Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( λύση στο αδιέξοδο ) 

ΑΝΑΖΗΤΕΙ ΕΠΙΓΟΝΤΩΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΑΖΙ

Λογικό Τεστ 1

Λύση στο αδιέξοδο

Δικαστική συνδρομή από τη Γερμανία μελετά ο ανακριτής

Στην εικόνα 1.29 διακρίνουμε τρεις κυλίνδρους Α, Β, Γ από διαφορετικά υλικά, που ταιριάζουν ακριβώς ο ένας μέσα στον άλλο, όταν όλοι βρίσκονται στην ίδια θερμοκρασία.

ΑΘΗΝΑ.-

Ολοκληρώνεται η διαδικασία της εξέτασης μαρτύρων για την υπόθεση των αρχείων τής Στάζι από τον 4ο ειδικό ανακριτή κ. Γ. Πουρνάρα, ο οποίος από 'δώ και στο εξής θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τον χειρισμό της συγκεκριμένης δικογραφίας.

Μόλις τους θερμάνουμε λίγο, διαπιστώνουμε ότι ο εξωτερικός πέφτει, ενώ ο εσωτερικός σφηνώνεται στον μεσαίο.

Τα χρονικά περιθώρια για τη σχολική χρονιά έχουν πλέον εξαντληθεί και η κυβέρνηση επείγεται να δώσει άμεσα (εντός της εβδομάδος) λύση στο αδιέξοδο που ταλανίζει επί δίμηνο τον εκπαιδευτικό χώρο, προκαλώντας φθορές στη δημόσια εικόνα της κυβέρνησης.

Έπειτα από παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ευ. Κρουσταλλάκη, ο ανακριτής θα εξετάσει και τη βασιμότητα δημοσιεύματος της εφημερίδας «Καθημερινή», σύμφωνα με το οποίο ο επιχειρηματίας κ. Σωκράτης Κόκκαλης ήταν καταχωρημένος στα αρχεία της Στάζι ως πράκτορας με τον κωδικό «Κρόκους». Βρείτε τη σχέση που θα έχουν οι συντελεστές διαστολής των υλικών των τριών κυλίνδρων.

Χαρακτηριστικές είναι οι χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο οποίος, αφού είπε ότι η "κυβέρνηση έχει επιδείξει αρκετή ευελιξία" και απέδωσε το αδιέξοδο στην "επικράτηση κομματικών σκοπιμοτήτων", επεσήμανε ότι πρέπει να "δοθεί λύση, σήμερα, αύριο, μεθαύριο".

Το εν λόγω δημοσίευμα περιείχε έγγραφα που φέρονται ως προερχόμενα από το ηλεκτρονικό αρχείο της Στάζι και συνδέουν τον κ. Κόκκαλη με τον προαναφερόμενο πράκτορα.

Θα πρέπει: αΑ > αΒ και αΓ > αΒ

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας επεσήμανε ότι δεν "υπάρχει άλλος δρόμος παρά μόνο η διαδικασία του διαλόγου" και τόνισε ότι η πρόσκληση του κ. Αρσένη προς τους εκπροσώπους των καθηγητών είναι ειλικρινής.

Παράλληλα, ο ανακριτής μελετά το ενδεχόμενο να ζητήσει δικαστική συνδρομή από τις γερμανικές αρχές προκειμένου να προχωρήσει στην άρση του τραπεζικού απορρήτου του κ. Κόκκαλη.

Εικ. 1.29

Ενισχυτικά προς την κυβερνητική πλευρά λειτουργεί και η πρόταση του προέδρου της ΟΛΜΕ Νίκου Τσούλια, ο οποίος με χθεσινές δηλώσεις του είπε ότι το ΔΣ της Ομοσπονδίας των καθηγητών προτίθεται να ζητήσει νέα συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας.

Μόλις ολοκληρωθεί η ανάκριση, ο κ. Πουρνάρας θα συντάξει κατηγορητήρια για εκείνους για τους οποίους θα προκύψουν ευθύνες για τα αδικήματα της κατασκοπείας, της απάτης, της παράβασης του νόμου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και της δωροδοκίας.

Με την πρόταση του κ. Τσούλια συμφωνεί η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ (εννέα στους έντεκα) πλην των συνδικαλιστών που πρόσκεινται στο ΚΚΕ και στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά.

Υπενθυμίζουμε ότι η ποινική δίωξη είχε ασκηθεί πριν από περίπου ένα χρόνο, μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης που είχε διενεργήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Δημ. Παπαγγελόπουλος με αφορμή δημοσιεύματα.

Η κίνηση των συνδικαλιστών της ΟΛΜΕ προς τον κ. Αρσένη δεν είχε εκδηλωθεί έως αργά χθες το βράδυ, ωστόσο θεωρείται πολύ πιθανό να γίνει σήμερα (μετά το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο) και πάντως μέχρι το Σάββατο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βάση της νέας προσέγγισης που θα επιχειρηθεί, θα αποτελέσει πρόταση της ΠΑΣΚ καθηγητών, η οποία ζητάει να γίνει προαιρετικός ο πανελλαδικός χαρακτήρας των εξετάσεων της Β΄ Λυκείου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έβαλε χθες κατά της ΟΛΜΕ, η οποία όπως είπε "τήρησε απόλυτα αρνητική στάση" και την παρότρυνε να "επιδείξει μεγαλύτερη διάθεση και ευαισθησία και ευθύνη". Παράλληλα ο κ. Ρέππας κάλεσε την ΟΛΜΕ "να επανέλθει στο διάλογο, να κάτσει στο τραπέζι με τον υπουργό Παιδείας και να επιδιωχθεί λύση" διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα προσέλθει με "καλή διάθεση και με γνώμονα το συμφέρον της εκπαίδευσης και της κοινωνίας".

Και ενώ όλα δείχνουν ότι η ρήξη μεταξύ του υπουργού Παιδείας και των καθηγητών δεν είναι οριστική, η κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα σκληραίνουν τη στάση τους έναντι των μαθητών για τα μπλόκα που στήνουν στους δρόμους.

Ενδεικτικές είναι οι χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος χαρακτήρισε τα μπλόκα των μαθητών ως αξιοκατάκριτες και αξιόποινες πράξεις και τόνισε ότι "δεν είναι άλλοθι το νεαρό της ηλικίας, όλοι πρέπει να φερόμαστε υπεύθυνα". Κρατήσαμε αποστάσεις και δείξαμε υπερβολική ευαισθησία έναντι των νέων συμπολιτών μας, είπε ο κ. Ρέππας, αλλά η κυβέρνηση θα διαφυλάξει την τάξη και την ομαλότητα, τη λειτουργία των θεσμών και της δημόσιας ζωής και κάλεσε τους πολίτες που θίγονται να "παραμείνουν ψύχραιμοι".

Σε εντονότερο ύφος το κυβερνών κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι "είναι πλέον καθημερινό το φαινόμενο χιλιάδες πολίτες όλων των μεγάλων πόλεων να βρίσκονται όμηροι στα χέρια μειοψηφιών, που όχι μόνο δυσφημούν την ηλικία τους, αλλά έχουν μετατραπεί και σε βίαιους διώκτες της κοινωνικής ομαλότητας".