Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ

Ερωτήσεις

Επέστρεψε στα 64 δολάρια το βαρέλι

Μatrix

1. Να χωριστείτε σε ομάδες.

Την ανιούσα πήραν χθες οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου εξαιτίας της έντασης που προκαλεί η απόφαση του Ιράν -της δεύτερης μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας του ΟΠΕΚ- να αποσφραγίσει εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου.

ΆΝΝΑ ΔΑΜΙΑΝΙΔΗ

Καθεμιά να αναλάβει να παρουσιάσει ένα τομέα της οικονομικής ζωής της περιόδου που εξετάζουμε: εμπορικοί δρόμοι, εμπορικά κέντρα, εμπορεύματα, εμποροπανηγύρεις, εμπορικές ενώσεις.

Αργά το απόγευμα η τιμή του μαύρου χρυσού ενισχυόταν στη Νέα Υόρκη κατά 50 σεντς, στα 69 δολ. το βαρέλι, ενώ άνοδο 32 σεντς, στα 62,32 δολ., σημείωνε την ίδια ώρα η τιμή του λονδρέζικου μπρεντ. Το βράδυ της ημέρας που άρχισε η δίκη, είχε το Matrix στην τηλεόραση.

Σήμερα γίνονται εμποροπανηγύρεις ή παρόμοιες εκδηλώσεις;

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ υποχώρησε οριακά (κατά 0,1%) έναντι του αμερικανικού νομίσματος στο 1,2109 δολ., καθώς οι αναλυτές προβλέπουν ότι αύριο θα ανακοινωθεί η μείωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ το Δεκέμβριο. Εκεί οι άνθρωποι είναι κατασκευασμένοι από μηχανές και ζουν σε έναν ψηφιακό κόσμο, ενώ οι πρωταγωνιστές προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή την τελευταία αληθινή ανθρώπινη πόλη, η οποία βρίσκεται κοντά στον πυρήνα της γης.

2. Να συζητήσεις με τους συμμαθητές σου τις σχέσεις κράτους και εκκλησίας στο Βυζάντιο, στη Δυτική Ευρώπη και σήμερα.

Στις διεθνείς κεφαλαιαγορές η Wall Street άνοιξε σε αρνητικό έδαφος, περνώντας ξανά κάτω από το φράγμα των 11.000 μονάδων, το οποίο είχε σπάσει τη Δευτέρα για πρώτη φορά μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Καλογυρισμένο παραμύθι με ανακατωμένα κομμάτια άλλων παραμυθιών, το θυμόμουνα έντονα το επόμενο πρωί, διαβάζοντας τη δίκη της 17 Νοέμβρη.

Να αντλήσετε στοιχεία και από το μάθημα των Θρησκευτικών (Γ’ Γυμνασίου) και της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής (Γ’ Γυμνασίου).

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι επενδυτές επηρεάστηκαν από την υποχώρηση του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, με αποτέλεσμα οι δείκτες να κλείσουν με αρνητικά πρόσημα.

Με ή χωρίς το γυάλινο κλουβί τους, οι κατηγορούμενοι φαντάζονται ότι κάποιοι εκ των άνω κανονίζουν τα πάντα.

Να καταγράψετε συνοπτικά τα συμπεράσματά σας.

Το Λονδίνο παραχώρησε 0,75%, στις 5.688,80 μονάδες, το Παρίσι μειώθηκε κατά 0,27%, στις 4.861,93 μονάδες, ενώ η Φρανκφούρτη έκλεισε με πτώση 0,77%, στις 5.494,71 μονάδες.

Πέρασαν Αμερικανοί κι έκαναν έλεγχο, δήλωσε με πλήρη σοβαρότητα ο Κουφοντίνας.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Εκείνους, τους δυνάστες Αμερικανούς, τους θεωρούν θεούς, ή μάλλον ανώτερες μηχανές, που κινούν τα νήματα της ταπεινής ζωής μας.

Έχασαν τη μάχη των αποζημιώσεων

Γύρω τους δεν βλέπουν ανθρώπους οι κατηγορούμενοι, αυτοί είναι οι εκλεκτοί απόστολοι του αληθινού κόσμου.

Τη νομιμότητα των νέων κοινοτικών κανόνων για την αποζημίωση των επιβατών σε περίπτωση άρνησης επιβίβασης, ματαίωσης ή μεγάλης καθυστέρησης της πτήσης τους επικύρωσε χθες το ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Ο οποίος όμως πού βρίσκεται;

Το ευρωπαϊκό δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή των αερομεταφορέων, που είχαν υποστηρίξει ότι οι νέοι κανόνες τούς επιβαρύνουν με 700 εκατ. δολ. το χρόνο και ότι τους τιμωρούν για συμβάντα που πολλές φορές δεν είναι υπό τον έλεγχό τους.

Είναι κοντά στον πυρήνα, ο φαντασιακός γνήσιος ελληνικός κόσμος, οι χαλκογραφίες του Κολοκοτρώνη, τα στερεότυπα της εθνικοαπελευθερωτικής επανάστασης, αποκαθαρμένα απο την ιστορία, την πολιτική τους σημασία, ζωσμένα σύμβολα βίας μονάχα.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι σε περίπτωση ματαίωσης της πτήσης ο αερομεταφορέας οφείλει να παρέχει στους επιβάτες τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ της επιστροφής της αξίας του εισιτηρίου ή της μεταφοράς με εναλλακτική πτήση στον τελικό προορισμό τους, όπως ορίζει ο κοινοτικός κανονισμός.

Κουμπούρια ασημοκαπνισμένα σε πλουμιστά υφαντά, όπως στα πορτρέτα που στολίζουν τις σχολικές αίθουσες.

Επίσης οι επιβάτες δικαιούνται δωρεάν παροχών (γεύματα, τηλεφωνήματα και ενδεχομένως διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο) και αποζημίωσης, το ύψος της οποίας κυμαίνεται ανάλογα με την απόσταση που καλύπτει η πτήση.

Ύλη που κάθε μαθητής αφομοιώνει, με τη διαρκή επανάληψη. Έτσι προστατεύονται από την πραγματικότητα των πράξεών τους οι κατηγορούμενοι, το γυάλινο τζάμι είναι στο κεφάλι τους. Όχι αλεξίσφαιρο, αλεξίλογο, αδιαπέραστο από την αντίληψη του περιβάλλοντος. Κάποιοι τους θεωρούν ακόμα πράκτορες των Αμερικανών, ενώ εκείνοι αντιστρέφουν την εικόνα στον καθρέφτη και βλέπουν Αμερικανούς πράκτορες στο δικαστήριο. Τα μάτια των παρισταμένων ως Πολιτική Αγωγή δεν τα βλέπουν. Κάποιο δράμα ταυτότητας μας διαπερνά ως κοινωνία για να μπορούν αυτοί οι αντικατοπτρισμοί να παραμορφώνουν έτσι.