Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Οικονομική είδηση

( σεσμε: προβληματίζει η επέκταση του ωραρίου :: 10/1/2006 19:17:21) 

ΣΕΣΜΕ: Προβληματίζει η επέκταση του ωραρίου ΓΝΩΜΗ

2. Ο ρόλος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και των μοναστηριών στην οργάνωση της ζωής κατά το Μεσαίωνα

Τον προβληματισμό των μικρών, οικογενειακού μεγέθους, αλυσίδων λιανεμπορίου για την επέκταση του ωραρίου και τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές εξέφρασε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΣΕΣΜΕ), βασιζόμενος στα συμπεράσματα μελέτης που πραγματοποίησε.

Υποκριτές

• Δύναμη και επιρροή της Εκκλησίας

Τα συμπεράσματα περιλαμβάνονται σε επιστολή του συνδέσμου προς τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα. Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 1939, καθώς ο γερμανικός και ο σοβιετικός στρατός πλησίαζαν στη γενέτειρα του πατέρα μου, στο Λβοβ της Πολωνίας, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης συνεδρίασε για να αποφασίσει σε ποιον εισβολέα θα παραδοθεί.

Μέχρι το 14ο αιώνα το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Ευρώπης ήταν ρωμαιοκαθολικοί χριστιανοί. Από τις απαντήσεις των επιχειρηματιών σχετικά με το νέο ωράριο λειτουργίας καταστημάτων και την πρόταση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης για διάλογο αναφορικά με το άνοιγμα των καταστημάτων ορισμένες Κυριακές το χρόνο, προκύπτει ότι δεν αναμένεται να επιφέρει καμία αύξηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, αλλά μόνο ανακατανομή του μέσα στην εβδομάδα, αφού οι καταναλωτικές ανάγκες θα είναι σταθερές ή πτωτικές.

Επέλεξαν τους Σοβιετικούς.

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία κατείχε μεγάλες εκτάσεις γης που αυξάνονταν συνεχώς από τις δωρεές ηγεμόνων και πιστών.

Η απόφαση εκτιμάται επίσης πως θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους των επιχειρήσεων, γεγονός το οποίο θα φέρει σε θέση ισχύος τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να το επωμισθούν, αφετέρου θα επιφέρει εργατική αντίδραση.

Οι αξιωματικοί του στρατού παραδόθηκαν ως όφειλαν.

Εκτός από την οικονομική δύναμη διέθετε ένα οργανωμένο διοικητικό σύστημα που της επέτρεπε να ελέγχει πνευματικά ολόκληρη την Ευρώπη.

Καμία αύξηση, κατά τον ΣΕΣΜΕ, δεν έχει προέλθει στις θέσεις εργασίας από την υιοθέτηση του νέου ωραρίου.

Οι περισσότεροι, μεταξύ των οποίων πολλοί οικογενειακοί φίλοι μας, εκτελέστηκαν στο δάσος του Κατίν.

Οι αρμοδιότητες της Εκκλησίας δεν περιορίζονταν μόνο σε θρησκευτικά ζητήματα αλλά και σε πολλές άλλες δραστηριότητες της κοινωνικής ζωής.

Αντίθετα επήλθε αύξηση λειτουργικών εξόδων, η οποία περιορίζει τη δυνατότητα μείωσης των τιμών.

Την περασμένη εβδομάδα πέθανε ο ιστορικός Κρίστοφερ Χιλ.

Για τους λόγους αυτούς ο πάπας, ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είχε μεγάλη ισχύ και μπορούσε να παρεμβαίνει στις πολιτικές εξελίξεις.

«Η μελέτη αυτή εκφράζει τον προβλημαισμό του ελληνικού λιανεμπορίου γενικότερα, αλλά ειδικότερα για τις μικρές επιχειρήσεις την απόγνωση, η οποία δημιουργείται από την αύξηση των δαπανών, τη συρρίκνωση του κέρδους και κατά συνέπεια τον κατακερματισμό της ανταγωνιστικότητάς τους», καταλήγει η επιστολή του ΣΕΣΜΕ.

Ανελίχθηκε εύκολα στη βρετανική κοινωνία.

Η διοικητική οργάνωση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπας εκλέγουν Καρδινάλιοι Επίσκοποι Επισκοπή Ιερείς Ενορία Μοναστήρια Ηγούμενοι Μοναχοί

Μπήκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα πριν από τον πόλεμο και παρέμεινε μέλος του έως το 1957.

Από το 10ο αιώνα, η κοινωνική δυσφορία για τη χαλάρωση του θρησκευτικού αισθήματος μερίδας του κλήρου οδήγησε στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την ηθική αναβάθμιση της Εκκλησίας.

