλούμε τον Κώστα Μητσοτάκη "γκαντέμη".

9. διαφώτιση α. προσεταιρισμός β. προπαγάνδα γ. ενημέρωση

Μόνο που η "γκαντεμιά" του δεν αφορούσε σχεδόν ποτέ τον ίδιο, αλλά τους άλλους.

10. ενημέρωση α. παραπλάνηση β. προπαγάνδα γ. πληροφόρηση

Μόνον έτσι μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι ο σημερινός αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής τραυματίσθηκε σε ποδοσφαιρικό αγώνα κι έχασε την ευκαιρία να αντιπαρατεθεί ο ίδιος με την κυβέρνηση - ή ακόμη να καταθέσει και πρόταση μομφής, όπως του είχαν εισηγηθεί - για την απόφασή της να προχωρήσει σε υποτίμηση της δραχμής.

3. Να σχηματίσεις πέντε φράσεις, η καθεμία από τις οποίες να περιέχει ένα ζεύγος αντωνύμων, όπως είναι π.χ. η φράση:

Κι έτσι το αντιπολιτευτικό κενό ήταν πρόδηλο, όπως πρόδηλη ήταν και η απουσία ηγετικής ομάδας στη Ν.Δ., που θα σήκωνε το βάρος της αντιπολιτευτικής δραστηριότητας του κόμματος.

Όποιος γυρεύει τα πολλά χάνει και τα λίγα.

Τέτοια "γκαντέμικα" γενέθλια για τον ένα χρόνο από τότε που ανέλαβε τα ηνία της Νέας Δημοκρατίας είναι σίγουρο πως δεν τα είχε φανταστεί ο Κώστας Καραμανλής.

4. Να αντικαταστήσετε με αντώνυμα τις υπογραμμισμένες λέξεις:

1. Όλοι οι άνθρωποι επιδοκιμάζουν τέτοιες πράξεις. 2. Η μπάντα του στρατού παιάνιζε κατά την έπαρση της σημαίας. 3. Είχε ενστερνιστεί τις επαναστατικές ιδέες της εποχής του. 4. Η στάση της αστυνομίας διευκόλυνε το έργο μου. 5. Αποδείχτηκε πως ήταν ευάλωτος σε πιέσεις. 6. Εξαιτίας της κακοκαιρίας ενεργοποιήθηκε όλος ο κρατικός μηχανισμός. 7. Ύστερα από αυτά τα γεγονότα υποβαθμίστηκε πάρα πολύ ο ρόλος του στην κυβέρνηση. 8. Τα σχέδιά σου για το μέλλον είναι ουτοπικά. 9. Ήταν σαφής η προσπάθειά του να εξομοιώσει τους έκτακτους με τους μόνιμους υπαλλήλους. 10. Τον τελευταίο καιρό έχουν βελτιωθεί αισθητά οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

5. Συμπληρώστε το δεύτερο συνθετικό και δημιουργήστε ζεύγη αντωνύμων. καλό - κακό ευ - δυσ υπέρ - υπο αλλο - ομο

6. Το απόσπασμα από τη "Ρητορική> του Αριστοτέλη (Β 1389) που ακολουθεί αναφέρεται στα ήθη των γερόντων και είναι συνέχεια του αποσπάσματος που αναφέρεται στα ήθη των νέων. Αφού υπογραμμίσετε στο κείμενο τα βασικά χαρακτηριστικά των γερόντων, να γράψετε ένα αντίστοιχο κείμενο για τους νέους, τονίζοντας τα χαρακτηριστικά τους που είναι αντίθετα ή διαφορετικά από εκείνα των γερόντων.

