Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( μετα τη νικη χαμας :: 30/1/2006 20:58:35) 

ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΧΑΜΑΣ «Χαστούκι για μας η προφυλάκιση» 14. Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ

Απειλές της Δύσης για διακοπή βοήθειας

Απογοητευμένη η μάνα του φοιτητή

Σκοπός αυτής της διδακτικής ενότητας είναι:

Οι ΗΠΑ επανέλαβαν την άρνησή τους να προσφέρουν οικονομική βοήθεια στην Παλαιστινιακή Αρχή, εφόσον η Χαμάς σχηματίσει κυβέρνηση και συνεχίσει να προπαγανδίζει την καταστροφή του Ισραήλ.

ΛΙΑ ΝΕΣΦΥΓΕ

• Να γνωρίσετε ποια είναι η θέση του χριστιανού για την εργασία μέσα σε ένα τεχνοκρατούμενο κόσμο.

"Δεν χρηματοδοτούμε τρομοκρατικές οργανώσεις", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν.

«Η απόφαση για την παράταση της προφυλάκισης ήταν για μας ένα μεγάλο χαστούκι».

Ο Θεός είπε στον Αδάμ: "Επειδή άκουσες τη γυναίκα σου κι έφαγες από το δέντρο, απ' το οποίο σε είχα διατάξει να μη φας, καταραμένη θα είναι η γη εξαιτίας σου. Με μόχθο θα την καλλιεργείς σ' όλη σου τη ζωή. Αγκάθια και τριβόλλια θα σου βλασταίνει και θα τρως το χορτάρι του αγρού. Με τον ιδρώτα του προσώπου σου θα τρως το ψωμί σου, ώσπου να ξαναγυρίσεις στη γη από την οποία προήλθες, γιατί χώμα είσαι, και στο χώμα θα επιστρέψεις". Γεν. 3,17-19

Η Γαλλία διά του υπουργού Εξωτερικών, Φιλίπ Ντουστ-Μπλαζί, εκτίμησε ότι "ήταν αντιπαραγωγικό να επισείονται απειλές" για αναστολή της βοήθειας προς την Παλαιστινιακή Αρχή, ιδίως στο χρονικό στάδιο πριν σχηματιστεί η νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση και δεδομένων των τριών προϋποθέσεων που έχουν ήδη τεθεί από την Ε.Ε. υπόψη της Χαμάς.

«Δεν το χωράει το μυαλό μας ότι ο Χάρης θα παραμείνει στη φυλακή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Είναι πολύ άδικο», δηλώνει η μητέρα του 25χρονου φοιτητή Χαράλαμπου Δουσεμετζή

Οι τρεις προϋποθέσεις είναι: η ρητή αποκήρυξη της βίας, η αναγνώριση των συμφωνιών του Όσλο, η αναγνώριση του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ.

Με αυτά τα λόγια περιγράφει η μητέρα του Χαράλαμπου Δουσεμετζή την απογοήτευση που της προκάλεσε η προχθεσινή απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου για την προφυλάκιση και την παραπομπή του σε Κακουργιοδικείο.

Η επίτροπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικών σχέσεων Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ τόνισε ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στη Χαμάς και να μη ληφθούν βεβιασμένες αποφάσεις, ύστερα από τη νίκη της τελευταίας στις πρόσφατες παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών προσπαθεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες από τις διμερείς σχέσεις για την προσωρινή αποφυλάκιση του νεαρού και έχουν δοθεί εντολές στον γενικό πρόξενο της χώρας μας, στο Λονδίνο, κ. Αλέξη Χατζημιχάλη να παρακολουθεί το θέμα ώστε να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στον νεαρό φοιτητή.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, μετά την συνάντηση που είχε στην Ραμάλα με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, τόνισε ότι "η Χαμάς πρέπει να αναγνωρίσει το Ισραήλ και να αποκηρύξει τη βία".

Χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών κ. Παναγιώτης Μπεγλίτης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη μητέρα του φοιτητή, την κ. Ελευθερία Δουσεμετζή και την ενημέρωσε.

