Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( πολιτικό άσυλο: το "οχυρό" ευρώπη ) 

Πολιτικό άσυλο: Το "οχυρό" Ευρώπη

ΗΡΘΕ

Ακούω και μιλώ

Μέσω της "Ατζέντας 2000" και ειδικών προγραμμάτων, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να ανακόψει το ρεύμα έλευσης πολιτικών και οικονομικών προσφύγων

Ζήτημα… λεπτότητας

1. Συζητήστε τις θέσεις που υποστηρίζει η μαθήτρια στο κείμενο 12 και τα επιχειρήματά της.

Ευρωπαϊκή λύση στο θέμα των προσφύγων από τον Τρίτο Κόσμο και τις εστίες κρίσης στα Βαλκάνια και την Εγγύς Ανατολή προωθούν οι μεγάλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και την εναρμόνιση των διαδικασιών αναγνώρισης πολιτικών προσφύγων.

ΕΥΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ

2. Μια άλλη συμμαθήτριά σας στη Βουλή των Εφήβων διατύπωσε τη θέση ότι: Για το σκοπό αυτό επιδιώκεται στενότερη συνεργασία με δέκα ευρωπαϊκές χώρες, εκτός Ένωσης, βάσει ενός προγράμματος που ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου και στο οποίο πρωτοστατεί η γερμανική ομοσπονδιακή υπηρεσία Αναγνώρισης Πολιτικών Φυγάδων. Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρονικών στον κόσμο ήρθε στην Ελλάδα, λανσάροντας την πιο λεπτή ψηφιακή φωτογραφική μηχανή. "Η γυναίκα σήμερα, παρά την προσφορά και τη βελτίωση της θέσης της, εξακολουθεί ν' αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα". Την ίδια ώρα η Ισπανία προωθεί στο πλαίσιο της "Ατζέντας 2000" τη σύσταση ειδικού ταμείου, από το οποίο θα απορροφούν κονδύλια οι χώρες υποδοχής του μεγαλύτερου αριθμού των φυγάδων, με πρώτη τη Γερμανία. Η κάμερα RadioShack έχει πάχος μόλις έξι χιλιοστά και λόγω αυτού του χαρακτηριστικού έχει καταχωρηθεί στο Βιβλίο Γκίνες του 2002 ως η λεπτότερη μηχανή στον κόσμο. - Αναζητήστε με τους συμμαθητές σας επιχειρήματα που υποστηρίζουν την άποψή της.

Στις χώρες της Ένωσης υπέβαλαν τον περασμένο χρόνο αίτηση για πολιτικό άσυλο περίπου 300.000 άνθρωποι, 19% περισσότεροι από το 1997.

Το μικρό της μέγεθος οφείλεται σε έναν ειδικό μικροϋπολογιστή εικόνας, που καταναλώνει πολύ λίγη ενέργεια και σε μία επαναφορτιζόμενη μπαταρία λιθίου, πάχους μόλις 0,8 χιλιοστών.

3. Εντοπίστε στο κείμενο 13 τα στοιχεία εκείνα που παραθέτει ο συγγραφέας για να γίνουν οι θέσεις του πειστικές. "Γη της επαγγελίας" για τους δύσμοιρους του κόσμου εξακολουθεί να παραμένει η Γερμανία, παρότι το ποσοστό των αιτήσεων που δέχθηκε, μειώθηκε πέρυσι από το 50% επί του συνόλου των αιτήσεων στην ΕΕ, στο 33%.

Η μπαταρία λιθίου επαρκεί για τη λήψη 500 φωτογραφιών και επαναφορτίζεται αυτόματα όταν συνδέετε τη μηχανή στον ηλεκτρονικό υπολογιστή μέσω θύρας USB.

- Με βάση την ίδια τακτική επιχειρηματολογήστε υπέρ ή κατά της άποψης "Πρέπει να δίνουμε βοήθεια στα παιδιά που συναντούμε στα φανάρια". Σύμφωνα με τα στοιχεία του γερμανικού παραρτήματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η αύξηση συνολικά στην ΕΕ οφείλεται κυρίως στην παρατεταμένη κρίση του Κοσσυφοπεδίου.

Η μηχανή ελέγχει αυτόματα τον φωτισμό, έχει φακό με διάμετρο 47 mm, μνήμη 8 ΜΒ, όπου αποθηκεύονται 26 εικόνες με ανάλυση 640x480 ή 101 εικόνες με ανάλυση 320x240 και είναι κατάλληλη για χρήση σε sites ή αποστολή ψηφιακής εικόνας μέσω e-mail.

- Χωριστείτε σε δύο ομάδες και η καθεμία να παρουσιάσει τα επιχειρήματά της. Στη Γερμανία για παράδειγμα, ένας στους τέσσερις από τους 100.000 πρόσφυγες του '98, προερχόταν από τη Γιουγκοσλαβία.

Διατίθεται μαζί με τα καλώδια σύνδεσης USB και το λογισμικό σύνδεσης με το κομπιούτερ.

Επτά χώρες-μέλη (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία, Ισπανία και Αυστρία) συμμετέχουν στο πρόγραμμα που χρηματοδοτεί η ΕΕ και το οποίο αποσκοπεί στην επέκταση της "ζώνης ασφαλείας" των λεγόμενων τρίτων χωρών, εκείνων δηλαδή που αποτελούν το ενδιάμεσο εφαλτήριο των φυγάδων για την πλούσια Δύση.

Κοστίζει 148,91 ευρώ και πωλείται στα ειδικά καταστήματα RadioShack (τέσσερα στην Αθήνα και 14.700 σε όλο τον κόσμο).

Δέκα υποψήφιες και δυνητικά υποψήφιες προς ένταξη χώρες της ανατολικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης, θα αποκτήσουν βάσει 84ων επιμέρους προγραμμάτων την απαιτούμενη τεχνογνωσία για τη δημιουργία υλικών, νομικών και διοικητικών υποδομών, που θα εξασφαλίζουν, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αρμόδιας διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φραντσέσκο ντε Άντζελις, την υποδοχή και τα -κατά τις αρχές του κράτους δικαίου- κριτήρια επιλογής εκείνων που δικαιούνται πολιτικό άσυλο.

Στη σύνοδο κορυφής του Πέτερσμπεργκ τον περασμένο μήνα, η Ισπανία αιφνιδίασε με την πρόταση σύστασης ειδικού ταμείου, με κονδύλια ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνεπάγονται η παράνομη και η "πολιτική" μετανάστευση. Κύριος αποδέκτης των κονδυλίων (60-70%) θα είναι κατά τον Ισπανό πρωθυπουργό η Γερμανία και κυρίως τα οικονομικά ασθενέστερα, ανατολικά ομόσπονδα κρατίδια, τα οποία αναμένεται να αντιμετωπίσουν επιπλέον προβλήματα με τη διεύρυνση της Ένωσης προς ανατολάς.

Η ισπανική πρόταση, που προβλέπει τη διατήρηση του "ταμείου προσφύγων" για επτά μόνο χρόνια (2000-2006) ερμηνεύεται ως κίνηση αντιπερισπασμού στις γερμανικές επιδιώξεις για μείωση των εισφορών στον κοινοτικό προϋπολογισμό και δραστικές περικοπές στα διαρθρωτικά ταμεία και το ταμείο συνοχής.

ΜΟΝΑΧΟ, του ανταποκριτή μας, ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΜΠΑΜΠΑΝΑΤΣΑ