Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( "ναυαγησε" το διεθνες πρωτοκολλο για τη βιοασφαλεια ) 

"ΝΑΥΑΓΗΣΕ" ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΙΧΜΕΣ

3.1 Φως: όραση και ενέργεια

"Νίκησαν" οι μεταλλαγμένοι οργανισμοί

Απρόσμενο δώρο στον Ντενκτάς

Φως και όραση

Σε ναυάγιο οι διαπραγματεύσεις στην Κολομβία για την υπογραφή πρωτοκόλλου για τα μεταλλαγμένα προϊόντα- Καθοριστικός ο ρόλος των ΗΠΑ- Χωρίς ουσιαστική πολιτική και θέσεις πήγε στην Κολομβία η Ελλάδα- Έκκληση της Greenpeace για την προστασία της βιοποικιλότητας του πλανήτη

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ

Τι εννοούμε με την έκφραση "ρίξε Μια ματιά";

Σε ναυάγιο κατέληξαν τελικά οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή πρωτοκόλλου για τη βιοασφάλεια, κατά τη διάρκεια συνάντησης εκπροσώπων 135 χωρών, οι οποίοι συναντήθηκαν στην Καρθαγένη της Κολομβίας από 12-23 Φεβρουαρίου.

Εάν δεν ήταν τόσο αρνητικό για την εικόνα της Κύπρου αλλά και τις προσπάθειες για λύση, θα προσφερόταν για σενάριο παράστασης του θεάτρου του παραλόγου. Μήπως εννοούμε ότι κάτι εκπέμπεται από τα μάτια μας και με αυτό τον τρόπο βλέπουμε;

Με ανακοίνωσή της, η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace καταγγέλλει τη στάση των ΗΠΑ, που με τις μεθοδεύσεις τους, κατάφεραν να ακυρώσουν την υπογραφή ενός νομικά δεσμευτικού πρωτοκόλλου για τους μεταλλαγμένους οργανισμούς.

Το σκηνικό έχει ως εξής: Έπειτα από αποτυχημένες προσπάθειες δεκαετιών, είμαστε μπροστά στη μεγαλύτερη ευκαιρία για λύση του Κυπριακού. Για πολλούς αιώνες υπήρχαν δύο αντίθετες απόψεις για τη σχέση του φωτός με την όραση.

"Το ελεύθερο εμπόριο και η βιοπειρατία αποδείχθηκαν ισχυρότερα από την ασφάλεια του περιβάλλοντος και της υγείας", τονίζει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η Greenpeace, που υπογραμμίζει την "υποκριτική" στάση των κυβερνήσεων που ευθύνονται για την έκβαση της συνάντησης αυτής και ζητά την απαγόρευση της απελευθέρωσης μεταλλαγμένων οργανισμών στο περιβάλλον, τουλάχιστον μέχρις ότου υπάρξει ένα πρωτόκολλο για τη βιοασφάλεια.

Αν και δεν την πέτυχαν στην Κοπεγχάγη, οι διεθνείς μεσολαβητές βλέπουν για πρώτη φορά να διαμορφώνεται ευνοϊκή συγκυρία.

Ο Πυθαγόρας, ο Δημόκριτος και ο Αριστοτέλης πίστευαν ότι κάθε αντικείμενο που παρατηρούμε εκπέμπει σωματίδια.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η οργάνωση, ιδιαίτερα απογοητευτική ήταν η στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, καθώς η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών (με εξαιρέσεις τη Σουηδία, τη Δανία, την Αυστρία και τη Γαλλία) υποβάθμισε τη σημασία του πρωτοκόλλου για τη βιοασφάλεια και τη συμμετοχή τους σε αυτό.

Εκτός της δεδομένης πρόθεσης συνεργασίας της Αθήνας και της αποδεδειγμένης ευελιξίας της ελληνοκυπριακής πλευράς, για πρώτη φορά υπάρχει στην Άγκυρα μια κυβέρνηση η οποία θεωρεί λάθος την πολιτική των τελευταίων δεκαετιών.