Κατά την ίδια συνέντευξη ο Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε τη διατήρηση της διεθνούς βοήθειας, ενώ επανέλαβε τη βούλησή του για την επίτευξη ειρήνης με το Ισραήλ μέσω διαπραγματεύσεων.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο κ. Μπεγλίτης είπε:

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης σημείωσε επίσης ότι θα παραμείνει στη θέση του ως τη λήξη της θητείας του το 2009, παρά την ήττα του κόμματός του στις εκλογές και ότι θα συναντηθεί σύντομα με την ηγεσία της Χαμάς όσον αφορά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

«Σε συνεργασία με τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης διερευνώνται τι δυνατότητες υπάρχουν στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών περί αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της εκλογικής λίστας της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, κάλεσε το Κουαρτέτο (ΗΠΑ, Ε.Ε., ΟΗΕ, Ρωσία) σε "άνευ όρων" και σε πνεύμα ουδετερότητας διάλογο με την οργάνωσή του και ζήτησε να συνεχισθεί η χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους.

Γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθούν για την προσωρινή αποφυλάκιση του νεαρού μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του».

Σημειώνεται ότι το 2005 η Ουάσιγκτον χορήγησε 50 εκατομμύρια δολάρια στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Έφεση στις 9 Απριλίου

Επιπλέον οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν τα προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας της USAid (225 εκατομμύρια δολάρια) και συμμετέχουν στο πρόγραμμα του ΟΗΕ στα Παλαιστινιακά Εδάφη, το UNRWA, με το ποσό των 88 εκατομμυρίων.

Η επόμενη ημέρα της απόφασης για τον 25χρονο, ο οποίος διώκεται βάσει του βρετανικού αντιτρομοκρατικού νόμου, ήταν δύσκολη για την οικογένειά του.

Από την πλευρά της, η Ε.Ε. χρηματοδοτεί ετησίως με 250 εκατομμύρια ευρώ την Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συνεισφέρουν με επιπρόσθετα κονδύλια για ανθρωπιστική βοήθεια, ανάπτυξη και ανοικοδόμηση.

Είχαν στηρίξει ελπίδες για την αποφυλάκισή του και η αγωνία τους πήρε παράταση.

Τώρα πια περιμένουν τις εξελίξεις από την έφεση, που θα υποβληθεί στις 9 Απριλίου με αίτημα την αποφυλάκιση.

«Δεν το χωράει το μυαλό μας ότι ο Χάρης θα παραμείνει στη φυλακή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Είναι πολύ άδικο. Οι αρχές παραδέχθηκαν ότι δεν είχε συμμετοχή σε κάποια οργάνωση και δεν είναι επικίνδυνος. Τον προφυλάκισαν επειδή θεώρησαν ότι είναι ύποπτος φυγής. Αν είναι δυνατόν. Αφού του κρατούν το διαβατήριο, πού θα πήγαινε. Και στην Ελλάδα να ερχόταν θα τον έβρισκαν. Ήταν αυτός λόγος για να τον προφυλακίσουν;», αναρωτιέται η μητέρα του.

Η διατριβή

Για το υλικό που βρέθηκε στο διαμέρισμά του, λέει: «Πρόκειται για υλικό που το συγκέντρωνε για τη διατριβή του. Οκτώ χρόνια σπουδάζει στο Λονδίνο ο Χάρης και έχει δύο μάστερ στις πολιτικές και οικονομικές επιστήμες. Τελευταία, ετοίμαζε τη διατριβή του στο θέμα των τρομοκρατικών οργανώσεων, όχι μόνο των ελληνικών. Σκεπτόταν μάλιστα να κάνει τη διατριβή του στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και είχαμε ζητήσει πληροφορίες. Στο μεταξύ είχε υποβάλει και αίτηση για τη διατριβή στο Βρετανικό Πανεπιστήμιο. Αυτό το επιβεβαίωσε με κατάθεσή του στην Αστυνομία ο καθηγητής του. Το καλοκαίρι συγκέντρωνε υλικό, κάποια από τα βιβλία τα είχε αγοράσει σε βιβλιοπωλείο στο Άργος και εγώ του είχα συγκεντρώσει εφημερίδες».

Για την υπόθεση προσθέτει: «Για το υλικό που του βρήκαν, αυτά που σ' εμάς θεωρούνται ασήμαντα, γι' αυτούς θεωρούνται σημαντικά. Χωρίς λόγο, όπως πιστεύω, προκλήθηκε τέτοια αναστάτωση. Κρίμα. Τελευταία φορά επικοινωνήσαμε μαζί του την περασμένη Παρασκευή, πριν από την απόφαση. Φαινόταν αισιόδοξος. "Παρεξήγηση είναι. Θα περάσει", μας είπε».