Θα ήταν όλοι τόσο ανεκτικοί μαζί του αν ήταν συνοδοιπόρος των ναζί;

Οι κινήσεις αυτές είχαν ως επίκεντρο τα μεγάλα μοναστήρια, όπου πρωτοστάτησαν και τα νέα μοναχικά τάγματα*.

Στα θετικά του λένε πως είναι η παραίτησή του από το κόμμα όταν οι Σοβιετικοί εισέβαλαν στην Ουγγαρία.

Σημαντικό σταθμό στην ανανεωτική αυτή προσπάθεια αποτέλεσε η μεταρρύθμιση που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 11ου αιώνα από τον πάπα Γρηγόριο Ζ' (1073-1085), η λεγόμενη Γρηγοριανή Μεταρρύθμιση.

Όμως, όσο έμεινε σε αυτό, ανέχθηκε τη βίαιη κολεκτιβοποίηση, τις εκκαθαρίσεις, τη σφαγή του Λβοφ, την κατάληψη της Τσεχοσλοβακίας, τις εκτελέσεις των Πολωνών δημοκρατών, την καταστολή της εξέγερσης στην Ανατολική Γερμανία.

Μεταξύ άλλων απαγορεύθηκε η πώληση αντικειμένων λατρείας και μυστηρίων, ο γάμος των κληρικών και η κοσμική περιβολή, για την οποία έχει ήδη γίνει λόγος.

Ίσως δεν είναι αρκετή μια τόσο αργοπορημένη παραίτηση.

Ο άγιος Φραγκίσκος της Ασσίζης (1182-1226), προσφέρει το επανωφόρι του σε ένα φτωχό. Τοιχογραφία του Τζιότο (περί το 1300). Ασσίζη, Ναός του Αγίου Φραγκίσκου. • Τι συμβολίζει η χειρονομία του αγίου;

Ο φίλος του Χιλ, ο ιστορικός Έρικ Χόμπσμπαουμ, δεν μπήκε καν στον κόπο να εγκαταλείψει το κόμμα.

Για να επιβληθεί η μεταρρύθμιση καθορίστηκαν για τους παραβάτες αυστηρές ποινές μεταξύ των οποίων και ο αφορισμός, δηλαδή ο αποκλεισμός από την Εκκλησία και η απαγόρευση επικοινωνίας με την κοινότητα των πιστών.

Απλώς σχολίασε ότι η παραμονή του σε αυτό "ήταν ασφαλώς δύσκολη για ένα διάστημα".

Το 1233 η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, για να αντιμετωπίσει τις αιρέσεις, θέσπισε την Ιερά Εξέταση, ένα ειδικό δικαστήριο που τιμωρούσε με αυστηρές ποινές όσους θεωρούσε αιρετικούς.

Παρέμεινε κομματικό μέλος μέχρι και την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Αρκετοί από αυτούς που κρίνονταν ένοχοι καταδικάζονταν σε θάνατο πάνω στην πυρά.

Ανταμείφθηκε με τιμητικό τίτλο.

Ξόρκια και μαγικά […] Αφορισμένος να είναι όποιος επιχειρήσει να αφαιρέσει από κάποιον και να καρπωθεί για τον εαυτό του, με οποιοδήποτε ξόρκι ή μαγικό, ό,τι έχει κάποιος άλλος σε αφθονία, γάλα ή μέλι ή κάτι άλλο […]. όποιος έχει στρώσει τραπέζι με τρία μαχαίρια για να εξυπηρετήσει τις νεράιδες, που τάχα θα φέρουν καλή τύχη σε όσους γεννιούνται σε κείνο το σπίτι. όποιος ορκιστεί σε δέντρο ή στο νερό ή σε οτιδήποτε άλλο εκτός από ναό […]. όποιος βάλει το παιδί του στη στέγη του σπιτιού ή μες το φούρνο για να ξαναβρεί την υγεία του ή για τον ίδιο σκοπό χρησιμοποιήσει φυλαχτά ή μαγικά γράμματα […] εκτός από τις χριστιανικές προσευχές ή την ελευθέρια τέχνη της ιατρικής. Απόσπασμα από τον αφορισμό του Βαρθολομαίου Ισκανού, Επισκόπου του Έξετερ (1161-1186), στο: G. Goulton, Life in the Middle Ages, Cambridge University Press, 1954, 33-34.

Τον αποδέχθηκε.

Όροι-κλειδιά της ενότητας

Και ύστερα λέμε τον Μικ Τζάγκερ υποκριτή.

Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, μοναχικά τάγματα, Γρηγοριανή Μεταρρύθμιση, ειρήνη του Θεού, ανακωχή του Θεού