Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πρόσκληση προς τους ιδιώτες για την αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου μέσω ευέλικτων χρηματοδοτικών σχημάτων και τη συμμετοχή τους στις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) απηύθυνε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης.

"Το ταξίδι μου" Μαρτυρία μιας εποχής Βιογραφία*

Την πρόσκληση απηύθυνε ο κ. Αλογοσκούφης με την ευκαιρία της παρουσίασης στην Κυβερνητική Επιτροπή του νομοσχεδίου για την αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου. Είμαι στην Οδέσσα γεννημένος στα 1854, τρίτη μέρα του Μαγιού, το μήνα δηλαδή που γεννιούνται, λέει, και τα γαϊδουράκια.

Όπως τόνισε, με το σχετικό σχέδιο νόμου, το οποίο είναι στα τελευταία στάδια της επεξεργασίας του, επιχειρείται να γίνουν αλλαγές, ώστε να αξιοποιηθεί καλύτερα η περιουσία του δημοσίου, αλλά και να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία του ιδιωτικού τομέα.

Κι αλήθεια, σαν είμουνα παιδί και σα μου μάθαινε ο δάσκαλος την καθαρέβουσα, η καθαρέβουσα μου άρεζε τρομερά και δεν ήθελα καμμιάν άλλη γλώσσα να μιλήσω.

Στο πλαίσιο αυτό παρέχονται μεγαλύτερες δυνατότητες στις κτηματικές εταιρείες του δημοσίου, αλλά και στους άλλους φορείς, ώστε να προχωρούν σε πιο ευέλικτα χρηματοδοτικά σχήματα και κυρίως σε σχήματα όπως η πώληση και επαναμίσθωση ακινήτων.

Ύστερα όμως, σαν έγινα άντρας, κατάλαβα πως το Μάη γεννιούνται τα λουλούδια κι άρχιζα ν' αγαπώ τη δημοτική.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Αλογοσκούφης, στην περίπτωση που απαγορεύεται σε μια ανώνυμη εταιρεία του δημοσίου να κάνει εφαρμογή των διατάξεων, που ισχύουν σήμερα, θα μπορεί να ενταχθεί στο νέο νόμο.

Λουλούδια δεν είναι τα λόγια μονάχα που ξεφυτρώνουνε, που μαραίνονται και ξαναβλαστάνουνε στου λαού τα χείλια·

Στο νέο νόμο δεν θα συμπεριλαμβάνονται οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

λουλούδια είναι κ' οι ψυχές.

Το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα, θα δοθεί για διαβούλευση και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή.

Κ' έτσι προσπάθησα να τα μυρίσω και τα δυο, να μάσω και μερικά πού και πού.

ΣΔΙΤ

Αν κ' έφυγα μακριά από τους δασκάλους κι από τη δασκαλωσύνη, τόφερε η τύχη μου να γίνω καθηγητής, στα 1884, στη Σκολή για Μαθήματα Ανώτερα του Παρισιού.

Την ενεργοποίηση του νόμου για τις ΣΔΙΤ αποφάσισε η διυπουργική επιτροπή που έχει συσταθεί, η οποία συνεδρίασε χθες στο υπουργείο Οικονομίας.

Ίσως γιατί έγινα καθηγητής, άφησα γεια στους δασκάλους.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής, αποφασίστηκαν οι διαδικασίες που αφορούν όλες τις ΣΔΙΤ και ο ειδικός γραμματέας Λεωνίδας Κορρές τους ενημέρωσε για τις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος.

Σβυούν οι δάσκαλοι σαν τους κοιτάζεις λιγάκι με της επιστήμης το λυχνάρι.

Ο κ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε ότι υπάρχουν επτά προτάσεις, κυρίως από το υπουργείο Παιδείας, που αφορούν την κατασκευή σχολικών κτιρίων και φοιτητικών εστιών, αλλά και από το υπουργείο Πολιτισμού και από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ).

Λυχναράκι κ' η επιστήμη η δική μου, μα μου φτάνει για να γνωρίσω και στα σκοτεινά τα λουλούδια και τα γαϊδούρια.

Ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι, κατά τη συνεδρίαση της διυπουργικής, δεν πάρθηκαν αποφάσεις για καμία υπαγωγή στις ΣΔΙΤ και πρόσθεσε ότι καμιά πρόταση δεν βρίσκεται σε στάδιο ωριμότητας.

Τέτοιο λυχναράκι κρατούσα στο χέρι, σαν έκαμα το "Ταξίδι μου " στα 1888.

Τέλος, ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουν πρώτα οι προτάσεις του υπουργείου Παιδείας.

Τώρα, μόνο στα λουλούδια προσέχω. Λουλούδια θέλει η Ρωμιοσύνη κι αποβαρέθηκε τους δασκάλους.

Αφτά είχα να πω και μου φαίνονται τα πιο σπουδαία. Αν είναι κι άλλα, τα λέμε κατόπι, σα γράψω και εγώ τη "Ζωή μου", που τη γράφω κιόλας με κάθε μου βιβλίο, και που μάλιστα έχυσα την ψυχή μου σ' "Τόνειρο του Γιαννίρη". Η ελπίδα μου είναι, όταν πεθάνω, όχι πως θα λιγοστέψουν τα γαϊδουράκια, που είναι καλά και χρήσιμα ζώα, μόνε πως θάλλαξουν και κείνα, αφού φαν και χωνέψουν ένα δυο ρωμαίικα λουλουδάκια, γύρο στην πράσινη πεφκιά που φύτεψα και γω για την Ελλάδα, σταθάνατο Νησί της Αγάπης.

(Γ. Ψυχάρη, Το ταξίδι μου, Εκδ. Ερμής, Αθήνα, 1983, γ' ανατύπ. επιμέλ. Α. Αγγέλου, σελ 9-10)

* Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο όρος βιογραφία χρησιμοποιείται αντί για τον όρο αυτοβιογραφία.