Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( ερχονται τα ola stores στη θεσσαλονίκη :: 19/3/2006 18:58:28) 

Ερχονται τα Ola Stores στη Θεσσαλονίκη

Ασκήσεις - Προβλήματα

Στην αγορά της Θεσσαλονίκης αναμένεται να εισχωρήσει εντός του 2006 η αλυσίδα ψιλικών και μίνι μάρκετ Ola Stores.

α. Ενθαλπία αντίδρασης ΔΗ - Πρότυπη ενθαλπία αντίδρασης ΔΗo

Η αλυσίδα διαθέτει τέσσερα εταιρικά καταστήματα και αναπτύσσεται μέσω franchising.

11. Να χαρακτηρίσετε με ένα Σ όσες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές και με ένα Λ όσες είναι λανθασμένες. Όπως υπογράμμισε ο διευθυντής ανάπτυξης της πολυμετοχικής εταιρείας, Χάρης Παπαγγελής, "στόχος είναι εντός του έτους η δημιουργία τριών καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη, ενώ σύντομα αναμένεται να λειτουργήσει και γραφείο της εταιρείας στην πόλη, στο οποίο θα μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι". α. Οι αντιδράσεις που ελευθερώνουν ενέργεια υπό τη μορφή θερμότητας ονομάζονται εξώθερμες.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που επιδεικνύουν οι Θεσσαλονικείς επενδυτές για την αλυσίδα είναι το γεγονός ότι μόνο στο πρώτο δίμηνο του 2006 το 30% των αιτήσεων που κατατέθηκε από ενδιαφερόμενους franchisees προήλθε από την Θεσσαλονίκη.

β. Στις εξώθερμες αντιδράσεις έχουμε ΔΗ > 0.

H αλυσίδα, που άνοιξε το πρώτο της κατάστημα πριν από τέσσερα χρόνια, διαθέτει 40 καταστήματα, ενώ εντός του έτους αναμένεται να δημιουργήσει 15 εκτός της Αττικής (συμπεριλαμβάνονται και τα τρία καταστήματα στη Θεσσαλονίκη) και 15 εντός Αττικής.

γ. Η πρότυπη κατάσταση αναφέρεται σε P =1 atm και θ = 0 βαθμούς C.

Καινοτομία των Ola Stores είναι το γεγονός ότι λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα από τις 7.00 π.μ. έως τις 23.00 μ.μ. και προσφέρουν 3.500 κωδικούς προϊόντων.

δ. Η πρότυπη ενθαλπία σχηματισμού μιας ουσίας είναι πάντοτε ίση με την πρότυπη ή ενθαλπία καύσης της ουσίας.

Μεταξύ αυτών ψιλικά, σνακ, αναψυκτικά, καλλυντικά, τυποποιημένα τρόφιμα, εφημερίδες - περιοδικά, προϊόντα καπνού, γραφική ύλη, παιχνίδια, είδη δώρων, χαρτικά, τηλεκάρτες - κάρτες κινητών, είδη οικιακής χρήσης κ.ά.

12. Να συμπληρώσετε τα κενά στις επόμενες προτάσεις:

Το μέγεθος των καταστημάτων, που απασχολούν συνήθως από δύο έως τρία άτομα, κυμαίνεται από 50 τ.μ. έως 80 τ.μ., ενώ το κόστος του franchising για ένα κατάστημα 60 τ.μ. αγγίζει τα 60.000 ευρώ.

α. Οι αντιδράσεις που ελευθερώνουν ενέργεια υπό μορφή …………….. ονομάζονται ………………. .

Τα Ola Stores εισάγουν ένα καινοτόμο τύπο καταστημάτων για τα ελληνικά δεδομένα και αποτελούν συνέχεια αντίστοιχων επιχειρήσεων του εξωτερικού.

Οι αντιδράσεις που ……………… ενέργεια υπό τη μορφή ………………….. ονομάζονται ενδόθερμες.

