Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόκκινη κάρτα έδειξε για μία ακόμη φορά ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην Ελλάδα για την απουσία μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό, το οποίο η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι δεν θα αγγίξει κατά την τρέχουσα θητεία της.

12.3 Δίκτυα υπολογιστικών συστημάτων

Επαναλαμβάνοντας τις γνωστές θέσεις του ο οργανισμός προτείνει την κατάργηση των κινήτρων πρόωρης συνταξιοδότησης, τη σύνδεση των συντάξεων με τις αποδοχές στο σύνολο των χρόνων εργασίας και την επιβολή αυστηρότερων όρων και προϋποθέσεων στο καθεστώς συνταξιοδότησης.

Από τα πρώτα στάδια της εξέλιξης των υπολογιστικών συστημάτων μέχρι σήμερα επινοήθηκαν διάφοροι τρόποι, προκειμένου να επιτευχθεί αυξημένη υπολογιστική ισχύς.

Ελαστικότερη εργασία

Αρχικά χρησιμοποιήθηκε το μοντέλο του ενός ισχυρού υπολογιστή με πολλά τερματικά, μέσω των οποίων οι χρήστες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τους πόρους του.

Στο ειδικό κεφάλαιο για την Ελλάδα, που περιλαμβάνεται στην τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στις χώρες-μέλη του, ο οργανισμός αναφέρει ότι παρά την ταχύτατη ανάπτυξη της χώρας μας τα τελευταία χρόνια, η ψαλίδα με την Ευρώπη παραμένει διάπλατα ανοιχτή.

Ακολούθησε ένα διαφορετικό μοντέλο, αυτό της δικτύωσης, στο οποίο έχουμε αυτόνομους και διασυνδεδεμένους υπολογιστές και περιφερειακά με δυνατότητα αφενός ανταλλαγής δεδομένων, αφετέρου διάθεσης και χρήσης των πόρων, δηλαδή του εξοπλισμού, των προγραμμάτων και των δεδομένων.

Ο ΟΟΣΑ αποδίδει την υστέρηση της ελληνικής οικονομίας στις ανελαστικές σχέσεις εργασίας και στα υψηλά εμπόδια που υπάρχουν στην αγορά αγαθών.

Με αυτόν τον τρόπο, ο κάθε χρήστης δικτύου μπορεί να έχει προσπέλαση στο υλικό άλλου υπολογιστή, όπως στο σκληρό ή οπτικό δίσκο και να αντλεί πληροφορίες ή να εκτελεί προγράμματα που βρίσκονται εκεί, να τυπώνει σε εκτυπωτή του δικτύου και γενικά να έχει στη διάθεσή του μέσα, υλικό και λογισμικό που δε διαθέτει ο ίδιος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΟΣΑ ζητά την προώθηση μέτρων που θα συμβάλουν στη μεγαλύτερη ευελιξία της εργατικής νομοθεσίας (εννοεί να γίνουν ευκολότερες οι προσλήψεις και απολύσεις από τις επιχειρήσεις), αλλά και να εξισωθεί προς τα κάτω το κόστος εργασίας των υπαλλήλων με αυτό των εργατών. Τα οφέλη Ο ΟΟΣΑ συστήνει επίσης στην κυβέρνηση να καταργήσει κάθε διάκριση μεταξύ της πλήρους και της μερικής απασχόλησης, ώστε να μειωθεί η ανεργία μεταξύ των νέων και των γυναικών. Με τη δικτύωση επιτυγχάνεται : - δυνατότητα επικοινωνίας των μελών μιας ομάδας - πληρέστερη πληροφόρηση, λόγω της δυνατότητας συσχέτισης πληροφοριών που βρίσκονται σε απομακρυσμένα σημεία ή σε διαφορετικές βάσεις δεδομένων - αξιοπιστία στη συνολική λειτουργία του συστήματος, διότι σε πιθανή βλάβη ενός υπολογιστή μπορεί να εξυπηρετηθεί το όλο σύστημα και μέσα από άλλον διαθέσιμο υπολογιστή - ευκολότερη δυνατότητα επέκτασης του υπολογιστικού συστήματος.

Για την αγορά αγαθών, οι συντάκτες της έκθεσης παρατηρούν ότι πρέπει να προωθηθεί ταχύτερα η απελευθέρωση κρίσιμων αγορών, όπως αυτή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Μέλη ενός δικτύου μπορούν να είναι υπολογιστές, περιφερειακά, όπως εκτυπωτές δικτύου, ακόμη και άλλα δίκτυα.

Στο μέτωπο αυτό ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει πάντως πρόοδο, σημειώνοντας τη δημιουργία του κώδικα για τη διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΡΑΕ, καθώς και την ενίσχυση του ρόλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Σε ένα δίκτυο μπορούν να συνδεθούν υπολογιστές και περιφερειακά διαφόρων τύπων και κατηγοριών και με ποικίλους τρόπους και ρόλους. Διαπιστώνει, επίσης, ότι έχει σημειωθεί πρόοδος και στον περιορισμό της γραφειοκρατίας που αφορά τη σύσταση νέας επιχείρησης, ενώ επικροτεί τις πρόσφατες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ και στην ψήφιση του νέου νόμου περί πτωχεύσεων.

Σήμερα, επειδή οι μικροϋπολογιστές αφενός αποκτούν όλο και μεγαλύτερες δυνατότητες και αφετέρου έχουν γίνει πιο προσιτοί οικονομικά, η παρουσία τους σε δίκτυα γίνεται όλο και συχνότερη.

Αναφορά γίνεται εξάλλου και στις φορολογικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2004, οι οποίες στοχεύουν κυρίως στην ενίσχυση των επενδύσεων και στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Συνδέονται με μεγάλους υπολογιστές ή και μεταξύ τους και μπορούν να συγκροτούν ισχυρά δίκτυα. Κάτω από τη βάση βάζει ο ΟΟΣΑ στην Ελλάδα στον τομέα της καινοτομίας, διαπιστώνοντας ότι, παρά τα βήματα που έχουν γίνει, η χώρα μας παραμένει ουραγός στις δαπάνες για την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι: - δύο υπολογιστές που απλώς επικοινωνούν δεν είναι κατ' ανάγκη δίκτυο - ένα σύστημα πολλών χρηστών στο οποίο τα τερματικά επικοινωνούν με τον κεντρικό υπολογιστή, δεν αποτελεί δίκτυο.

Ο ΟΟΣΑ ζητά επίσης την ενίσχυση της σύνδεσης των πανεπιστημίων με τον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς και την αναδιοργάνωση και την αναβάθμιση των ερευνητικών ινστιτούτων του δημοσίου.

Κατανεμημένο σύστημα είναι ένα σύστημα με πολλούς αυτόνομους υπολογιστές, στο οποίο το λειτουργικό σύστημα αναλαμβάνει να χειρίζεται όλους τους πόρους με "αόρατο" τρόπο για το χρήστη, σε αντίθεση με το δίκτυο, όπου η χρήση των πόρων από το χρήστη γίνεται με εμφανή τρόπο. Ένα κατανεμημένο σύστημα μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί ειδική περίπτωση δικτύου.