Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Στο 41,3% σκαρφάλωσε η απορρόφηση των κονδυλίων του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Κεντρικής Μακεδονίας το 2005, σημειώνοντας αύξηση κατά 16,7% έναντι του 2004.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Επιλέγω και πραγματοποιώ μία από τις παρακάτω εργασίες:

Ο πήχης ανεβαίνει πλέον στο 55% για το 2006, προκειμένου να καλυφθεί ο στόχος του ν+2.

Το τέλος μιας λέξης

1. Φανταστείτε τι θα είχαν να διηγηθούν ο ένας στον άλλον τα πρόσωπα αυτής της οικογένειας, όταν ξαναβρέθηκαν, και γράψτε ένα σχετικό διάλογο. Όπως έγινε γνωστό από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την περασμένη χρονιά απορροφήθηκαν τελικά 41,1 εκατ. ευρώ περισσότερα απ' ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί, με το συνολικό ποσό των απορροφήσεων να ανέρχεται σε 518 εκατ. ευρώ.

ΤΑΚΗΣ ΚΑΜΠΥΛΗΣ

2. Μαζέψτε υλικό από τον ημερήσιο ή περιοδικό τύπο, που να αφορά ανθρώπους οι οποίοι, αν και αναγκάστηκαν να φύγουν απ' την πατρίδα τους, κατόρθωσαν να φτιάξουν μια όμορφη και δημιουργική ζωή στον καινούριο τόπο που κατέφυγαν. Απορρόφηση 1% για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μεταφράζεται σε 12,5 εκατ. ευρώ δημόσιας δαπάνης.

Χρειάστηκε πολλή αξιοπρέπεια και μόλις δύο λεπτά χθες στη δίκη για τον επιτάφιο μιας λέξης…

3. Πραγματοποιήστε ένα ρεπορτάζ με βιώματα συγγενών σας γύρω από την αναγκαστική προσφυγιά. Αυτό σημαίνει πως μέσα σε έναν χρόνο απορροφήθηκαν για έργα και δράσεις σε όλη την Κεντρική Μακεδονία συνολικά περίπου 209 εκατ. ευρώ.

Ο όρος «εκτέλεση» δεν θα ξαναχρησιμοποιηθεί από συνήγορο στην αίθουσα ­ τουλάχιστον με θράσος και αμετροέπεια απέναντι σε συγγενή δολοφονημένου.

Το 2005 εντάχθηκαν στο ΠΕΠ 392 έργα, αυξάνοντας το ποσοστό εξειδίκευσης του προγράμματος κατά 31% και φτάνοντας το 105,9% των συνολικών δεσμεύσεων δημόσιας δαπάνης.

Οι λέξεις «εκτέλεση» και «εκτελεστές» ήταν εδώ και δύο δεκαετίες ένα «κουρδιστό πορτοκάλι», η αρχή ενός μηχανισμού συνειρμών που ύπουλα εξέθετε τα θύματα και που επιχειρούσε από την πίσω πόρτα τη νομιμοποίηση των επιλογών της 17Ν.

Συνολικά με το κλείσιμο του 2005 τα ενταγμένα στο ΠΕΠ έργα έφτασαν τα 1.068, ενώ οι συμβασιοποιήσεις ως ποσοστό επί της δημόσιας δαπάνης διαμορφώθηκαν στο 65,4% έναντι του 41,1% στο τέλος του 2004.

Η αστραπιαία αντίδραση, χθες, του κ. Γιώργου Μομφερράτου στην ερώτηση «γιατί εκτέλεσαν τον πατέρα σας» αλλά και η βιαστική υποχώρηση του συνηγόρου που την υπέβαλε έκλεισαν έτσι απλά και γρήγορα ένα ολόκληρο κεφάλαιο της κλασικής «επαναστατικής» επιχειρηματολογίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, πλέον έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα μέτρα του προγράμματος σε ποσοστό 120,6% της συνολικής δημόσιας δαπάνης έναντι του 90,3% το 2004.

Η εκτέλεση προϋποθέτει δικαστήριο - δηλαδή νομιμοποίηση της αφαίρεσης ανθρώπινης ζωής στο όνομα της προστασίας του κοινού καλού και επομένως η χρήση της υποδηλώνει την αποδοχή της εξουσίας αυτού που την επιβάλλει.

Σε δύο χρόνια το ποσοστό απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων ανήλθε στο 41,3%, όταν τον Απρίλιο του 2004 ήταν 15%.

Ακόμη και σε συνθήκες συνταγματικών παρεκτροπών τα «έκτακτα στρατοδικεία» έχουν ονοματεπώνυμα - άρα είναι ανοιχτά έστω και σε έναν εκ των υστέρων καταλογισμό ευθυνών.

Σύμφωνα με την περιφέρεια, πρόκειται για σημαντικό επίτευγμα, με δεδομένο ότι στα συνολικά ποσά προστέθηκε στις αρχές του προηγούμενου έτους και το αποθεματικό επίδοσης, ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Δεν χρειάζονται άλλες συγκρίσεις.

Με το ποσοστό απορρόφησης στο 41,3% αποφεύχθηκε η απώλεια πόρων με βάση τον κανόνα ν+2 και υπερκαλύφθηκε ο στόχος για όλα τα διαρθρωτικά ταμεία ως εξής: ΕΤΠΑ 110,3%, ΕΚΤ 101,9%, ΕΓΤΠΕ 103,5%.

Άλλωστε σε αρκετές ομολογίες κατηγορούμενοι κατέθεσαν πως μάθαιναν τον στόχο από την τηλεόραση!

Η επιτυχία της αύξησης των βασικών δεικτών του προγράμματος στηρίχθηκε μεταξύ άλλων στην επίτευξη υψηλού βαθμού μελετητικής ωριμότητας για την ένταξη των έργων αλλά και στη στοχευμένη προσπάθεια συμβασιοποίησης κρίσιμων έργων, που αποτελούν βασικό κορμό του προγράμματος και στα τρία ταμεία.

Η «εκτέλεση» λοιπόν μάς τελείωσε…

Πάντως μηδέν εις το πηλίκο έδειξαν οι συμβασιοποιήσεις του 2005 όσον αφορά τα μέτρα εκείνα του ΠΕΠ για την ενίσχυση της καινοτομίας στις επιχειρήσεις, την επιχειρηματικότητα και τις βιομηχανικές υποδομές στην Κεντρική Μακεδονία.

Και αυτό δεν είναι λίγο στον βαθμό που « είμαστε αυτό που φαινόμαστε».

Ειδικότερα μηδενικές συμβασιοποιήσεις παρουσίασαν στα τέλη του 2005 τα μέτρα 1.1 (Η Θεσσαλονίκη κέντρο παραγωγικών υπηρεσιών), 1.3 (Υποστήριξη καινοτομίας και επιχειρηματικότητας), 3.4 (Παροχή υποδομής για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων) και 6.1 (Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων).

Αιτία για τη δυσκινησία αυτή ήταν τα θεσμικά προβλήματα που προέκυψαν, τα οποία όμως έχουν πλέον αντιμετωπιστεί, ανοίγοντας το δρόμο για το 2006.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις βιομηχανικές περιοχές, έγινε γνωστό πως οι αποφάσεις έγκρισης εστάλησαν ήδη στους αρμόδιους φορείς και οι δημόσιες δαπάνες για τις συμβασιοποιημένες περιοχές ανέρχονται σε 14 εκατ. ευρώ. Παράλληλα πριν από μερικές ημέρες εκδόθηκαν οι τελευταίες αποφάσεις για τα βιομηχανικά πάρκα Σερρών και Κατερίνης.