Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( σημαντικη νικη των βοιωτων επι των κρητικων :: 8/1/2006 20:54:39) 

Ο Γκούρμα ευστοχεί και δίνει τους βαθμούς στον Λεβαδειακό.

Σταθμός - μνημείο η Ομόνοια

Τα μέσα γραφής στην εποχή της Παλαιάς Διαθήκης

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΒΟΙΩΤΩΝ ΕΠΙ ΤΩΝ ΚΡΗΤΙΚΩΝ

ΚΩΣΤΑΣ ΝΤΕΛΕΖΟΣ

Επιγραφές και κείμενα επίσημου χαρακτήρα χαράζονταν πάνω σε σκληρή επιφάνεια με μια μυτερή γραφίδα.

Μετά από ένα… χρόνο

Η ανακαίνιση του σταθμού της Ομόνοιας είχε στόχο τη διατήρηση των μορφολογικών στοιχείων του χώρου

Για μικρότερα κείμενα (επιστολές, αποδείξεις κ.ά.) χρησιμοποιούνταν όστρακα*.

ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ 1 0 ΟΦΗ

Ένα νεώτερο μνημείο στην καρδιά της Αθήνας είναι πια ο υπόγειος σταθμός του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου στην Ομόνοια.

Κείμενα φιλολογικά (παραδόσεις, αφηγήσεις, νόμοι) γράφονταν με γραφίδα από καλάμι και μελάνη.

Η τελευταία νίκη των δύο ομάδων σημειώθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα.

Τα παλιά κιτρινοκόκκινα κεραμικά πλακίδια παραμένουν διάσπαρτα στους τοίχους του, οι προπολεμικές πλαφονιέρες φωτισμού διατηρήθηκαν στην οροφή του και τα σιδερένια κιγκλιδώματα εξακολουθούν να βρίσκονται στις εισόδους του.

Το υλικό πάνω στο οποίο γράφονταν ήταν φύλλα από πάπυρο, ένα ελαφρύ και ωραίο υλικό που φτιαχνόταν από τα καλάμια του Νείλου.

Στις 23 Οκτωβρίου.

Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο έκανε παρέμβαση για τον τρόπο ανακαίνισης του σταθμού, θεωρεί ότι ακριβώς αυτά τα στοιχεία είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που κάνουν τον σταθμό της Ομόνοιας ξεχωριστό και άρα διατηρητέο.

Όμως καταστρεφόταν γρήγορα, δεν μπορούσε να διπλωθεί και γι' αυτό τυλιγόταν σε ρολό.

Ο Λεβαδειακός είχε επικρατήσει με 1-0 επί της Καλλιθέας και ο ΟΦΗ του Ολυμπιακού με το ίδιο ακριβώς σκορ. Τον ανακαινισμένο σταθμό της Ομόνοιας, μέσω του οποίου διακινούνται σήμερα περίπου 150.000 επιβάτες ημερησίως (περίπου το 37,5% του συνόλου των διακινούμενων επιβατών των ΗΣΑΠ), εγκαινίασε χθες ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής.

Αρκετά αργότερα, γύρω στο 2ο αι. π.Χ., τεχνίτες της Περγάμου έφτιαξαν ένα υλικό λεπτό και συνάμα στερεό από άσπρο δέρμα μικρού κατσικιού ή αρνιού.

Η ομάδα που τελικά επέστρεψε στις επιτυχίες ήταν ο Λεβαδειακός. Με τα ίδια ακριβώς υλικά εγκαινιάστηκε ο σταθμός στις 21 Ιουλίου 1930 από τον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδας Ελευθέριο Βενιζέλο.

Το υλικό αυτό ονομάστηκε περγαμηνή και ήταν πολύ καλύτερο από τον πάπυρο, αφού μπορούσε να γραφεί κι απ' τις δυο μεριές, καθώς και να διπλωθεί.

Η ομάδα του Τάκη Λεμονή ευτύχησε να προηγηθεί μόλις στο 12', όταν ο Γκούρμα ολοκλήρωσε ένα εξαιρετικό συνδυασμό των Ρούσεφ, Βιτάλι και Καλλιμάνη. Προηγουμένως, ο σταθμός είχε χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της τέλεσης των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 1896.

Οι γραφείς, λίγοι και σεβαστοί για την τέχνη τους, φορούσαν στη ζώνη τους ειδικό «μελανοδοχείο».

Στο 30' το έργο των γηπεδούχων έγινε πιο εύκολο, μετά την αποβολή του Γκονζάλες με δεύτερη κίτρινη. Αρχικά ήταν βυθισμένος-ανοικτός και όχι υπόγειος.

Εβραίοι μελετητές της Τορά (= Νόμος) στο Κολλέγιο Leo Baeck του Λονδίνου.

Η ανωτερότητα του Λεβαδειακού διατηρήθηκε και στο δεύτερο ημίχρονο, χωρίς ωστόσο να έρθει ένα δεύτερο γκολ. Οι εργασίες κατασκευής του σημερινού υπόγειου σταθμού ξεκίνησαν το 1928.

ΣΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ λεπτά ο ΟΦΗ πίεσε, ωστόσο τη μεγάλη ευκαιρία την είχε ο Λεβαδειακός. Σύμφωνα με τους αρμοδίους του υπουργείου Πολιτισμού πρόκειται για έναν από τους πιο γνωστούς και πιο χαρακτηριστικούς χώρους της Αθήνας και έχει χαραχθεί έντονα στη μνήμη τεσσάρων γενεών Αθηναίων. Στο 86' ο Μπασαλά βρήκε τον Χρυσάφη που έκανε το σουτ από πλεονεκτική θέση, αλλά ο Σηφάκης με τη βοήθεια του δοκαριού απέκρουσε. «Η μνήμη αυτή είναι πολύτιμη και ο σεβασμός και η διατήρησή της επιβάλλουν τον χαρακτηρισμό του σταθμού ως διατηρητέου», αναφέρει χαρακτηριστικά σχετικό έγγραφο του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων. Εκτός από τις δύο κίτρινες στον Γκονζάλες, ο Κασναφέρης (Αθηνών) "κιτρίνισε" και τον Δημητρόπουλο.

ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ: Ζαφειρόπουλος, Καλλιμάνης, Χρυσάφης, Δημητρόπουλος, Παστός, Δήμου, Μπασαλά, Βιτάλι, Γκούρμα (75' Άλεξ), Ρούσεφ (83' Καρακατσάνης), Μπούσι (61' Ανδράλας). ΟΦΗ: Σηφάκης, Κουνενάκης, Πίτσος (60' Μπελεβώνης), Χατζαντριάν, Γκονζάλες, Ρουμπάκης, Κωνσταντινίδης, Οφορίκουε, Κόλτζος (69' Νουαφόρ), Ντάβιντσον, Καζαντζής (39' Ανστασιάδης).