Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( κρίσιμο το σαββατοκύριακο ) 

ΦΟΥΝΤΩΣΑΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΕΡΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΑΡΣΕΝΗ

Η διαφθορά σε 2.153 δικογραφίες

ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΤΙ ΜΑΘΑΜΕ Σ' ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ

Κρίσιμο το Σαββατοκύριακο

Οι μισές περίπου υποθέσεις (1.116) εκκρεμούν στο Πρωτοδικείο Αθηνών

- Μετοχές έχουν στην ενεργητική φωνή ο …………………. και στην παθητική ο ………………… και ο ………………….. .

Κατά τη χθεσινή ομιλία του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός άφησε ένα παράθυρο ανοιχτό για την απομάκρυνση Αρσένη από την κυβέρνηση

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΝΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ

- Η μετοχή με σημασία επιθέτου λέγεται ………………. .

ΑΘΗΝΑ-.

Από νομάρχες και δημάρχους έως κλητήρες περιλαμβάνουν οι 2.153 δικογραφίες οι οποίες εκκρεμούν στα δικαστήρια όλης της χώρας για υποθέσεις που σχετίζονται με διαφθορά στον ευρύτερο χώρο του Δημοσίου.

- Η μετοχή με σημασία επιρρήματος λέγεται ………………. .

Για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, κάλυψε τον υπουργό Παιδείας, Γεράσιμο Αρσένη, με την ευκαιρία της χθεσινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, αλλά για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα του μαθητικού κινήματος, άφησε ένα παράθυρο ανοιχτό για την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση, καθώς τόνισε την ανάγκη της λειτουργίας των σχολείων χωρίς κοινωνικές εντάσεις.

Οι περισσότερες από τις υποθέσεις απασχολούν τις δικαστικές αρχές ύστερα από καταγγελίες πολιτών και βρίσκονται στο στάδιο της ανάκρισης, ενώ οι κατηγορίες που ερευνώνται καλύπτουν σειρά διατάξεων του Ποινικού Κώδικα. - Οι λέξεις καλή και μέρα σχηματίζουν το σύνθετο ……………… και το παρασύνθετο ……………… .

Παράλληλα, υπήρχαν επίμονες πληροφορίες ότι το Σαββατοκύριακο αυτό είναι κρίσιμο και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Όπως προκύπτει από τα συνολικά στοιχεία για τον χάρτη της διαφθοράς που συγκέντρωσε από κάθε δικαστική περιφέρεια η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, κρατικοί λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι είναι υπόλογοι για παράβαση καθήκοντος, δωροδοκία, ψευδείς βεβαιώσεις, υπεξαιρέσεις, απιστία, πλαστογραφίες, υπεξαγωγή εγγράφων, απάτη εις βάρος του Δημοσίου, εκβίαση, λαθρεμπορία, ψευδορκία, νόθευση ή καταστροφή δημοσίων εγγράφων, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, κατάχρηση εξουσίας, σωματεμπορία, δωροληψία, παράνομη βία, ληστεία, συμμετοχή σε συμμορία και βιασμό (σ.σ.: τα τελευταία έξι αδικήματα καταλογίζονται σε έξι αστυνομικούς κι έναν συνοριακό φύλακα στο Κιλκίς). - Το ονοματικό σύνολο γυαλιά ηλίου είναι …………………………….. . Θεωρείται πιθανή η παραίτηση του υπουργού Παιδείας, ενώ συζητείται ακόμη και το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης.

Περίπου οι μισές από τις δικογραφίες (1.116) εκκρεμούν στο Πρωτοδικείο Αθήνας από το 2001, ενώ ως «αδιάφθορες» περιοχές καταγράφονται οι Σάμος, Ευρυτανία και Πρέβεζα, οι εισαγγελικές αρχές των οποίων δεν είχαν να παρουσιάσουν ούτε μία δικογραφία εις βάρος δημοσίων υπαλλήλων. - Το σύνολο των λογικών προτάσεων με τις οποίες υποστηρίζουμε μια πεποίθηση ή μια θέση λέγεται ………………. .

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Παιδείας, πριν από μερικές ημέρες, είχε εκδηλώσει τη πρόθεση να παραιτηθεί, αλλά τον είχε αποτρέψει ο πρωθυπουργός, περιμένοντας την εξέλιξη της κατάστασης.

Το «γρηγορόσημο»

Τις πληροφορίες αυτές διέψευσε χθες ο Δημήτρης Ρέππας, όπως και τις πληροφορίες ότι η στάση του πρωθυπουργού εξηγείται από τη συμφωνία την οποία έχει κάνει με τον Γεράσιμο Αρσένη για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας οι περισσότερες υποθέσεις (597) αφορούν παράβαση καθήκοντος, ενώ σε 42 περιπτώσεις εξετάζονται κατηγορίες για δωροδοκία υπαλλήλων προκειμένου να προχωρήσουν σε παράνομες ενέργειες σχετικά με την υπηρεσία τους.

Στην εισαγωγική του ομιλία προς το υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κρίση της μέσης εκπαίδευσης κι επέμεινε στην ανάγκη λύσης μέσω του διαλόγου.

Άλλες 65 δικογραφίες έχουν να κάνουν με το λεγόμενο «γρηγορόσημο», καθώς δημόσιοι υπάλληλοι εμφανίζονται να εξυπηρετούν πολίτες με το… αζημίωτο (σ.σ.: στον σχετικό πίνακα γίνεται λόγος περί «δωροδοκίας για νόμιμες πράξεις»…).