Τα ήθη των γερόντων

Οι γεροντότεροι κι όσοι έχουν περάσει πια την ανδρική ηλικία έχουν σχεδόν τον αντίθετο χαρακτήρα. Αλήθεια, επειδή έχουν ζήσει πολλά χρόνια, επειδή έχουν εξαπατηθεί πολλές φορές, επειδή οι ίδιοι έχουν κάνει πολλά σφάλματα κι επειδή οι περισσότερες πράξεις των ανθρώπων είναι κακές, δεν είναι βέβαιοι για τίποτε κι όχι μονάχα δεν κάνουν υπερβολές παρά και ενεργούν πάντοτε λιγότερο από ό,τι πρέπει. Πάντοτε λένε ό,τι νομίζουν, όχι ό,τι ξέρουν καλά. Κι όταν τα λεγόμενά τους προκαλούν αντιρρήσεις, προσθέτουν πάντοτε "ίσως", "μπορεί". Εκφράζονται για όλα τα πράγματα μ' αυτόν τον τρόπο και για κανέναν δεν εκφράζονται με βεβαιότητα. Έχουν κακό χαρακτήρα, επειδή το να υποπτεύεται κανείς για καθετί δείχνει κακό χαρακτήρα. Και είναι καχύποπτοι, δεν πιστεύουν κανέναν και δεν πιστεύουν, γιατί έχουν πείρα. Για τον ίδιο λόγο ούτε σφοδρά αγαπούν ούτε σφοδρά μισούν, αλλά σύμφωνα με το λόγο του Βία αγαπούν, σαν να επρόκειτο την άλλη μέρα να μισήσουν, και μισούν, σαν να επρόκειτο την άλλη μέρα ν' αγαπήσουν. Είναι μικρόψυχοι, επειδή τους έχει ταπεινώσει ο αγώνας της ζωής. Γιατί αλήθεια οι επιθυμίες τους δε στρέφονται πια προς τίποτα το μεγάλο και το ανώτερο, αλλά βλέπουν μόνο πώς θα τα οικονομήσουν. Είναι φιλοχρήματοι, από τη μια γιατί έχουν ανάγκη από το χρήμα, κι από την άλλη γιατί έχουν δοκιμάσει πόσο δύσκολο είναι να το αποκτήσει κανείς και πόσο εύκολο να το χάσει. Είναι δειλοί και όλα τους φοβίζουν, επειδή βρίσκονται σε ψυχική κατάσταση εντελώς αντίθετη από εκείνη που έχουν οι νέοι. Αλήθεια, είναι ολότελα ψυχροί, ενώ εκείνοι, καθώς έχουμε πει, είναι θερμοί. Γι' αυτό τα γερατειά δημιουργούν διάθεση για δειλία, επειδή κι εκείνος που φοβάται παγώνει. Αγαπούν υπερβολικά τη ζωή τους και μάλιστα όσο βλέπουν ότι ζυγώνει το τέλος τους. Κι αυτό, επειδή η επιθυμία αναφέρεται πάντοτε σ' εκείνο που δεν έχουμε και, κυρίως, επιθυμούμε ό,τι μας λείπει. Αγαπούν τον εαυτό τους πιο πολύ από ό,τι πρέπει -κι είναι αυτό ένα είδος μικροψυχίας. Η ζωή τους κανονίζεται σύμφωνα με το συμφέρον τους κι όχι σύμφωνα με εκείνο που είναι λεβέντικο. Κι αυτό συμβαίνει πιο πολύ από ό,τι πρέπει, ακριβώς εξαιτίας της φιλαυτίας τους. Αλήθεια, το συμφέρον είναι καλό και για μας τους ίδιους, ενώ το ωραίο είναι αυτό το ίδιο καλό. Δεν είναι ντροπαλοί αλλά ξεδιάντροποι κι αυτό συμβαίνει επειδή καθώς αποβλέπουν στο συμφέρον τους και όχι στο ωραίο, δεν ενδιαφέρονται για τη γνώμη των άλλων. Η πείρα τους δίδαξε να μην τρέφουν ελπίδες, επειδή τα περισσότερα πράγματα που συμβαίνουν στον κόσμο είναι δυσάρεστα και η έκβασή τους είναι προς το χειρότερο. Αλλά και η δειλία τους είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν τρέφουν ελπίδες. Ζουν πιο πολύ με την ανάμνηση παρά με την ελπίδα, επειδή η πολλή ζωή τους έχει περάσει πια και δεν τους μένει παρά λίγη, και η ελπίδα στρέφεται προς το μέλλον, ενώ η ανάμνηση προς τα περασμένα. Αυτή είναι και η αιτία της φλυαρίας τους. Αλήθεια, συνεχώς διηγούνται όσα τους έχουν συμβεί, επειδή βρίσκουν ηδονή στην ανάμνησή τους. …

(Μετάφραση Βανδώρου)

7. Από ένα λεξικό συνωνύμων σάς δίνονται πέντε λήμματα. Μπορείτε να συμπληρώσετε τα αντώνυμα; Τα συνώνυμα θα σας φανούν χρήσιμα.

διάλυση (η) (θ. διαλύω) Σ: αποσύνθεση, διαμελισμός, εξάρθρωση, ξεχαρβάλωμα, διασκορπισμός, σκόρπισμα, αραίωμα -αραίωση, λύση, χάλασμα, καταστροφή εξουθένωση, ανάλυση, υγροποίηση, λιώσιμο || ακύρωση, κατάργηση, καταγγελία A:

καλλιεργώ (ρ. μτβ.) Σ: δουλεύω τη γη, κατεργάζομαι, γεωπονώ, γεωργώ, δουλεύω, οργώνω, καλοδουλεύω, περιποιούμαι τη γη || μορφώνω, αναπτύσσω, προάγω πνευματικά, καταρτίζω, εκπαιδεύω, εκλεπτύνω || υποθάλπω || προκαλώ ανάπτυξη μικροβίων || βελτιώνω, ραφινάρω, τελειοποιώ || θεραπεύω A:

κυρίαρχος, -η, -ο (επ.) (το αρσ. κ. ως ουσ.) (θ. κύριος + άρχω) Σ: κύριος, άρχοντας, εξουσιαστής, αφέντης, αυτεξούσιος, δεσπότης, αρχηγός, δυνάστης, αυτοκράτορας, κυριάρχης, ηγεμόνας, ισχυρός A:

συνεχής (ο, η), -ές (επ.) (θ. συνέχω) Σ: συνεχόμενος, αδιάκοπος, αδιάλειπτος, άπαυ(σ)τος, ακατάπαυστος, ασταμάτητος, εξακολουθητικός, συναπτός, διαρκής, διηνεκής, αέναος, ατέλειωτος, ατέρμονας, κολλητός, επαναληπτικός, συχνός, αλλεπάλληλος, πυκνός, απανωτός A:

υποχωρώ (ρ. αμτβ.) (θ. υπό + χωρώ - χώρος) Σ: οπισθοχωρώ, οπισθοβατώ, οπισθοδρομώ, πισωδρομώ, τραβιέμαι, χάνω έδαφος, συμπτύσσομαι, κάνω πίσω, ανακρούω πρύμναν, καρκινοβατώ, αποσύρομαι, αποτραβιέμαι || καθιζάνω, παθαίνω καθίζηση, κατολισθαίνω, κατακαθίζω, βουλιάζω || ελαττώνομαι, μειώνομαι, λιγοστεύω, εξασθενώ, απαμβλύνομαι, εκφυλίζομαι || ενδίδω, δεν επιμένω, δέχομαι, συγκατατίθεμαι, λυγίζω, κάνω αβαρία, κάμπτομαι, υποκύπτω A: