Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Νέες προσφορές για ορισμένους ελληνικούς προορισμούς, αλλά και για το σύνολο σχεδόν του διεθνούς δικτύου, ανακοίνωσαν οι Ολυμπιακές Αερογραμμές.

Κατολίσθηση σκουπιδιών!

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΕΙΟΙ ΧΡΟΝΟΙ

Συγκεκριμένα, η προσφορά, η οποία ισχύει για ταξίδια που θα γίνουν έως και τις 31 Μαρτίου και για περιορισμένο αριθμό θέσεων, περιλαμβάνει μειωμένο ναύλο 42 ευρώ ανά σκέλος ή 84 ευρώ με επιστροφή για τις πτήσεις από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Χίο, Μυτιλήνη Κω, Ρόδο, Ηράκλειο και Χανιά.

Κατακρημνίσθηκε όγκος απορριμμάτων ύψους 230 μ!

2. Η αστική επανάσταση Επίσης υπάρχουν ναύλοι 65 ευρώ ανά σκέλος και 130 ευρώ με επιστροφή για τις απευθείας συνδέσεις της Θεσσαλονίκης με το Ηράκλειο, τα Χανιά, τη Ρόδο και τη Μυτιλήνη.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΡΙΚΚΗΣ

α. Η εθνοσυνέλευση

Ταυτόχρονα παραμένει σε ισχύ ο νεανικός / φοιτητικός ναύλος για τους νέους 17 έως 24 ετών, στην τιμή των 40 ευρώ (80 με επιστροφή) για τους περισσότερους προορισμούς του εσωτερικού.

Τα σκουπίδια αρχίζουν να συγκεντρώνονται στους δρόμους της Αθήνας και των άλλων δήμων του Λεκανοπεδίου, αφού η χωματερή των Άνω Λιοσίων παραμένει και σήμερα κλειστή, εξαιτίας των προβλημάτων που δημιούργησε η μεγάλη κατολίσθηση απορριμμάτων, το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας.

Συγκαλούνται οι Γενικές Τάξεις (Κάθε τάξη εκπροσωπείται από ίσο αριθμό αντιπροσώπων). Σε ό,τι αφορά το δίκτυο του εξωτερικού, ναύλοι προσφοράς διατίθενται τόσο για την οικονομική όσο και για τη διακεκριμένη θέση, ενώ το κόστος διαφοροποιείται ανάλογα με τον τόπο αναχώρησης αλλά και προορισμού.

Οι δήμοι, οι παραγωγοί και οι εισαγωγείς των υλικών συσκευασίας θα έχουν την ευθύνη για την τοποθέτηση των κάδων, τη συλλογή των υλικών και την επεξεργασία τους

Ο Νέκερ διπλασιάζει τον αριθμό των αντιπροσώπων της τρίτης τάξης (μεγαλοαστοί, μεσαίοι αστοί, ευγενείς-Μιραμπό-, όχι εργάτες ή αγρότες). Για παράδειγμα, από Αθήνα και Θεσσαλονίκη ναύλοι με προορισμό την Ιταλία και τη Γερμανία κοστίζουν 120 ευρώ με επιστροφή, ενώ για Λονδίνο 140 - 145 ευρώ με επιστροφή.

Το πότε θα λειτουργήσει ξανά η χωματερή θα το αποφασίσουν - ενδεχομένως και σήμερα - ειδικοί γεωλόγοι που θα κάνουν επιτόπια έρευνα, προκειμένου να διαπιστώσουν αν οι επιστρώσεις των απορριμμάτων στον χώρο υγειονομικής ταφής «πατούν γερά στα πόδια τους» ή αν υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθεί και άλλη κατολίσθηση.

Η Τρίτη Τάξη συγκρούεται με το βασιλιά και τις άλλες δύο Τάξεις: αρνείται να ψηφίσει φόρους που βαρύνουν την ίδια και αξιώνει χωριστή ψηφοφορία. Επίσης 145 ευρώ κοστίζει το ταξίδι με επιστροφή για Γενεύη, Άμστερνταμ, Βιέννη, Μαδρίτη, Παρίσι και Μάντσεστερ.

Οριστικό κλείσιμο

Στις 17 Ιουνίου του 1789 οι αντιπρόσωποι της 3ης τάξης αυτοανακηρύσσονται Εθνική Συνέλευση, αφού εκπροσωπούν το 98% του γαλλικού λαού.

Προσφορές υπάρχουν και στο διηπειρωτικό δίκτυο, καθώς από Αθήνα και Θεσσαλονίκη το ταξίδι για Νέα Υόρκη με επιστροφή κοστίζει στην οικονομική θέση 349 ευρώ και για Μόντρεαλ και Τορόντο 490 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, ο δήμαρχος των Άνω Λιοσίων, Νίκος Παπαδήμας, ανακοίνωσε χθες ότι θα προτείνει στην προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης να ληφθεί ομόφωνη απόφαση για οριστική απομάκρυνση της χωματερής από την περιοχή, ενώ ο Δήμος Αθηναίων συνιστά στους δημότες να μην κατεβάζουν τα απορρίμματα στους δρόμους, μέχρι να δοθεί λύση στην κατάσταση που δημιουργήθηκε.

Όρκος του Σφαιριστηρίου (20 Ιουνίου): στόχος είναι η απόκτηση συντάγματος για τη χώρα.

Το πρόβλημα στη χωματερή παρουσιάστηκε στις 7 το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας, όταν ένας μεγάλος όγκος απορριμμάτων κατακρημνίστηκε πάνω στον κύριο δρόμο, στον οποίο κινούνται τα απορριμματοφόρα οχήματα, προκαλώντας ζημιές τόσο στον υποσταθμό της ΔΕΗ που υπάρχει εκεί όσο και στο τμήμα βιολογικού καθαρισμού του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης.

Η αντίθεση του βασιλιά και των ευγενών οδηγεί την Εθνική Συνέλευση να ανακηρύξει τους βουλευτές της πρόσωπα απαραβίαστα.

Κίνδυνος για εργαζομένους

Υπό την πίεση αυτή και μετά την προσχώρηση της πλειοψηφίας κληρικών και ευγενών στην Εθνική Συνέλευση, ο βασιλιάς υποχωρεί.

Όπως είπαν στα «ΝΕΑ» τόσο ο πρόεδρος των εργαζομένων στη χωματερή κ. Γιώργος Χάρδας όσο και ο κ. Νίκος Παπαδήμας, «θα χάνονταν ανθρώπινες ζωές, αν η κατολίσθηση συνέβαινε σε ώρα κατά την οποία τα απορριμματοφόρα οχήματα πήγαιναν να εκκενώσουν το φορτίο τους».

Την 9η Ιουλίου η Εθνική Συνέλευση μετατρέπεται σε Συντακτική.

Σύμφωνα με τον κ. Ν. Παπαδήμα, ο όγκος των απορριμμάτων που κατακρημνίστηκε καταλάμβανε έκταση 25 έως 30 στρεμμάτων.

β. Προσπάθεια για μια συνταγματική μοναρχία

Χθες το πρωί επισκέφθηκαν τη χωματερή κλιμάκιο του ΥΠΕΧΩΔΕ και τεχνικοί σύμβουλοι του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), ενώ σήμερα θα εξετάσουν την κατάσταση επιστήμονες από την Ιταλία και από το Πολυτεχνείο της Θράκης.

Η Συντακτική Συνέλευση προσπαθεί να εκπονήσει σύνταγμα και να εγκαθιδρύσει πολίτευμα αγγλικού τύπου.

Ο κ. Γιώργος Χάρδας δήλωσε στα «ΝΕΑ» ότι «ο όγκος των απορριμμάτων απ' όπου προκλήθηκε η κατολίσθηση είχε φθάσει σε ύψος περίπου 230 μέτρων, όταν η μελέτη λειτουργίας του ΧΥΤΑ προβλέπει μέγιστο ύψος τα 200 μέτρα».

Το λαϊκό κίνημα διογκώνεται με αίτημα ριζοσπαστικότερες αλλαγές.

Επισήμανε, μάλιστα, πως «οι εργαζόμενοι στη χωματερή δεν πρόκειται να επιστρέψουν στις θέσεις τους, αν δεν υπάρξει κατηγορηματική διαβεβαίωση από τους εμπειρογνώμονες ότι δεν υπάρχει κίνδυνος νέας κατολίσθησης».

Ο βασιλιάς εκφράζει δυσπιστία προς τη συνέλευση και διαμορφώνονται εύθραυστες συμμαχίες των αστών και των φιλελεύθερων ευγενών με τις λαϊκές τάξεις.

Φταίνε οι βροχές

Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ αντιδρώντας συγκεντρώνει στρατό στο Παρίσι και απολύει το Νέκερ.

Μέχρι χθες, πάντως, κανένας δεν μπορούσε να πει με σιγουριά τι ήταν εκείνο που προκάλεσε την κατακρήμνιση των απορριμμάτων.

Μπροστά στο φόβο της αντεπανάστασης ο λαός του Παρισιού καταλαμβάνει τη Βαστίλλη (14 Ιουλίου 1789).

Ο κ. Γιώργος Λαντζουράκης, που είναι πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ - του φορέα που φέρει την ευθύνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων στον Νομό Αττικής -, είπε στα «ΝΕΑ» ότι οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν πως το φαινόμενο προκλήθηκε εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης των προηγούμενων εβδομάδων.

Ο Λουδοβίκος υποχωρεί και επαναφέρει το Νέκερ.

Σύμφωνα με τον κ. Γ. Λαντζουράκη, τα προβλήματα στη χωματερή δεν φαίνεται να είναι σημαντικά.

Η εξέγερση επεκτείνεται στην επαρχία, όπου δημιουργούνται επαναστατικές επιτροπές και η κατάσταση γίνεται ανεξέλεγκτη (περίοδος του «μεγάλου τρόμου»).

«Όμως, για να είμαστε 100% σίγουροι ότι δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να διακινδυνεύσει κάποιος από τους εργαζομένους, εκτός από τους ειδικούς εδαφομηχανικούς που θα εξετάσουν την περιοχή, θα γίνουν μετρήσεις για να διαπιστωθεί κατά πόσον είναι επικίνδυνο ή όχι το βιοαέριο που εκλύεται κατά τη διαδικασία της υγειονομικής ταφής».

Οι μάζες εξοπλίζονται και αρχίζουν τις λεηλασίες. Η Συντακτική Συνέλευση ψηφίζει (4 Αυγούστου) την κατάργηση των προνομίων των ευγενών. Η πλειοψηφία της Συντακτικής Συνέλευσης συμβιβάζεται με τους ευγενείς: οι χωρικοί θα εξαγοράσουν τα δικαιώματα των ευγενών στη γη. Η φεουδαρχία καταργείται από νομική άποψη, αλλά διατηρείται η οικονομική της μορφή. Από τις ρυθμίσεις αυτές επωφελούνται οι αστοί. 26 Αυγούστου 1789: δημοσίευση της ‘Διακήρυξης των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη’, οικουμενικού και ριζοσπαστικού πνεύματος. Στρατιωτικό πραξικόπημα του Λουδοβίκου καταστέλλεται από το λαό. Διαμόρφωση τριών ρευμάτων μέσα στη Συντακτική Συνέλευση: δεξιά πτέρυγα (ευγενείς συντηρητικοί), κέντρο (θιασώτες της μοναρχικής εξουσίας με παράλληλη ύπαρξη δύο βουλών, ευγενών και μεγαλοαστών, -αγγλικού τύπου-), αριστερή πτέρυγα, ‘πατριώτες’, οπαδοί των ιδεών του διαφωτισμού και του αμερικανικού πολιτεύματος, όχι απαραίτητα αντιμοναρχικοί, με λίγους ριζοσπαστικούς (Ροβεσπιέρος), οπαδούς του Ρουσσό. Σταδιακή οργάνωση από το λαό πολιτικών λεσχών, οι οποίες μαζί με την Κομμούνα (δημοτική αρχή του Παρισιού) καθορίζουν την εξέλιξη της επανάστασης. Η λέσχη των Ιακωβίνων και η λέσχη των Κορντελιέ είναι οι σημαντικότερες. Στη λέσχη των Ιακωβίνων, αρχικά συντηρητικοί ‘πατριώτες’ -αργότερα αντιμοναρχικοί, ανήκει ο Ροβεσπιέρος. Στη λέσχη των Κορντελιέ, (ριζοσπαστικοί, αντιμοναρχικοί μικροαστοί, εργάτες, τεχνίτες) ανήκουν οι Δαντόν, Μαρά, Ντεμουλιέν, Εμπέρ που επηρεάζουν και κινητοποιούν τις μάζες. Έκδοση μεγάλου αριθμού εφημερίδων: διακίνηση ιδεών, πληροφόρηση, επικοινωνία. Α΄ γαλλικό σύνταγμα(1791): καθιέρωση συνταγματικής μοναρχίας, διάκριση εξουσιών, διακήρυξη κυριαρχίας έθνους, εκλογές (εκλογείς: ‘ενεργοί’ πολίτες). Προβλήματα και τρόποι αντιμετώπισής τους: α) Οικονομικό αδιέξοδο: δήμευση εκκλησιαστικής περιουσίας, κυκλοφορία χαρτονομίσματος, πληθωρισμός. Πλήττονται οι χαμηλές εισοδηματικές τάξεις, αυξάνεται η ανεργία. β)Σχέσεις εκκλησίας-κράτους: οι κληρικοί θεωρούνται κρατικοί υπάλληλοι , υποχρεωμένοι να ορκίζονται πίστη στο σύνταγμα. Γ) Διοικητική αναδιοργάνωση: αποκέντρωση με δημιουργία 83 νομών στη Γαλλία. Δ) Οικονομικός Τομέας: φιλελεύθερη οικονομία, κατάργηση συντεχνιών, συνδικάτων, απεργιών, αλλά και απαγόρευση ελεύθερης εξαγωγής σιτηρών. Ποικίλες αντιδράσεις πολιτών: άρνηση μερίδας κληρικών να ορκιστούν πίστη στο σύνταγμα (ανώμοτοι ιερείς). Μετανάστευση πολλών ευγενών στο εξωτερικό (‘εμιγκρέδες’, emigres). Κινήσεις αντεπανάστασης. Απόπειρα φυγής του Λουδοβίκου και της οικογένειάς του στο εξωτερικό, αναγνώρισή τους και αναγκαστική επιστροφή στο Παρίσι. Πρώτες φωνές για αβασίλευτη δημοκρατία. Συγκρούσεις διαδηλωτών, που ζητούν καθαίρεση του βασιλιά, με την εθνοφρουρά.

γ. Η προώθηση της επανάστασης Εκλογές Σεπτεμβρίου 1791: Νομοθετική Συνέλευση. Πλειοψηφία μεσαίων και μικροαστών στη νέα βουλή. Σύνθεση: δεξιά (Λαφαγιέτ), κέντρο (αδέσμευτοι), αριστερά (Γιρονδίνοι, Ιακωβίνοι) με τους Μπρισό, Βερνιό, Κοντορσέ, ιδιαίτερα δυναμική. Καλείται να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα (αντεπανάσταση, ανώμοτοι ιερείς ,υψηλό το κόστος διαβίωσης για τα κατώτερα στρώματα, εξαθλίωση αδύνατων κοινωνικών στρωμάτων, πόλεμος που ξεσπά). Αντεπαναστατικό μέτωπο στο εξωτερικό με υποκίνηση των emigres. Κήρυξη πολέμου από τη Νομοθετική Συνέλευση (20 Απριλίου 1792). Ενθουσιασμός του γαλλικού λαού και αμετάκλητη απόφαση για προάσπιση της επανάστασης και της χώρας του (Μασσαλιώτιδα), παρά τις αντιδράσεις του βασιλιά (veto). Κυριαρχία ‘αβράκωτων’ (sans culottes) και λήψη αυστηρών μέτρων ενάντια στις αντεπαναστατικές δυνάμεις, από το προσωρινό επαναστατικό συμβούλιο (Δαντόν): φυλάκιση του βασιλιά , σφαγή 1400 περίπου ευγενών (περίοδος πρώτης τρομοκρατίας). 20 Σεπτεμβρίου 1792, οι Γάλλοι εθελοντές σταματούν τους Πρώσους στο Βαλμύ και σταθεροποιούν την επανάσταση.

3. Η ριζοσπαστική επανάσταση (Σεπτέμβριος 1792- Ιούλιος 1794)

α. Η Συμβατική Συνέλευση Η Συμβατική Συνέλευση που προκύπτει από εκλογές με καθολική ψηφοφορία προχωρεί στην κατάργηση της βασιλείας (έτος 1 της Δημοκρατίας). Εκπροσωπούμενες τάσεις στη Συμβατική Συνέλευση: Γιρονδίνοι, Πεδινοί-μετριοπαθείς, Ριζοσπαστικοί (Ορεινοί). Επικράτηση ριζοσπαστικής τάσης των Ορεινών: αποκεφαλισμός βασιλιά (Ιανουάριος 1793) και υιοθέτηση επιθετικής εξωτερικής πολιτικής.

β. Η πτώση των Γιρονδίνων Συσσωρευμένα προβλήματα για την αστική δημοκρατία: Κρίση στρατιωτική: απώλεια εδαφών από τη Γαλλία, αυτομόληση αξιωματούχων στον εχθρό (Ντυμουριέ). Κρίση εθνική: εξέγερση χωρικών στη δυτ. Γαλλία -άρνηση της επιστράτευσης, κλεφτοπόλεμος ενάντια στα δημοκρατικά στρατεύματα. Κρίση κοινωνική: πληθωρισμός, οικονομική ανέχεια, πείνα, ανεργία. Δυσφορία και γενικότερη αναταραχή. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων δημιουργούνται η Επιτροπή Δημόσιας Σωτηρίας και η Επιτροπή Γενικής Ασφάλειας με αστυνομικά καθήκοντα. Πλήρης διάσταση Γιρονδίνων και Ορεινών. Επαναστατικές κινήσεις λαού. Επικράτηση Ροβεσπιέρου: σύλληψη 29 Γιρονδίνων αντιπροσώπων, παραμερισμός Γιρονδίνων.

γ. Η κυβέρνηση των Ορεινών Κρίσιμη κατάσταση : αντεπανάσταση, απώλεια εδαφών υπέρ μοναρχικών και Άγγλων. Εισβολή Αυστριακών. Δολοφονία Μαρά από οπαδό Γιρονδίνων. Σχηματισμός Επαναστατικής Κυβέρνησης (4 Δεκεμβρίου 1793) με συγκατάθεση της Συμβατικής Συνέλευσης. Η εξουσία ασκείται από όλα τα σώματα: επιτροπές, δικαστήρια, λέσχη Ιακωβίνων. Επιτροπή Δημόσιας Σωτηρίας: Στρατιωτικός τομέας. Επιστράτευση 1.000.000 ανδρών, κάθαρση του σώματος των αξιωματικών , αποκατάσταση πειθαρχίας: νέος στρατός. Εσωτερικός τομέας: Τρομοκρατία. Υπεράσπιση επανάστασης μέσω τοπικών κομισάριων και επαναστατικών δικαστηρίων. Κατάργηση χριστιανικής θρησκείας, θέσπιση λατρείας Ανωτάτου Όντος. Αλλαγή ημερολογίου. Θάνατος 35000-40000 ατόμων κατά την περίοδο αυτή. Αποτέλεσμα: κατάπνιξη αντεπανάστασης, ανακατάληψη χαμένων εδαφών (Λυών, Τουλόν), δήμευση τροφίμων, καθιέρωση ανώτατου ορίου μισθών, απελευθέρωση Αλσατίας, εκδίωξη Αυστριακών.