Η πόρτα του υπουργείου Παιδείας, είπε, είναι ανοιχτή στους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας για να συζητήσουν τα θέματα που τους απασχολούν.

Για κακούργημα

Πρέπει, τόνισε, να ανοίξουν τα σχολεία εκείνα τα οποία παραμένουν κλειστά και να επανέλθουν οι μαθητές στα μαθήματά τους.

Στην περιοχή της πρωτεύουσας, επίσης, άλλα 67 στελέχη του Δημοσίου διώκονται σε βαθμό κακουργήματος για απάτη ή υπεξαίρεση εις βάρος του Δημοσίου, ενώ από τις δημόσιες υπηρεσίες στο εισαγγελικό «στόχαστρο» βρίσκονται κυρίως οι πολεοδομίες, οι αστυνομικές υπηρεσίες, οι εφορίες, γιατροί και νοσοκομειακοί υπάλληλοι, καθώς και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (δήμοι και κοινότητες).

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπο του υπουργού Παιδείας, ο οποίος, όπως παρατήρησε ο κ. Σημίτης, έχει συνείδηση της ανάγκης να προχωρήσει η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και να λειτουργούν τα σχολεία χωρίς κοινωνικές εντάσεις και αντιπαραθέσεις.

Οι σημαντικές

Το σημείο αυτό της ομιλίας του πρωθυπουργού ερμηνεύεται ως άνοιγμα της δυνατότητας για την παραίτηση ή την απομάκρυνση του Γεράσιμου Αρσένη από την κυβέρνηση, αφού τους τελευταίους τρεις μήνες ούτε η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση προχωράει και κάθε άλλο παρά ήσυχα είναι τα σχολεία.

Μεταξύ των σημαντικών υποθέσεων που περιλαμβάνονται στη σχετική αναφορά είναι η μεγάλη απάτη εις βάρος της ΕΤΒΑ (με αντικείμενο άνω των 10 δισ. δραχμών), το σκάνδαλο με το Δασαρχείο Πεντέλης (διώκεται ο πρώην δασάρχης για απάτη κ.ά.), η υπόθεση παράνομης συνταγογράφησης φαρμάκων στη Ρόδο με δράστες γιατρούς και θύματα τοξικομανείς, η υπόθεση παράνομων προμηθειών στο Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης, καθώς και οι υποθέσεις κατάχρησης εξουσίας και παράβασης καθήκοντος με αστυνομικούς που υπηρετούσαν στα Τρίκαλα.

Ο πρωθυπουργός δεν επέτρεψε να γενικευθεί η συζήτηση για την παιδεία στο υπουργικό συμβούλιο, καθώς μια σειρά υπουργών διαφωνούν με τους χειρισμούς του Γεράσιμου Αρσένη και μπορεί η συνεδρίαση να εκτρεπόταν με ανεπιθύμητες συνέπειες.

Ο κ. Ευαγ. Κρουσταλλάκης

Μάλιστα, ο Κώστας Σημίτης ζήτησε από τους άλλους υπουργούς να μην προβαίνουν σε δηλώσεις για την κατάσταση στη μέση εκπαίδευση, γιατί δυσχεραίνουν τους χειρισμούς του υπουργού Παιδείας και της κυβέρνησης.

Για κάθε περίπτωση που αφορά διαφθορά στο Δημόσιο, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ευαγ, Κρουσταλλάκης έδωσε εντολή στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές να επισπευσθεί η δικαστική έρευνα και όποιες υποθέσεις καταλήξουν στο εδώλιο, η εκδίκασή τους να προσδιοριστεί κατά προτεραιότητα.

Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, παραδέχτηκε τη διαφορά φάσης στις γνώσεις, ανάμεσα στους μαθητές που παρακολουθούν κανονικά τα μαθήματά τους και στους μαθητές που συμμετέχουν στις καταλήψεις. Είναι πρόβλημα, είπε, γι' αυτό τους καλούμε να επιστρέψουν στα θρανία, καθώς υπάρχει καιρός να καλυφθούν τα κενά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέκρινε τη νεολαία ΠΑΣΟΚ για την ανακοίνωσή της, με την οποία ζήτησε την αναστολή του νόμου για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση κι εμμέσως την παραίτηση του υπουργού Παιδείας, κατηγορώντας τον όπως και το πρωθυπουργό ότι παρακολουθούν ως απλοί παρατηρητές την κατάσταση στα σχολεία. Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι όσοι διατυπώνουν διαφορετικές απόψεις είναι κατώτεροι των περιστάσεων, αφού έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος για την προώθηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, που είναι αναγκαία για την προετοιμασία των νέων, ώστε να αντεπεξέλθουν σε ένα έντονο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την ελπίδα οι μαθητές και η ΟΛΜΕ να ανταποκριθούν στην πρόσκληση του υπουργού Παιδείας για διάλογο και να του θέσουν τους προβληματισμούς τους.

Είπε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση είναι σχετικά ικανοποιημένη γιατί μεγάλος αριθμός μαθητών παρακολουθεί τα μαθήματα και με βάση τα στοιχεία της είναι θέμα λίγου χρόνου να επιστρέψουν και οι άλλοι μαθητές στα θρανία.

Μιχάλης Μπέκας