Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Χάρη στις καλές επιδόσεις των Ελλήνων εξαγωγέων, το έλλειμμα στις εμπορικές συναλλαγές της χώρας μας με τον υπόλοιπο κόσμο μειώθηκε, έστω και οριακά, στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2005 σε σχέση με το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2004.

2) Ρυθμιστικό διάλυμα ΝΗ3 και ΝΗ4Cl

Παρ' όλα αυτά η Ελλάδα εμφανίζει το τρίτο πιο ελλειμματικό ισοζύγιο στην Ε.Ε.

α. Αν στο διάλυμα προσθέσουμε ένα ισχυρό οξύ, π.χ. HCl, τότε τα Η3Ο+ που προκύπτουν από την πλήρη ιοντισμό του HCl αντιδρούν πρακτικά πλήρως με τη βάση ΝΗ3 : Η3Ο+ + ΝΗ3 [pic] ΝΗ4+ + Η2Ο Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η κοινοτική στατιστική υπηρεσία Eurostat, το έλλειμμα μειώθηκε κατά το εν λόγω διάστημα κατά 400 εκατ. ευρώ, στα 24,5 δισ. ευρώ, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 11%, στα 11 δισ. ευρώ, και οι εισαγωγές κατά 2%, στα 35,5 δισ. ευρώ. β. Αναλογικά, αν προσθέσουμε μια ισχυρή βάση, π.χ. NaOH, τα ΟΗ- που προκύπτουν από την πλήρη διάσταση του NaOH αντιδρούν πρακτικά πλήρως με το [pic]: [pic]

Στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γερμανία, χάρη στον πανίσχυρο εξαγωγικό της κλάδο, κατέγραψε εμπορικό πλεόνασμα ύψους 135,9 δισ. ευρώ, ενώ την ακολούθησαν η Ολλανδία (+29,1 δισ. ευρώ), η Ιρλανδία (+28,3 δισ. ευρώ) και η Σουηδία (13,8 δισ. ευρώ).

Διαγραμματικά μπορούμε να δείξουμε την ικανότητα που έχει ένα ρυθμιστικό διάλυμα να διατηρεί σταθερό το pH του με το παρακάτω σχήμα:

Τα μεγαλύτερα ελλείμματα σημειώθηκαν στη Βρετανία (80,7 δισ. ευρώ), την Ισπανία (59,9 δισ. ευρώ), την Ελλάδα ( -24,5 δισ. ευρώ) και τη Γαλλία (-24,2 δισ. ευρώ).

ΣΧΗΜΑ 3.10 Διαγραμματική απεικόνιση της ρυθμιστικής ικανότητας ενός ρυθμιστικού διαλύματος της μορφής ΗΧ / Χ-.

Η Eurostat δημοσίευσε επίσης τις πρώτες εκτιμήσεις για το εμπορικό έλλειμμα στην ευρωζώνη το μήνα Νοέμβριο. Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των 12 χωρών της περιοχής του ευρώ με τον υπόλοιπο κόσμο περιορίστηκε ελαφρώς στα 2,3 δισ. ευρώ, από 2,6 δισ. ευρώ που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2004.