δ. Η πτώση του Ροβεσπιέρου Η αδυναμία του Ροβεσπιέρου να συμβιβάσει να τις δύο αντίθετες τάσεις στους κόλπους των Ορεινών -ακραίοι ριζοσπάστες (Εμπέρ) και μετριοπαθείς (Δαντόν, Ντεμουλέν)-, οδηγεί στην πτώση και τον αποκεφαλισμό του μετά από ένα διάστημα συγκρούσεων και αφού προηγήθηκε η θανάτωση των Εμπέρ, Δαντόν (1794).

4. Το τέλος της επανάστασης

α. Οι Θερμιδοριανοί Ανάληψη της εξουσίας από τους Θερμιδοριανούς που προχωρούν σε φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις και καταργούν τα ακραία μέτρα της περιόδου της τρομοκρατίας. Η νομοθετική εξουσία ασκείται από τη Βουλή (500 μέλη) και τη Γερουσία (250 μέλη), ενώ η εκτελεστική από το Διευθυντήριο (5 μέλη). Παραγκωνισμός του λαού.

β. Το Διευθυντήριο (Οκτώβριος 1795- Νοέμβριος 1799) Δυσκολίες οικονομικές, στρατιωτικές, πολιτικές: άνοδος τιμών, πληθωρισμός, ανεργία, ανισότητες, απειθαρχία στρατεύματος, συνωμοσίες από όλες τις πολιτικές κατευθύνσεις. Την 18η Μπρυμαίρ του έτους 8 της Δημοκρατίας (9 Νοεμβρίου 1799) με προτροπή του Αββά Σεγιές (μέλους του Διευθυντηρίου) ο λαοφιλής στρατηγός Ναπολέων Βοναπάρτης ανατρέπει το Διευθυντήριο και αναλαμβάνει την εξουσία , σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της προϊούσας αναρχίας. Το τέλος της Δημοκρατίας.

γ. Η πορεία του Ναπολέοντα (1799-1815) Ο φιλόδοξος και ευφυής Ναπολέων Βοναπάρτης ανέρχεται στα αξιώματα της Γαλλικής Δημοκρατίας: στρατηγός, ύπατος (1799),κληρονομικός αυτοκράτορας των Γάλλων (1804). Συνέτριψε τους Αυστριακούς (1796-1797) στην Ιταλία και προχωρεί σε αποφασιστικές κινήσεις. Στο εσωτερικό: αναμορφώνει την πολιτειακή και νομική δομή της χώρας (Σύνταγμα του 1799- Ναπολεόντειος κώδικας του 1805). Στο εξωτερικό: μεταφέρει τον πόλεμο στην Αφρική (εκστρατεία στην Αίγυπτο). Καταφέρνει αλλεπάλληλες νίκες κατά του 2ου, 3ου, 4ου και 5ου συνασπισμού κατά της Γαλλίας. Ηπειρωτικός αποκλεισμός κατά της Αγγλίας, ανεπιτυχής εκστρατεία κατά της Ρωσίας (1812) και καταστροφή του γαλλικού στρατού. Α' εξορία του Ναπολέοντα στη νήσο Έλβα (1814) . Παλινόρθωση Βουρβόνων. Επάνοδος Ναπολέοντα («100 ημέρες»). Ήττα στο Βατερλώ (18 Ιουνίου 1815). Εξορία και θάνατός του στο νησί της Αγίας Ελένης (1821)

Επίλογος Το Συνέδριο της Βιέννης (1815) επιχειρεί να αποκαταστήσει την παλαιά τάξη πραγμάτων. Η Γαλλία απομονώνεται, η Αυστρία, η Πρωσσία και η Ρωσία προσδιορίζουν τις ζώνες επιρροής τους στην Ευρώπη, ενώ η Αγγλία ισχυροποιεί την αποικιακή της αυτοκρατορία. Ωστόσο η Γαλλική Επανάσταση έχει αλλάξει τη ροή της Ιστορίας.