Λειτουργούν με το σύστημα self service και χρησιμοποιούν ταμείο με scanning.

β. Ενθαλπία αντίδρασης είναι η ………… ………… μεταξύ των αντιδρώντων και ……………….., για δεδομένες συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, "ο χαρακτήρας των καταστημάτων είναι ζεστός και φιλικός, το εσωτερικό τους τακτοποιημένο και οργανωμένο, με επώνυμα και εγγυημένης ποιότητας προϊόντα".

γ. Η θερμότητα μιας αντίδρασης προσδιορίζεται πειραματικά με …………

13. Κατά την πλήρη καύση 8 g CH4 ελευθερώνονται 445 kJ, όταν όλες οι ουσίες που συμμετέχουν στην αντίδραση βρίσκονται σε πρότυπη κατάσταση. Ποια είναι η σωστή θερμοχημική εξίσωση για την καύση του CH4;

[pic]

14. Για ποια από τις επόμενες αντιδράσεις είναι ΔΗo αντίδρασης = ΔΗof; Η σταθερή μορφή στους (25 βαθμούς C) του άνθρακα είναι ο γραφίτης και για δε του θείου το ρομβικό θείο. [pic]

15. Δίνεται η μεταβολή της ενθαλπίας της αντίδρασης σε θερμοκρασία θ οC. Πόση θερμότητα θα ελευθερωθεί αν καούν πλήρως 6,2 g φωσφόρου P4 σε θερμοκρασία θ οC; [pic]

16. H πρότυπη ενθαλπία σχηματισμού του HCl είναι –92,3 kJ/mol. Να γράψετε τη θερμοχημική εξίσωση σχηματισμού του HCl.

17. Να εξηγήσετε την παρατηρούμενη διαφορά στις ενθαλπίες σχηματισμού των παρακάτω αντιδράσεων: [pic]

18. Πόσα γραμμάρια άνθρακα πρέπει να καούν πλήρως για να πάρουμε τόση θερμότητα, όση χρειάζεται για να συντελεστεί η πλήρης διάσπαση 2 mol Αl2O3 σε Al και O2; Δίνονται οι ενθαλπίες σχηματισμού: [pic]

19. 6 g μίγματος μεθανίου και αιθυλενίου καίγονται πλήρως και ελευθερώνονται 261,4 kJ. Ποια είναι η σύσταση του μίγματος των 6 g, αν η ενθαλπία πλήρους καύσης του CH4 είναι ΔΗ1= -802 kJ/mol και του C2H4 είναι ΔΗ2 = -1010 kJ/mol.

20. Η ενθαλπία πλήρους εξουδετέρωσης ισχυρού οξέος με ισχυρή βάση είναι ΔΗn = -57,1 kJ. Πόση θερμότητα ελευθερώνεται αν αναμιχθούν 3 L διαλύματος HCl 0,2 Μ με 2 L διαλύματος NaOH 0,25 M;

21. Η διάλυση του NH4NO3 στο νερό είναι μια ενδόθερμη αντίδραση και η θερμότητα διάλυσής του είναι 25,06 kJ/mol. Αυτή η ιδιότητα χρησιμοποιείται για την κατασκευή «παγοκύστεων». Να βρεθεί η θερμότητα που απορροφάται όταν διαλυθούν 10 g νιτρικού αμμωνίου στο νερό. Τη διάλυση του NH4NO3 στο νερό τη συμβολίζουμε: [pic]

22. Δίνεται ότι η πρότυπη ενθαλπία καύσης του CH4 είναι ΔΗoc = -890 kJ/mol. Να αντιστοιχίσετε σε κάθε ποσότητα μεθανίου που βρίσκεται στην πρώτη στήλη, το ποσό της θερμότητας που ελευθερώνεται κατά την καύση αυτής που βρίσκεται στη δεύτερη στήλη.

Ι - ΙΙ 2 mol - 445 kJ 8 g - 890 kJ 80 g - 4450 kJ 16 g - 1780 kJ