Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αστυνομικά :: Οικονομική είδηση

( καλπάζει η ανάπτυξη σε ελλάδα και ε.ε. :: 13/1/2006 18:52:24) 

Τη δεύτερη καλύτερη επίδοση επέτυχε η Ελλάδα, πίσω από την Ιρλανδία (5,2%), παρά την εκτόξευση των εισαγωγών κατά 10,8% το ίδιο διάστημα.

2.3.1 Ο κύκλος του άνθρακα

Ο ΕΤΗΣΙΟΣ ρυθμός ανήλθε στο 3,8% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2005

Ο άνθρακας είναι το χημικό στοιχείο με βάση το οποίο δομούνται όλες οι οργανικές ενώσεις και συνεπώς όλα τα βιολογικά μακρομόρια.

Καλπάζει η ανάπτυξη σε Ελλάδα και Ε.Ε.

Η πορεία του άνθρακα στα οικοσυστήματα ακολουθεί τη ροή της ενέργειας σ' αυτά, για τον απλό λόγο ότι η χημική ενέργεια που μεταβιβάζεται από το ένα τροφικό επίπεδο στο άλλο είναι δεσμευμένη στις οργανικές ενώσεις.

Με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3,8%, που είναι ο δεύτερος υψηλότερος στην Ευρωζώνη έπειτα από αυτόν της Ιρλανδίας (5,2%), «έτρεξε» στο τρίτο τρίμηνο του 2005 η ελληνική οικονομία, που ανέβασε ταχύτητα σε σχέση με το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου παρά την εκτόξευση των εισαγωγών κατά 10,8%.

O άνθρακας εισέρχεται στα οικοσυστήματα με τη μορφή του διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο βρίσκεται στην ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία Eurostat η αύξηση της αξίας των εισαγωγών ήταν η μεγαλύτερη που καταγράφηκε στην Ε.Ε. κατά το εν λόγω διάστημα.

Το διοξείδιο του άνθρακα παραλαμβάνεται από τους παραγωγούς προκειμένου να μετατραπεί, με τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης, σε γλυκόζη.

Οι εξαγωγές ενισχύθηκαν στο ίδιο διάστημα κατά 5,5%.

Ένα μέρος της γλυκόζης, αλλά και άλλων ενώσεων που συντίθενται από τους παραγωγούς, χρησιμοποιείται κατά την κυτταρική αναπνοή προκειμένου να απελευθερωθεί ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών των παραγωγών.

Η ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου ήταν η ταχύτερη που έχει να επιδείξει η ελληνική οικονομία μετά το τέταρτο τρίμηνο του 2004 (4,8%).

Επειδή όμως κατά την κυτταρική αναπνοή παράγεται και διοξείδιο του άνθρακα, το αέριο αυτό επιστρέφει στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να ολοκληρώνεται ένας κύκλος πρόσληψης και επαναφοράς από και προς την ατμόσφαιρα.

Η δεύτερη εκτίμηση της Eurostat είναι μάλιστα ευνοϊκότερη από την πρώτη πρόβλεψη της υπηρεσίας, που έκανε λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 3,7%. Από το υπόλοιπο μέρος της οργανικής ύλης που έχει παραχθεί από τους παραγωγούς ένα μέρος μεταβιβάζεται, ως τροφή, στους καταναλωτές, ενώ ένα άλλο καταλήγει ως νεκρή οργανική ύλη (φύλλα, καρποί, κλαδιά κ.ά.) στο έδαφος και γίνεται τροφή για τους αποικοδομητές (βακτήρια και μύκητες) μαζί με τη νεκρή οργανική ύλη ζωικής προέλευσης (σώματα νεκρών οργανισμών, απεκκρίσεις, περιττώματα κ.ά.). Επί τα βελτίω αναθεωρήθηκε και η εκτίμηση για την τριμηνιαία αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ, στο 1,8% από 1,7%.

Και στην περίπτωση των καταναλωτών και στην περίπτωση των αποικοδομητών η οργανική ύλη οξειδώνεται, με αποτέλεσμα αφ' ενός την απελευθέρωση ενέργειας που χρησιμοποιείται για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών και αφ' ετέρου την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα που επιστρέφει στην ατμόσφαιρα.

Το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο για την ελληνική οικονομία είναι ότι στο τρίτο τρίμηνο σημειώθηκε θεαματική ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης, που αυξήθηκε κατά 3,5% έναντι του δευτέρου τριμήνου, οπότε είχε συρρικνωθεί κατά 3,6%.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι στη βάση της ανταλλαγής του διοξειδίου του άνθρακα μεταξύ της ατμόσφαιρας και των βιοτικών παραγόντων των οικοσυστημάτων βρίσκεται η εναλλαγή δύο διαδικασιών: με τη φωτοσύνθεση προσλαμβάνεται το διοξείδιο του άνθρακα προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή γλυκόζης, ενώ με την κυτταρική αναπνοή οξειδώνεται η γλυκόζη και επιστρέφει το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Ανοιξη στην Ευρώπη

Σε ό,τι αφορά το σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης, τόσο τα στοιχεία της Eurostat όσο και οι προβλέψεις της Κομισιόν για το ρυθμό ανάπτυξης στο δεύτερο τρίμηνο του 2006 αποκαλύπτουν ότι η ευρωοικονομία ανεβάζει στροφές. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το τρίτο τρίμηνο του 2005, η Eurostat επιβεβαίωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της περιοχής του ευρώ διαμορφώθηκε στο 0,6% και 1,6% σε τριμηνιαία και ετήσια βάση αντίστοιχα, επιταχύνοντας σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους, όταν η αύξηση του ΑΕΠ των 12 χωρών της Ευρωζώνης είχε περιοριστεί στο 0,4% και 1,2%.

Όσον αφορά την Κομισιόν, εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των Βρυξελλών, η οικονομία της Ευρωζώνης θα πετύχει στο δεύτερο τρίμηνο του έτους τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης της τελευταίας διετίας. Συγκεκριμένα η Κομισιόν κάνει λόγο για ανάπτυξη 0,7% στο β' τρίμηνο έναντι του πρώτου, ανεβάζοντας τον πήχη σε σχέση με το 0,6% που προέβλεπε νωρίτερα.

Πιο κοντά η αύξηση των ευρω-επιτοκίων

Σύμφωνα με τους αναλυτές τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης βγαίνει από τα αδιέξοδά της, καθώς προστίθενται σε ένα πλήθος θετικών ενδείξεων από όλα τα μέτωπα. Για παράδειγμα η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων στην ευρωπαϊκή οικονομία έχει βελτιωθεί αισθητά, ενώ το Νοέμβριο η ανεργία διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών. Το κακό για τους καταναλωτές είναι ότι, όσο εδραιώνεται η ανάκαμψη της Ευρωζώνης, τόσο πιο κοντά έρχονται οι αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία είναι πολύ πιθανόν να φέρει το ύψος των επιτοκίων στο 2,75% (από 2,25% σήμερα) ακόμη και πριν από τον προσεχή Ιούνιο.