Τα σωματίδια αυτά εισέρχονται στο μάτι μας και διεγείρουν την όραση.

"Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση της Ελλάδας και του ΥΠΕΧΩΔΕ", τόνισε ο υπεύθυνος εκστρατειών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης.

Ενθαρρυμένοι από το ορατό πλέον ευρωπαϊκό τους μέλλον - η σημαία της Ε.Ε. κυματίζει ήδη στο προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία - χιλιάδες Τουρκοκύπριοι διαδηλώνουν υπέρ της λύσης και της ένταξης στην Ε.Ε. Πιο διαδεδομένη όμως ήταν η άποψη του Εμπεδοκλή, του Πλάτωνα και του Ευκλείδη.

"Παρά τις επανειλημμένες υπενθυμίσεις από την Greenpeace προς τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ, κ. Κολιοπάνο, για τη σημασία του θέματος, ο Έλληνας αντιπρόσωπος (διπλωμάτης του υπουργείου Εξωτερικών) βρέθηκε στην Καρθαγένη χωρίς πολιτικές οδηγίες".

Για πρώτη φορά ο Ρ. Ντενκτάς βρίσκεται σε άμυνα. Σύμφωνα με αυτή, διακρίνουμε ένα αντικείμενο όταν ρεύμα φωτός (θείον πυρ) εξέρχεται από τα μάτια μας και πέφτει επάνω στο αντικείμενο.

Έτσι, ουσιαστικά το ΥΠΕΧΩΔΕ απουσίαζε πλήρως από τις διαπραγματεύσεις που θα έκριναν το μέλλον της βιοποικιλότητας και θα έθεταν το νομικό πλαίσιο προστασίας από τους μεταλλαγμένους οργανισμούς.

Αισθάνεται απομονωμένος έχοντας απολέσει την στήριξη της τουρκικής κυβέρνησης, οι ΗΠΑ πιέζουν για την αντικατάστασή του, ενώ μετά την Κοπεγχάγη ο χρόνος για πρώτη φορά λειτουργεί εις βάρος του.

Μόλις τον 11ο αιώνα μ.Χ. ο Άραβας αστρονόμος Αλχάζεν έδειξε ότι η πρώτη άποψη είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Κι όλα αυτά, εν μέσω δηλώσεων του κ. Κολιοπάνου για τον "ιδιαίτερα προσεκτικό τρόπο" με τον οποίο αντιμετωπίζει η χώρα μας το θέμα.

Πώς αντιδρά η ελληνοκυπριακή ηγεσία μπροστά σε αυτό το απρόσμενα θετικό σκηνικό;

Πράγματι, αν ρεύμα φωτός εξερχόταν από τα μάτια μας, τότε θα ήταν δυνατό να διακρίνουμε αντικείμενα και σε απόλυτο σκοτάδι.

Ο ρόλος των ΗΠΑ

Διατηρεί ενιαίο το εσωτερικό μέτωπο και επιχειρεί με ομοψυχία και από θέση ισχύος να εξασφαλίσει βελτιώσεις του σχεδίου Ανάν και να σφραγίσει τη λύση;

Ωστόσο για να διακρίνουμε ένα αντικείμενο δεν είναι αρκετό να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά.

Όπως τονίζουν οι υπεύθυνοι της Greenpeace, σημαντικό ρόλο στην αποτυχία αυτή έπαιξε η στάση της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ, η οποία από την αρχή προσπάθησε να τορπιλίσει την όλη διαδικασία.

Δυστυχώς, όχι.

Πρέπει ταυτόχρονα το αντικείμενο να φωτίζεται.

Έτσι, οι ΗΠΑ διαφώνησαν με οποιαδήποτε πρωτοβουλία περιορισμού του ελεύθερου εμπορίου μεταλλαγμένων οργανισμών θεωρώντας σημαντικότερα τα βραχυπρόθεσμα κέρδη λίγων πολυεθνικών από την προστασία της βιοποικιλότητας του πλανήτη.

Πράττει το ακριβώς αντίθετο.

