Parallel Search

Search

Go
Show

Διάφορα :: Επιστολή αναγνώστου

( βιολογικός καθαρισμός δεν γίνεται στον θερμαϊκό. τουλάχιστον ας γίνεται ένας απλός καθαρισμός ) 

Βιολογικός καθαρισμός δεν γίνεται στον Θερμαϊκό. Τουλάχιστον ας γίνεται ένας απλός καθαρισμός

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Έμαθα ότι:

Κύριε διευθυντά,

Καταδικάζει τους ψεύτες

- Νέα ουσιαστικά παράγονται από άλλα ουσιαστικά, επίθετα ή ρήματα με την προσθήκη στο θέμα τους ποικίλων παραγωγικών καταλήξεων-επιθημάτων.

Πριν λίγες μέρες αισθάνθηκα την ανάγκη να περπατήσω στην παραλία της πόλης μας, της Θεσσαλονίκης.

Οι άνθρωποι λένε ψέματα, μερικοί από αυτούς απίστευτα ψέματα. - Τα νέα ουσιαστικά έχουν ποικίλες σημασίες (δηλώνουν τόπο, επάγγελμα, ενέργεια, ιδιότητα, υποκορισμό, μεγέθυνση κτλ.).

Οι περιπατητές μου θύμισαν την παλιά εποχή.

Και όταν τα λένε, κάνουν κάποιους αδιόρατους μορφασμούς που τους προδίδουν. - Νέα ουσιαστικά παράγονται και με τη χρήση προθημάτων όπως: απο-, δια-, εν-, επι-, συν-, υπερ- κτλ.

Την εποχή, δηλαδή, όπου ο περίπατος ήταν ανέμελος, και όπου συνδυαζόταν με συζήτηση ή και με μάσημα σποριών (πασατέμπο).

Επιστήμονες από το Μάντσεστερ ισχυρίζονται τώρα ότι μπορούν να εντοπίσουν αυτούς τους μορφασμούς με έναν ανιχνευτή ψεύδους, τον πιο εξελιγμένο στον κόσμο.

Τότε με ενοχλούσε, βέβαια, που τα τσόφλια πεταγόντουσαν στους δρόμους. Χρησιμοποιώντας μόνο ένα φορητό κομπιούτερ και μια κάμερα, η συσκευή καταδικάζει τον ψεύτη, εντοπίζοντας στη στιγμή ακόμη και την παραμικρή σύσπαση του προσώπου του. Στην πορεία, όμως, και με την οικολογική συνείδηση, που αποκτήσαμε στο μεταξύ, παρατήρησα ότι αυτά τα τσόφλια δίνουν τροφή στα περιστέρια ή και στα μερμήγκια. Η επιστημονική ομάδα από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ χρειάστηκε πέντε χρόνια ώσπου να τελειοποιήσει τη συσκευή η οποία ανιχνεύει και αναλύει χιλιάδες ανεπαίσθητες κινήσεις των μυών του προσώπου, που πολλές από αυτές δεν είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού.

Για δες, που και οι πολιτισμένοι είναι κάποτε ανίδεοι!

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η συσκευή τους έχει ποσοστό αξιοπιστίας 80% έναντι 60%, που είναι το ποσοστό αξιοπιστίας του παραδοσιακού ανιχνευτή ψεύδους, ο οποίος στηρίζεται στον εντοπισμό ενδείξεων στρες (εφίδρωση, ταχυκαρδία, αλλοίωση φωνής).

Για δες, που κάποτε μια Γερμανίδα μου είπε: "Δεν πειράζει που τα σκουπίδια σας ή οι σκουπιδοτενεκέδες σας είναι ανοιχτοί, έτσι βρίσκουν τροφή οι γάτες".

Όμως, περπατώντας στην παραλία και βλέποντας στις ακτές του Θερμαϊκού να κολυμπούν πλαστικά μπουκάλια και ένα σωρό άλλα απορρίμματα, όλη η εικόνα της ανεμελιάς των περιπατητών και όλο το σκεπτικό της πιθανής χρησιμότητας, κάποιας "απολίτιστης πράξης", μου αμαύρωσαν την ωραία θέα.

Και διερωτήθηκα: βιολογικό καθαρισμό δεν βλέπουμε κι ας περιμένουμε τόσα και τόσα χρόνια, δεν είναι δυνατόν να βλέπουμε τουλάχιστον ένα απλό καθαρισμό;

Στα κανάλια του Άμστερνταμ λ.χ. παρατηρείται ένα παρόμοιο φαινόμενο. Δηλαδή, κατά το βράδυ στα κανάλια επιπλέουν πλαστικές σακούλες, μπουκάλια κ.ά.

Ξυπνάς το πρωί, όμως, και δεν βλέπεις τίποτα απ' όλα αυτά.

Μικρές βαρκούλες, με προσωπικό του δήμου, πλέουν, μαζεύοντας τη βρομιά, των περιθωριακών μάλλον.

Έτσι, αυτή η αδυναμία ως προς τα μεγάλα έργα ίσως συγχωρείται, καθώς τα μεγάλα έργα απαιτούν και υπέρογκα ποσά.

Αλλά η αδυναμία, η απουσία ευαισθησίας να καθαρίζεται ο Θερμαϊκός από τα σκουπίδια αποτελεί ντροπή και απονιά.

ΝΙΚΗ ΜΥΡΟΜΑΤΗ