Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( ιράκ: αργεί η κυβέρνηση εθνικής ενότητας :: 6/3/2006 19:19:39) 

Ιράκ: Αργεί η κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Η «ΜΑΧΗ» ΤΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΛΩΡΙΔΩΝ

Μάθημα 3.5 Σύγχρονοι Επεξεργαστές

Εξακολουθούν να διαφωνούν για τη θέση του πρωθυπουργού οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας

«Θα φτάσουμε στα άκρα» απειλούν οι ταξιτζήδες

Σκοπός του μαθήματος

Την απόφασή του να συγκαλέσει το κοινοβούλιο μέσα σε έξι ημέρες ανακοίνωσε χθες ο Ιρακινός πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί.

ΚΩΣΤΑΣ ΝΤΕΛΕΖΟΣ

Σκοπός του μαθήματος αυτού είναι να παρουσιάσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των αρχιτεκτονικών που χρησιμοποιούνται στους σύγχρονους επεξεργαστές. Ωστόσο δεν αναμένεται να σχηματιστεί σύντομα κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Σε μετωπική σύγκρουση με τα αστικά λεωφορεία απειλούν ότι θα προχωρήσουν οι ιδιοκτήτες των ταξί της Αθήνας, που ζητούν να κυκλοφορούν ελεύθερα μέσα στους λεωφορειοδρόμους. Σχεδόν τρεις μήνες μετά τις εκλογές οι πολιτικοί ηγέτες του Ιράκ συνεχίζουν να διαφωνούν αναφορικά με τη θέση του πρωθυπουργού. Με αφορμή την επέκταση των λεωφορειοδρόμων και την επικείμενη εγκατάσταση ηλεκτρονικών καμερών σε αυτούς, οι ιδιοκτήτες των ταξί επαναδιατυπώνουν το αίτημά τους για ελεύθερη κυκλοφορία μέσα στις λεωφορειολωρίδες όλων των ταξί που θα μεταφέρουν επιβάτες. Η διαμάχη δεν αναμένεται να επιλυθεί σύντομα και όλα δείχνουν πως το μόνο που θα επιτευχθεί από τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου θα είναι η εκλογή προέδρου.

Η διοίκηση του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) ανακοίνωσε χθες ότι για το θέμα αυτό ο κλάδος θα έχει αύριο γενική συνέλευση και είναι αποφασισμένος να «φτάσει στα άκρα». Στο μεταξύ τουλάχιστον επτά πολίτες, ανάμεσά τους και δύο παιδιά, έχασαν χθες τη ζωή τους και άλλοι 22 τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, που σημειώθηκε στο κέντρο της ιρακινής πόλης Μπακούμπα.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση του ΣΑΤΑ θα εισηγηθεί σε όλους τους ιδιοκτήτες των ταξί, όταν μεταφέρουν επιβάτες να κυκλοφορούν μέσα στις λεωφορειολωρίδες.

Σύμφωνα με την αστυνομία πλήθος είχε συγκεντρωθεί γύρω από τη σορό ενός δολοφονημένου άνδρα σε μία λαϊκή αγορά.

«Αυτό δεν είναι απειλή, είναι μια ανάγκη», αναφέρει χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωσή του το ΣΑΤΑ και συμπληρώνει:

Μόλις κατέφθασαν στο σημείο αστυνομικοί, εξερράγη ένα όχημα, που βρισκόταν σταθμευμένο σε κοντινή απόσταση.

«Ο αποκλεισμός των έμφορτων ταξί από τις λεωφορειολωρίδες είναι μέτρο αντισυνταγματικό, για το οποίο θα υπάρξει προσφυγή και στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Άλλα έξι παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν σε διάφορες συνοικίες της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 36.

Από την πλευρά του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών τονιζόταν χθες πως «δεν υπάρχει καμιά σκέψη για ελεύθερη κυκλοφορία των ταξί μέσα στις λεωφορειολωρίδες».

Εξάλλου τρεις σιίτες, ένας πατέρας με τους δύο γιους του, υπάλληλοι καταστήματος τροφίμων, σκοτώθηκαν από αγνώστους στην πόλη Χαουίτζα, όπου έχουν κυκλοφορήσει φυλλάδια που προτρέπουν τους κατοίκους να σκοτώνουν τους σιίτες, Άραβες και Τουρκμάνους.

Οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία αναφέρουν από την πλευρά τους ότι η κατάσταση με τις παραβιάσεις των λεωφορειοδρόμων έχει φτάσει σε οριακό σημείο.

Η αστυνομία συνέλαβε ένα μέλος της ένοπλης οργάνωσης "Τζαΐς Μοχάμαντ" που μοίραζε αυτά τα φυλλάδια.

Σύμφωνα με το Συνδικάτο Εργαζομένων στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΣΕΟΑΣΑ), το μέτρο δεν έχει αποδώσει «γιατί δεν υπάρχουν τα ανάλογα μέτρα αστυνόμευσης, καθώς όσα κατά καιρούς έχουν εξαγγελθεί από την πλευρά της Τροχαίας παραμένουν στα χαρτιά».

Καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας

Την ίδια στιγμή με έκθεσή της με τίτλο "Πέρα από το Άμπου Γκρεμπ: κράτηση και βασανιστήρια στο Ιράκ" η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει πως δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κρατήθηκαν αυθαίρετα στο Ιράκ μετά την εισβολή στη χώρα των δυνάμεων τού υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού, το Μάρτιο του 2003, δημιουργώντας μία κατάσταση που ευνοεί τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η οργάνωση καταγράφει τον αριθμό των 14.000 κρατουμένων που έχει δοθεί από την Πολυεθνική Δύναμη στο Ιράκ και αφορά τέσσερα κύρια κέντρα κράτησης και πολλά μικρότερα στρατιωτικά κέντρα σε ολόκληρη την ιρακινή επικράτεια. "Ορισμένοι άνθρωποι κρατήθηκαν μέχρι και περισσότερα από δύο χρόνια εκτός νομικού πλαισίου, ορισμένοι απελευθερώθηκαν έπειτα από πολύμηνη κράτηση χωρίς εξηγήσεις, συγγνώμη ή αποζημίωση", αναφέρεται στην έκθεση. Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει επίσης "πολλές περιπτώσεις βασανισμών και κακοποίησης κρατουμένων σε κέντρα που ελέγχονται από τις ιρακινές αρχές μετά τον Ιούνιο του 2004".