Βλέπουμε το αντικείμενο όταν φως που προέρχεται από αυτό μπει στα μάτια μας, διεγείρει τα οπτικά κύτταρα και η διέγερση αυτή μεταβιβαστεί στον εγκέφαλο.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης, ήταν τόσο έκδηλη η δυσαρέσκεια της πλειοψηφίας των εθνικών αντιπροσωπειών απέναντι στην καταστροφική στάση των ΗΠΑ, ώστε τελικά στάθηκε αδύνατη η συμφωνία, έστω και σε κάποιο ασθενές κείμενο.

Όχι μόνο προχωρά σε προεδρικές εκλογές εντός του Φεβρουαρίου θέτοντας τις βάσεις για μια διχαστική κομματική αντιπαράθεση "Αριστεράς - Δεξιάς" στην πιο κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων, αλλά συμβαίνει και το εξής απίστευτο: Διασπάται η ίδια η κυβερνητική παράταξη με την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη να θέσει και αυτός προεδρική υποψηφιότητα, αμφισβητώντας με τον πλέον επίσημο τρόπο τον νυν Πρόεδρο με τον οποίο, παρεμπιπτόντως, αποτελούν το δίδυμο που διαπραγματεύεται τη λύση.

Πώς βλέπουμε, όμως, ένα αντικείμενο το οποίο δεν εκπέμπει δικό του φως;

"Οι ΗΠΑ καθοδηγώντας μια μικρή ομάδα χωρών παραγωγής σπόρων (Καναδάς, Αυστραλία, Αργεντινή, Χιλή και Ουρουγουάη) κατάφεραν να οδηγήσουν σε αδιέξοδο προσπάθειες δυόμισι ετών για τη δημιουργία του διεθνούς πρωτοκόλλου για τη βιοασφάλεια".

Ρήγμα στη χώρα, ρήγμα στην κυβέρνηση, ρήγμα στην διαπραγματευτική ομάδα. Στην περίπτωση αυτή το αντικείμενο που φωτίζεται στέλνει προς κάθε κατεύθυνση φως το οποίο προέρχεται από εκείνο που πέφτει επάνω του (Εικ. 3.6).

Όμως, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν επίσημα στις διαπραγματεύσεις, αφού δεν έχουν υιοθετήσει τη σύμβαση για τη βιοποικιλότητα που υπογράφηκε επίσημα το 1992 στο Ρίο.

Τέτοια εικόνα διάλυσης στην πιο κρίσιμη στιγμή και μόλις πριν από τη διαφαινόμενη επανένωση;

Στην ανακοίνωσή της η Greenpeace ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αναπτυσσόμενες χώρες να συνεχίσουν τις προσπάθειες για να υπάρξει μια νομικά δεσμευτική συνθήκη, καθώς η απελευθέρωση μεταλλαγμένων οργανισμών απειλεί το περιβάλλον του πλανήτη.

Γιατί;

Μάλιστα, σύμφωνα με την οργάνωση, η κλίμακα του προβλήματος είναι τόσο μεγάλη που καθιστά αδύνατη την εκ των υστέρων λήψη μέτρων.

"Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να βγει από τη σκιά, να πάρει θέση και να την υποστηρίξει διεθνώς. Το θέμα αφορά άμεσα το φυσικό περιβάλλον, την υγεία, την αγροτική παραγωγή, την εθνική οικονομία, τη βιομηχανία τροφίμων και τους καταναλωτές. Με τις ραγδαίες εξελίξεις στο θέμα των μεταλλαγμένων προϊόντων, το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν μπορεί να δηλώνει συνεχώς απών", τόνισε ο κ. Χαραλαμπίδης.

Τέλος, η Greenpeace ζητά την άμεση απαγόρευση κάθε καλλιέργειας και εμπορίας μεταλλαγμένων οργανισμών, τουλάχιστον μέχρις ότου υπάρξει μια νομικά δεσμευτική διεθνής συνθήκη, η οποία θα προλαμβάνει και θα αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις από την απελευθέρωση γενετικά μεταλλαγμένων οργανισμών στο περιβάλλον.